magyarfutball.hu

Bástya FC - Budai 11 2 : 3

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése
I. osztályú profi liga 1929/1930, 14. forduló
nézőszámok:
  1. Nemzeti Sport: 3.000

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: seamandarin
    2023.06.27, 19:36
    Budai „11 “—Bástya 3:2 (1:2)
    Kétszer is vezetett a hazai csapat, de a vendégcsapatban több volt az energia — szétfoszlott a szegedi pálya legendája
    Góllövő: Possák, Schmidt, Possák, Steiner, Sztancsík
    Szeged, Temesvári-körút, 3000 néző. Bíró: vitéz Karsay.
    Ragyogó, illatos tavaszi levegőben fut ki először a Budai 11 (udvarias taps), aztán a bíró (lekötelező taps), végül a Bástya (viharos taps).
    Budai „11”: Lantos — Oláh, Löwy— Czumpf, Kárpáti I., Tomecz — Schmidt, Kárpáti II., Steiner, Lyka, Sztancsik.
    Bástya: Benedek — Korányi, Emődi — Wahl, Péter, Tóth - Varga, Korony, Possák, Schwarcz, Ábrahám.
    Így állnak föl a csapatok, Buda választ, a Bástya kezd.
    Szegedi korner, eredménytelen, majd a következő támadásnál Varga hibáz.. A szegediek ferde szemmel néznek a labdára. Végre a harmadik percben bepanaszolják a labdát, könynyű fajsúlya miatt. Hosszas labdavita, a budaiak ragaszkodnak a labdához (ami rossz a Bástyának, az nekik csak jó lehet), egyelőre a labda marad. A bíró viszont megszűnik szimpatikus lenni, a közönség előtt. Sok a szabadrúgás, az egyik után Kárpáti nagy helyzetet hagy ki.
    A 13. percben esik az első gól.
    Schwarcz tör előre, a bekkeket maga mögött hagyja, Lantos kirohan, rádobja magát Schwarcz lábára, a labda Possákhoz pattan, aki nyugodtan beteszi. 0:1.
    Nem soká tart Szeged öröme. Három perc sem telik bele s máris egyenlít Buda. Schmidt kap egy labdát, a Bástya-játékosok ofszájdot reklamálnak, Benedek is tétovázik a kapuban, látszik rajta, hogy kifutás helyett jobban szeretné hallani a sípot, de aztán, sípszót nem hallván, mégis kifut s a lövő Schmidt elé dobja magát. Ő is benne van a lövésben, de a lövés irányát már nem tudja megváltoztatni, csak gyengíteni az erejét, ez azonban kevés, a labda döcögve bár, de begurul a kapuba. 1:1.
    Tizenhatodik perc.
    Pár percig váltakoznak a támadások, aztán a Bástya kerekedik felül. Korony alig lő mellé, Possák alig fölé
    A 26. percben érdekes taccsdobás. A Bástya dob és Varga, a taccsdobó ravaszul becsempészi a nehezebb labdát. Izgalmában azonban rosszul dobja a taccsot, a bíró lefújja, Löwy áll neki a szabadrúgásnak, fölveszi a földről a könnyebb labdát és azt állítja le. De nem rúgja, hanem hevesen kezd vitatkozni a közönséggel.
    Talán újra megszakadt volna a játék, de Oláh rohan oda, félretolja Löwyt és rúgja a szabadrúgást, mely különben semmi különösebb bonyodalmat nem okoz. Koronyt kapcsolja Tomecz, Korony újra rohamoz, de melléfejel. Ugyancsak odajut egy Possák-bomba is. Buda is előrenyomul, egy zúgó Kárpáti II.-szabadrúgás a külső hátsó kapufát találja. A bíró a
    Budai „11” ellen ítél szabadrúgást, de itt még a szegedi közönség is Possák-hendszet látott.
    A 40. percben. Czumpft igen könnyelműen játszik haza. A helyzet nem volt tiszta, sok \'budai\' csatár is van a közelben s amellett a hazaadás olyan rövid, hogy a jó pillanatban előreugró Possák könnyen eléri, kitör, Czumpft kétségbeesetten ugrik utána, Tomecz is ott terem, Lantos is kifut, Tomecz elveti magát, 11-es árán akarja megakadályozni a biztos gólt, de egyik sem éri el, Possák a jobb sarokba lő. 1:2.
    A Bástya meg van elégedve a félidőben. Possák újságolja, hogy ez volt a 13. gólja a szezonban. A budaiak haragszanak a bíróra, Faragó fejcsóválva mondja: — Schwarcz kézzel is benne volt az első gólban.
    A második félidőben Buda átcsoportosít, így áll fel a csatársor: Schmidt, Sztancsik, Steiner, Kárpáti II., Lyka. Semmi különös nincs az elején, csak az, hogy a bíró minden ítélkezését füttykoncert kíséri. Tóthot figyelmezteti a bíró egy faultjáért, a Bástya-játékosok odazuhannak, nehogy Tóth megfeledkezzen magáról s kiállítsák. Ehelyett azonban egymás közt vesznek össze s a jelenetnek az a vége, hogy a bíró a Bástya-játékosok közt rendel el kézfogásokat!
    A 13. perc szerencsés is lehetne a Bástyának, de nem az. Ábrahám bravúros beadása Possákot biztos helyzetben találja, , akinek még stoppolni is lenne ideje, a center azonban kapásból lő mellé. Sorsdöntő pillanat volt. Meddő játszadozás után Lyka beadását Korányi, fölényesen akarja .menteni. Steiner azonban elcsípi a labdát,
    ugrik egyet s közelről bevágja. 2:2.
    (Mély csend.)
    11-est reklamál Szeged egy helyzetnél, de a büntető elmarad. A füttykoncert nem. A Bástya fejvesztetten kapkod. Buda egységes, nagy kedvvel, nagy energiával játszik. A 31. percben kapja meg a Bástya a kegyelemdöfést. Lyka beadását Sztancsik fogja el, kettőt cselez, tisztán áll, lő. 3:2.
    (Ijedt csend.)
    Egy percre rá Kárpáti II.
    11-est vét, Schwarcz elkeseredetten lövi - Lantos kezébe,
    a labda kipattan, de Lantos rávetésse! végleg megfogja. Kis kavarodás, Schwarcz a hálóba esik, de újabb 11-est nem ad a bíró. A Bástya fölnyomul most egy kicsit, de rendszertelen támadásai nem jelentenek problémát a kitűnő budai védelemnek. Két Varga-korner — hiába. Egy Ábrahám-korner — nincs eredmény. Közben Steiner lő hatalmasat, Benedek kornerre üti.
    Marad az eredmény.

    Nemzeti Sport, 1930. március 3.