magyarfutball.hu

Nemzeti SC - Bástya FC 2 : 1

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése
I. osztályú profi liga 1929/1930, 10. forduló
nézőszámok:
  1. Nemzeti Sport: 2.000

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: seamandarin
    2023.07.06, 22:28
    Nemzeti - Bástya 2:1 (2:0)
    Nemzeti a kapu előtt enargikusabb volt
    Góllövő: Czétényi, Rémay III., Schwartz
    ÜIlöi út, 2000 néző. Bíró: Majorszky.
    Nemzeti: Gallina — Török, Szendrő — Hossó, Volentik, Belcsik —
    Rémay III., Odry, Rémay II., Flóra, Czétényi.
    Bástya: Benedek — Korányi, Emődi— Wahl, Péter, Tóth — Varga, Körösi, Possák, Schwartz, Solti.
    A Nemzeti választ. A Bástya kezd, szél ellen, nappal hátban, de a jobbszárny támadása megakad Szendrőn.
    Újabb támadás és Emődi 30 méteres szabadrúgása csak kevéssel süvít el a balléc mellett. Váltakozó mezőnyjáték után a 3. percben Solti fut le, Gallina azonban kifutással ment. A 4. percben Czétényi szépen ívelt centerét a hatalmas rössel befutó Odry élesen a jobb felső sarokra fejeli, de Benedek elnyúlva kiöklözi a labdát.A 6. percben Solti kerül nagyszerű lövőhelyzetbe a 16-oson belül, de késlekedik és labdája a közbeugró Törökről kornerre pattan. Ez sem hoz eredményt.
    A 8. percben Rémay III. hosszan előreadott centerét Korányi Flóra elöl merészen „haza” fejeli és Benedek éppen csak hogy elcsípi. A 10. percben Odry remekül kiszökteti Rémay III.-at, ez átdolgozza magát az egész védelmen, a kornervonalról betolja a labdát Odry elé, akinek hatalmas bombája a védelemről visszapattan.
    A szegediek választámadásánál Körösi túl messziről lő és a labda mellé megy. Majd Possák ugrik ki, de Töröktől nyomva csak gyengén találja a labdát, úgyhogy Gallina könnyűszerrel védi. Két Nemzeti-támadást most kissé túl keményen szerel a szegedi védelem. A Bástya két gyors választámadása ofszájdon akad meg. A 16. percben a balra kitörő Flóra gyertyaszerű beadását Benedek húzza le. A Bástya többet van most frontban, de támadásai jórészt csak a bekkekig jutnak el. A 19. percben Schwartz 20 méteres szép lövését Gallina fogja. Rögtön rá Rémay III. fut le, lövésszerű centere azonban Emődiről lepattan. Possák ugrik most ki a másik oldalon, de Szendrő az utolsó pillanatban feltűnő hidegvérrel és szépen szereli. Majd Solti fut le, nagy ofszájdról indulva, centerét Schwartz lövi kapura, de Gallina helyén van.
    A 24. p-ben Rémay II. éles saroklövését Benedek remek elvetéssel fogja. Varga fut le, beadása Hossó fejéről
    Possák elé pattan, aki mintegy
    12 méterről nagy erővel a felső lécnek lövi,
    a visszapattanó labdát pedig Körösi mellé fejeli. A Bástya néhány erőtlen támadása tölti ki a következő perceket, miközben Hossó megsérül, de nincs komolyabb baja, tovább játszik. A 28. percben nagy helyzetről késik le egy pillanattal Flóra, pedig Rémay III. centere ott gurul el a kapu előtt.
    A 32. percben Flóra beadását Odry nagy erővel kapura irányítja, de a labda Korányiról kornerre pattan, Flóra sarokrúgása pedig kapu mögé kerül. Solti nagy helyzetben mellé lő most, Schwartz pedig fölé. A 36. percben Emődi félpályáról a kapura ívelt szabadrúgását Gallina kifutva és magasan felugorva Varga fejéről boxolja le.
    A 37. percben Odry remek egyéni akció végén mesterien kiugratja
    Rémay III.-t, akinek centerét Rémay II. kapja, a labda azonban megakad a lábában, a rössel jövő Rémay III. összefut bátyjával, de a nagyobbik Rémayt ez nem zavarja, lő és Benedek vetődve csak kiütni tudja a közeli labdát, pont Czétényi elé, aki nyugodtan az üres kapuba vágja. 1:0.
    A szegediek választámadásánál Schwartz ravaszan csavart labdáját Gallina csak nehezen fogja, majd ismét a Nemzeti támad. Rémay III. centerét Rémay II. háttal állva fejeli kapu elé, de Flóra és Czétényi ismét egy másodpercet késik. Török hendsze miatt Possák lő 20 méterről szabadrúgást, előbb mellé, majd amikor a bíró megismételteti, fölé, a Nemzetinek drukkoló B tribün nagy gaudiumára. Az utolsó percekben a Nemzeti a közönségtől erősen tüzelve még energikusabban támad.
    A 44. percben a Nemzeti jobbszárnya vezet remek támadást, Rémay III. hatalmas erővel mellélő, közben a szerelni akaró Tóth lába olyan erősen találja bokán, hogy erősen megsérül, de még van annyia ereje,hogy midőn a Hossó sérülése miatt egy perccel meghosszabbított félidő utolsó másodperceiben, tehát a 46. percben, a bátyja szépen kiugrasztja, ritkán látott remek gólt lőjjön az ellenkező sarokba. 2:0.
    Szünet után azonban már erősen sántikálva áll fel a Nemzeti kitűnő jobbszélsője és a fekete-fehéreket mindjárt újabb baleset is éri. Rögtön az első percben ugyanis a Nemzetiek balszárnyának egyik támadásánál
    Flóra túl mélyen fejel és Korányi akaratlanul is fejberúgja, Flórának felhasad a homlokbőre és elhagyja a pályát.
    Alig csillapul le az ezt követő izgalom, midőn a szegedi balszárny lendül támadásba és Török és Solti csap összeolyan szerencsétlenül, hogy mindkettő megsérül. Solti egy percre ki is áll.
    A bíró most már nagyon vigyáz és minden legapróbb szabálytalanságot is lefúj. A Nemzeti négy csatárral is támad és Czétényi elől Benedek csak kifutással tud menteni.
    A 9. percben Flóra beragasztott homlokkal beáll. A 12. percben Solti labdájával Possák kitör, de süvítő lövése a kapu mellé kerül.
    A Nemzeti csatársorán erősen látszik, hogy két sérült is van már benne.A jobbszárnyra már nem is játszanak a fekete-fehérek, mert
    Rémay III. mind erősebben sántikál.
    A 19. percben Volentik átmegy négy emberen, lövés helyett azonban leadja Rémay II.-nek a labdát, aki nem várja és ront. A 20. percben csonkán is nagy erővel támad a Nemzeti csatársor, Czétényi centerét Odry hátra fejeli Rémay III.-hoz, aki lő, de lövése a közvetlen előtte álló Emődi karjáról lepattan. Tipikus „rálőtt labda”, tehátnem 11-es.
    A 23. percben Odry hosszan előrevágott labdáját Benedek a 16-os-ig kifutva lábbal menti Flóra elöl. A 24. percben végre a Bástya is erőteljesen támad, Varga kiugrik, de az utolsó pillanatban szerelik. Következő magas beadását pedig Gallina húzza le.
    A 28. percben védelmi hibából születik meg a szegediek gólja. Korányi csaknem a félpályáról irányít szabadrúgást a kapura,
    a Török által nem kellőleg fedezett Schwartz fejjel továbbítja a labdát. Gallina az előtte állóktól nem látja és így az, bár védhető volna, akadálytalanul a hálóba jut. 2:1.
    A Bástya most nagyon belefekszik,de már elkésve, mert a kitűnő Nemzeti-védelem mindent paríroz. A 37. percben pedig Possák lövését Gallina fogja. Kétszer egymásután a 16-os előtt jut szabadrúgáshoz a Bástya, de ezt sem tudja kihasználni. A 40. percben Belcsik kornert vét, azonban ez sem hoz eredményt. A 44. percben a Nemzeti-balszárny próbálkozik ismét, Czétényi centere felpattanva Korányi kezét érinti, de ez is rálőtt labda. A sérülések miatt meghosszabbított második félidő 46.percében
    a labda kipukkad
    és így azzal az idővel is meghosszabbítja a bíró a félidőt, amíg új labdát hoznak. Az új labdával Emődi rögtön hendszet vét. Hossó szabadrúgását Benedek fogja, Rémay II. zavarja a kirúgásnál, amire hárman is fedezik a kapust, közben Rémay 11.-t alaposan fellökik.
    A Bástya mégegyszer próbálkozik, Körösi ismét kiugrik, de most is mellé lő. Az 50. percben végre a mérkőzés végét jelzi a bíró.

    Nemzeti Sport, 1929. november 25.