magyarfutball.hu

Bástya FC - Budai 11 1 : 1

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése
Profi I. liga 1930/1931, 15. forduló
nézőszámok:
  1. nela: 1.000

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: seamandarin
    2023.09.11, 23:02
    Budai „11“—Bástya 1:1 (1:1)
    Irreális talaj, reális eredmény, egy perc alatt esett a két gól
    Góllövő: Tárnok, Havas
    Szeged, 1000 néző. Bíró: Rotter.
    (Mindenki fél, hogy nem lesz meccs.)
    A Temesvári körúton kifelé véges-végig sáros az út. Feneketlenül sáros. A pálya pénztára előtt nagy tömeg ácsorog. Nem mernek jegyet váltani, mert félnek, hogy aztán tolakodni kell a visszaváltásnál.
    Budai „11”: Lantos — Wéber, Hunyadi — Kárpáti II., Polgár, Schuste r— Schmidt, Stancsik, Ember, Lyka, Tárnok.
    Bástya: Benedek — Sirály, Emődi— Tóth, Kurunczy, Riesz — Hernádi, Wahl, Havas, Harmat, Korányi II.
    A Bástya kezd. Először játszik az idén otthon, tehát a hangulat rögtön izzó. Az első támadás azonban a budaiaké, de a szegediek rögtön visszaadják a vizetet. Az első tíz perc esemény nélkül telik el, a passzok elakadnak, a labda el-eltűnik, a csapatok nem alkalmazkodnak rögtön a sáros pályához. A tizedik perc után
    Korányi II. benyúl egy labdáért, elcsúszik, izomrándulása kiújul s innen kezdve bicegve statisztál.
    A 11. percben Emődi a fél pályáról küld labdát, Wahl a 16-osról lő, Havas a lövésbe még be is teszi a lábát, de a labda fölé csúszik, az akció azonban szép volt. A 12. percben Riesz hendszet vét. Szabadrúgás jár érte,
    Polgár áll a labdának, Schmidthez küldi, a szélső lefut, pompása centerezése, Ember már szalad is a labdára, Sirály „embert” akar fogni, Benedek meg közben kifelé tart, de elkésik. Nem sokkal, csak egy pillanattal marad le, közben azonban Ember el tudja érni a labdát. A jobb alsó sarokba célozza. A sár miatt azonban nem lehet tudni, hogy a labda bejut-e az üres kapuba, lendületben levő Tárnok tehát gyorsan befut, két lépésnyire a kaputól el is éri a labdát és azt most már a balsarokba küldi.
    1:0.
    Még jóformán el sem indult újra a játék, máris a Bástya ostromol. Wahl passza Hernádié. Ez egy kicsit még megy a labdával, aztán centerez.
    Havashoz kerül a labda és a center közelről a jobb alsó sarokba rúgja az egyenlítő gólt. 1:1. (A 13. percben már megvolt tehát a végeredmény.) Most a Budai „11” irányítja a játékot. A 16. percben Schmidt használható centere száll befelé, de Benedek a belsők feje elől öklözi ki a labdát.
    Az eső hol megered, hol szünetel. A játék is elég szürke: faultok, taccsok...
    Schmidt a mezőny legveszélyesebb embere, főleg azért, mert az ő szélén a legjobb a pálya, vígan futkározhat. Küld is be sok veszélyes labdát. A 22. percben is Schmidt centerez, Emődi korner felé ment, Riesz azonban eléfut a labdának és agy lendülettel taccsra fejeli. A 23. percben a Bástya aztán tényleg kornert ér el: az autra tartó labda pont a vonalon megakad, senki sem akar hozzáérni, mert a budaiak félnek a kornertól, a szegediek meg kornert akarnak. Végül Kárpáti II. nagy lendülettel taccsra akarja vágni, de a rúgás nem sikerül: végérvényesen kornerre megy a labda. Az egész akció értékét azonban lerontja a rossz sarokrúgás.
    Hirtelen lendülettel Budai „11” ostrom indul meg. Az első részletben Ember mellé süvítő lövése az eredmény, majd az ostrom másik részében Schmidt pompás lapos centere az esemény, Benedek azonban ráveti magát a veszélyes labdára.
    A budaiak fölénye tartós,
    a 29. percben Ember jól céloz, de Benedek a kapuléc alól a léc fölé tolja a labdát: korner. Tárnok szépen küldi be a sarokrúgást, de Benedek finom stílusban továbbítja a mezőnybe.
    Most egyenesen szembeötlő a Budai „11” fölénye, de látni azt is, hogy miért vannak fölényben a budaiak: feltalálták magukat és magas labdákkal kísérleteznek.
    A 35. percben Tóth szökteti Hernádit és a szélső centere fel is hozza egy kissé a szegedieket, de már a 36.percben Schmidt lefutása után Ember fejesét kell Benedeknek ártalmatlanná tennie. A fejes is és a védés is szép volt. A 39. percben Riesz balról 25 méterről dobja előre a labdát, a belsők mind jól helyezkednek, de a labda Lantos ölébe hull. Majd még Hernádi beadása száll Havas elé, de ennek fejese nem sikerül. A 40. percben
    Korányi II. centerez, most meg Wahl teszi, be a fejét és
    a labda arasznyira száll élesen fölé.
    Ez a néhány akció egészen tűzbe hozza a szegediek közönségét, hogy at empózás csak úgy viharzik ...
    Már-már a félidőt jelzi a bíró, amikor Schuszter megfürdetése a humoros esemény. Hernádi gáncsolja Schusztert s az az egyik pocsolya kellős közepébe pottyan s onnan mint újdonsült szerecsen mászik elő a közönség nagy gaudiumára.
    A 3. percben Schmidt kornert rúg, a 6. percben Hernádi centerez, Wahl tíz méterről magasan szépen lő, már-már gólba fut a labda, amikor Lantos védi a bombát .A Budai „11” most rövid időre feljön, de Riesz és Tóth ugyancsak rombol. A 10. percben Sirály gáncsolja Tárnokot: szabadrúgás. Oldalról jönne a labda, de Tárnok a közönség őszinte örömére hátrafelé küldi.
    A budaiak újabb támadást vezetnek. Tárnok fejezi be, de a lövés Benedek ölében hal meg.
    A közönség most beleszól, hogy játszanak Hernádira is. Igazuk van, mert Hernádit tényleg elhanyagolják, pedig a szélső most a pályának azon a jó részén játszik, amelyen az első félidőben Schmidt szerepelt sikeresen.
    A 14. percben újra a budaiak támadnak,
    Schmidt 5—6 méternyire a kaputól a vonalról centerez,
    de Benedek a labdára veti magát. Végre a 16. percben Hernádi megkapja a reklamált labdát, de úgy látszik, nagyon megilletődött, mert azonmód rögtön el is rontja. A 17. percben Emődi és Schmidt párharc fejlődik ki, Ember kapja a labdát, de lövése csak a kapuléc tetejére száll. Innen kezdve a Bástya jön frontba. Az erőteljesebb fizikum jut érvényre.
    A 23. percben Havasnak szabadrúgás után küldött lövése kapufáról pattan autra, majd a 28. percben kornert ér el a Bástya. A 31. percben Wéber faultolja Korányit:
    — Kiállítani, kiállítani — kiabál a közönség.
    Szabadrúgás jár érte. Havas szabadrúgása azonban gyenge. Majd sarokrúgáshoz jutnak a szegediek s utána a Budai „11” fut le, de a budaiak sem boldogulnak.
    Lassan-lassan belenyugszanak már a csapatok a döntetlenbe, míg a tribünön elkiáltja valaki magát:
    — Éljen a Nemzeti Sport tippje, az 1:1.
    Főleg mezőnyjáték tölti ki a hátralevő időt.

    Nemzeti Sport, 1931. március 9.