magyarfutball.hu

Budai 11 - Kispest FC 4 : 0

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése
Profi I. liga 1930/1931, 14. forduló
játékvezető : Bíró Sándor
nézőszámok:
  1. Nemzeti Sport: 2.000

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: seamandarin
    2023.09.07, 19:40
    Budai „11” - Kispest 4:0 (0:0)
    Kispest a második félidőben teljesen összeroppant
    Góllövő: Stancsik, Stancsik, Ember, Lyka
    Üllői út, 2000 néző. Bíró: Bíró Sándor.
    Budai „11”: Lantos — Wéber, Hunyadi — Kárpáti II., Polgár, Schuster — Schmidt, Stancsik, Ember, Lyka, Tárnok.
    Kispest: Déri — Rozgonyi, Császár — Keresztes, Purczeld, Csendes — Paczolay, Lukács, Kormos, Darvas, Steiner.
    Aki ennek a meccsnek csak az első félidejét látta, az nem igen tudja megérteni a végeredményt. Az első félidőben ugyanis — főleg a végén — döntő fölényben volt a kispesti gárda és a budaiak kapuját jó egynéhányszor csak a szerencse mentette meg ekkor a góltól. Ekkor úgy látszott, hogy a második félidőben biztosan fog győzni a Kispest.
    Dénes sérülése miatt kényszerűségből beállított és hosszabb idő óta nem trenírozó tartalékkapusa, Déri azonban a második félidőben teljesen csődöt mondott. Az elkedvetlenedett, máskor oly állóképes piros-fekete gárda a mély talajon kifulladva teljesen visszaesett és
    a felülkerekedő Budai „11” friss és lendületes csatár játékkal úgy nyert, ahogy akart. Kispest csatársorának új erősségei közül Lukács jól játszott, de az első félidő végén megsérült. Kormos pedig, akinek sohasem konveniált a sor, a második félidőre elkészült erejével.
    Bíró Sándor csaknem hibátlanul vezette a mérkőzést.
    A Budai „11” kezd, Ember kiugrik, a tizenhatosról élesen, laposan lő a balsarokra és a labda a vetődő Déri melléről kornerre pattan. A piros-feketék támadnak most. Lukács kornert erőszakol ki, amely után Kormos váratlan húszméteres lövése a vetődő Lantosról lepattan, Steiner ráfut a labdára, de
    biztos gólnak látszó lövése az üres kapu helyett a kapun kívül fekvő Lantosról kornerra pattan.
    Sarokrugás után nagy a kavarodás a budai kapu előtt. Két nagy helyzet marad ki, végül mégis baj nélkül szabadul Lantos hálója.
    Élénk, változatos és heves iramú most a meccs. A 9. percben ismét Kispest a támadó, Kárpáti II. kornert vét, Lukács fejesét Wéber a gólvonalon állva parírozza. A 16. percben Kormos 20 méteres magas lövését Lantos csak nehezen fogja. Válaszul Stancsik váratlan lövése hajszálnyira süvít el a jobbléc mellett, ugyanúgy a következő percben Polgáré is.
    Kispest most mindinkább fölénybe kerül.
    A 34. percben Darvast meglehetős kéményen szerelik a 16-oson belül, a labda Steinerhez kerül, aki kornert erőszakol ki. Steiner csavart sarokrúgását Lantos kornerre üti föl.
    Ezután ismét nagy a kavarodás, de most is baj nélkül szabadul a budai kapu.
    A budai kapu előtt mind több a veszélyes helyzet,
    amelyből jónéhányszor csak szerencsével menekül gól nélkül a fekete-fehér gárda. A 40. percben Csendes szabadrugása okoz nagy kavarodást a kapu előtt, a tumultusban Lukács kézzel üti maga elé a labdát, ugyanakkor azonban alapos rugást kap az oldalába, úgyhogy összeesik és kiviszik.
    Egy perccel később a védőkről Darvas elé pattan váratlanul a labda, közeli lövése Hunyadiról Steiner elé kerül, aki azonban pontosan Lantosba lövi. A 44. percben Paczolay centerét Lantos kivetődve fogja, a szemfüles Steiner azonban kirugja kezéből a labdát, ám a kapus ujra megkaparintja. Schmidt lefutásával fejeződik be a félidő.
    A második félidő első öt percében az első félidőbélihez hasonló hevességgel támad a kispesti gárda és a Budai „11” önfeláldozóan védekezik. A budaiak csak a 6. percben vezetik most az első komolyabb támadást. Schmidt veszélytelen centerét azonban Déri feltűnő bizonytalanul védi. A 7. percben ismét Schmidt fut le és centere nagy kavarodást okoz. Már úgy látszik, hogy a veszély elhárult, amikor a labda a 16-oson álló Stancsik elé kerül. A kis jobbösszekötő
    ívelten a kapura emeli az előtte állók feje fölött a labdát, Déri elnézi, későn ugrik utána, így az mellette akadálytalanul a jobbsarokba hull. 1:0.
    Nagy kapushiba!
    A peches gól feltűnően elkedvetleníti a kispestieket, de annál jobban feltüzeli a budaiakat. Mintha kicserélték volna a két csapatot, olyan lendülettel támad most a budai gárda, aminek a 16. percben újból van eredménye. Schmidt beadása Császárról a 16-oson ismét Stancsik elé perdül, aki most
    ugyanúgy, mint az előbb, a jobb sarokra céloz, de ezúttal laposan és élesen és a labda a későn vetődő Déri mellett pont ugyanazon a helyen ér hálót, mint az előbb. 2:0.
    Lukács sérülése miatt egy ideig helyet cserél most Paczolayval és a szélen statisztál. Rövid ideig fellángol a kispesti lelkesedés és négy csatárral is támad a csapat, Lantos azonban kétszer is önfeláldozóan ment és elhárul a veszély. A 17. percben Stancsik a 16-osról lő, nem is menne kapura a labda, Déri azonban most már ideges és vetődve, ok nélkül kornerra tolja a labdát. A 22.percben a kiugró Lykát ofszájdért állítja meg a bíró sípja, ő azonban mégis begurítja a labdát. A 35. percben Tárnok sarokrúgását Ember lövi kapura, Déri csak nehezen véd. Rögtön rá megint Ember veszélyeztet,
    elszedi Rozgonyitól a labdát, kitör vele és nyugodtan a jobbsarokba vágja. 3:0.
    A Budai „11” fölénye most már teljes, Kispest egészen visszaesik. Egyedül Paczolay fáradhatatlan és igyekszik egyéni akciókkal szépíteni az eredményen. A 40. percben lefut és a teljesen üresen álló Kormos elé tálalja a labdát, aki azonban addig állítgatja, míg kornerra vágják előle. A 43. percben Schmidt szép lefutás végén centerez, Ember élesen a felső lécnek fejeli a labdát, amely a befutó Lyka felé pattan vissza és a budai összekötő
    a tehetetlen Déri mellett hajszálnyi pontossággal ugyanarra a helyre fejelt, ahol az első három gól hálót ért. 4:0.
    Az utolsó percben kétszer volna még alkalma a végső elkeseredéssel belefekvő Kispestnek szépíteni az eredményen, de Paczolayt kornerra szerelik, Kormos pedig tiszta helyzetben ismét mellé gurít.

    Nemzeti Sport, 1931. március 2.