magyarfutball.hu

Bocskay FC - Hungária FC 1 : 2

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése
Profi I. liga 1930/1931, 13. forduló
nézőszámok:
  1. nela: 5.500

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: seamandarin
    2023.09.04, 22:08
    Debrecen városát régen hozta esemény olyan izgalomba, mint a vasárnapi futballmérkőzés, amely a bajnokság második helyezettje, a honi Bocskay és a bajnokságban vezető Hungária között kerül eldöntésre. A Bocskay a döntő fontosságú meccs előtt Moharossal, a Ferencváros tartalék csapatának hátvédjével és Fábián Sándorral, az Amerikát járt nagyszerű kapuvéddel erősítette meg az együttesét és különösen Fábián debüje olyan érdeklődést kelt az egész Hajdúságban, hogy a póttribünök sem fognak elegendőnek bizonyulni a várható rekordközönség befogadására. Fábián Sándor személye körül forog most a világ Debrecenben.

    Ujság, 1931. február 21.
     
  2. avatar: seamandarin
    2023.09.04, 21:43
    Fábián, a Budai 11 volt kapuvédje, a jelenleg legjobb formában levő magyar kapus, leszerződött a Bocskayhoz és vasárnap a Hungária ellen már a debreceni csapatban véd. Fábián leszerződése valóban komoly megerősödését jelenti a Bocskaynak, amely évek óta nem tudott igazán jó kapushoz jutni és nagyszerű csatársora mögött védelmének csak jó napjai voltak, egyébként azonban sokszor megleptetésszerű s akárhányszor súlyos vereséghez is juttatta a szimpatikus debreceni csapatot. Fábián, aki már az ősszel feltűnt nagyszerű védéseivel és a szombati, első tavaszi mérkőzésen is pompás formában védett,, már meg is érkezett új egyesületéhez, ahol nagy várakozással tekintenek első szereplése elé.

    Ujság, 1931. február 19.
     
  3. avatar: seamandarin
    2023.09.03, 19:57
    Boronkay Gábor, a mérkőzés bírája:: Markost a mérkőzés után kiállítottam. Amikor Kompóti ugyanis odajött hozzám és megköszönte a bíráskodást, a debreceni szélső így szólt: Ezt a bíráskodást ugyan meg lehet köszönni. — A tiszteletlenséget nem hagyhattam megtorlás nélkül.

    Nemzeti Sport, 1931. február 23.
     
  4. avatar: seamandarin
    2023.09.03, 19:53
    Hungária—Bocskai 2:1 (1:1)
    Az első félidő klasszikus küzdelme után a másodikban biztosan szerezte meg a Hungária a győzelmet
    Góllövő: Teleki, Sárvári, Barátky
    Debrecen, 5500 néző. Bíró: Boronkay
    Hungária: Ujváry — Nagy, Mándi — Kompóti, Wéber, Kalmár — Varga, Barátky, Sárvári, Hires, Titkos.
    Bocskai: Fábián — Fejér dr., Muharos — Villányi, Moóré, Keviczky — Markos, Vincze, Teleki, Mátéffy, Horváth.
    A nézősereg Telekit kiált ütemesen. Éljenzi a bírót, majd háromszoros huj, huj, hajrát kiált, amikor Sárvári elindítja a labdát. A rohamot szabálytalanul akasztja a Bocskai, de a rúgás után elful a Hungária-támadás. Vincze a közönség nagy tetszésétől kísérve, elviszi Kalmár elől a labdát, balra ad, de Horváth csak a kapus kezébe tudja juttatni a bőrt. A Hungária a jobbszárnyon próbálkozik, Varga emelgeti sorra a labdákat. Minden kapásból megy meg, ami a rettentő idegességet jelzi. De így is szemet gyönyörködtetően alakul ki a Bocskai első támadása. A 6. percben Nagy előrevágott labdáját Sárvári balra tolja ki. Titkos beemeli s Fábián kétszer is öklöz Barátky lövése után, majd Muharos kornerre tisztázza a meleg helyzetet. Hires a 16-osról lő élesen kapu mellé, majd
    Nagy hatalmas rúgása nyomán száll a labda Fábián kapuja felé. Muharos azt hiszi, kigurul, tehát megáll s Varga így kényelmesen emeli be középre a 10. percben. A felugró Sárvári kézzel üti el a kapus elől s így hiába vágja be a gólt a hálóba.
    Az újabb Hungária-roham után Varga beadását, Fábián elegánsan lehúzza, miért nagy tapsot kap. A negyedóra végén látszik, hogy a kezdeti lendület kimúlt A Hungária van inkább frontban s egyik támadást a másik után vezeti. Sárvári azonban jó helyzetben sem tudja lerázni Fejért. A 17. percben Fábián végleg befut s meghódítja a debreceni közönséget. Titkos kis kornert rug s Barátky szép fejesét öklözni kell a rárohanó csatárok elől. A labda ujra Barátkyhoz kerül, aki kapásból lő s a kapus biztosan fog.
    A tribünön felviharzik a kiáltás: Fá-bi-án, Fá-bi-án!
    De alig rugta ki a megszerzett labdát, máris Hires rohan s mesésen eltalált bombájáért párducként kell ugrania a kapusnak. De megoldja a feladatot mesterien. A tribün álmélkodása egyre fokozódik, de mikor az újabb támadás végén Sárvári lövését is fölényes tudással védi — két perc alatt a negyedik nagy labdát — már érezhető, hogy a közönség megszokta új kapusát s természetesnek veszi nagy tudását. A Bocskai hívei fejcsóválva mondogatják:
    — Hát nem vagyunk éppen fölényben!
    A nagy nyomás alól azonban felszabadul a Bocskai s néhány jó támadást visz a jobbszárnya, de nem tudja azokat jól befejezni. Kalmár véget vet a Bocskai-ostromnak s Barátky kezel, majd meg beleront a labdát fogó Fábiánba. Utána Hires kerül jó helyzetbe, de kapu mellé küldi a labdát. 24. p. Markos elfut, Mándi nagyon gyanusan szereli a kapu közelében. Teleki fölé lövése jelzi a Bocskai erősebb támadókedvét. Ebből némi fölény is keletkezik, amit a 30. percben megkoronáz a vezetőgól. Teleki Nagy hendszelése miatt szabadrúgást rug. A labdát Nagy visszafejeli s most a debreceni center balra játszik.
    Horváth testcsellel hagyja faképnél Nagyot, hirtelen a vonalnál terem s betolja a labdát. Mátéffyról hátrapattan Teleki elé, aki védhetetlenül küldi a hálóba a sok ember között. (0:1).
    A nézőtér óriási öröme fokozza a Bocskai lelkesedését. Kezdés után azonnal lerohan a csatársor, Markos kitűnő helyzetbe kerül, de centerezés helyett Ujváry kezébe emeli a labdát. Erre ujra a Hungária kezdi meg az ostromot s a nagy lendülettel kapura törő Hírest kornerre szerelik a 33. percben
    Titkos jól rúg, a debreceni védelem viszont nagyon ügyetlenül helyezkedik. Híres, Sárvári és Fábián ugrik a labdáért, mely azonban Sárvári fejét érintve a túlsó sarokba hull. (1:1). Kissé lanyhul az iram. Hírest jó helyzetbe hozzák, de Muharos idejében közbelép. Néhány fault akasztja meg a játékot, a Hungária-támadások pedig sorra elhalnak a debreceni bekkeken. A 39. percben remekül fut végig a Teleki—Markos támadás, de Mándi még kornerre menti a helyzetet. Kalmár szabadítja fel a kaput s utána Sárvári kétlábas belépőjét fújja le a bíró A hullámzó játékból ismét szép Bocskai-támadás alakul ki Villányi—Vincze—Teleki útvonalon s a center jobbra adott labdáját Mándi kézzel akasztja meg. Nagy lábáról korner lesz a szabadrugásból, majd utána Markos ront még el egy lefutást, a kirúgással pedig Titkos rohan el, mielőtt a bíró a félidőt jelzi.
    Lanyhán indul a játék, Wéber emberbe lő. A másik kapunál pedig Moóré labdáját húzza le Ujvári. A 4. percben is Ujvárinak kell felszednie a labdát Horváth elől, majd Keviczky hendsze fordítja meg a játék menetét. Telekit állandóan Kalmár szereli, de a 6. percben mégis szöktetheti Markost, aki azonban mögé küldi a centerezést. Az iram nem olyan nagy, mint az első félidőben. Varga ront s a tribün nagyon örül neki:
    — Ez a legjobb Hungária-emberi — kiáltják.
    Muharos nagyot rug, a Vincze— Markos kombináció szélvészként viszi a kapu felé a labdát, de Mándi ismét elcsípi a kézzel a tizenhatos előtt. A szabadrugást kétszer rugják, de nem sikerül s most Titkos rohan el, remek versenyt futva az üldöző védőkkel.
    Kornerre szerelik a 8. percben s a Bocskai védelme most sem találja el a helyezkedést. Titkos jó rugása a fejek felett száll el s a felugró Barátky lábáról a hálóba pattan a döntő gól. (2:1).
    A játék erre megélénkül. A Bocskai jobbszárnya szépen támad, Teleki hegyesszögből remekül lő, de Ujvári is résen van. Teleki láthatóan arra törekszik, hogy Kalmárt kicselezze. Sikerül most neki, de köszönet nincs az akcióban, sőt a Hungária balszárnya fut el, Barátky elé tálalják a labdát aki azonban nagy sietve ballal kapu fölé lövi. Utána okkal tépi a haját! Vargát kornerre szerelik, de a bíró nem látta annak. A Bocskai kornere érvényes, viszont nem veszélyes, mert Markos mélyet rúg a sarokról. Horváth ront, Barátky nem tudja kihasználni helyzeteit, Sárvári ofszájd. Erre a Teleki—Vincze—Markos támadás hoz kornert, amit — mint rendesen — Kalmár fejel el a kapu elől. A Bocskai most lendületben van. Ujvárinak kellemetlen dolga akad, majd még Horváthot is csak korner árán tudja megakasztani Nagy. Ujvári pompásan húzza le a labdát.
    Az újabb Bocskai támadás közben, a 21. percben Kalmár a labda helyett Moóré lábába talpal, akit ki kell támogatni.
    A bíró feldobja a labdát, Moóré helyére pedig Vincze húzódik. Mátéffy csunyán gáncsolja Kompótit, de a csatár is esik s a nézőtér nem ért egyet a bíró helyes ítéletével. A rúgás után Hungária-korner lesz, majd meg Horváth gáncsolja csunyán Wébert. A rúgás után Barátky messziről küldött nagy lövése tetszetős, mire a 27. percben Vincze válaszol hasonló bombával, amit Ujváry parádés védéssel tol kornerre. Nem volt rá szükség, mert a labda kapu mellé süvített volna. Markost csak szabálytalansággal tudják szerelni, de egyre jobban kitűnik, hogy Vincze nem tudja tartani a Hungária-csatárokat s
    az előbb jobbszélre állott Moóré is halfnak húzódik vissza, ott sántikál.
    A Bocskai így lassan beszorul térfelébe s csak a 33. percben tud előbbre jutni, hogy változatosabbá tegye a játékot. Horváth ügyetlenül ront, Markos viszont önző s így csak kornert tud szerezni. Némi Bocskai-ostrom alakul ki erre s csak Barátky vehemens előretörése szünteti meg, aki azonban kézzel löki Keviczkyt, hogy helyzetbe juthasson. A bíró nem avatkozik bele a dologba, a csatár azonban kapu mellé lövi a labdát kitűnő helyzetéből is. Nincs most már játék, csak vergődés. A 43. percben még Hungária-kornert tisztáz Fábián s befejeződik a mérkőzés.

    Nemzeti Sport, 1931. február 23.