magyarfutball.hu

Hungária FC - Bástya FC 5 : 1

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése
Profi I. liga 1930/1931, 12. forduló
játékvezető : Csárdás Gusztáv
nézőszámok:
  1. Nemzeti Sport: 3.000

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: seamandarin
    2023.08.30, 17:42
    Hungária—Bástya 5:1 (2:0)
    Meglepően kemény harcban tudta csak maga alágyűrni a Hungária a szegedi csapatot
    Góllövő: Híres, Sárvári, Harmat, Weber, Híres, Barátky
    Üllői út, 3000 néző. Bíró: Csárdás.
    Hungária: Ujváry — Nagy, Mándi— Kompóti, Weber, Sebes —Titkos, Barátky, Sárvári, Kalmár, Híres. Bástya: Benedek — Sirály, Emődi — Tóth, Kurunczy, Riesz —Hernádi, Körösi, Wahl, Harmat,
    Korányi II.
    A Bástya, kezd. Kurunczy elfejeli a labdát a felugró Kalmár elől, aki elsőnek terül el a sorban. A következő pillanatban azonban már tőle indul a labda Barátkyn keresztül Titkos elé, akit Riesz kornerre szerel. A Hungária ezzel oda is szögezi ellenfelét a kapu elé s kegyetlen ostromba kezd. Híres bead, Emődi kifejeli. Weber labdáját Sárvári fejeli tovább, Barátky lő belőle, Benedek szépen fogja. Remek akciók futnak, de Sárvári ofszájd, Híres faultol, majd kornerre szerelik a szélsőt. A Hungária-bekkek a félvonalon túl tanyáznak, amikor az 5. percben a Bástya előrelendül. Mándi hendsze után Ujváry kapuja elé kerül a labda s
    a kapus csak merész belevetéssel tisztázza a helyzetet. ,
    Gyors Barátky—Sárvári—Híres lefutás következik, amit Emődi kornerre végez ki. A rúgás után pompás helyzet keletkezik, de Sárvári rosszul stoppol az üres kapu előtt s a visszafutó Benedek elrúgja előle a labdát. Most sorjában maradnak ki a jó helyzetek. Híres elrohan, Tóth gáncsát átlépi, betol, Sárvári mellé lő. 8. p. Jobboldali kombináció után Barátky lövi kapu mellé a labdát. Titkos jó labdával meglép, centere elé játszik, akinek lövése akad s balra vágódik. Onnan Híres lövi kapura, de Emődi jól helyezkedett, megakasztja a hálóba tartó labdát.
    A Hungária ostroma nem enyhül.
    Csak némi taccsvonal menti vita álltja meg pilanatra, hogy utána már Híres lövése nyomán kerülje el a labda a hálót. A 14. percben szabadul ki a Bástya az ostromgyűrűből s hosszú labda száll, amit Mándi ismét kézzel akaszt meg. A rúgás után újabb hendszet vét s ebből Körösi kapu fölé küldi a labdát. Az óriási iram, amely eddig viharzott a pályán, most valamit enged erejéből, a küzdelem azonban változatlanul hatalmas. A 18. percben Titkos elszáguld, betolja a labdát középre, de Kalmárnak nem jön lábra s oda ez a helyzet is. Barátky rosszul passzol, Riesz előrevágja a labdát, mit Korányi a 16-osnál fog el, de lövés helyett vezeti s Mándi szerel. Barátky újra hibáz, mégis Titkos kapja a labdát, aki befelé, előre játszik.
    A labda elcsúszik egészen Hiresig, a szélső kicselezi Tóthot s mellé lő. 22. p.
    Határozottan észrevehető, hogy az a lehengerelő iram, elsöprő lendület, amivel a Hungária meg akarta nyerni a mérkőzést már az első negyedórában, megállott.
    A Bástya gyors rajtaütésekkel kezd operálni s Mándi faultolja Hernádit.A szélső jól rúgja kapu elé a labdát s Wahl fejesét alig tudja a vetődő Ujváry kornerre védeni.A sarokról mögé száll a labda. A kirúgás után Sebes hosszú szöktetést ad előre, melyre Híres és Benedek startol. A két játékosa 16-oson valamivel kívül, egyszerre éri el a labdát.
    Híres átfordul a kapuson s hirtelen csőrrel rúgja meg a labdát, mely akadálytalanul száll be az üres kapuba. (1:0).
    25. p. A kezdésből remek Bástya-roham alakul ki, amit Korányi mellélövése fejez be. A másik kapunál Titkos rúgása nyomán kornerre pattan a labda, de rúgás után Híres magasan kapu fölé emeli. A Bástya előretörései meg-megszakítják a Hungária-fölényt, de a 32. percben valóságos bombázás folyik Benedek kapuja előtt. Titkos, majd Barátky labdája jár ott a lábak között a kapu előtt s pattan újra balra.
    Titkos erre lő, a kapufa tövét találja el, arról balra perdül a labda. Hires azonnal középre tolja, ahol Sárvári lábáról most már a kapu bal sarkába pattan. 2:0.
    A Bástya rohama eredménytelen kornerrel fejeződik be. Majd Korányi vágja át jobbra a labdát, ahonnan Hernádi ad be s Wahl szép fejese. Kompóti a kapu vonalán akasztja meg. 35. p. Az ellentámadás három Hungária-kornert hoz, melyekből Kaimár igyekszik gólt fejelni. Az egyiknél valósággal a léc alól fejeli a háló fölé a labdát. A 38. perc nagy jelenetet hoz. Hamar áttöri az ellenfél vonalát, a labda jobbra pattan, majd ismét visszakerül a csatárhoz, aki mellélő. A Hungária lendülete megint erőteljesebb. Balról rúg most két kornert egymás után. Az egyik után Barátky szép fejesét csak nehéz belevetéssel teheti ártalmatlanná Benedek,
    a másik után pedig Sárvári kapura emelt labdáját kell védenie. A Bástya belső c
    Kompóti faultja az első esemény újrakezdés után. A bíró is lázba hozza a Bástya frontját két téves ítéletével, mire engesztelésül Hírest is lefújja. Kalmár agyondriblizi az első helyze- tet, mire a 4. percben Harmat jó labdájával Korányi elfut, de centerezés helyett lő, s még hozzá kapu mellé. Feltűnő, hogy a Hungária akciószegény. A 6. percben ismét Korányi fut el s bár hibáz, Nagy is követi példáját s Ujvárynak Wahl lövésére kell vetődnie. A kacsázó labda a kapus fejéről pattan vissza, aki az arcába csapódó sárral bajlódik meg, amikor márújra közeledik a veszély. Harmaté ugyanis a labda, aki elcselez a 16-osigs csőrrel lő.
    Ujváry vetődve akasztja a labdát, de az mögéje perdül s bepereg a kapuba. Wahl még rárohan s belevágja a hálóba. (2:1).
    A Hungária rákapcsol a gól után. Barátky lövése elkerüli a kaput. Híresét Benedek fogja s bár a Bástya meglehetősen beszorul, az ostrom hatásfoka azonban meg sem közelíti az első félidőbeliét. A 13. percben a kapura törő Sárvári hatalmasat esik a zösszefutó védőkön s a gyengébbszívűek telitorokkal reklamálják a 11-est, amit azonban Csárdás nem ad meg. A kapu fel is szabadul, a labda előkerül s ott fut ki a vonalon, ahol el is pukkad. Bizonyára a talaj elleni elkeseredésben! Meglehetősen csapkodó a játék. A 20. percben Kalmár lövése kerüli el a hálót, majd Sirály gáncsa után Hires emberbe vágja a 18 méteres szabadrúgást s emberről korner lesz. A Bástya védelme emberfeletti hősiességgel küzd s a Hungária-csatárok nem is mennek semmire vele szemben. Erre
    Weber a 24. percben vagy húsz méterről magas lövést ereszt meg kapura. Benedek könnyen foghatná a labdát, de általános csodálkozásra a labda a kapus — minden bizonnyal elgémberedett — kezéről a hálóba esik. (3:1).
    Kezdés után Hires remek lefutást csinál, de rosszul passzol. Titkos ívelt beadását kiöklözi Benedek, mutatva ezzel, hogy rájött előbbi hibájára. A játékban egyre kevesebb a rendszeresség, inkább csak ide-oda csapkodják a labdát, így van ez a 30. percben is, amikor a jobbról élesen repülő labdába Hires belefut fejjel — véletlenül középen tanyázott a szélső — s a nem éppen tudatos fejes nyomán kapura pattant a labda. Benedek ezt is érinti kezével, de megakasztani nem tudja, ami az előbbi után már nem is kelt csodálkozást. (4:1).
    Hullámzóbb most már a mérkőzés, jó akciót azonban már nem igen látni. Sárvári lövése kornerre pattan, majd Hires hosszú lövése után megindul a Hungária finise. A 40. percben Kalmár—Sárvári—Hires—Sárvári— Kalmár-támadás viszi Benedek kapuja elé a labdát, de a jobbra húzódott Kalmár kapu mellé lő. A Bástya már m meglehetősen fáradtan mozog s egyre érezhetőbb, hogy érik az ötödik gól. S az utolsó percben meg is érik. Szép akcióvégén
    Sárvári lő kapura. Benedek jobbra löki a labdát Barátky elé, aki szabályszerűen beteszi. (5:1).
    Kezdés után csak pillanatokig tart még a mérkőzés.

    Nemzeti Sport, 1931. február 16.