magyarfutball.hu

Bástya FC - Hungária FC 3 : 3

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése
Profi I. liga 1930/1931, 9. forduló
nézőszámok:
  1. Nemzeti Sport: 1.500

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: seamandarin
    2023.08.16, 17:46
    Hungária—Bástya 3:3 (2:2)
    Kegyetlenül csapdosó esőben vívta meg a két csapat izgalmakkal teljes küzdelmét
    Góllövő: Híres, Hernádi, Possák, Titkos, Havas, Sárvári
    Szeged, 1500 néző. Bíró: Barna.
    Délig tavaszias napsütés ragyogta bájosra a Széchenyi-tér faleveleit, aranyozta a
    Tisza fodrait s mindenütt öröm látszott, pompás hangulat uralkodott az időjárás nyomán. Félkettő tájban azonban hirtelen elborult az ég. Vad szelek nyargaltak a Tisza felett, falevél táncolt a város aszfaltján s sűrű, nagy szemekben hullani kezdett az eső. A közönségnek még csak a töredéke jutott ki az újszegedi pályára. A nagyobb rész otthon maradt s nem mert többé nekivágni az útnak.
    A sorsolásnál bíróként Barna Béla jelent meg s így állott fel a két csapat, a Bástya a viharszerű, nagy széllel szemben.
    Hungária: Ujváry — Nagy, Mándi — Kompóti, Wéber, Sebes — Varga, Sárvári, Kalmár, Híres, Titkos.
    Bástya: Benedek — Schmidt, Emődi — Tóth, Kurunczy, Riesz — Hernádi, Possák, Szedlacsik, Havas, Korányi II.
    A szegedi csapat hatalmas lendülettel csap a játékba s azonnal rohamra indul ellenfele ellen. A szembe süvítő szél azonban, mely az esőt is a szegediek arcába csapdossa, nem engedi meg, hogy ez a lendület a nagy ellenféllel szemben már most érvényesüljön. Hungária-fölény alakul ki. Híres mellé lő, majd hosszú, kellemetlenül kacsázó labdát kell fognia Benedeknek az 5. percben. A Hungária támadásai nem hagynak alább s Varga kornert rúg. Visszakapja a beküldött labdát s most a háló mögé irányítja. Sebes hosszú labdája végez ki újabb rohamot, mire a Bástya is támadásokat vezet. Ujváry merész belevetésnél megsérül, de tovább játszik. Possák lökése szabálytalan, de rúgás után a Szedlacsik— Possák - összjáték kitűnő helyzetbe hozza Hernádit a 13. percben, ám a fiatal szélső kapu fölé lő. Változatos játékban a Bástya védelme szilárdan áll őrt a kapu előtt, míg a 17. percben Sárvári szabadrúgása mellé jut. Hernádi, majd Sárvári ront, a kitörni készülő Kalmárt szabálytalanul szerelik s a rúgás után Varga kornerhez jut. A Hungária-fölényt Kurunczy szép szereplése szakítja meg. Szedlacsiknak, ő Korányinak adja tovább a labdát s Nagy csak kornerrel mentheti a helyzetet. 21. p. Mándi felszabadít , újra Hungária-nyomás következik Bástya-előretörésekkel. Kemény párviadalok folynak a sáros, csúszós pályán, míg a 28. percben
    Kalmár okosan játszik a jól kiugró Híres elé. A szegedi védelem ofszájdnak látja a helyzetet, harc helyett reklamál. Benedek ugrik csak ki a csatár elé, aki azonban a kapus mellett a háló sarkába küldi a labdát, (1:0).
    A Hungária most még frissebb lendülettel támad. Varga a bekkek elől a kapura rohanó Kalmár elé játszik, de a center csak a vetődő Benedeket találja el, akit Sárvári segít talpra. Most előrelendül a Bástya. Kurunczytól Szedlacsik kapja a labdát, ő kitűnően szökteti Hernádit.
    A szélső átmegy simán a keresztező Nagyon s az ellenkező sarokba lövi a labdát. (1:1).
    31. p.
    Óriási lelkesedés fogadja a gólt a nézőtéren. A Bástya tovább folytatja támadásait, a Hungária pedig meginog. Megint keményen lépnek közbe a Bástya-halfok, a labda Szedlacsikhoz kerül, aki tovább viszi előre.
    Possák a két bekk között rohan, a passz kitűnően ér eléje s Nagy hiába gáncsolja, nem esik el, hanem a kapu bal felébe plaszírozza a vezető gólt. (1:2). 33. p.
    ,A Bástya lendül?\"- most bámulatos. . Ismét Possák kerül lövóhelyzetbe, de a 16-osról mellé céloz.
    — Ha ez bement volna — sóhajt a tribün.
    A szabálytalanul beugró Havas nagyot esik, de talpraáll. A szél és a Hungária lassanként beszorítja a Bástyát s a 16-os táján mindenki magasat rúg sorjában. Végre
    Kalmár Titkos elé fejel, aki közelről kiegyenlít. (2:2). 37. p.
    Most a Bástya veszélyesebb egy ideig s a Hungária-védelemnek nehéz harcai vannak, de a 45. percben csaknem megismétlődik az előbbi Kalmár-Titkosgól. A szélső azonban most mellé küldi a labdát. Havas rettentő talpalási szándékával ér véget a félidő.
    Az öltözőben alig tudtak felmelegedni az egészen meggémberedett játékosok. Átöltöztek ugyan, de a szüntelenül hulló eső, a kegyetlen szél kiábrándító kitartással veri őket tovább. A szél most nem olyan erős, mint előbb volt. A Bástya kezdeti lendülete azonban éppen olyan eleven, mint előbb. Csapkodás, sok taccsdobás rontja az iramot az első percekben, de csak a 6.-ban jut túl a félvonalon a Hungária. Ekkor Vargát faultolják, hogy a szabadrúgás után kornert érjen el a szélső. Meglehetősen sok a fault — nagyon csúszik már a talaj és kemény a játék —, az egyik után Híres Wéber elé adja a labdát, de a centerhalf lövése most akad. 10. p. Híres driblit most jól s Titkos elé ad, aki kapu mellé céloz.
    Ekkor érkezik meg Klebelsberg Kunó gróf kultuszminiszter a pályára Karafiáth Jenőnek, az OTT elnökének és Somogyi Szilveszter polgármesternek a társaságában.
    Az iram, mintha csak varázsütésre történne, megsokszorozódik és a mérkőzés legszebb szakasza következik. Nagy erős labdát fog mellel s a tribün az éljenzést tizenegyes reklamálásra fordítja. A Bástya most hihetetlen energiával küzd s nagyon szorongatja ellenfelét. Egyszerre csak — 17. p.
    — Havas kap jó labdát a 16-oson, ahonnan nagyon jól sikerült lövéssel küldi a léc alá. (2:3).
    Hihetetlen örömet vált ki a siker a nézőtéren. Az egész tribün lelkesülten tapsol, éljenez s a sereg élén a kultuszminiszter, meg Karafiáth Jenő szinte a karmester szerepét játssza. A közönség szűnni nem akaró tempózással buzdítja csapatát, mely visszaveri a Hungária heves ellentámadásait s újra lendületbe jön. A 21. percben Hernádi, majd Korányi rúg kornert egymásután, de ezek elhárítása már a Hungária fölényének kezdetét jelenti. A Bástya védekezésbe szorul. Csak három csatár marad elől, de így is elfutna Hernádi a 23. percben, ha Mándi nem foultolná. Possák rugása kapu mellé viszi a labdát. A Hungária most rádupláz a Bástya lelkesedésére, lendületére és pompás adogatással viszi támadásait. Titkos lövése kornert hoz s alig kerül el a kapu elől a labda, máris tökéletes kombinációval jut vissza oda. Titkos kapja utolsónak és kapu mellé küldi. A 30. percig keserves pillanatokat ér meg a Bástya, innen azonban változatosabb a játék, bár lassan enged az iram. A Bástya szívesen húzza az időt a taccsdobásoknál, a Hungária csatársorában pedig Kalmár és Sárvári helyet cserél. A balszárny viszi a szép támadások egész sorát s a 35. percben így kerül a jó helyzetben levő
    Sárvári elé a labda, aki 8—10 méterről kiegyenlít. (3:3).
    A Bástyát mégegyszer felrázza a gól. Ujvárynak nagyon nehéz labdát kell védenie, de most már látszik mindkét csapat mozgásán a fáradtság jele. Ujváryt zavarják, a bíró. kornert ítél tévesen s az egész Hungária a védelemben van. Nem tud átjutni a csapat a félvonalon, sőt Hernádi még egy kornert rúg. Ezután lendül támadásba a Hungária, de nincs már feljegyzésre méltó eseménye a játéknak.

    Nemzeti Sport, 1930. november 24.