magyarfutball.hu

Nemzeti SC - Budai 11 1 : 1

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése
Profi I. liga 1930/1931, 4. forduló
játékvezető : Iváncsics Mihály
nézőszámok:
  1. Nemzeti Sport: 2.500

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: seamandarin
    2023.07.17, 22:22
    Nemzeti—Budai 11 1:1 (1:0)
    A mérkőzés második félideje kergette csak el, de az is csak némileg a köznapi unalmat a Millenáris nézőteréről
    Millenáris, 2500 néző. Bíró: Iváncsics,
    Nemzeti: Gallina — Flóra, Török — Hossó, Buza, Belcsik — Rázsó, Vadas, Smolkó, Bihámy, Czétényi.
    Budai 11: Lantos — Oláh, Lőwy - Czumpf, Kárpáti II., Kovácsi — Schuszter, Sztancsik, Steiner, Lyka, Tárnok.
    A Nemzeti kezdi a játékot s némi mezőnyjáték után Bihámy jó labdát ad Czétényinek. A szélső azonban habozik s így Czumpfról korner lesz. Magas labdák szállnak a pályán keresztül-kasul, míg a 4. percben Schuster ügyesen megy el, Steinernek ad, de a center lövése emberbe akad. Inkább a budai csapat van frontban s csak szabadrúgások terelik át a labdát térfelére a 9. percben. A tribün egy része állandóan Rázsó számára követel labdát, mire hangos, kiáltás hangzik:
    — Majd vásárolunk neki labdát, hogy állandóanán játszhasson vele!
    Gallina is. Lantos is fog jobbról jött beadást, Kárpáti miatt pedig szól a bíró sípja: — Rempli volt, bíró úr! — kiált le valaki a tribünről. Czumpf hazaad, Tárnok elől kifut a labda, általában nem sok élvezeteset látni a pályám Schuszter beadását Hossó kornerre fejeli s a sarokról Tárnok a háló tetejére küldi a labdát. Gallina kétszer rúg ki rövid egymásutánban s a második után Czétényi beível a támadás befejezéseképen. Lantos és Smolkó ugrik a labdáért, mely Bihámy elé esik. Az összekötő lövése jobbra viszi a labdát, mialatt Lantos a földön van s Rázsó az üres kapu helyett éppen a feltápászkodó Lantos kezébe emeli.16.perc. A nagy jelenet után a budaiak megemberelik magukat s szép támadásokat vezetnek. Sztancsik azonban hibáz a kapu előtt. Steiner fejese, Lyka lövése meg könnyű a kapusnak. A Nemzeti nehezen jut át a félvonalon Rázsó balra vágja a labdát, a bíró sípja azonban Czétényit tévesen állítja meg ofszájd címén. Az ítéletet az egész nézőtér hangos nemtetszéssel fogadja. A budai csatársor egyremásra kapja a labdákat az ellenfél kapuja elé, de egyet sem tud értékesíteni. Steiner fejesét kell mindössze fognia Gallinának a 27. percben. A kirugás után a Nemzeti előrelendül, s rövid támadás után Czétényi jól fut, az előreadott labdával.
    Lőwy és Czumpf áll vele szemben a tizenhatos sarkánál, a két védő egy pillanatig habozik s a szélső hirtelen, éles, lapos lövéssel a kapu túlsó sarkába lövi a labdát. (1:0).
    29. p. Lantos vetődése nem tudta ártalmatlanná tenni a jól eltalált labdát.
    A budaiak hamarosan kornert érnek el, majd sokat támadnak, de a kapu közelében telje-
    sen tehetetlen a csatársoruk. Annál veszélyesebb egy-két Nemzeti-támadás. A 37. percben Bihámy Czétényit szökteti, a beívelt labdára Lantos kifut, de az Smolkó fejéről kerül a kapu mellé. A 41. percben is Bihámy indít jó támadást, melynek végén a 16-oson pattog a labda, míg Vadas mellé nem lövi. Steiner tör most át, elfut Török mellett, bombája Gallina kezén vágódik a kapu fölé. A bíró nem lát kornert, de amikor Schuszter beadását a Nemzeti kapusa bizonytalanul fogja, a sarokról rúgat. A kornerrel végződik a félidő.
    A budaiak szemmel láthatóan mindent beleadnak újrakezdés után. Háromperces fölényt harcolnak ki, de egyetlen helyzetet sem hoz ez a fölény. Bihámy viszi előre a Nemzeti csapatát, jobbra ad, Rázsó beadása jó s nehéz pillanatok után szabadul csak fel Lantos kapuja. A játék élénk iramban folyik, de feltűnő, hogy a budai csatársornak semmi átütő ereje nincs .A 9. percben Rázsó jó labdával kerül a 16-ig, lapos, éles lövését Lantos fogja. Újra a jobbszélső jut labdához. Kovácsi, majd Löwy mellett megy el ügyesen s beadása után Smolkó lövését kell védenie a budai kapusnak. A budaiak mindent balra játszanak, de Tárnok előre adott labdái nem hasznosak. Most hosszú ideig a pálya közepén folyik a játék, míg a 15. percben Oláh ront előre, szépen adja a kapu elé a labdát fejre, de Gallina résen van, kiüt. Percekre beszorul a Nemzeti, de sem egyetlen lövés, sem valamire való helyzet nem adódik ezalatt az idő alatt sem. Löwy hendsze viszi át a félvonalon a Nemzetit s a 21. percben nagy eseménye van a ritka meddő játéknak: Vadas kapura lő! A labda ugyan mellé menne, de Lantos dobja magát s kornerre tolja. Rázsó hibázza a sarokrugást, de hamarosan alkalma nyílik a javításra s ekkor jó kornert rug, amit Lantos öklöz el a kapu elől. Nem messze száll a labda, újra a budaiak hálója elé adják s most Smolko kapásból küldi léc fölé. Löwy foultja után is Rázsó emeli kapu elé a labdát, Vadas továbbfejeli. De a fejes, majd meg Czétényi lövése egyaránt könnyű eset a kapusnak. 25. p.
    Pár percre megszakad ugyan a Nemzeti támadási szakasza, de a csapat egyre jobb, egyre formásabb támadásokat alakít ki, mikor a budaiak lendülete elmúlik.
    A 32. percben Smolkó kapásból bombáz fölé, mire a Sztancsik—Steiner— Schuszter támadás elrontása a válasz. A játék most már egészen változatos lesz. Hol az egyik, hol a másik kapu előtt gurul a labda s a Nemzeti hálója előtt a mérkőzés legszebb jelenete játszódik le. Steiner mesés lövéssel fejezi be a támadást, de Gallina nagy stílusban tolja kornerre a hálóba tartó labdát. A kornerből még egy születik. Gallina kiüti az új rúgást s Kárpáti szabálytalan beugrása, vet véget a kapu előtti harcnak.
    A budai csapat azonban tovább támad s harsányan vezényel Gallina kapuja mögött Barna Sándor és Faragó Lajos. Észreveszik ezt a Nemzeti vezetői, mire Reichardt Ottó maga vezeti el karonfogva a budaiak Barnáját.
    A Nemzeti védelme közben nagyszerűen és sikerrel küzd az egyre újuló rohamok ellen. Steiner reményteljesen száguld a kapu felé, ám Török fölényesen szereli. Újabb roham végén Steiner idejében lő, a labda azonban emberbe akad, amint Buza is, Belcsik is menteni rohan a kapu elé. A visszapattanó labda Sztancsik elé kerül, aki fordulásból küldi kapura, de a kifelé tartó
    Buza karján csattan a lövés, ami szerencsétlen, de kétségtelen 11-es. A bíró fütyül is és a tizenegyes pontra mutat. A kapuvonalról jövő Belcsik kétségbeesve csapkodja a kezét a peches hendszen bosszankodva. A labdának Steiner megy neki s pontosan gurítja a bal alsó sarokba. (1:1).
    39. p. Nagyon heves harc dúl a hátralevő percekben. A budaiak kapuja forog előbb veszedelemben, majd átcsap a küzdelem tüze a másik térfélre, amikor a bíró a mérkőzés végét jelzi.

    Nemzeti Sport, 1930. október 12.