magyarfutball.hu

Nemzeti SC - Phöbus FC 1 : 2

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése
Profi I. liga 1933/1934, 3. forduló
nézőszámok:
  1. nela: 3.000

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: seamandarin
    2024.04.03, 20:26
    Phöbus—Nemzeti 2:1
    Győzött az okos taktika Tombor első gólját Bihámyegyenlítette/ amásodik döntött // 2500 néző volt tanúja az „újonc" második betörésének
    — Millenárispálya, bíró: Szél
    Kint gyerekmeccs „zajlik”. Aztán ... Szél László, a bíró sipol, felállás.
    Phöbus: Juhász — Szilágyi, Tőrös — Szádovszky, Péter, Komáromy — Béky, Sztrigán, Stófián, Tombor II., Tárnok.
    Nemzeti: Csikós — Odry, Szendrő — Vadas, Balogh, Belcsik — Kovács, Szecsey, Szalay, Bihámi, Tunyoghy.
    Ám hamar kitűnik, hogy Phöbus legényei jobban állnak a lábukon. Stófián máris lövéshez jut, igaz, csak messziről eregeti a labdákat. Még nem alakult ki a játék, egészen nívótlan pöccintgetés jelzi a lámpalázat. Az 5. percben Vadas messziről erőteljesen lő, felső kapufát találna, de a kapus kiüti a labdát, amire Szalay beront, de lövés előtt félretolják. Erre Kovács fut le, Tőrös azonban „kikíséri”. Lassan
    megélénkül a mérkőzés,
    a Phöbus-védők kemények, a csatárok is nekilendülnek, a 13. percben Tárnok úgy fut el, hogy lapos centerezését Stófián gólhelyzetbe engedi át Békynek, de az ifjú óriás úgy meglepődik, hogy kihagyja a nagy helyzetet! Látni, amint a Phöbus jobb fizikumú igényei felülkerekednek. Középen Péter az úr, táplálja a csatárait. Ezúttal Békyt szökteti, Szendrő nehezen szereli kornerre. Aztán Tombor kerül lövőhelyzetbe, 20 méter, de jó erővel surran a labda a kapu mellé.
    A Phöbus fölénybe jut,
    egymásután adódnak forró pillanatok a Nemzeti-kapu előtt, izgalmas kavarodás támad, Tombor és Stófián öt lépésre is járnak a kapu előtt, de sodrás, lökdösődés folyik.
    Közben van egy kecsegtető ellentámadás, Szalai szökteti Szecseyt, nehéz pillanat,
    Törös bravúrosan szerel.
    A 25. percben Balogh faultolja Pétert, a szabadrúgást 40 méterről Péter íveli, a kapus nem fér a labdához, mert Stófián feltartja, fejes, a labda átperdül Tombor elé, aki közvetlen közelről besodorja.
    1:0.
    A Phöbus még erősít is, de Tárnok sorozatosan hibáz. No, most magához tér a Nemzeti. Hevesen nekilát, de lövés csak Vadastól telik ki, az mindjárt
    felső kapufa, a lepattanó labdát Bihámy fejeli, Juhász lélekjelenléte impozáns,
    amint a labdát elfogja. Aztán megint percekig támad a Phöbus, heves, elszánt védekezést kényszerítve a Nemzetire. Közben egy gólt is rúg a jobbszélsője, Béky, de érvénytelen, futás közben hendszet is vétett.
    (A SZÜNETBEN)
    sok a látogató a Phöbusnál. A csapatnak sikere van, dicsérik a szép (!) és lelkes játékát. A Nemzetinél viszont zárva az ajtó. Fejmosás van soron.
    (MEG IS LÁTSZIK A MÁSODIK FÉLIDŐN),
    hogy valami történhetett a Nemzeti öltözőjében. Mintha kicserélték volna az együttest, olyan nagy lendülettel dolgozik. Azonfelül a két összekötő helyet is cserélt a Nemzetinél. A nekilóduló rohamok hamarosan átterelik a játékot.
    Juhász kétszer egymásután csukaugrással repül
    a csatárlábak elé. Nehéz percek, most látszik meg, milyen jól tud védekezni az I. liga újonca. Vissza is tereli a játékot és lassan kint változatossá tudja tenni. Mégis Juhász kapus sokkal forróbb helyzetekbe keveredik, mint Csikós. Már
    egymást követik a kavarodások a Phöbus kapu előtt,
    a nyomás erőteljes, egyik-másik Phöbus-játékos liheg. A 15. percben ellentámadás, Stófián szökteti Békyt, a lefutás és centerezés kitűnő, ám a center lekésik, a labdát előrevágják, hirtelen a Phöbus-kapu előtt terem Bihámy, kiugrik, a kapus eléje fut, de későn, a labdát mellette gurították a hálóba.
    1:1.
    Ugy látszik, a Nemzeti fölülkerekedett. Ostroma folytatódik, a Phöbus már nyolc emberrel védekezik, a kifulladás jelei bukkannak fel. Juhász kapus állandó tűzben áll, a kemény védekezés közben egy-két vaskos fault is esik, a fedezetek összecsuklanak,
    a két Phöbus-bekk azonban még viaskodik és állja a támadásokat.
    Aztán váratlanul abbamarad a nagy iram, a Phöbus fellélegzik, Csikós egy kivetésénél már rajtaütnek a Nemzeti-kapuson, a labda elperdül, Sztrigán belövi, a fault miatt azonban érvénytelen a gól.
    Erre még egyszer újít a Nemzeti, nagyon erős az ostrom, aztán megint levegőhöz jutnak a Phöbus védők, Béky már hatalmas gólhelyzetbe is kerül, de elrontja. A 38. percben pedig megtörténik a csoda: a heves szorításból kiszabadult Phöbus-jobbszárny lerohan, Szendrő faultolni akar, hibáz,
    a centerezés laposan besurran, emberről hátrapattan a labda, Tombor elé, aki a tizenhatosról élesen a sarokba vágja. 2:1.
    Különös, a Nemzeti mintha megadná magát, a Phöbus csaknem újabb gólt szerez. Aztán a finisben Odry is támad, nagy az erőlködés, de már meddő.

    Sporthirlap, 1933. szeptember 9.