magyarfutball.hu

Szeged FC - III. Kerület FC 3 : 1

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: seamandarin
    2024.04.01, 19:55
    Szeged—III. ker. FC 3:1 (1:0)
    3:0-nál aktív volt a Szeged gólaránya/ de még így is egál\"
    Góllövő: Kis, Bognár, Szojka, Schwarcz
    Szeged, 1000 néző. Bíró: Csárdás.
    Szeged FC: Pálinkás — Sirály, Raffai — Gyurcsó, Gerle, Bertók — Korányi II., Bognár, Szojka, Kis, Havas.
    III. ker. FC: Dénes — Győry, Bíró — Steiner, Lucz, Réti — Fenyvesi, Beretvás, Kármán, Egri, Schwarcz.
    A hazai csapat kezd és rögtön támad is. Korányi II. kornert harcol ki, de a szögletrúgásból nem lesz semmi. Rögtön utána egyenlít a kerület: Fenyvesi rúg kornert, de ő sem megy sokra vele. Tapogatózó a játék, látszik, hogy még senki sem tudja, mit lehet kockáztatni ezen a talajon és mit nem. Az első helyzet Korányi II.-é, két méterrel lő kapu mellé jó egyéni akciója után. A 7. percben viszont már megvan az első gól is: a kitörő Bognárt kornerre szereli az óbudai védelem.
    Korányi II. jól küldi be a labdát a szögletről, Kisnek nagyon jól jön lábra s ő belsővel, közelről biztosan helyezi (1:0).
    A kerület kornerrel válaszol (a síkos talaj miatt sok a korner), azután újra szegedi szögletrúgás van soron. A játék egész változatos és — a rossz talaj ellenére is — élvezetes. Az iram sem lekicsinylendő, habár ilyen talajon magától értetődik az óvatosság. Csak akkor van pihenő, ha a labda taccsra menvén, eltűnik valamelyik hóbucka mögött. Akkor gyakran elég körülményes a megtalálása és kiásása.
    A 19. percben Szojka keresztlabdájával nagy helyzetbe kerül Bognár, de nem áll biztosan a lábán s (hegyes szögből ugyan) alaposan célt téveszt. Tizenegyest követel most a tribün: Kis 18 méterről kapura eresztette a labdát, de a lövés elakadt a 16-oson másfél méterrel belül félig háttal álló Gyurcsó alsó karján. „Rálőtt” labda, de a közönség (azért közönség!) nem hagyja ki az alkalmat s reklamál. Sőt Markovics Szilárd, a Szeged FC ügyvezető elnöke is ezt teszi a pálya széléről, mire a bíró — mint illetéktelen beleavatkozót — eltávolíttatja.
    A 27. percben Korányi II. szögletrúgását Dénes csak bravúrral tudja kiöklözni. Aztán kellemetlen incidens következik: Bertók és Beretvás összecsap, a fejelni akaró óbudai szükségcsatárt Bertók elvágta s hozzá még rá is esett.
    Beretvást ki kell vinni s a félidőben már nem is tér vissza.
    A 36. percben Lucz faultol. Már feláll a mezőny a szabadrúgáshoz, amikor Lucz még hátra is rúg, újra „törleszt” Gerlének. Gerle elesik, a nézőtér zajong, a bíró nem látta ugyan az esetet, de sejti hogy valami történt s ezért kioszt egypár figyelmeztetést és nyugalmat parancsol.
    Tíz emberrel is fölénybe kerül a III. kerület, egymásután két kornert ér el. A másodikat a hátrahúzódott Bognár tisztázza fejjel. Lucz faultja felingerli a tribünt, a szurkolók egy része kiállítást követel, a másik része a fault viszonzását ajánlja. A játék most el is lanyhul, de némi élénkülést hoz s a fellázadt nézői kedélyeket is megnyugtatja, amikor a 41. percben Kis remek 18 méteres lövése alig kerüli el a kaput. Azután Havas tör a kapura, de elesik, rajta is vannak s most is van, aki 11-est követel, de alaptalanul. Még egy Havas-korner és vége a félidőnek.
    Beretvással, teljes csapattal kezd a III. kerület. Szeged azonban így is rögtön magához ragadja a kezdeményezést. A játék azonban hullámzóbbá válik az első öt perc után s a 9. percben Raffai fölényeskedő szereléséből korner lesz, ebből Kármán fejel, de a puha labda Pálinkás biztos zsákmánya. Utána Schwarz ad be jól s a nézőtér azon derül, hogy Egri groteszk mozdulattal átlépi a labdát, be akarja csapni a védelmet, de az nem csapódik be.
    Szeged általában többet támad. A 18. percben Szojka félmagas, gyors lövése esemény, Dénes pompás vetődéssel védi ki. A 21. percben nagy akció következik: Bognár ugrik, Bíró szorongatja, de nem tudja elvenni tőle a labdát, Bognár a nyomában futó Korányin akad, ez Szojkának csúsztat be, de a center gyengén s rosszul helyezve lő remek helyzetéből, Dénes könnyen védhet. Gyurcsó egymásután két szabadrúgást irányít, de egyik sem sikerül. Utána Gerle lő fordulásból, kapásból a kapu fölé.
    A tribünön már tipeg-topog a nép, kezd hideg lenni. De — a 25. percben — jön a felmelegítő gól: Gyurcsó—Havas—Bognár akciót Gyóni próbál megakasztani,
    Dénes is a csatár elé rohan, de Bognár a „kutyaszorítóból” is le tudja adni a lövést, lehetetlen szögből és erőtlenül ugyan, de mégiscsak begurul a labda a gazdátlan kapuba s a menteni akaró Réti a vonalon túlról csak az oldalhálóba tudja bombázni a labdát.
    2:0.
    Továbbra is Szeged a támadótél. Bognár támad, Biró szereli, de még hozzá szabadrugás is — Szeged ellen. Valaki megjegyzi:
    — Hja, így nehéz! Bognárt két bíró is fogja egyszerre! A 34. percben Szojkának van kecsegtető helyzete, aztán Bognár tálal jó labdát Kis elé, de a döntő pillanatban elcsúsznak a csatárok. Raffai lyukat rúg, Sirály felszabadító rúgása sem sikerül és Fenyvesi remek helyzetbe jut, de az ő lövése is mellé sikerül. Beretvás is követi egy perc mulva társa példáját.
    Most a III. ker. marad frontban s a 39. percben kornert ér el. Fenyvesi túl hátra rugja a labdát, Lucz és Kis összecsap, a bíró feldobja a labdát, Gerle szerzi meg,
    kiadásával Korányi végigszáguld a pályán, bead és Szojka 6 méterről úgy megvágja, hogy a kapulécről csattanva száll a labda a hálóba (3:0).
    Nagy az öröm a nézőtéren, mert a statisztikusok rögtön megállapítják :
    — Aktív a gólarányunk! Erre sem volt példa a szegedi profifutball fennállása óta Már t. i. az I.ligában...
    Az öröm azonban nem tart soká, mert a 44. percben elromlik az aktív gólarány:
    Schwarcz támad,
    rajta van Sirály és Gyurcsó is, de mégis jól eltalálja a labdát s
    bár hegyes a szög, Pálinkás melléfog és a tulsó sarokba száll Óbuda becsületmentő gólja (3:1).

    Nemzeti Sport, 1933. december 18.