magyarfutball.hu

Nyírség-Spartacus FC - Békéscsabai Előre FC 3 : 1 16:30

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése
NB I/B Keleti Csoport 2001/2002, 8. forduló
játékvezető : Sápi Csaba
nézőszámok:
  1. Békés Megyei Hírlap: 2.000
  2. Futballévkönyv 2002: 2.000
  3. Nemzeti Sport: 2.000

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: bbsz
    2023.09.23, 14:41 (szerk.: 2023.09.24, 20:01)
    Sándor István taktikája Nyírség-győzelmet ért
    Elveszett a csabai veretlenség Nyírség-Spartacus - Békéscsabai Előre FC 3-1 (0-1)


    Nyíregyháza, 2000 néző
    Vezette: Sápi (Nagypál, Vékony)
    Nyíregyháza: Téglási 6 - Kocsis M. 5, Balogh Z. 6, Lakatos 6, Göncz 5 - Turóczi 7, Szatke 6, Hleba 4, Karkusz 6 - Csernijenko 5, Kocsis I. 6 Vezetőedző: Sándor István
    Békéscsaba: Csirics 6 - Balog Zs. 6, Fehér 5, Gabala 6, Bujáki 5 - Szoboszlai 5, Futaki 5, Simon 6, Bánföldi 5 - Popovits 4, Keresztúri 6. Vezetőedző: Dajka László
    Csere: Göncz helyett Fórián (7) a szünetben, Hleba helyett Kondora (6) az 55., Kocsis I. helyett Deák (-) a 90. percben.
    Popovits helyett Hoffmann (5) az 55., Szoboszlai helyett Szabó S. (-) a 63., Simon helyett Tóth Gy. (-) a 72. percben
    Gól: Keresztúri a 33. percben a tizenhatosnál megszerezte a labdát, majd két csel után 12 méterről a bal alsó sarokba lőtt (0-1).
    Turóczi az 51. percben 28 méterről a jobb felső sarokba bombázott (1-1).
    Szatke a 66. percben Turóczi bal oldali szöglete után a lecsorgó labdát három méterről a léc alá emelte (2-1).
    Kocsis István a 88. percben 25 méterről a kinn álló Csirics felett a bal alsó sarokba ívelt (3-1).
    Sárga lap: Szoboszlai (Kocsis István buktatásáért) a 15., Göncz (Futakit buktatta) a 45., Fehér (nem tűrte be a mezét a nadrágba) a 69., Bánföldi (Csernijenkót gáncsolta) a 77., Hoffmann (rátartott Lakatos lábára) a 83. percben
    Szögletarány: 5:4 (3:3)
    így bíráskodott (7): Sápi Csaba mindkét oldalon szemet hunyt egy-egy tizenegyesgyanús szituáció felett, emellett a mezőnyben elkövetett apróbb hibái és a sárga lapok kiosztásánál jelentkező következetlenség írható a számlájára.

    A mérkőzés sok hibával indult, Turóczi Mihály távoli lövése adott először munkát Vladimír Csirics kapusnak, majd a másik oldalon Keresztúri András villant, és máris vezetett a listavezető.
    A kapott gól szinte megbénította a hazaiak játékát, a kábultságból csak Turóczi újabb, immár a jobb felső sarkot pókhálózó lövése élesztette fel a Nyírséget. Ettől kezdve nagy lelkesedéssel és kedvvel futballoztak a piros mezesek, akiknek jót tett Fórián Zsolt és Kondora József becserélése.
    A második találat előtt Kondora csaknem megismételte Turóczi bombagólját, ám ekkor már hárított Csirics, a szöglet után azonban már tehetetlen volt.
    A hajrában nem engedte kibontakozni ellenfelét a házigazda, és így biztosan őrizte előnyét, sőt a lefújás előtt magabiztossá is vált a második félidőben jelentősen feljavuló Nyíregyháza győzelme.

    Mestermérleg
    Sándor István: - Előbb megilletődötten, majd a második félidőben akaratosabban játszott a csapat, és így végül megérdemelt győzelmet ünnepelhettünk.
    Dajka László: - Ezúttal kritikán aluli játékvezetés mellett vesztettük el veretlenségünket.
    (Bodnár Tibor)

    1. Békéscsaba 8 5 2 1 17-9 17
    2. Nyíregyháza 8 5 - 3 21-14 15

    Nemzeti Sport, 2001. szeptember 16. (Arcanum DT)
    Szünet után remekelt a Spartacus
    Oda a békéscsabaiak veretlensége, Turóczi hatalmas bombagóllal egyenlített
    Spartacus - B.csaba 3-1 (0-1)


    ...

    Keleti rangadó várta szombaton délután a nyíregyházi stadionba kilátogató drukkereket, hiszen a másodosztályú focibajnokság listavezetője, a békéscsabai Dajka-alakulat vizitált a Spartacusnál.

    33. perc: Keresztúri átjátszotta Kocsis Miklóst, csinált egy lövőcselt, majd a jobbösszekötő helyéről, 12 méterről, ballal a bal alsó sarokba lőtt, 0-1.
    51. perc: Turóczi vezette a labdát, majd 28 méterről váratlanul lőtt, a labda pedig bombaként vágódott a jobb felső sarokba, 1-1.
    65. perc: Kondora 25 méteres szabadrúgást csavart a jobb felső sarok felé, Ciric nagy bravúrral szögletre ütötte a labdát. A beívelés után nagy volt a kavarodás, végül Szatke félig ollózó mozdulattal, 3 méterről a léc alá kanalazta, 2-1.
    88. perc: Egy kontra végén Kocsis I. vezette a labdát, észrevette, hogy Ciric kinn áll, kapura ívelt, a csabai kapus hátrafelé vetődött és úgy ütött a labdába, hogy az a hálóban kötött ki, 3-1.

    A szezon hazai nézőcsúcsát hozta a szombati derbi, hiszen közel kétezren voltak kíváncsiak az élcsapatok összecsapására. A hazaiaknál változott a védősor, mert Kocsis M. Keresztúrit követte, így Lakatos a jobb szélről beljebb került.
    Az első félidőben csalódtak a hazai drukkerek, hiszen gyengén játszott a Szpari. A támadások szövögetése lassú volt, igazi helyzetet alig dolgoztak ki Hlebáék. A vendégek kevesebbet birtokolták, viszont jobban megbecsülték a labdát. Vezetéshez is jutottak.
    Szünet után aztán egy másik hazai csapat jött ki az öltözőből. A mieink harcosan kezdtek és egymás után vezették támadásaikat. Turóczi az első félidő sikertelen átlövésikísérletei után hatalmas góllal egyenlített, majd egy pontrúgást követően jött a vezetés.
    Nagy fölényben játszott a Szpari, a Hlebát váltó Kondora remek passzokkal és lövésekkel tűnt ki. Ebben a játékrészben a csabaiaknak mindössze három, gyengécske próbálkozás akadt, ám nem tudtak kifogni Téglásin.
    A hajrában jött még egy kicsit szerencsés, ám igen szemfüles Kocsis-gól, amely végleg kapitulálta a békésieket.
    A második félidei remeklésével megérdemelten nyert a hazai gárda, fosztotta meg a csabaiakat veretlenségétől.
    képSzatke (2) emel Fehér (21) mögött, a háttérben Kocsis (10) (fotó: Balázs Attila)

    Keletmagyarország, 2001. szeptember 17.
    Savanyú a szőlő: keserűség Sóstón
    Nyírség-Spartacus - Előre FC Békéscsaba 3-1 (0-1)


    NB I. B-s labdarúgó-mérkőzés, Nyíregyháza, 2000 néző
    Vezette: Sápi (6) (Nagypál, Vékony)
    NYÍREGYHÁZA: Téglási 6 - Balogh Z. 6 - Lakatos 6, Kovács M. 5, Göncz 5 - Turóczi 7, Szatke 6, Hleba 5, Karkusz 6 - Csernijenko 5, Kocsis I. 6. Vezetőedző: Sándor István.
    BÉKÉSCSABA: Csirics 3 - Balog Zs. 5, Fehér Zs. 6, Gabala 6, Bujáki 5 - Szoboszlai 4, Futaki 4, Simon 4, Bánföldi 4 - Popovits 4, Keresztúri 6. Vezetőedző: Dajka László.
    CSERE: Göncz helyett Fórián (7) a 46., Popovits helyett Hoffmann (4) és Hleba helyett Kondora (6) mindkettő az 55., Szoboszlai helyett Szabó S. (-) a 63., Simon helyett Tóth Gy. (-) a 71., Kocsis I. helyett Deák a 90. percben.
    GÓLSZERZŐ: Keresztúri a 32., Turóczi az 51., Szatke a 66., Kocsis I. a 88. percben.
    SÁRGA LAP: Szoboszlai a 15., Göncz a 45., Fehér a 69., Bánföldi a 77., Hoffmann a 82. percben.
    SZÖGLETARANY: 5:4 (3:3).

    A találkozót megelőzően a Sóstói Stadionban egyperces néma főhajtással emlékeztek az Amerikai Egyesült Államokban a terrortámadás miatt elhunyt emberekre.
    Alig pár másodperc telt el az összecsapásból, amikor a Nyíregyháza jutott kecsegtető pozícióból szabadrúgáshoz. Csernijenko azonban fölé lőtt.
    Kóstolgatták egymást a csapatok, főként pozíciós játék folyt a pályán. Mindkét oldalon az egyéniségek megvillanásában bíztak a csapatok.
    Az 5. percben Popovits futott le az alapvonalig a jobb oldalon, középre passzolt, Keresztúri átvette a labdát, ám lövéshez már nem jutott, mert az ötös sarkánál jól láthatóan lerántották. A jogos 11-es elmaradt.
    A 9. percben Turóczi 23 méterről, kapásból veszélyeztetett, de a kellemetlenül felpattanó labdát Csirics biztosan fogta.
    Kemény volt a meccs, csattogtak a bokák. (Különösen Keresztúrié... Szabályosan képtelenek voltak fogni a hazaiak, ezért rúgták, ütötték, ahol tudták - a játékvezető nem torolta meg ezeket.) Nem alakult ki folyamatos játék, szabadrúgás szabadrúgást követett a kapuktól 25-30 méterre, ezek viszont nem jelentettek veszélyt.
    Kezdeményezőbbnek tűnt a Nyírség, de ez nem jelenti azt, hogy fölényben is lett volna.
    A 26. percben láthattuk az első ziccert: ügyesen járatták meg a hazaiak a labdát, az akció végén Kocsis István lőtt 12 méterről fölé-mellé.
    A csabai középpályások gyengébben játszottak, mint azt az eddigi találkozókon megszoktuk: gyakran elveszítették a mezőnyben a labdát, illetve gyorsan átjátszották őket. Gabala és Fehér azonban jól állták a sarat, így a szabolcsiak támadásai nem tudtak kibontakozni.
    A 32. percben vezetést szereztek a lilák. Keresztúrihoz került a labda a jobb szélen, a 16-ossal egy vonalban, ügyesen becselezte magát, majd 13 méterről ballal az elfekvő kapus mellett a bal sarokba gurított, 0-1.
    Öt perccel később Hleba szlalomozott át a teljes vendégvédelmen, majd a 16-os vonaláról csak centikkel lőtt a jobb alsó mellé.
    A félidő végére beszorult a Dajka-csapat.
    A 42. percben Balogh Zoltán végzett el szabadrúgást középről, 19 méterről, a jobb sarokba tartó labda Csiricsről szögletre pattant.
    FORDULÁS UTÁN, az 51. percben egy jobb oldali partdobás után Simon került lövőhelyzetbe, 12 méterről leadott löketét Téglási kiöklözte.
    Az ellentámadásból Turóczihoz került a labda. A középpályás a csabai kaputól 35 méterre váratlanul lövésre szánta el magát, a nagy erővel zúgó bőrgolyó a jobb felső sarokban kötött ki, 1-1
    (hozzá kell tenni: Csirics alaposan mellényúlt a messziről „érkezett” labdának).
    Megjött a játékkedve a hazaiaknak, s elképesztő negyedórát produkáltak. Előbb Fórián 25 méteres bombája szállt éppencsak mellé, majd egy szögletet követően Fehér röviden fejelte ki a labdát, Csernijenko óriási ziccerben, 8 méterről a legnehezebbet tette: mellé passzolt. Nagy nyomás alatt volt a lilák kapuja. Ellentámadásaik nem sikerültek, jórészt azért, mert elkörülményeskedtek, elcselezték a kínálkozó alkalmakat, avagy nem volt türelmük helyzetig játszani.
    Valójában nem is volt meglepetés az újabb nyírségi gól.
    A 66. percben Kondora jobb felsőbe tartó szabadrúgását még szögletre ütötte Csirics. A beívelt sarokrúgás után azonban összevissza pattogott a labda a csabai kapu előtt, végül Szatke három méterről, középről a léc alá lőtt, 2-1.
    Két perc is alig telt el, amikor Kocsis I. lőtt közvetlen közelről mellé.
    Egy csapat volt ebben az időszakban a pályán, a lilák képtelenek voltak kibontakozni - jórészt a saját hibájukból. Dajka László mindent megpróbált: három csatárral támadtak a csabaiak, sőt a végén néggyel, Fehér is előrement.
    A 82. percben Keresztúri lőhetett szabadrúgást 22 méterről, ám Téglási óriásit védett.
    S míg a viharsarkiak mindent egy lapra feltéve rohamoztak, egy kontra végén hatalmas potyagóllal a hazaiak eldöntötték a három pont sorsát. Elveszítették az előrések ellenfelük 16-osánál a labdát, mely a félpályáról induló Kocsis Istvánhoz került, ő vezetgette a játékszert, majd nem tudván vele mit kezdeni, megcélozta a kaput. Csirics a gyengén ívelt labdáért nyúlt, ami a kezéről a bal alsó sarokba pattant, 3-1.

    Nincs szerencséje Vladan Csiricsnek a nyírségiek ellen, a tavaszi idényben is három gólt kapott, s akkor is jócskán benne volt valamennyiben. Ám butaság lenne egyedül az ő nyakába varrni a szombati vereséget, hiszen a csabaiaknál alig-alig volt elfogadható teljesítmény. A középpályások valamennyien gyengén játszottak, s ez meglátszott a lilák védekezésén csakúgy, mint a támadójátékán (egyetlen helyzetet sem sikerült kialakítani a találkozó során).
    A hazaiakat nagyon felhozta az első találatuk, s az azután nyújtott jó negyedórájukkal eldöntötték a mérkőzést. Jogosan nyerték a derbit.
    Sápi játékvezető rengeteget hibázott. Mindjárt az elején nem adott meg egy büntetőt a lilák javára, utána pedig furcsa elv alapján osztogatta a lapokat. S még annyit: a kétes szituációk egyikében sem a vendégeknek ítélt...

    Mesteri mondandók
    Sándor István: - A Békéscsaba igazolta, hogy nem véletlenül áll a tabella első helyén. Mi az első félidőben passzívak voltunk, tűz nélkül futballoztunk. A szünet után azonban már nem játszottunk rosszul, gondolom, nem leszek nagyképű, ha azt mondom: megérdemelten nyertünk. Dajka László: - Kritikán aluli játékvezetés miatt veszítettük el veretlenségünket. Egy félidőn keresztül azt tették a játékosok, amit megbeszéltünk, a későbbiek során elkövetett hatalmas egyéni hibákat azonban már nem bírtuk el.
    (Szigeti Csaba)

    Békés Megyei Nap, 2001. szeptember 17. (Arcanum DT)