magyarfutball.hu

Békéscsabai Előre FC - Rákospalotai EAC 1 : 0 16:30

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: bbsz
    2023.08.27, 21:58 (szerk.: 2023.08.27, 22:33)
    Három pontot érő fejesgól
    Békéscsaba - REAC 1-0 (0-0)


    Békéscsaba, 900 néző
    Vezette: Hajdó (Szabó Z, Vígh)
    A mérkőzés osztályzata: 3
    Békéscsaba: Csirics 0 - Fehér Zs. 6 - Balog Zs. 7, Bujáki 5 - Szabó S. 6, Futaki 5, Gabala 6, Bánföldi 5, Simon A. 6 - Hoffmann 6, Keresztúri 7. Vezetőedző: Dajka László
    REAC: Szentpéteri 7 - Hungler 6, Nagy N. 5, Gricajuk 6 - Máj 5, M'bemba 5-2=3, Gál 5, Györök 6, Hajba 6 - Nyerges 5, Werle 6. Vezetőedző: Simon Tibor
    Csere: Futaki helyett Szoboszlai (5) a szünetben, Bujáki helyett Valentényi (6) az 58., Szabó S. helyett Tóth Gy. (-) a 63. percben
    Györök helyett Zabundu (-) a 73. Nyerges helyett Javrujan (-) a 77, Gál helyett Virágh(-) a 81. percben.
    Gól: Keresztúri a 66. percben Balog Zsolt jobb oldali beívelése után kilenc méterről fejelt a kapu bal oldalába (1-0)
    Sárga lap: Hungler (Hoffmannt akasztotta) a 7., M’bemba (Bujákit felrúgta) a 40., Hoffmann (reklamálásért) az 59. percben.
    Kiállítva: M'bemba (megsértette a játékvezetőt) a 41. percben
    Szögletarány: 5:5 (2:1)
    Így bíráskodott (9): Hajdó játékvezető jól irányította a küzdelmes mérkőzést és mindig a megfelelő időben alkalmazta a színes lapokat.

    A találkozó előtt ötven perccel hatalmas felhőszakadás zúdult a Kórház utcai pályára, emiatt síkossá vált a játéktér.
    Az első percekben kiegyenlített játék folyt a pályán, majd a hazaiak kezdeményeztek többet, ami a szögletekben mutatkozott meg. A csúszós pálya nem kedvezett a viharsarkiak sokpasszos játékának, a labda gyakran megtréfálta a játékosokat.
    A fővárosiak hosszú indításokkal próbálkoztak, míg a középpályát igyekeztek gyorsan átjátszani, így élvezetes volt a küzdelem.
    Az első játékrész utolsó negyedórájában a REAC átvette az irányítást, több támadást vezettek a vendégek, de a kapura kevés veszélyt jelentettek. Pár perccel a szünet előtt Frank M'bemba a kiállítás sorsára jutott a játékvezető sértegetése miatt, s ezzel nehéz helyzetbe hozta csapatát.
    A második játékrészben lendületesen kezdtek a lila-fehérek, de meglepetésre a tíz emberrel játszó REAC nem állt be védekezni, így iramos, küzdelmes lett a találkozó.
    A házigazdák egy jól megkomponált akció végén az egykori válogatott Keresztúri András helyzetfelismerésének és idénybeli hetedik góljának köszönhetően megszerezték a vezetést. A gól feloldotta a görcsöket a békéscsabaiakban, akik ezután egyre-másra vezették akcióikat.
    A hajrában növelhette volna előnyét a Békéscsaba, de Keresztúri az ötös vonalánál elcsúszott kecsegtető helyzetben.
    A küzdelmes, jó iramú találkozón a Békéscsaba egygólos sikere megérdemelt, a végig nagy akarással játszó, s több mint egy félidőn keresztül tíz emberrel játszó REAC ellen.

    Mestermérleg
    Dajka László: - A mély, sáros pálya időnként „megölte" a játékunkat, de az egyik legnehezebb feladatot kezdjük megtanulni, mégpedig mérkőzést egy-nullra nyerni.
    Simon Tibor: - Gratulálok játékosaimnak, a kiállítás ellenére az utolsó pillanatig nyílt volt a meccs. A játékvezető magas színvonalon dirigálta az összecsapást, bár a kiállítást kicsit erősnek éreztem.
    (Jávor Péter)

    1. Békéscsaba 6 4 2 - 14-5 14
    ...
    6. Rákospalotai EAC 6 2 2 2 13-8 8

    Nemzeti Sport, 2001. szeptember 3. (Arcanum DT)
    Hűvösebb időben izzasztó meccs
    Előre FC Békéscsaba-Rákospalotai EAC 1-0 (0-0)


    NB I. B-s labdarúgó-mérkőzés, Békéscsaba, 900 néző
    Vezette: Hajdó (8) (Szabó Z., Vígh)
    BÉKÉSCSABA: Csirics 0 - Balog Zs. 7, Fehér 7, Gabala 7, Bujáki 5 - Szabó S. 5, Futaki 5, Bánföldi 6, Simon A. 6 - Hoffmann 6, Keresztúri 7. Edző: Dajka László.
    REAC: Szentpéteri 7 - Hungler 6 - Nagy N. 5, Gricajuk 6 - Máj 5, M’bemba 6-2=4, Gál 6, Hajba 5 - Werle 5, Győrök 6 - Nyerges 6. Játékosedző: Simon Tibor.
    CSERE: Futaki helyett Szoboszlai (6) a 46., Bujáki helyett Valentényi (6) az 58., Szabó S. helyett Tóth Gy. (-) a 62., Győrök helyett Lumvutu (-) a 73., Nyerges helyett Javrouian (-) a 76., Gál helyett Virágh (-) a 79. percben.
    GÓLSZERZŐK: Keresztúri a 66. percben.
    SÁRGA LAP: M’bemba a 40., Hoffmann a 60. percben.
    KIÁLLÍTVA: M'bemba a 41. percben.
    SZÖGLETARÁNY: 5:5 (2:1)

    A találkozó előtt félórával hatalmas felhőszakadás zúdult a Kórház utcai pályára, ez amellett, hogy megnehezítette a labdarúgók dolgát, sok drukkert is elriasztott a rangadótól.
    Kezdeményezőbb volt az első percekben az Előre FC, ám jól látszott, a csúszós pályához nehezen alkalmazkodtak a viharsarkiak, rengeteg volt a pontatlan, hosszú átadás. A vendégek megszállták saját térfelüket, s az egyes egyedül elől tartózkodó Nyergest, illetve a mögötte „sertepertélő” Werlét és Györököt igyekezték játékba hozni.
    Az első feljegyezni valóra a 12. percig kellett várni, ekkor Keresztúri adott be szabadrúgást jobbról, a labda éppen csak elcsúszott Fehér feje fölött.
    Öt perccel később megint Keresztúri villant: jó csel után visszapasszolt az érkező Bánföldi elé, aki 18 méterről alig lőtt a jobb alsó mellé.
    A kezdeti hazai mezőnyfölényt kiegyenlített játék követte. Ennek oka az volt, hogy a REAC középpályásai felvették a ritmust. Egyszer-egyszer kritikus helyzet is kialakulhatott volna, ha a Csaba két középső védője, Gabala és Fehér nem futballozik oly jól, s magabiztosan. A lilák jórészt előreívelgették a labdákat, ám ezeket rendre lefülelték vagy lefejelték a reacosok.
    Azt a sokpasszos, ritmusváltásos focit, amelyet az utóbbi időben megszoktunk a csabaiaktól, valójában a REAC labdarúgóitól láthattuk. Nagyszerűen „kitalálták” a vendégek, hogy valamennyi békéscsabai középpályást szorosan őriznek, egyedül az inkább védekező funkciót ellátó Futakinak adtak szabad teret, ő pedig (egyelőre) nem alkalmas a játék irányítására.
    A félidő végére megélénkültek az események. A 39. percben Keresztúri adott be jobbról, Hoffmann alig fejelt mellé.
    Egy perccel később M’bemba rúgta fel a félpályánál Bujákit, ezért jogosan kapott sárga lapot a vendégjátékos. A kongói a játékvezető súlyos anyázásába kezdett, ezt pedig Hajdó nem hagyhatta, így villant a piros kártya. (A levonuló REAC játékos az egyik oldalvonal mellett lévő labdát dühében a közönség közé rúgta - nem dicsérték meg érte a drukkerek...)
    Az utolsó percekben beszorította ellenfelét a Csaba, de nem tudott helyzetet kialakítani Szentpéteri kapuja előtt.
    SZÜNET UTÁN sokkal pörgősebb lett az addig sem unalmas, bár inkább mezőnyjátékot hozó meccs. A csabaiak támadtak elsősorban, de meglepetésre a REAC sem állt be védekezni, így kifejezetten élvezetes lett a derbi.
    Az 51. percben Bánföldi emelt be szabadrúgást, Hoffmann éppen csak mellé fejelt, két perc múlva Fehér bombája pattant szögletre.
    Jót tett a hazaiaknak a kettős csere, s bár továbbra is inkább csak ívelgetett a hazai gárda, ez már annyiban más volt, hogy nem hátulról előre, hanem a szélekről középre történt.
    A 62. percben egy ilyen alkalommal Balog Zsolt jobb oldali beadását bólintotta centikkel a jobb sarok mellé Keresztúri.
    Négy perccel később ugyanezekkel a szereplőkkel megismétlődött az előző jelenet, ám ezúttal Keresztúri pontosabb volt: fejese átszállt Szentpéteri fölött, s a jobb sarokban landolt, 1-0.
    A 69. percben Szoboszlai alakított ki lövőhelyzetet magának, a 16-osról leadott lökete megpattant, s kis híján a hálóban kötött ki. A szögletből beérkező labdát Balog Zsolt fejelte rá 6 méterről, a fővárosi kapuvédő óriási bravúrral mentett.
    Nem adta fel a REAC, s ezzel nagy teret adott a csabaiaknak, akik éltek is a lehetőséggel. Mind veszélyesebb akciót vezettek, nemegyszer valóságos tűzijátékot rendeztek ellenfelük kapuja előtt.
    A 87. percben egy ilyen támadás során Simon tört be a 16-oson belülre, balról középre játszott, a labda elcsúszott Keresztúri előtt, érkezett Hoffmann, de előle kivágták a védők.
    A rákospalotaiak az utolsó pillanatig nagyon keményen, agresszíven fociztak, s ekkor bizony zavarba is hozták az inkább a támadással elfoglalt békéscsabaiakat. Szögletnél többre azonban már nem futotta erejükből, tudásukból.
    kép
    Az első félidő egyik legveszélyesebb csabai akciója végén Bánföldi (képünkön épp lőni készül) éppen csak a jobb alsó sarok mellé lőtt (Kiss Zoltán felvétele)

    A végig küzdelmes, bár nem túl magas színvonalú összecsapáson a hazaiak teljesen megérdemelten szerezték meg a három bajnoki pontot, hiszen a tíz emberrel küzdő, sőt támadó vendégek jóformán helyzetig sem jutottak, míg a lilák - különösen a góljuk után - sorra dolgozták ki ziccereiket.
    Mindemellett hozzá kell tenni: az eddig forróságban játszott (és nyert) meccsek után a hűvösebb időben alaposan megizzadtak a csabaiak a sikerükért.
    Hajdó játékvezető kisebb hibáktól eltekintve jól vezette az összecsapást, a kiállítás teljesen jogos volt.

    Mesteri mondandók
    Dajka László: - A mély, sáros pálya időnként megölte a játékunkat. A mérkőzés azonban arra jó volt, hogy gyakoroljuk a futball talán legnehezebb feladatát: 1-0-ra nyerni...
    Simon Tibor: - Gratulálok a játékosaimnak, a kiállítás ellenére az utolsó pillanatig nyílt volt a mérkőzés. A játékvezető végig magas színvonalon vezette a találkozót, de a M’bembának adott piros lapot kicsit erősnek éreztem.
    (Sz. Cs.)

    Békés Megyei Nap, 2001. szeptember 3. (Arcanum DT)
    Keresztúri hozta formáját és a gólt
    Előre FC Békéscsaba - Rákospalotai EAC 1-0 (0-0)


    ...

    40. perc: M'bemba a félpályánál beleszállt Bujákiba, amiért sárga lapot kapott a kongói középpályás, aki kommentálta a történteket, emiatt villant a piros lap Hajdó játékvezető kezében.
    66. perc: Balog a jobb oldalról remekül ívelt a másik oldalon egyedül maradt Keresztúrihoz, akinek kilenc méteres fejese után a labda a kint álló kapus fölött a hosszú sarokba hullott, 1-0.

    A találkozó előtt ötven perccel hatalmas felhőszakadás zúdult a pályára, emiatt síkossá vált a játéktér, amely itt-ott víztócsákkal volt tarkított.
    Az első percekben kiegyenlített játék folyt a pályán, a csabaiak többet kezdeményeztek, de fölényük csak szögletekben mutatkozott meg.
    A lila-fehérek a kapu elé ívelt labdákkal kísérleteztek, a 12. percben Keresztúri beadása után az előrehúzódó Fehér feje felett elszállt a labda, amely lepattant, a vizes füvön megcsúszott, és Szentpéteri csak nehezen mentett.
    A csúszós pálya nem kedvezett a hazaiak sokpasszos játékának, a labda gyakran megtréfálta a játékosokat.
    A félidő közepén a fővárosiak hosszú indításokkal próbálkoztak, illetve sokat mozgó középpályásaik révén gyorsan játszották át a pálya ezen szakaszát, de a kapu előtt elfogyott a tudomány.
    A 26. percben Bánföldi átadása után Keresztúri a 16-os előtt egy ügyes cselt csinált, és ballal alig lőtt a kapu fölé.
    Az utolsó negyedórában átvette az irányítást a REAC, mindig volt szabad ember a középpályán a vendégeknél, ám a kapura kevés veszélyt jelentettek.
    A félidő hajrájában a színes bőrű M'bemba meggondolatlansága kiállítást eredményezett, így tíz emberrel folytatta a fővárosi gárda.
    A második félidőben nagyobb lendülettel kezdtek a lila-fehérek, de meglepetésre a tíz emberrel játszó vendégek nem álltak be védekezni, így iramos, küzdelmes volt a találkozó.
    A csabaiak mezőnyfölényben játszottak, több szabadrúgást is íveltek a kapu elé, de ezek után rendre kapu mellé lőttek vagy fejeltek a támadók.
    Dajka edző cserékkel frissítette csapatát, ami meghozta az eredményt, hiszen a sokadik Balog jobb oldali felfutást követően a volt válogatott Keresztúri kihasználta a lehetőséget, s ezzel hetedik gólját szerezte az idényben, amivel utolérte a Keleti csoport góllövő-listájának vezetőjét, Koltait, a REAC csatárát, aki ezúttal nem lépett pályára a fővárosiaknál.
    A gól után nagy mezőnyfölénybe kerültek a békéscsabaiak, egyre-másra vezették támadásaikat a vendégek kapujára, felszabadult az a görcs a csapatban, amely korábban „megfogta” őket, és több nagy lehetőséget hagytak kihasználatlanul a jól védő, fiatal Szentpéteri kapujánál.
    A 89. percben Simon tört be a 16-oson belülre a bal oldalon, visszagurítását Keresztúri vetődve éppen hogy elérte az ötösnél, a labda azonban tovább csúszott, Hoffmann elől az utolsó pillanatban mentettek a védők.
    A finisben a REAC is próbálkozott, zsinórban három szögletet rúgtak a vendégek.

    kép
    Balog Zsolt (11) ezúttal is jól játszott, gólpasszából Keresztúri lőtte a mérkőzés egyetlen, de nagyon fontos gólját. (d-fotó: Veress Erzsi)

    Jó iramú, küzdelmes mérkőzésen két jól felkészülhetett együttest láthatott a Kórház utcai pálya közönsége vasárnap délután, a lila-fehérek csak nehezen találták az ellenszert a fővárosiak ellen, de a második félidőben kihasználták emberelőnyüket, és megérdemelten szerezték meg a számukra oly fontos újabb három pontot a végig jól küzdő és az utolsó percekben is támadó vendégek ellen.
    A találkozó után a B-közép vastapssal jutalmazta a hazaiakat, akik a tabella élére kerültek.

    Jó: Gabala, Fehér, Balog, Simon, Hoffmann, Keresztúri, ill. Szentpéteri, Hungler, Gricajuk, Hajba.
    (Verasztó)

    Békés Megyei Hírlap, 2001. szeptember 3.