magyarfutball.hu

Kispest FC - Nemzeti SC 0 : 4

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése
Profi I. liga 1931/1932, 10. forduló
nézőszámok:
  1. nela: 500

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: seamandarin
    2023.11.04, 22:02
    Nemzeti—Kispest 4:0 (3:0)
    Az első félidő rendszeresebb játékával érdemelte ki a Nemzeti a nagy győzelmet
    Góllövő: Bihámy, Bihámy, Vadas, Kautzky
    Üllői út, 500 néző. Bíró: Denhoffer
    A két csapat megjelenik a pályán, a Nemzeti választ kaput s következőképpen állnak szembe a mérkőző felek.smiley
    Nemzeti: Gallina — Flóra, Szendrő — Buza, Gergely, Belcsik — Kovács, Vadas, Kautzky, Bihámy, Czétényi.
    Kispest: Dénes — Rozgonyi, Hunyadi — Raix, Purczeld, Keresztes — Paczolay, Lukács, Kormos, Dormos, Serényi.
    Lanyha mezőnyjátékkal indul a mérkőzés. Mind a két csapat befejezetlen támadásokkal próbálkozik. A bíró is nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a támadások befejezetlenek maradnak, mert mindent lefütyül. Többnyire indokolatlanul, így komoly iram nem is fejlődhet ki. A 8. percben Kormos szép, magas lövése után Gallina húzza le könnyedén a labdát, ami máris jelzi, hogy a kapus formában van. Paczolay jól megy el Szendrő mellett, de goromba hibát csinál beadás helyett.
    A Nemzeti támadását Bihámy indítja el, Czétényi előre vágja a labdát, a bíró azonban lest lát —tévesen. Különben is folyton szól a síp, ha kell, ha nem. A közönség— kicsi, de hangos — bosszankodik s kiáltoz:
    — Bíró úr, hagyja játszani őket!
    Ám, úgy látszik, hiába hagyná, mert a csapatok nemigen, akarnak. Legalább is tűznek híre sincs a játékukban. Egy-egy szabadrúgás száll a pályán s mikor a Nemzeti Rozgonyi miatt rúg a 14. percben,
    Kovács elfut a labdával. Szokása szerint hátrafordul vele, ballal átívelt a tulsó oldalra.
    ahonnan Bihámy remek fejessel küldi a jobb felső sarokba. (1:0).
    Dénes nagy ugrással sem volt képes érinteni a labdát. A Nemzeti tovább támad. Kautzky kerülne jó helyzetbe, de a bíró még idejében lefütyüli. Nem lehet tudni, milyen szabály alapján. Vadas kapu fölé emelt labdája jelzi még a Nemzeti támadását, majd Czétényi miatt Kispest szabadrúgáshoz jut s ezzel előre tör. De Paczolayt is lefújja a bíró, mielőtt komolyra válna az eset. Annál komolyabbnak látszik, mikor Darmos belelép Vadasba, aki azonban hamar talpra áll. Jó ideig most rendszertelen rúgdosás folyik a két bekkpár között. Flóra tűnik ki jó rúgásaival, okos helyezkedésével, Rozgonyi pedig ismert hátborzongtató belépéseivel. Kárt azonban senkiben sem tesz. Végül is a Nemzeti alakít ki jótámadást a 26. percben, a labda jobbra száll Kautzky elé, de a bíró most is fütyül, teljesen érthetetlenül. A játék olyan vontatott, hogy az egyik taccsdobás másfél percig is eltart. Kormos Serényit szökteti, a szélső szélsebesen lobog a kapu felé, de a keresztező Szendrő leszereli. Paczolayt viszont megint a bíró állítja meg. A közönség már türelmetlenül és idegesen hallgatja a bírói füttyöt s mikor Rozgonyi magas beugrása után meg elmarad, valaki sértő kifejezést kiált be.
    Denhoffer megállítja a játékot, kiszalad a korláthoz
    s rendőrrel igazoltatja a bekiáltót. Ezzel persze nem válik szimpatikussá a nézők előtt. Alig indul a játék, mikor a 35. percben Czétényi átvágja a labdát jobbra. Vadas rohan vele s egészen jó helyzetbe kerül, mert Kispest úgy tesz, mintha füttyöt várna, — eddig mindig szólt ilyen komoly helyzetben — de most nem szólal meg a síp. A csatár kapura lő, Dénes kiüti balra a labdát s utána fut.
    Bihámy nekirugja a kapusnak, hogy újra visszapattan a labda. A védők összefutnak, Bihámy meg köztük most mára hálóba gurítja. (2:0).
    Kezdés után eljut Kispest a Nemzeti kapuig s Gallina fog labdát. A kirúgást Bihámy balra fejeli Czétényi elé, a bíró azonban szabadrúgást ítél a Nemzeti javára. Rúgás után Czétényi fut a labdával, jobbra vágja át s
    az összefutó védelem felett Vadas jól sikerült fejessel gyönyörű gólt fejel. (3:0). 37. p. Kispest élénkül a gólra. Gallina szabadrugást húz le, majd Kormos kapu mellé lő, de a bíró előbb valami szabálytalanságot látott, mert szabadrugást rugat a 16-osról. A labda a sorfal mögött Gallinához gurul. A kiszökő Bihámy szépen viszi a labdát, de szerelik, majd újabb Nemzeti támadás Dénest csalja ki a kapuból. Kautzky közben kapura csavarja a labdát, de a vonalra futott Rozgonyi kifejeli a biztos gólt. Most Buza—Kautzky—Kovács roham száguld végig, a szélső bead. Vadas fejesébe azonban már a bírói síp is belesüvít. A szabadrugás után meg vége a félidőnek.
    Kispest csatársorában a kétösszekötő helyet cserél. A Nemzeti támadással kezdi a játékot, mégis Gallinának kell kétszer is beleavatkozni gyors egymásutánban a játékba. A Nemzeti védelemnek különben egyre több é nehezebb dolga akad. A 4. percben Dormos tör át, pompás lövést küld kapura. Gallina csak megakasztani tudja a labdát, amit Serényi kapu fölé emel. Uj roham közben Kormos lábát elrántják, a megadott szabadrugást a csatár a sorfalba vágja.
    A labda folyton ott jár a Nemzeti 16-osa körül, majd még kétszer is a kapufa mellett gurul ki a pályáról. A 13. percben azonban Keresztes hendszel, utána fault miatt rúg a Nemzeti s máris Dénes kerül harcba, aki csak nagy üggyel-bajjal hárítja el a veszélyt. Vadas háló fölé zugatja a szabadrugást s a 16. percben már jó csellel fordul be a kapu elé Kormos. Valaki gáncsolni igyekezett s a bíró megállítja a centert jó helyzetében. Kispest büntetőt szeretne rúgni, de csak szabadrugást kap, amiből nem lesz komoly veszély Gallina kapujánál Kautzky elől Dénes üti el a labdát, Vadas felső sarokra csavart, lövését is a kapus fogja el, Kautzky következő lövése pedig elakad. A 19. percben Kormos lövése kerüli el a kaput, Serényi lefutása, jó centere után pedig Dormos követ el goromba hibát. A Kautzky-Kovács-támadás szép, a beadás is jó, de a center balra továbbított fejese kiviszi a labdát taccsra. A 23. percben Rozgonyi fellöki Kautzkyt, Vadas szabadrugását Dénes kiejti, Bihámy balra tolja a labdát s Rozgonyi ment. Kispestnek is akadna komoly helyzete, de Lukács ront, majd meg fölé fejeli Dormos jól ívelt labdáját. A Nemzeti megint beszorul s a 31. percben Paczolay szabadrugása a kapufára viszi a labdát. A játék egészen ellanyhul, míg a 40.. percben a Nemzeti balszárnya le nem fut, de a szélső lesre kerül. Nem jut azonban messze a labda, újra támad a Nemzeti. Bihamy fut a labdával, Dénes eléje ront, meg is akad benne a labda, de éppen Kautzky elé pattan, aki fordulásból küldi az üres kapuba.(4:0)
    41. p. A gól után már nem akad följegyezni való.

    Nemzeti Sport, 1931. november 22.