magyarfutball.hu

Nemzeti SC - Sabaria FC 1 : 0

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése
Profi I. liga 1931/1932, 3. forduló
nézőszámok:
  1. nela: 800

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: seamandarin
    2023.10.08, 15:05
    Nemzeti—Sabaria 1:0 (1:0)
    A szombathelyi csapat nagy fölényben volt, de csatársora teljesen gólképtelennek bizonyult Góllövő: Czétényi,
    Üllői út, 800 néző. Bíró: Denhoffer
    Nemzeti: Gallina — Flóra, Török — Hossó, Odry, Belcsik — Kovács, Vadas, Szenes, Bihámy, Czétényi.
    Sabaria: Vermes — Kovács I., Janzsó — Sárközy, Somogyi, Vámos — Iglódy, Szaniszló, Kovács I., Hollós, Berkó.
    A Nemzeti indítja el az első támadást. Nem nagy tűzzel! Hogyan is lehetne tűzről beszélni, mikor folyton esik az eső. Vermesnek mindamellett akad nehéz dolga, mert a hazaadást csak vetődve csípheti el. Szenes lövése kapu fölé viszi a labdát, majd hosszas, szép fejelgetés végén is ez a befejezés Vermes kapujánál. Erre azután a Sabaria is megembereli magát. Egyre-másra vezeti a támadásokat, de nem jut helyzethez. A 8. percben ismét a Nemzeti rohamoz, Szenes Bihámy elé fejeli a labdát s az összekötő mesés helyzetbe kerül. A bíró megijed ennek láttán s fütyül, lesállás címén. Bihámy Vermesnek rúgja neki a labdát. A bíró különben is rengeteget fütyül. Valósággal fájdalmasak füttyei a nagy csendben és hangulattalanságban, Mintha valami gyászzene szólna a gyenge játék kísérőjéül. Persze a sok fütty sok hibát is jelent. Különben a Sabaraia fölényt harcol ki. A szél néhány labdát túlkerget ugyan a vonalon, de a Nemzeti csak egy-egy áttöréssel véteti észre magát. A 17. percben Belkó jól irányítva lő. A labda az ellenkező oldali kapufa felé repül s a jobbszárny rohan a kapu felé. A bíró ismét fütyül, mielőtt még a labda a fáról visszapattanna. Pedig a visszapattant labdát Szaniszló a hálóba emeli.
    A bíró lesállás felfogása teljesen téves volt ennél az esetnél is. A Nemzeti megmozdulásait könnyen veri vissza az ellenfél védelme. A Sabariának azonban a csatársorában van a baja. Kovács II. elcsúszik kitűnő helyzetben, majd Somogyi okosan játsza tisztára Iglódyt,a szélső azonban háló fölé durrrantja a labdát. Sárközi rossz rúgása a Nemzeti jobbszélsője elé viszi a labdát s Vermes kezében végződik a támadás. Kovács II. lő még kapu mellé a nagy Sabaria-támadás sorozatban, hogy utána megszülessen a mérkőzés egyetlen gólja. A Nemzeti jobbszárnya támad. Kovács centere után Somogyi hibáz középen s balra továbbítják a labdát.
    Czétényi elhúz Sárközy mellett s lövésére Vermes hiába vetődik, mert a labda a bal alsó sarokban áll csak meg. (1:0). 30. p.
    A Sabaria újra lendületbe jön, beszorítja ellenfelét. Szaniszlómagas lövését Gallina fogja, különben a csatársor nem megy semmire. Iglódy sorra rontja a jó labdákat, mire megszólal valaki:
    — Ez a szélső sem kerül Markos helyére!
    Kovács II. labdája foglalkoztatja még Gallinát szünet előtt.
    A Sabaria átcsoportosított csatársorral áll fel, így: Iglódy, Kovács II., Hollós, Szaniszló, Belkó. Szombathelyi kezdés után néhány Nemzeti-támadás fut. Szenesnek jó helyzete akad, de emberbe vágja a labdát s az kornerre pattan. Uj támadást Bihámy lesállása rontja el. Erre a Sabaria lendül jobban bele a játékba. Hossó és Belcsik még tartja a frontot, Bihámy jó helyzetbe is kerül Kovács lefutása után, de a bíró most is lesben látja az összekötőt. Szaniszló hosszú labdáját Török is, Gallina is elnézi, de Iglódy sem tudja kihasználni a helyzetet, csak kornert szerez. A 14. percben Iglódy újra sarokrúgáshoz jut s a szorongatott Nemzeti-védelem nehéz harcot folytat.
    Török bal karjával hozza a labdát a 16-on belül, a játékosok és a nézősereg egyaránt 11-est reklamálnak,
    de a bíró nem fütyül.
    Valaki így ad magyarázatot:
    — Balkar nem számít!
    A közönség éktelen fütyüléssel kíséri a dolgot s percekig tart a vihar az állóhely frontján. Közben Gallinának komoly dolga akad, különösen Török hazaadásával. Belcsik erőszakosan akasztja Iglódyt , különben is most a Sabaria jóformán állandóan szabadrúgást rúg. A 23. percben Belkó beadását Hollós messze kapu mellé küldi, Török faultja után meg Kovács II. labdája száll el a kapu mellett. A 29. percben Szaniszló előtt nyílik fényes alkalom, de a csatár késik. Czétényié s Kovács I. kemény rugdosást rendez az összecsapásuk után, de a bíró éppen másfelé néz. Az újabb találkozás alkalmával a szombathelyi bekk nagyon csúnyán rúg Czétényi felé s szerencse, hogy nem találja el. A bíró meginti a bekket. Iglódy néhány jó lefutást ront el rossz befejezéssel, majd a 39. perctől három kornert rúg a Sabaria, szorongatja ellenfelét, de gólt nem ér el.

    Nemzeti Sport, 1931. szeptember 25.