magyarfutball.hu

UTE - MTK 1 : 1 14:15

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: heimo
    2018.11.17, 08:57 (szerk.: 2018.11.17, 10:37)
    MTK—UTE.
    — Vasárnap délután 2 órakor az Újpesti Stadionban. —



    Az MTK ezelőtt két évvel győzött utoljára az UTE ellen. Ezzel mindent megmondtunk a vasárnapi mérkőzés jelentősége tekintetében. Ehhez hozzátesszük még azt, hogy ha a bajnokság őszi fordulójának első helye nem függ is a vasárnapi meccstől, de függ az a probléma, hogy lesz-e küzdelem az 1923—24. évi bajnokságért, vagy sem. Ha t. i. az MTK győz az UTE ellen, öt ponttal fog vezetni az UTE s hat ponttal az FTC előtt s ez az előny szinte behozhatatlan. Ha ellenben az UTE győz, akkor az MTK egy ponttal lesz csak az UTE előtt s két ponttal az FTC előtt; tehát előnyét könnyen be lehet még hozni. Ha azonban nem is volna ilyen fontos a döntés szempontjából a meccs, akkor is érdekes lenne.

    Az UTE az utóbbi években nagyon a nyakára nőtt az MTK-nak és az FTC-nek s amióta felépítette Stadionját, minden tekintetben belépett a "nagy" csapatok sorába. Tartja is ezt a pozíciót rendületlenül és becsületesen. Csapata, ha pillanatnyilag visszaesik is, mindig feltör és kéri a maga helyét. Első két meccsét most ősszel is elvesztette, de azóta minden meccsén győzött, csak a Törekvés ellen adott le egy pontot. Az MTK annyiban volt szerencsésebb nála, hogy csak első meccsét veszítette el, a többiben már — nagyágyúi visszatérvén — győztesen végzett. A meccsre mind a két csapat lelkesen készült.

    Az UTE-nek sikerült talpra állítani Fogl II.-t s az ő visszatérése lelket öntött az egész csapatba. A vasárnapi meccs fogja eldönteni, hogy a halfsorban tett változtatás (Schäffer centerhalf, Kelecsényi jobbhalf) előnyös-e a csapatra. A csatársor a régi, már kipróbált; az őszi szezon leggólképesebbnek bizonyult csatársora.

    Az MTK is legteljesebb csapatát állítja porondra, mert, hogy Nádler játszik Nyúl helyett s Opata Siklóssy helyett, az igazán nem különbség.

    A két csapatot vizsgálva, a védelemben teljesen egyenlő a két csapat. Vargha talán jobb valamivel Kropacseknél, Fogl III.—Senkey I. egyformán formában vannak, csak az lehet kérdéses, hogy Fogl II., vagy Mandl kondíciója jobb-e. Az MTK halfsor kiváló s ezzel az UTE halfsor még akkor sem ér fel, ha kijátssza a legjobbat, amit várnak tőle. Már most a nagy kérdőjel a csatár soroknál mered elénk. Az UTE 26 gólt lőtt ugyanazoknak, akiknek az MTK csak 20 gólt. Jeszmás—Csontos most az MTK ellen kell, hogy megmutassa, hogy jó védelem ellen is tudnak. Viszont az MTK-ban a Braun—Molnár— Winkler-szárny erejében reménykednek. Mindent összevetve, heves, izgalmas, érdekes küzdelmet várunk, amely a félidőben fog eldőlni — jobbra, vagy balra. Mi kevés gólos döntetlent várunk.

    A mérkőzést Nagy László fogja vezetni.

    Fogl II. pénteken fürdőt vett. Utána a jobb lábát már egészen jól érezte s vasárnap biztosan játszik.

    Sporthírlap, 1923. november 10.
    Az őszi forduló utolsó napja.

    Az MTK döntetlenül mérkőzött az UTE-vel.

    Érdekes, heves, de nem magas nívójú küzdelemben egyenlők voltak az ellenfelek . — Az MTK gólját Molnár lőtte a 16-os vonalról megítélt szabadrúgásból. — Az UTE a befejezés előtt egyenlített ki Szidon szép góljával.

    MTK-UTE 1:1 (0:0)

    Gyenge csatárjáték, jó fedezetsor és erőteljes védelem mindkét oldalon.

    MTK : Kropacsek — Mandl, Senkey, — Kertész II., Orth, Nadler — Braun, Molnár, Winkler, Opata, Jeny.
    UTE : Varga — Fogl II., Fogl III. - Kelecsényi, Schäffer, Peics — Paulusz, Kósa, Jeszmás, Csontos, Szidon.

    — Újpesti stadion. — 18.000 néző. —

    Bíró : Nagy László.


    November 11. A bajnokság őszi fordulójának utolsó napja. Az MTK három ponttal halad a bajnokságnak az élén s már csak ez az egy mérkőzése van hátra. Ha győz, öt ponttal vezet, s ugyan lehet-e hatalom, amely a végső győzelemhez vezető útjaban föltartóztassa? Nincsen. Csak, egy lehetőség van, csak egy reménysugár az ellenfelek számára: az UTE.

    Az UTE kézében tehát az idei bajnokságnak a kulcsa. Ha győz, az MTK előnye leolvad egy pontra s ismét nyílttá lesz a bajnokság, ismét tere nyílik a kombinációnak és — ki tudja, mi történik a tavaszi fordulóban ...

    A legrafináltabb színházi rendező sem eszelhetett volna ki hatásosabb finálét az MTK—UTE szembeállításánál. S hogy mindenben hasonló legyen a mérkőzés egy monstruozus színjátékhoz, a természet is segítő kezét nyújtotta.

    Csodálatosan szép, valósággal tavaszi idővel ajándékozta meg a sport híveit. Kéklő ég alatt, barátságos napsugár lényözönében élvezhette a közönség az "előadást". A "színpad" is jól festett. Az ujpesti stadion még soha nem tett oly kedvező benyomást a szemlélőre, mint ma. A pálya talaját kijavították, lesimítván a bogárhátszerű domborulatot, jól meghengerelték s ilyen állapotában a stadion végre bevonult a legitim pályáknak a sorába.

    A közönség elhelyezése, a rend fönntartása, a közlekedés tűrhető kényelmessége és gyorsasága, mind hozzájárult az előadásnak külső sikeréhez.

    A "rendezés" tehát pompás volt. Az "előadás" sem volt rossz, de nem volt elragadó sem. Voltak tapsra késztető részletek, de voltak zökkenők is, úgy, hogy egészében nem sorozhatjuk be legszebb élményeinknek a sorába. Kétségtelen, hogy a két csapat teljes erőfeszítéssel vívta meg a küzdelmet s annyit nyújtott, amennyi képességeiből tellett.

    Az MTK is, az UTE is azzal a fegyverzettel harcolta végig párbaját, amelyben látni megszoktuk őket és amely sajátosságuk. Az MTK technikai készségét, az UTE lelkesedését, temperamentumát — és fizikai túlsúlyát igyekezeti érvényre juttatni s hogy fölülkerekedni egymáson nem tudtak, csak azt bizonyítja, hogy a két sajátos tulajdonság, a két elütő játékmodor egalizálta egymást. A laikus szemében alkalmasint az UTE tűnt föl a jobb csapatnak, a szakértőnek azonban az ellenkezőt kell megállapítani, mert az MTK játéka közelebb állott a klasszikus futballhoz, mint az UTE munkája. Megengedjük, hogy időnként az UTE játékmodorával inkább lehet eredményt elérni és győzelmet aratni, azonban, ha a futballról oktató filmet kellene készítenünk, mégis az MTK játékát örökítettük volna meg ma is. Bár a technika csillámai előtünedeztek s a stílus nem volt idegen az UTE oldalán sem, az MTK volt az a csapat, amelynek játéka a klasszikus futball tükrét mutatta a nézőnek. Ha az MTK csapata kifinomodott technikát párosítani tudná az UTE csapatának impozáns lendületével és elhatározó erejével, az MTK éppen úgy dicsőséggel reprezentálhatna a magyar futball fejlettségét a külföldön is, miként a múltban.

    A múlt és a jelen között azonban a hézag eléggé nagy s ha a kellő lélekkel betölteni nem tudja, megnyerheti ugyan az MTK a bajnokságot továbbra is, de nemzetközi viszonylatban le kell szállania a múltban elfoglalt magaslatról. Ennek a meglehetősen fanyar ténynek a megállapítása mellett az UTE mai teljesítményéről teljes elismeréssel lehet csak nyilatkozni, mert el kell ismerni, hogy méltó és egyenrangú ellenfele volt a bajnokcsapatnak, sót nemcsak a döntetlen eredményre szolgált rá, de a győzelemhez sem jutott volna érdemtelenül.

    Két órára volt hirdetve a mérkőzés, de ekkor a stadion még félig üres volt s miközben egyre özönlött a sokaság, a korán kinnlevők a második csapat mérkőzésében találtak szórakozást. De közeledik a nagy meccs megkezdésének az ideje. Egy daliás rendőrszakasz vonult fel a pályán, csoportokba szakadva eloszlanak, a tribünökön gazdát kap valamennyi ülőhely s amikor az UTE csapata keskeny csíkos dresszben megjelenik a pályán, szépen megtelt nézőtér fogadja.

    Föltűnik, hogy Fogl II. félénken kapkod; látszik a járásán, hogy még nincsen egészen rendben, majd hasonlóan szembeötlik Braunon is, hogy csütörtökön szenvedett ínhúzódása zavarja a futásban. Az egyik kapu előtt az UTE, a másiknál az MTK tesz próbarúgásokat, ezután sorsolnak, az MTK választ, az UTE kezd s megindul a játék.

    Hatalmas iramban kezdenek a csapatok s mindjárt két remek támadás hozza izgalomba a közönséget. Az egyik támadás az MTK-é, a másik az UTE-é. A helyzet gyorsan váltakozik s inkább az UTE teremt meleg pillanatokat, a nélkül, hogy aggódnia kellene az MTK táborának. De nem forog komoly veszélyben az UTE sem és jól megítélhető, hogy egyhamar nem is lesz baj egyik oldalon sem, mert a csatársoroktól nincs mit tartani. A védelmek könnyen sakkban tartják őket. A játék az utolsó negyedórában enged szépségéből is, erejéből is, unalmassá vagy üressé azonban nem válik. Ebben a félidőben egyébként az MTK játékát Orth uralja s az ő passzaiból indulnak ki a támadások, amelyek a belsőknek puha játékán rendre kárba vesznek. A jobbszárny egyáltalában nincsen foglalkoztatva, hasonlóan az UTE is elhanyagolja a szélsőit. A fedezetek mind a két részen állandóan munkában vannak, úgyszintén a védelmek is.

    A második félidőben eleinte az MTK fölénye latszik, anélkül azonban, hogy közel lenne az eredmény, miglen fokozatosan tért hódit az UTE s úgy látszik, kezébe ragadja a vezetést is. Jeszmás azonban tiszta helyzetben hibáz. A hullámzó játék az UTE
    térfelére terelődik, Winkler támad, Fogl II. testével feltartóztatja, a bíró jelt ad s szabadrúgást ítél a 16-os vonalról. Molnár éles labdája Varga keze fölött hálót ér. Az UTE nyugodtan fogadja az ítélkezést és a gólt is és utána hatalmas erővel nekifekszik a küzdelemnek. Közben történik, hogy egy heves támadás közepette Kropacsek véd, a labdával a földre kerül s miközben mindenki várja, hogy fölkeljen, Jeszmás mintegy öt méterről startol s teljes erőből belerúg a földön fekvő Kropacsekbe. A vérfagyasztó jelenet után Kropacseket kiviszik, de hamarosan talpra áll és újra elfoglalja a helyét. Jeszmás is a lábát fájlalja, de általában azt várták, hogy a bíró kiállítja, ez azonban nem történt meg. Mint későbben kiderült, a bíró nem is látta a durva jelenetet.

    Pár perc hiányzott még a mérkőzésből, amikor Jeszmás és Csontos utat tör és a tétovázó Mandl mellett Szidonhoz kerül a labda, aki ügyesen helyezve, szép góllal kiegyenlít.

    Még két perc s vége a játéknak. Különös jelenet tárul ekkor a közönség elé. Két lovasrendőr nyargal be a pályára és vad száguldozással ijeszti vissza a pályán átvágni akaró közönséget. Az egyik rendőriétől megijed egy futó fiú és úgy ugrik Vargának a lábára, hogy ölbe emelve kell bevinni az öltözőbe.

    A lelkes közönség elvonul, a végtelen sorban várakozó villamos kocsik percek alatt megtelnek s rövid idő múlva már csönd borul az újpesti stadionra.

    A játék lefolyása.

    Kezdés után
    az UTE csatársor rögtön támadólag lép fel és anélkül, hogy az MTK halfsora fel tudná tartani, felnyomul az MTK kapujához, ahol előbb Mandl akasztja meg Kósa kiszökését, majd a labda a hátrahúzódott Orth birtokába jut. Orth a labdával Jenyt szökteti, aki a szélen lefut, de beadását a tisztán álló Winkler elöl Varga elfogja. A kiadott labdával az UTE jobbszárny vezet támadást, de Kósát Mandl szereli, azonban a Jeszmáshoz került labda utóbbi lábáról leperdül. A 3. percben Schäffer által szöktetett Paulusz gyönyörű akciójából ismét Jeszmás kapja a labdát, de előbbi módon hibáz. Egy percre rá Nadler hibájából ismét Jeszmás jut jó helyzetbe és orrheggyel kapura küldött élés labdája a felső sarok mellett süvít el. A közönség elmaradhatatlan tapsa a jutalom a szép akcióért és ennek hatása alatt az UTE erősen belefekszik a játékba. Az 5. percben Paulusz lefutását éles centerrel fejezi be, melyet Kropacsek fog ugyan, de összeütközik Mandllal, ki az összeütközés erejétől földre esik, de kisvártatva talpra áll. Az MTK Jeny révén jut szóhoz, ki az Orth által ideálisan eléje adott labdával a fél pályáról lefut, szép beadását Winkler jobbra engedi, de Braunt Fogl III. könnyen szereli. Az MTK továbbra is támadásban marad, Orth gyönyörűen kidolgozott labdával Braunt indítja útnak, de beadása kapu mögé jut, míg Opata támadását Fogl II. faulttal akasztja meg. A szabadrúgást Fogl III. tisztázza. A 12. percben Jeny támadása kornert eredményez, melyből az általa rúgott labdát Orth kapu fölé fejeli. Változatosság kedvéért most az UTE csatársor lép akcióba, de az első kísérleteket Jeszmás két offszeidje rontja el. A 14. percben Kósa Pauluszt szökteti, ki Nadlert lefutja, beadását Jeszmás stoppolja, majd a labdát mellé lövi. Peics faultjáért Kertész II. szabadrúgását Varga védi, majd Orth fejeséből Winkler és Braun szép összjátékkal törik át az UTE védelmét, az előre- adott labdát Fogl III. elvéti, de Varga résen van. A 19. percben Jeszmás őrdöngős gyorsasággal keresztülvitt támadását Senkey csak nehezen szereli. A 21-ik percben Braun szép lefutását kapu mellé lövéssel fejezi be. majd Orth szép, de könnyen védhető szabadrúgása Vargának ad munkát. Orth csodaszép akcióival dominálja a mezőnyt, minden akciója veszélyt jelent és úgy irányítja a játékot, hogy pillanatok alatt összezavarja az elleniéi védelmét. Előbb Jenyt küldi támadásba, majd hirtelen Braunt dobja előre, de utóbbi hátraadott labdája Schäffer zsákmánya. Átadásából Paulusz akciója Senkey hibájából kornert eredményez, de Paulusz a kapu mögé rúgja a labdát. Az UTE belső triója által teremtett helyzeteket Mandl, Senkey, sőt Nadler csak nagy önfeláldozással tudják menteni. A szorongatott helyzetben a 30-ik percben Jeny lefutása tehermentesíti a Testgyakorlók védelmét, de Fogl II. a késlekedő Jenyt leszereli. Opata támadását Kelecsényi kézzel tartja fel, melyből Winkler kapu fölé lő, míg Braun lefutásból beadott labdáját átlépi. Az ottmaradt labdát Fogl II. Pauluszhoz továbbítja, kit azonban Nadler szerel. Braun újbóli támadását erős beadással fejezi be, melyet Jeny Winklerhez emel, ki kapásból kapu fölé lő, hasonlóan fejezi be ismét Braun támadását egy félfordulatból kapura küldött labdával, mely közvetlen kapu melleit süvít el. Az MTK egységesebb, nyugodtabb akcióit az UTE rendszertelen, de annál hevesebb támadásokkal ellensúlyozza és a 38. percben Jeszmás szédületes kitörését — miközben Orth hiába próbálja őt utolérni — Mandl állítja meg, ezalatt Orth a 11-es pont tájékán helyezkedik el és fogja el Jeszmás labdáját, mikor Mandl mellett próbált kiszökni. Szidon vezet még támadást Csontos leadásából, de Kertész II. elnyomja és a kapu mögé centerez. Braun támadásából az UTE védelem helyezkedést hibája folytán Winklerhez kerül a labda, ő azt elvéti, a labda Jenyhez kerül, kit Schäffer szerel, majd a magasba perdült labdát fejelni akaró Peicset Molnár meglöki. A veszélytelen szabadrúgás után vége a félidőnek.

    Az öltözőben.

    A szünetben.



    Kertész II: Nem engedek a tippemből: 3:1-re győzünk!
    Orth: Meg lennék elégedve a döntetlennel. Jó éjszakát szerezne ez nekem.
    Jeny (szomorúan mutat a lábára, amely tetoválva van jóddal bekent apró sebekkel): Apró üvegdarabok vannak a pályán, ezek sebeztek föl.
    Fogl II: Hogy mi lesz az eredmény? Éppen ezt szeretném tudni magam is. Nagyon szeretném, ha győznénk, bár nekem nem lenne benne érdemem, mert nem játszom, éppen csak hogy ott vagyok. Még nyolc hétig kellene pihennem.
    Jeszmás: 1:0-ra győzni fogunk!
    Nagy László . Nincs véleményem, el vagyok foglalva magammal.

    Helycsere után mindkét fél újult erővel, hatalmas lendülettel indul a játéknak. Az MTK kap előbb lábra Jeny támadása révén, de beadása kapu fölé jut, a következő percben már Szidon lefutása és lövése foglalkoztatja Kropacseket. Az UTE formába jön, lelkes halfsora biztosan tartja az MTK csatársorát, annál nagyobb figyelmet fordít azonban támadósorára. Előbb Paulusz — Kósa akciójából Jeszmás lő kapu fölé, majd az 5. percben Szidon — Csontos - Jeszmás gyors kombinációjából utóbbi áttöri az MTK védelmet és csaknem megismétlődik az FTC — Vasas mérkőzés fináléja. De Mandl vigyáz és így a lövés pillanatában a labda oldalt kerül Szidonhoz, kit most már Kertész II. szerel. A 7. perc újabb góllal kecsegtet Jeszmás — Csontos alig láthatóan gyors összjátékából; az oldalt kitörő Csontos csaknem a vonalról élesen lövi kapura a labdát, de a belépő Mandl kornerre ment. Paulusz szép, de magas labdáját Orth fejese juttatja a mezőnybe. A tízperces újpesti offenzíva után az MTK technikai fölényével meglehetős fölénybe kerül. A támadások sorát Winkler messziről kapu fölé küldött lövése nyitja meg. Winkler szépen helyezett labdával szökteti Jenyt, kit Fogl II. erélyesen szerel. A megítélt szabadrúgásból Jeny pontos labdáját Varga Winkler elé üti, ki talán meglepetve, a kínálkozó helyzettől elkésik és Fogl III. ment. Schäffer szép szerelése Szidont juttatja közben szóhoz, de Kertész II. résen áll és leszereli. Ebből Jeny vezet veszélyes támadást, amelyből beadását Fogl III. a mezőny felé húzza, a rövidre szabott labdát Winkler fogja, de azt a kapu fölé fejeli. A 20. percben Mandl könnyelműsége hozza veszélybe az MTK kaput, ki az erélyes Jeszmás — Csontos duóval szemben utóbbit elengedi, de Csontos fordulatból mellé lő. A következő percben Orth által szöktetett Winktert a 16-os vonalon Fogl II. testtel tartja fel, miközben kissé előrehajol és talán ez adta meg a bíró előtt akciója fault jellegét, melynek következtében Winkler elesett. A megítélt szabadrúgást a bíró füttyét követő pillanatban Molnár kapura lövi és a labda a meglepett Varga fölött hálót ért.

    Az UTE nem adja fel a küzdelmet, de nem tud kiszabadulni az MTK ostromgyűrűjéből. Jenyt Kelecsényi szereli, míg Opatát az eleső Fogl III. kézzel rántja magához. A szabadrúgást Winkler fölé lövi Kertész II. labdájával Braunt szökteti, kit Peics kornerre szerel, Braun labdáját Winkler kapura fejeli, de Varga könnyen fogja. Újból Braun vezet támadást beadásából Winkler kapásból lőtt labdája azonban lecsúszik lábáról és Schäffer birtokába jut. Habozás nélkül Jeszmáshoz passzol, ki nagy rössel Csontostól támogatva megközelíti az MTK kapuját. A támadást először Mandl állítja meg, közben Nadler is segítségére siet. Jeszmás kapura küldött labdája az előtte állóktól lefékezve halad Kropacsek felé, ki elhagyva kapuját, két lépést tesz és ráveti magát a labdára. Pár pillanatra megmentve látszik a helyzet, mikor az eddig feltartott Jeszmás óriási erővel ront Kropacsekre és ugrásszerű mozdulattal a földről felkelő Kropacsekbe rúg. A nézőkben elhűlt a vér, mindenki súlyos szerencsétlenségtől tartott, mikor az aléltnak látszó Kropacseket kivitték a pályáról. (28. perc.) A rúgás azonban sípcsontvédőjét érte és ez tette lehetővé, hogy két perc múlva ismét beállhatott. Ez a két perc is elég lehetett volna a kiegyenlítésre, mert mikor Krovacsek helyét Winkler foglalta el, a labda kirúgása pillanatában összeütközik Mandllal, a labda kezéből kiesik, de Csontos az üres kapu mellé helyezi a labdát. A 30. percben Winkler hosszú lövését Varga védi, a 33. percben a lefutó Jeny beadása Kelecsényin akad fenn, míg Molnár hosszú lövése kapu fölé jut. Az utolsó tíz percben az UTE végső erejét összeszedve hatalmas finist diktál, melyet végig bír és ekkor kis szerencsével még a győzelmet is megszerezhette volna. A 38. percben Szidon lefutásból beadott labdáját Jeszmás elöl Nadler halássza el, majd ugyanő akciójából Csontos kerül kitűnő helyzetbe, de pár lépésről hibáz. A 40. percben Jeszmást faultoljak, melyből bombaszerű szabadrúgását Kropacsek csak kornerre tudja menteni. A támadó Winklert Csontos faulttal akasztja meg, Orth precíz szabadrúgását az előrefutó Jenv kapásból adja a középre, de azt Fogl II. a mezőnybe továbbítja. Az újpesti közönség lelkes biztatása mellett Jeszmás és Csontos meglepetésszerűen mintegy rajtaütnek a kék-fehérek védelmén és míg azt magára vonják, Csontos Szidonhoz adja a labdát, ki a büntetőterület sarkáról gyönyörű szép saroklövéssel kiegyenlít. Újrakezdés után már nincs sok feljegyezni valónk, az MTK-át láthatólag lesújtotta, hogy a már biztosnak vélt győzelem kisiklott kezéből és bár megkísérli a támadást Jeny, majd Winkler révén, az erőtlen akciókat már az UTE halfsora teszi ártalmatlanná.

    A játék végén az öltözőben

    Varga majdnem sírva panaszkodik: Ilyen pechem van, a Foglok mindig elém állanak. Ha szabadon hagynak, feltétlenül kivédem a szabadrúgást.
    Jeszmás: Dühös vagyok, hogy nem nyertük meg. Az MTK-nak nagy szerencséje volt.
    Fogl II.: Pechünk volt. Győznünk kellett volna.
    Shäffer: A legigazságosabbnak tartom az eredményt.
    Szidon Ha széthúzzák a szélekre a játékot, két-három góllal győztünk volna.
    Kelecsényi: Az UTE-nek sokkal több szíve volt Megérdemeltük volna a győzelmet.
    Fogl III.: 2:1 arányú győzelmet érdemeltünk volna. Nekem nagyon tetszett az MTK játéka.
    Peics: Másképpen álmodtam az eredményt. A végzetes szabadrúgást nem lett volna szabad megítélni.
    Paulusz: Igazságtalan ítélet hozta meg az eredményt. Kis szerencsével győzhettünk volna.
    Kertész II.: Csatársorunk az első félidőben puhán játszott, a másodikban pedig elkészült erejével. Ha Kropacsek meg nem sérül, nem kapunk gólt. Az UTE-ban csak Schäffer játéka tetszett.
    Winkler: Csatársorunknak peche volt s rossz volt a bíró. Az UTE kíméletlen játékmodora arra késztetett, hogy tartózkodjam a közelharctól, mert hiszen csak most épültem föl térdsérülésemből.
    Molnár: A meccsről nincsen véleményem. Orth tippje bevált.
    Nadler: Feltétlenül jobbak voltunk. A gyönge bíró nem tudta kellőképpen tartani az UTE masszív védelmét s ez csatárainkat megfélemlítette.
    Opata: Erélyesebb centercsatárral biztosan győztünk volna. Meglepett az UTE védelem fair játéka.
    Jeny: Az UTE csatárok az utolsó tíz percben ügyesen kihasználták az MTK megzavarodott védelmének a hibáját. Az MTK csapatának hibás az összeállítása és ha nagyobb eredményeket akarunk elérni akkor ezen változtatni kell.
    Mandl: A gyengekezű bíró volt az oka a mérkőzés elfajulásának. Az UTE csatárok rejtett faultjait és főkép Jeszmásnak hatásosan alkalmazott titkos boxolását teljesen figyelmen kívül hagyta.
    Senkey: Jeszmás akcióját, amikor Kropacseket megrúgta, nem akadályozhatta meg, mert nem számított arra, hogy a földről felkelőben levő Kropacseket valaki szándékosan megrúgja.

    A játékosokról egyénenként nem lehet dicshimnuszt zengedezni, de rosszat is alig lehet mondani valakire is.

    Az MTK-ban kétségtelenül Orth magaslott ki. Nagy ambícióval dolgozott, remekül passzolt, fejesei azonban csak a második félidőben voltak igazán hasznosak és precízek. A második félidő utolsó negyedórájában már elővette a fáradtság, addig azonban méltó volt a játéka az ö nagy klasszisához. Kropacsek a magas labdák biztos fogásával és tetszetős lehúzásával aratott sikert. Közelharcra csak egyszer került a sor s akkor érte Jeszmás brutális rúgása. A védelemben Senkey volt a hasznosabb, már kiadósabb rúgásai miatt is. Mandlt megtörte egy erőteljes összefutása Kropacsekkal. Kertész II. erősen játszott s inkább a védelmet segítette, Nadler ellenben nem tartott lépést Kertésszel az önzetlenségben. Sokat driblizett s későn adta le a labdát. A csatársorban Jeny örvendetes javulást mutatott. Szépek voltak a lefutásai, a beadásai is rendszerint jól voltak irányítva. Még Opata is kielégített. Sokszor meglepő volt a körültekintése és passzai. Winkler tehetségét lenyűgözte a félénksége. Nagyon puha volt az első félidőben, a másodikban már kevésbé. Braun lábfájása miatt óvatos volt. Nem volt megszokott gyors szélső s beadásai sem sikerültek. Molnár az első félidőben egészen kikapcsolódott a játékból, a második félidőben ellenben volt néhány elsőrendű akciója.

    Az UTE csapatának legegészségesebb része a fedezetsor volt. Schäffernek a szerelés a legerősebb oldala. Fejtechnikája azonban még fejlődésre szorul. Kelecsényi és Peics szorgalmas és kitartó volt. Varga nem hibázott, de nem is voltak nehéz helyzetei. Fogl II. beteg jobb lábát kímélte, csak bal lábbal játszott, biztossága és rugótechnikája nem volt tehát a megszokott. Nemcsak partnere, de kisegítő társa volt az ismét legjobb formájában levő Fogl III. A csatársorban pompás technikája Kósát emelte ki. Szidon és Paulusz kifogástalan szélső volt. Jeszmás és Csontos ellenben inkább erőszakossággal, mint tudással próbálkozott.


    A mérkőzés két nevezetes mozzanata.

    Egy szabadrúgás és egy durva fault.

    A mérkőzésnek két különösen kiütköző mozzanata volt. Az egyik az a szabadrúgás, amelyből az MTK góljához jutott, a másik pedig az a durva fault, amelyet a második félidőben Jeszmás követett el a földön fekvő Kropacseken.

    A két esetre vonatkozóan a szereplőkhöz és a bíróhoz intézett kérdésünkre a következő válaszokat kaptuk.

    Fogl II.:
    — Nem követtem el szabálytalanságot Felső testtel fogtam az embert s ebből semmi kár nem származott az MTK-ra nézve. A labda már nem is volt Winklernél s azért tartottam föl testemmel, hogy Varga fölvehesse a labdát.

    Winkler:
    — Teljes iramban futottam a labdával az UTE kapu felé, amikor Fogl II. szétterpesztett lábakkal mellém ugrott és testével meglökött. A lökés következtében a labdát elveszítettem; átpenderültem Fogl II.-n és majdnem a 11-es pontnál értem földet. A fault egyébként pontosan a 16-os vonalon történt.

    Jeszmás:
    — Láttam, hogy Kropacsek a földön fekszik, de azt hittem, hogy kiemeli a labdát Ezt a pillanatot akartam kihasználni s ráfutottam, hogy telibe találjam a labdát. Kropacsek azonban hirtelen fordult s eközben rúgtam, mert már stoppolni nem lehetett. Hogy hogyan és hol találtam el, nem tudom, csak arra emlékszem, hogy azt hittem, széjjelmegy a bokám.

    Kropacsek:
    — Irtózatos rúgást éreztem. Ha nincsen rajtam sípcsontvédő, biztosan eltörik a lábam.

    Nagy László, bíró:
    — A szabadrúgást meg kellett ítélnem, mert Winkler tisztán állt már a góllövésre, amikor Fogl II. faultolta.

    A Kropacsek-féle esetben Jeszmás hozzá sem ért Kropacsekhez. (?) Kropacsek valószínűleg csak a szokásos futballista trükköt alkalmazta. (?)

    Haza az UTE pályáról.

    Az UTE pálya igazgatósága nagyszerű munkát végzett a „nagy” meccs közönségének ki- és hazaszállításával. Nem kevesebb, mint 288 külön villamos szállította ki és be az MTK — UTE mérkőzés közönségét olyképpen, hogy mindenki közvetlen kocsin mehetett ki a mérkőzésre a pályáig és vissza. Így történhetett csak meg, hogy a meccs után háromnegyed órával már mindenki otthonában mesélhette el a mérkőzés eseményeit. Az MTK — UTE mcccs tehát nemcsak az UTE csapatának, hanem a pályának is sikeres erőpróbája volt.

    Sporthírlap, 1923. november 12.
     
  2. avatar: heimo
    2017.10.05, 20:02 (szerk.: 2018.11.16, 18:39)
    MTK - UTE 1:1 (0:0)

    Változatos, izgalmas és végig nyílt küzdelem — Az MTK vezet szabadrúgásból, az UTE finisben kiegyenlít


    UTE-pálya. Bíró: Nagy László. Határbírák: Linde,Hauswald.

    A világok és nemzetek történelmében is hegemóniáért folynak az örök küzdelmek és ott is váltakoznak az élen állók. Amikor egy hegemónia huzamosabb ideig tart, akkor már mindig jobban szaporodnak a hegemóniára pályázók és mindig sűrűbben fordulnak elő harcok a hegemónia átvételéért. A mi kis futballvilágunkban is hegemónia-harc folyik újra. Az MTK hosszú ideig tartó egyeduralmát ostromolják, élőször csak az FTC, de most már az UTE is. A hegemónia kérdése vasárnap délután nem dőlt el, mert egyik csapat sem tudta kiküzdeni a győzelmet. De egyelőre csak formailag eldöntetlen a harc kimenetele, mert a végeredmény, a bajnokság sorsa még nem dőlt el, sőt a tegnapi eredmény után változatlanul, sőt talán szilárdabban, mint eddig, az MTK a favorit. Ha ugyanis behatóbban mérlegeljük a fenti eredményt, nem szabad figyelmen kívül hagynunk, hogy az MTK idegenben érte el ezt az eredményt és hogy még az ősszel vendégül fogja látni az UTE-t, de akkor már a Hungária-úton, pontelőnye pedig így is olyan nagy, hogy egyelőre senki sem veszélyeztetheti komolyan vezető pozícióját.

    Odajutottunk labdarúgásunk fejlődési menetében, hogy már az MTK—UTE meccs is derbinek számít, nemcsak az MTK—PTC, és a vasárnapi játék után joggal derbinek tarthatjuk, előreláthatólag jó ideig, a kék-fehérek és lila-fehérek minden találkozását. Eleven, változatos játékkal lepte meg mind a két csapat a körülbelül 15.000 főnyi közönséget, hol az egyik, hol a másik kapu előtt pezsgett, forrt a játék, hol Varga, hol Kropacsek kapuja forgott veszedelemben. A kerek labda pedig perdült, fordult, a tömeg mint egy szempár meredt a pályára, ahol egyik szebb akció a másikat követte, mi pedig éreztük, figyeltük azt a fascináló hatást, amivel ez a játék hatalmába keríti újra és újra régi híveit és behálózza, megnyeri azokat, akik hitetlenül és közönyösen mentek el eddig mellette.

    Az MTK helyzete a bajnoki tabellán az eldöntetlen eredmény ellenére igen megerősödött, lévén ugyanis bárom pont tiszta előnye a második helyezett UTE előtt. Egyébként az őszi szezonban ez az első eldöntetlen eredménye az MTK-nak, és így a VAC ellen elvesztett mérkőzését is beszámítva, bárom vesztett pontot adott le mindössze a bajnokcsapat. Amennyiben tehát az első őszi szezon befejeztével a helyzet megítélhető, az MTK pozícióját ebben az évben sem tudják majd megingatni csapataink. Még ha a tavaszi szezon tényleg tavaszszal folyna le, akkor talán inkább, de így, hogy a forduló egy része és mondhatjuk, lényeges része (mert hiszen az MTK most fog találkozni az UTE-val és az FTC-vel is) a közeli hetekben fog lejátszódni, akkor, amikor az MTK csapata jó formában van és már egyetlen nagy játékosát sem nélkülözi, nem valószínű, hogy a bajnokcsapat pozícióját elvesztené. Az ez évi bajnokság pedig karácsonyra már le lesz futva, mindössze a kiesés kérdése fogja már izgatni tavaszszal a kedélyeket.

    A mérkőzés előtt

    A tribünön lassan gyűlik a közönség, de az állóhelyek is csak az egyenesben teltek meg, a fordulókban csak lassan szaporodik a nézők serege. Még játszanak a második csapatok, amikor Fodor dr. energikus hangja riaszt fel bennünket. Az MLSz alelnöke ugyanis tréfás szigorral tessékeli ki az MLSz páholyából a vendég jogot jogtalan keresőket. Fodor dr. vidám — amint ő mondja — még vidám hangulatban. Egyébként ő „á lá hossz" szokott spekulálni, most is ez a tippje. Természetesen a kék-fehér színek hosszjára gondol. Csak két páhollyal odább foglal helyet Langfelder aki komolyan kijelenti, hogy Fogl II. kondíciójától függ minden és ha az újpestiek reménysége fit, akkor csak a momentán jobb játék, vagy a szerencse döntheti el a meccs sorsát. Kíváncsiak volnánk Szűcs Jánosnak, az UTE elnökének véleményére is, de őt úgy elfoglalják a házigazdára nehezedő gondterhes kötelességek, hogy a drukkra már egy perc ideje sem marad.

    A közönség szokatlanul melegen vesz részt a második csapatok küzdelmében, lelkesítenek és pfujolnak, lelkesednek és kritizálnak. Az MTK vezéreinek páholyában látjuk Preiszmannt, Zwackot, Weisz Richardot, akik nyugodtan nézik a tartalékcsapatok játékát, ráérnek izgulni majd a nagy meccs alatt is. Egy hely üres ebben a páholyban, — a Brüll elnöké, aki még lenn van az öltözőben, ott buzdítja a bajnokcsapat játékosait. Az egyik páholyban ott ül Baubach, az UTE kiérdemesült centerhalfja, sok meleg küzdelem, régi harcosa és megelégedéssel néz le a fiatalokra...

    Az öltözőkben

    a második csapatok meccse alatt lassan megindul a vetkezés, de a játékosok egyik oldalon sem nyugodtak. Valami szorongó érzés ejti rabul kevés kivétellel valamennyit, hogyne, hiszen a bajnokság sorsa dőlhet ma el a két nagy ellenfél küzdelmében.

    Az MTK öltözőben mégis nyugodtabb a hangulat a játékosok inkább a pályától félnek, mint az UTE-tól. A vezetőség közül Brüll elnök, Frischer és Weisz Ági intézők sürgölődnek a játékosok körül, akik közül Jeny a legizgatottabb. A gyors balszélső szinte halál sápadtan járkál az öltözőben, nem leli helyét és valósággal megváltásként üdvözli a pályára hívó sípszót.

    Az UTE többet nyerhet vagy veszíthet ezen a mérkőzésen, érthető tehát, ha a játékosok nem tudnak hova lenni a nagy drukktól: Jeszmás, mint a ketrecbe zárt oroszlán járkál fel a alá a folyosón, kérdésünkre úgy megrezzen, mintha álmából ébresztettük volna.

    — Belemegyek, ahogy tudok — hangzik a válasz, mikor tippje felől érdeklődünk, — hogy sikerül-e az nem tőlem függ...

    Kelecsényi és Csontos a szűk betonfolyosón emelgetik egymáshoz a labdát, élő közlekedési akadályt alkotva, amin keresztül csak önfeláldozó rohammal tudunk hozzáférni az UTE kitűnő tréneréhez, Holits Ödönhöz.

    — Mit tippel Mester?

    — Hálátlan feladat, inkább nem vállalkozom rá. Még ha a Karcsi egészséges volna, de bizony meg mindig nem tud jobblábbal rendesen rúgni. Az bizonyos, hogy a fiúk UTE-szívvel fognak küzdeni.

    — Mi is ott leszünk! — dörmögi Senkey.

    De már indulnak a csapatok a pályára. siessünk utánuk.

    Először az UTE lép ki, utána, egy perc múlva az MTK.

    A két csapat összeállítása ez:

    MTK: Kropacsek — Mandl, Senkey - Kertész II., Orth, Nádler—Braun, Molnár, Winkler II., Opata, Jenny.
    UTE: Varga — Fogl II., Fogl III. — Kelecsényi, Schäffer, Peics — Paulusz, Kósa, Jeszmás, Csontos, Szidon.


    Gyorsan megtörténik a pályaválasztás aktusa és megkezdődik a mérkőzés.

    A játék

    Az I. félidő

    Az UTE kezd, Jeszmás Kósához passzol, a kombinációt az UTE-csatársor igen szépen folytatja, az MTK-ból először Orth érinti a labdát az MTK 16-osánál, megtörvén ezzel az UTE erőteljesen vezetett megnyitó akcióját. A labdát Nadler balra adja ki, Jung lefut, szép beadását azonban a tisztán álló MTK-belsők elől a kifutó Varga elfogja. A kiadott labdával az UTE vezet erélyes, támadást, amelynek végén Paulusz fölé lő. Máris Fogl II.-nek kell szerelnie, pompásan el is látja feladatát, utána Pauluszhoz passzol, aki Jeszmást szökteti, de ez a kapu mellé lő.

    Két percnyi játék után már ennyi történt.A bevezetés máris izgalmas és két nagy ellenfélhez méltó mérkőzést ígér. Újból MTK - támadást akasztanak meg Foglék, majd Szidon fut le s beadásából Jeszmás hajszálnyira mellé lő. Lassan akcióba lép Orth is és átveszi a dirigálást, az 5. percben szépen szökteti Braunt, Fogl III. azonban jókor lép közbe, hosszú rúgásával Paulusz fut le igen szépen, pompás beadására a fejelni késsülő Mandl és a kifutó Kropacsek egyszerre ugrik, a labda a 6-osra esik le, de az UTE - csatárok nincsenek résen. Mandl fekve marad, rövid időre megáll a játék. Jenny szép akcióját Fogl II. veri vissza, majd Kertész II. foultól. Opata hosszú átadott labdáját Braun nem éri el. Az újból támadó Braunt Peics leszereli, majd gyenge labdát fog Varga. A 10. percben Orth szépen szereli Jeszmást, labdájával Opata okosan szökteti újból Braunt, aki azonban kapu mögé centerez. Kertész II. 40 méterről irányított szabadrúgása a 11-es pont körül esik le, a "falazó" Foglok között Opata ki akar törni, de közben foultot követ el. A 12. percben esik az első korner Kelecsényi hibájából, a kissé túl hátra adott labdát Orth magasan a kapu fölé fejeli. A korner után felnyomuló UTE-t lesállás miatt állítja meg a bíró sípja. A szabadrúgás után Schäffer igen szépen szerel, okosan szökteti Szidont, ez azonban hibáz. A 14. percben Fogl II. szabadrúgását Senkey hazajátssza. Ezután Kósa vezet támadást, Pauluszt szökteti, aki Jeszmáshoz centerez, ez azonban a várakozással ellentétben igen gyenge és rossz lövést küld a kapu mellé. A 15. percben Peics miatt — érthetetlen okokból —, szabadrúgás, amelyet Varga fog el. A félvonal táján az MTk baloldal hosszasan kombinálgat, Senkey megunva a dolgot, közbelép s a félpályáról hatalmas rugással az UTE kapu mögött álló gyereket foglalkoztatja. Az MTK-jobbszárny formás akcióját a jó helyzetbe kerülő Winkler rontja el, majd Mandl juttatja labdához Kropacseket hazaadásával. A 18. percben az MTK-jobboldal háromszög játéka közben Peicss hibáz kornert. A kornert menti az UTE-védelem, ezután Kertész II. pompás oxford-trükkel gyönyörűen szökteti — Jeszmást, aki a 16-oson lövés helyett dribblit csinál és elveszti a labdát, nagy megkönnyebbülésére Kertész II. lelkiismeretének. Az MTK esedékes támadását Braun vezeti; szépen átmegy Fogl III.-on, de annál csúnyábban lő mellé. Csontos a 20. percben foultolja Orthot, aki revánsképpen a szabadrúgást 35 méterről nagy erővel lövi kapura, de Varga a helyén van. Molnár passzával Braun bizonyítja be újból, hogy igen rossz lövőformában van. Az UTE támadása Kósa körcselezési műveletén, az MTK-é pedig lesálláson akad el. Most Senkey szerel szabályszerűen, majd Jenny csinálna támadást Orth passzával, ha — kivételesen — nem túlhosszúra sikerült volna Orth labdája. Fogl II.-nek egymásután kétszer kell kapásból rúgott labdákkal tisztáznia a kapuja előtt támadt kényes helyzeteket, majd a 24. percben Pauluszt szöktetik jókor, de nagyon is hosszan úgy, hogy a kapujából messze kifutó Kropacseknek ideje van lábbal taccsra szerelni a támadást, Opata ramplije miatt megítélt szabadrúgásból Jeszmás támad, Orth nem éppen szabályosan szereli le, a bíró azonban a nagy könyök-technikával végrehajtott szerelést — e nemben klasszikus munkát nem vette észre. Az MTK - csatársor a félvonalról gyors és igen veszélyes támadást vezet, Fogl III. azonban jókor és nagyon határozottan lép közbe. Jeszmás hosszú szöktetését Paulusz nem éri el, majd Orthnak megy kuriózumképpen taccsra egy passza, amit az állóhely nagy ujjongással vesz tudomásul. Az élénken dolgozó Jeszmás kidriblizi Orthot, de a lövése megint siralmas és a kapu mellé irányított. Az MTK-akciót Molnár foultja akasztja meg, majd Peics szép, magas beadását Kropacsek húzza le az UTE-csatárok feje elől. Csontos túl erősen szökteti Szidont, akit Mandl testtel tart fel, a labda taccsra megy, ezután pedig Senkey az MTK első kornerét hibázza a 30. percben. Paulusz a kornert kapu mögé rúgja, ami lehűti az erős UTE támadások által felcsigázott kedélyeket. Szidon beadása okoz ezután kisebbfajta kavarodást, a tolongásban még Orth is hibázik, végül is azonban Kropacsek tisztázza a helyzetet. A 33. percben Mandl hazajátszik, majd az Opatát kézzel leszerelő Kelecsényi miatt rúg Winkler 20 méterről szabadrúgást — a kapu fölé. Kropacsek fogja ezután Csontos messziről küldött lövését, majd Fogl II. foultolja Opatát a félvonalon. A szabadrúgás után Braun Winklerhez centerez, aki rettenetesen ront. A csatársor babérjait az MTK-védelem is megirigyli, szép kombinációja után Mandl — mit is csinálna egyebet? — hazajátszik. A 35. percben Jenny beadását Winkler kapásból nagy erővel lövi kapu fölé, majd a következő percben ugyancsak Winkler, ugyancsak kapásból és nagy erővel lő, csakhogy a kapu — mellé. A célt tévesztett, de félelmetes lövések után azonban néhány ügyetlenséggel elrontja Winkler az illúziókat. Jeszmás ellenben remek, energikus kitörést csinál, a baloldalon a félpályáról lefut, centerez, de Mandl menti a támadt kritikus helyzetet. Braun váratlan beadására Winkler ráfut, de Fogl II. nagy nyugalommal, térddel adja a labdát halfsorához. A 40. percben a bíró Jeszmást jó helyzetben offszájd címén megállítja, nem vette ugyanis észre a pálya túlsó felén a Jeszmásnál jóval hátrább álló Nádlert. Egy hosszú előreadott labdát Winkler elől Varga fog el, majd Jeszmás ügyes trükkel szökteti Kósát, aki azonban nem elég erélyes. Szidon beadása kapu mögé kerül, majd az utolsó percben MTK - szabadrúgás után Jenny beadása idéz elő veszélyes helyzetet, de Fogl II. végül is ment és így gól nélkül végződik a félidő.

    A félidőben

    Félidőben a közönség a változatos és élvezetes játék hatása alatt áll. Mindenki megállapítja, hogy a szokatlan pálya nagy handicap az MTK-nak, hogy Fogl II. nem fit, jobb lábbal nem rúg, a szabadrúgásokat pedig Kelecsényi rúgja helyette. Menekülünk az MLSz páholyából, mert egy bécsi börziáner vetődött elé, amire egy pillanat alatt a lanyhaságra (a szabadságtérire) terelődött a beszéd. Minthogy sporthirlapiró ma már talán az egyedüli lény, akit a téma nem érdekel, otthagytuk az MLSz páholyát. MTK-vidékeken továbbra is csendes a hangulat, most már Disztag báró is benn ül a páholyban, de ettől sem lesz elevenebb a társalgás. Megindulnak a becslések a közönség létszámát illetőleg, 10.000 és 15.000 között variálódnak a vélemények. Dr. Fodor csak a fizető nézőket becsli meg (szerinte 10.000), a többiek nem érdeklik. A „bukméker-iroda” utolsó jelentése szerint 8:10-hez adják az MTK győzelmét. A közönség kritizál, tárgyalja, a gólhelyzeteket; mind a két fél publikuma megállapítja, hogy már 3:0-ra vezethetne — az ő csapata.

    Az MTK öltöző középpontjában Brüll elnök áll. Fiúk, ha gólt kapnak, akkor bele, életre-halálra. Nem szabad kikapniok. És látni az arcokon, hogy a játékosokon nem fog múlni ennek a felszólításnak megfogadása.

    — Van még abban a konyakosüvegben? — érdeklődik Kertész Vili.

    Hasztalan érdeklődés. A kitűnő összjátékáról ismert jobbszárny kezéből csak „tartalmatlan” üvegek kerülnek ki. Míg az UTE - öltözőben a bíró volt mindennek az oka, itt a pályát hibáztatják. Kertész a combját mutatja, melyen mintha húsz macska kaparászott volna a körmeivel. Egy esés eredménye. Ez az UTE - pálya talaja. Senkey Csontosra panaszkodik.

    — Így megy bele az emberbe De a többiek is — és mutatja.

    — Játssz te is úgy — véli Opata.

    — Na ná, majd szégyellem magam! — hangzik a válasz.

    Kertész Jennyt biztatja. Látod, hogy a Karcsi nem tud jobb lábbal. Csak ijesztésre játszik. Szállj be te is, mint az Opata. Hívják kifelé a játékosokat, még megkérdezzük Weisz Ágit, hogy mi lesz az eredmény?

    „Gólokkal győzünk, sokkal jobbak vagyunk” — mondja és a játékosok helyeselnek.

    Az UTE öltöző a bíró felszabadító sípszavára egy-kettőre benépesül. A fáradt játékosokon kívül a vezetőség is nagy számban tódul be a hatalmas öltözőbe.

    „Hamar másik dresszt!" — hangzik a vezényszó és az élénk színű lila-fehér trikókat leráncigálják az izzadt játékosokról, hogy a sok csatát látott fakó trikókkal cseréljék fel őket.

    A fáradt Fogl III.-at veszik először kezelés alá a masszőrök, miközben fogy a limonádé, mintha ingyen adnák.

    Egy UTE-drukker Csontosnak próbál a lelkére beszélni:

    — Csontikám, nem ismerek rád, te mindig olyan nyugodt voltál, flegma kell, kérlek, angol csatárflegma, ne légy ideges, igazán nem kell idegesnek lenni, nem kell drukkolni — és közben remegnek a térdei és reszket a hangja — bizonyára a nyugodtságtól, míg az „ideges” Csontoson nyoma sincs az izgalomnak.

    Mindenki elismeri, hogy erős a mérkőzés, de az ellenfélre senki sem haragszik, csak a bíróról állapítják meg uniszonó, hogy „fogja” az UTE-t.

    — Az az off szájd — magyarázza Jeszmás — mintha már benn is lett volna. És épp ezt kell lefújnia.

    A balszárny összebújik az egyik sarokba és a Mandl ellen követendő haditervet tárgyalják nagy komolysággal.

    — Mi a véleménye a mérkőzésről?— fordulunk az UTE intézőjéhez, Fandl Gézához:

    — Sokkal jobbak vagyunk, de nem fogjuk győzhetni a bíró miatt, — hangzik a válasz.

    Bevonul az UTE elnöksége, de úgy látszik, nem tartják szükségesnek, hogy lelkesítsék a csapatot.

    Már menni is kell, kezdődik a II. félidő.

    A II. félidő

    Az MTK vezeti — kick offja után — az első támadást, de a 16-os terület közelében hendszet vétenek. A jól működő halfsor azonban újra a kék-fehér csatársort dobja frontba, Kelecsényi hibáz, Jenny beadása azonban a kapu mögé kerül. Jobbhalf kollégája hibáját követve Kertész II. is elereszti Szidont, a beadást Mandl Jeszmás elé fejeli, ez azonban elkésik a lövéssel. Braun támadását Fogl II. menti, majd a 3. percben Schäffer ügyesen vezeti fel csatársorát, Jeszmás a 16-oson tiszta helyzetbe kerül, de orrheggyel lőtt labdája kapu fölé megy. Csontos foultja Kertész II.-t, Orth szabadrúgását elhárítják. Az 5. percben Csontos átjátssza Mandlt, majd kiszökteti Jeszmást, aki egyedül rohan a kapu felé, a robogva közeledő Mandl miatt Jeszmás 8 méterről lő — csapnivalóan és a kapu mellé. Ez volt a mérkőzés második sorban "nagy" gólhelyzete. Kropacseket ezután Fogl III. foglalkoztatja 40 méteres szabadrúgásával, az UTE - csatársor tovább is élénken működik, a Jeszmás—Csontos kettős akciója a 6. percben kornert hoz, amelyet nagy kavarodás után Kertész ment. A lefutó Braunt Fogl III. taccsra szereli. Szidon beadásából Kósa ravaszul csavart lövése a kapu fölé kerül, majd a 10. percben Jenny pompás beadását fejeli az UTE - védelem Braun elé, aki ismét gyatra lövéssel ejti kétségbe híveit. Az MTK technikai fölénye révén mintha fölébe kerekednék az UTE-nak, egy időre némi fölénye konstatálható. Winkler senkitől sem zavarva lő 25 méterről, kevéssel a kapu fölé. Az UTE - támadások erőtlenek, majd Jeszmás foultja akasztja meg az egyiket. Egy hosszú labdát Kropacsek fog el, majd a 15. percben Winkler szépen szökteti Jennyt, akit Fogl II. szerel, miközben foultot vét. Jenny szabadrúgását Varga kiüti, az esetből nagy kavarodás lesz, végül is Schäffer ment igen szépen. Az Orth által szöktetett Braun kapu fölé centerez, majd a 18. percben Jenny veszélyes beadását Fogl II. röviden menti, Winkler fejel, de a kapu mellé. Az UTE akciója közben Senkey Mandlhoz passzol, aki késlekedik, a beugró Jeszmás elszedi tőle a labdát, Csontoshoz passzol, aki azonban messziről lő és gyengén. Az MTK támadását Opata rontja el, majd a 23. percben Winkler önmagát akarja szöktetni, Fogl II. teljesen szabályosan, testtel tartja fel a 16-os előtt, a labdát Varga elfogja már, amikor Winkler a jól bevált recept szerint elesik, a bíró szabadrúgást ítél a 16-osról, amelyből Molnár magas lövéssel megszerzi az MTK vezető gólját. 1:0. Varga keze mellett jutott a hálóba a labda, amelyet az eléje álló Fogl III.- tól nem láthatott. Molnárnak boldogan gratulálnak társai, a gól különben nem váltotta ki a közönségből azt a hatást, amely nagy meccsekhez méltó góloknak kijár.

    A gól után erősebb lesz a tempó. Néhány keményebb összecsapás történik, így Molnár Fogl III. -at foultolja, a bíró azonban nem találja annak. Majd Opata és Fogl III. csap össze teljesen egyforma hévvel, a szabadrúgás az MTK javára szól. Winkler jobbfelé irányított szabadrúgása Peics fejéről kornerre megy. Braun beadását Winkler fejeli, de Varga könnyén fogja. Kertész foultja miatt szabadrúgáshoz jut az UTE, Orth akasztja meg a szabadrúgást követő újpesti támadást. Braun lefut, beadását Winkler rontja, majd a labdára esik és hendszet csinál. Ezután a 29. percben az UTE vezet erős támadást, Szidon szépen lefut, beadásával Csontos kiszökik, de a lábát nem egészen szabályosan akasztja meg az MTK védelem, a labda Jeszmáshoz kerül, aki a kapu felé tör, miközben a keletkezett tumultusban ide-oda lökdösik, de jól áll a lábán, Kropacsek kifut, de hibásan és hátrafelé kell vetődnie, hogy Jeszmás elől megkaparintsa a labdát. Miközben a földön fekve egyik oldaláról a másikra akar áthemperedni, Jeszmás erősen "prágai" stílusban ráugrik, ami a tribünről nagyon ijesztően festett. A bíró fütyül, Kropacsek és Jeszmás fekve maradnak, a játékosok, az illetékes és illetéktelen civilek mind az MTK - kapuhoz csődülnek, Kropacseket kiviszik, Jeszmást pedig a kapu mögött masszírozzák. Rendőrtisztviselő csinál rendet, amíg azután folytatható a játék. Az MTK - kapuba Winkler áll. A szabadrúgás kissé rövidre sikerül, a labda Csontoshoz kerül, aki balra kiugrik és három lépésről a meccs legnagyobb gólhelyzetét a kapu mellé lövi. Ezután Jeszmás is, sőt a kapuja veszedelmét látva a sántikáló Kropacsek is újra játékba áll. Az UTE folytatódó támadásai után MTK - támadások következnek Winkler, Molnár és Jeny kapu mellé küldött lövéseivel. A 35. percben Winkler foultja miatt szabadrúgás; Orth azonban bűnhődés nélkül ismétli meg Jeszmással szemben könyökszereplését. A 37. percben Senkey hárítja el az UTE kornerét, Fogl II. újra előre dobja a csapatát.

    Az UTE erőteljes finisbe fog. Kósa a cselező Nádler lába közül kirúgja a labdát, amit a bíró nem egészen érthetően foultnak minősít. A 39. percben Csontos közelről lő, lövése kívülről a hátsó kapufát éri, a labda az elvetődő Kropacseket érintette a bíró szerint s a határbíró megkérdezése után kornert adott, amelyet Orth fejelt ki. Ezután Orth állítólagos foultja miatt az UTE szabadrúgáshoz jut, Jeszmás lövi s labdája Senkey válláról ívben perdül Kropacsek kapuja felé. A meglepő labdát Kropacsek félkézzel a legutolsó pillanatban tol kornerre. A kornert azután elhárítják. A fél pályáról az MTK szabadrúgását balra irányítja Orth, Jenny kapásból centerez, de Fogl II. jókor lép közbe, A 43. percben az UTE - balszárny újabb akciót vezet, Szidon beadása a 16-oson nagy kavarodást okoz, Jeszmás és Csontos szívósan harcolnak a labdáért, amelyet végül is Csontos balra kiad s a ráfutó Szidon hegyes szögben körülbelül 14 méterről remek lapos lövéssel védhetetlenül lő a balsarokba. 1:1. Megállapíthatjuk, hogy ez a gól méltó volt a nagy meccshez és hogy enélkül a mérkőzés eredménye igazságtalan lett volna.

    A gól után az UTE erélyesen tovább támad, a fáradhatatlan Schäffer nagyon szépen dobja és dobja előre a csatársort, az MTK - védelem azonban most már jobban vigyáz, gólhelyzet most már több nem adódik, sőt az előrevágott labdával az MTK-csatársor is felnyomul és az UTE térfelében végződik a játék.

    MECCS UTÁN

    Futunk le a tömegen át az öltözőbe és éppen a folyosón érjük a betóduló játékosokat. Orth, Fogl II. mellett jön és láthatólag meg van elégedve az eredménnyel és a játékkal. — "Férfias, szép küzdelem volt, mindenki megtette a kötelességét, nem bírtunk egymással". - Vargát ölben hozzák, a pályát megtisztító lovasrendőrök egyikének lova rálépett a lábára. Az öltözőben óvatosan leszedik a cipőt a lábáról, de szerencsére nincsen súlyosabb baja, legalább látszólag nincs, az arcán ellenben nagy fájdalom tükröződik. Csaknem sírva fakad.

    — Annyira fáj? — kérdeztük tőle.

    — Törődöm is én a lábammal! — A gól, a gól! Minden rohadt meccsen kell egy ilyen gólt kapnom. Olyan gólt, ami nem is lövés, ha nem állnak előttem! Ilyen szégyen!

    Hiába próbáljuk vigasztalni, az ő napja tökéletesen el van rontva. Annál jobb kedvű Szidon s míg sorba fogadja a gratulálok tömegét, alig van ideje az öltözésre. A két Fogl alaposan kidolgozta magát, Karcsi meg is jegyzi: "Hát ez fölért öt más mérkőzéssel".

    — Mi volt azzal a faulttal?

    — Nem volt fault. Felsőtesttel értem hozzá, még csak nem is löktem. Azért szabadrúgást adni...

    Jeszmás sápadtan ül a padon, a meccs izgalma nagyon megviselte. Kérdésünkre elmondja emlékezetes "beszállása" történetét: „Láttam, hogy Kropacsek a földön fekszik a hátán, kezében a labda, mellette Csontos. Én futottam a kapu felé, kitérni sem tudtam, de meg úgy is láttam, hogy ha átugrom őket, ugrás közben esetleg ki tudom rúgni Kropacsek kezéből a labdát. Ö azonban az utolsó pillanatban elfordult, rúgásom legnagyobb sajnálatomra lábát érte és én zuhantam egy hatalmasat".

    Schäfferen meg sem látszik, hogy ő dolgozott talán a legtöbbet, leggyorsabban lesz kész az öltözködéssel.

    A bajnokcsapatnál Kropacseket sajnálja mindenki. Istenem, ha nincs rajta csontvédő! És mutatják Kropacsek lábát, melyen a vastag csontvédőn keresztül is hatalmas sebet ejtett Jeszmás rúgása. Orth kiosztja mindenkinek a megérdemelt dicséretet, ami nem is csoda, mert lelkesen, önfeláldozóan küzdöttek elejétől végig.

    Valaki megkockáztatja, hogy az UTE kiegyenlítő gólját Szidon tulajdonképpen centerezésnek szánta, s csak véletlenül lecsúszott a lábáról.

    Orth erélyesen tiltakozik: „Nagyon szép lövés volt, olyan, amilyent a Spéci szokott ezelőtt, a hatos sarkából a kapu ellenkező sarkába. Kár vitatkozni".

    Sokkal jobbak voltunk és megérdemeltük volna a győzelmet — mondja az MTK vezetőség, az UTE pedig azt hirdeti, hogy már csak a több gólhelyzet is az UTE fölénye mellet bizonyít. Úgy éreztük, hogy mind a kettőnek igaza van és így az eldöntetlen eredmény mégis hű tükre a mérkőzésnek.

    És ebben megnyugodva, mindenki siet a közlekedési eszközök felé. Amikor pedig az ár kisodor a pálya bejárata elé elcsodálkozunk azon a hatalmas autó- és kocsitáboron, amely az ülőhelyek közönségének elszállítására vár. Legalább 200 autó és feleannyi lófogatú kocsi állt az utca sorján, szép katonás rendben. De kitett magáért a villamos-társaság is, amely a Megyeri-úton a kocsik légióját sorakoztatta fel, hogy gyorsan beszállíthassa a nagy meccs publikumát a városba. A villamoson még mindig folyt a vita és a töprengés: "Hej ha a Jeszmás nem lövi mellé azt a tuti labdát!" "Ha az Opata, nem ügyetlenkedi el azt a ziccert!" A végén azonban mindenki megegyezett abban, hogy a meccs szép volt és érdemes volt kivillamosozni messze Újpest városába.

    Az UTE-pálya rendezőségét dicséri az, hogy háromnegyed órával a meccs után a Megyeri-úton már rendes volt a forgalom. 288 külön villamost állított forgalomba az UTE kérésére a villamostársaság, mindegyiket „Az UTE-Stadionba" felírással, amelynek a város minden részébe szállították szét a közönséget. A Megyeri-úton 14 ellenőr dirigálta a forgalom precíz lebonyolítását. A villamosforgalom jó funkcionálásának tulajdonítható az is, hogy a különvonatokat csak 400-an vették igénybe.

    A játék kritikája

    A bajnoki döntővé előlépett mérkőzés izgalmas, változatos és olyan heves tempójú összecsapást eredményezett, amilyent az utóbbi időben ritkán láttunk. Talán csak a második félidő középső tíz percét vehetjük olyannak, amiben a csapatok „pihentek”, nem játszottak teljes gőzzel, Hogy összeszedjék magukat az utolsó összecsapásra. Ez a nagy elszántság és izgalom volt talán az oka annak, hogy igazi kombinációs csatárjátékot egyik oldalon sem láttunk. A védelmek kifogástalanul működtek és mind a két halfsor elsőrendűt produkált, de a csatársorok csak a szélsőkre alapították érvényesülésüket és belső csatárjátékot alig láttunk. Az UTE ezenkívül elkövette azt a hibát, hogy nem próbálta széthúzni az MTK védőjátékosait, a három belső csatár folyton egymás hátán tanyázott, úgy hogy Orth egyszerre három emberre vigyázhatott és nagyon megkönnyítette halftársainak dolgát.

    Az első félidő változatos, folyton ide-oda hullámzó játékkal telt el, anélkül, hogy bármelyik fél megállapítható fölényéről beszélhetnénk. A második félidő pár perce az UTE-é, azután a gólig az MTK-t látjuk frontban. Orth, mint centerhalf, a center helyett is dirigálja a támadást s a sorozatos akcióknak végre is megszületik az eredménye. A gól után alábbhagy a tempó s a védelembe visszahúzódott Orth helyett most Schäffer a játék központja. A vékonytermetű, látszólag erőtlen centerhalf olyan finist diktál, ami egész sereg gólhelyzetet eredményez s csak a balszerencse, na meg az MTK védelem tette eredménytelenné sok támadásukat.

    A csapatok közül az MTK csapata csak részben váltotta be a hozzáfűzött reményeket. Gyengébb játékerejű csapatokkal szemben nem domborodott ki annyira a csapat néhány gyenge pontja, az UTE ellen azonban, ahol minden poszton kifogástalan játékos kell a győzelemhez, itt nem engedhet meg magának az MTK olyan luxust, mint három játékosnak kifejezetten gyenge játékát.

    (A csatársor)

    Az MTK-nak csatársorában Winkler és Opata többet rontott, mint alkotott. Winkler lassú és a legfontosabb pillanatokban vagy elkésik, vagy elesik, Technikája is mintha rozsdásodnék, passzai gyakran mentek ellenfélnek, lövései, fejesei majdnem mindig célt tévesztettek. Opata Winklerrel szemben gyors és agilis, ezt azonban anynyira túlzásba viszi, hogy a legkedvezőbb alkalmakat is elszeleskedi. Ennek a két csatárnak gyenge játékát nyögték a többi csatárok, akik ennek következtében szintén nem tudták kijátszani legjobb formájukat. — Jeny biztató kezdés után visszaesett és sem lefutásaival, sem beadásaival nem adta a legjobb Jenyt. Párszor kedvező lövőhelyzetbe is került, de lövései messzire elkerülték az UTE kapuját. Molnár szokatlanul agilis volt, meglehetősen magára volt azonban hagyatva és támogatásra legfeljebb hátulról, Orth részéről számíthatott. Szabadrúgása, amiből az MTK gólja esett, mesteri produkció volt. Braun a jobbszélen az volt, ami utóbbi időben mindig: jól futó, sokszor jól centerező szélső, aki azonban teljesen elfelejtette a kapuralövés tudományát. Jellemző, az MTK csatársorának teljesítményére, hogy Vargának úgyszólván egyetlen igazán nehéz helyzetben sem kellett akcióba lépnie.

    (A fedezetsor)

    A half sorban Orth hatalmas munkát végzett és újra nagyszerű játékot produkált. Igaz, hogy őt is kicselezték néhányszor, a labdát sem érte el mindig, egészben véve azonban kétségkívül ő volt újra a mezőny legjobb embere. Szuverén ura mindig a labdának lábbal és fejjel egyaránt, amellett ötletekben és gyors feltalálásban gazdag játéka minden idők legjobb magyar játékosává avatják. Mellette Nádler tetszett jobban. Eleven volt, okosan paszszolt és fáradhatatlanul szerelt, még alacsony termetét sem éreztük ma zavaró momentum gyanánt. Kertész nagyszerűen küzd kora ellen, de hiába, mindenki látja, hogy ez a küzdelem már csak nagyon rövid életű lehet. Ha a labda már az övé, a rutin nem engedi, hogy hibát csináljon, de mindég gyakrabban, maradozik el a labdától. Obligát csúnya gáncsával ezúttal sem maradt adós.

    (A védelem)

    A hátvédsorban csak Senkey volt kifogástalan, ő úgyszólván nem csinált hibát. Gyors és jól szerel, csak felszabadító rúgásait nem irányítja. Mandl minden igyekezete ellenére is alatta maradt átlagformájának is. Már helyezkedése sem volt hibátlan, rúgásai pedig gyakran bizonytalanok voltak. Kropacsek a kapuban néhány energikus és gyors közbelépésével veszélyes helyzeteket tisztázott. Bravúrt csak a gólnál mutathatott volna, akkor azonban már sérülés hendikepelte meg.

    Mindent összevetve:

    a csapat nagy feladat előtt állt, amikor az UTE-pálya szokatlan és hátrányos tulajdonságaival kellett megküzdenie. A csapat támadómunkája dicsérő szavakkal nem illethető, védelmi játékáról azonban csak az elismerés hangján, írhatunk, különösen ha figyelembe vesszük azt a körülményt, hogy a legeredményesebb magyar csatársor ellen kellett operálnia.

    Az UTE csapata

    Az UTE csapatának teljesítményét magasan múlt heti játéka fölé kell helyeznünk, de meg kell állapítanunk, hogy az egész csapatnak kijáró elismerésből nem jut egyenlő rész a csapat egyes tagjainak.

    Vargának kevés komoly dolga volt, ami akadt, azt biztos kézzel végezte el, csak az a feje fölött bement gól fájhatott neki annál is inkább, mert az előtte állók miatt csak az utolsó pillanatban vette észre a labdát. A két Fogl tudásának legjavát nyújtotta s hogy mégsem ment a dolog úgy, mint szokott, annak Fogl II. lábsérülése volt az oka. Jobblábbal alig mert rúgni, rüszttel egyáltalán nem, még szerencse, hogy ballal is tud úgy, mint mások a jobbikkal. Öccse sem maradt semmiben mögötte és különösen fejjátéka ment át nagy javuláson. A halfsor kimagaslóan legjobb embere Schäffer volt. A szerencsés választás, mellyel Baubach helyét az UTE egyik legfiatalabb játékosával töltötték be, hamarosan meg fogja hozni örvendetes eredményeit. Már mai játéka mint nagy centerhalfot mutatta be és okos labdaosztása, kitűnő fejjátéka, főként pedig szinte hihetetlen tempóbírása és lelkesedése még sok értékes győzelemhez fogja segíteni az UTE-t. Már régóta nagy ígéret volt, ma beérkezett. Segítőtársai közül Peicsnek volt nehezebb dolga és ő olyan derekasan felelt meg feladatának, hogy a Braun—Molnár szárny nagy klaszszisa dacára igen ritkán jutott szóhoz. Kelecsényi is igen eredményesen és hasznosan játszott. Általában az UTE - halfsor mai játékát bátran nevezhetjük elsőrangúnak. A csatársor már nem kaphat ilyen fenntartás nélküli dicséretet. Az a taktikai hiba, mely a center helyére sűritette a három belső csatárt, a védelem szükségszerű tömörülése miatt lehetetlenné tette az UTE - csatárok legveszedelmesebb fegyverének, a lendületes áttöréseknek alkalmazását. Ehhez járult, hogy a lövésekkel nem volt szerencséjük. Paulusznak az első félidőben és a játék végén voltak sikerült momentumai, különben a kitűnő formában levő Senkey erősen tartotta. Szidon nem sok használható labdát kapott, az sem volt valami jó alkalom, melyből gyönyörű gólját lőtte. Kósa kapu előtt nem sok vizet zavart, a mezőnyben azonban többször bebizonyította, hogy egyike legnagyobb technikájú játékosainknak. Finom labdakezelése néha egészen Konrád II.-re emlékeztet. Csontosnak és Jeszmásnak (már alig lehet külön elképzelni őket) nem volt szerencséje. Közvetlen a gól-alkalom előtt az utolsó pillanatban szerelte le őket az MTK védelem, vagy akadályozta meg a lövésben. Csontos nem játszott jól. Nagyon befelé húzódott, bújt a halfja mögé s áttörései sem sikerültek. Jeszmás volt a csatársor legjobb embere, sokat szerepelt és dolgozott, amit csak akkor értékelhetünk kellőképpen, ha figyelembe vesszük, hogy Orth állt vele szemben. Agilitása, elszántsága elismerésre méltó, bár néha olyan tettekre ragadja, melyben sem a saját, sem ellenfele testi épségére nincsen tekintettel. Ha még lövései is sikerültek volna, a tökéletes centert állította volna elénk.

    A bíró tevékenységében a következetességet nélkülöztük. Ezt is azonban csak a foultok terén. Amíg ugyanis offszájdot egyetlenegyet sem nézett el, sőt lesállásnak minősített korrekt helyzeteket is, addig foultokat is el-elnézett (ezt ritkábban), viszont elég gyakran minősített foultnak a szabályokkal nem ellentétes szereléseket.

    kép

    Az MTK és UTE II. csapatainak mérkőzéséből 2:0 (1:0) arányban az MTK került ki győztesként.

    Az ifjúsági I. és II. csapatok egyformán 0:0 arányban végeztek.

    Nemzeti Sport, 1923. november 12.
     
  3. avatar: heimo
    2017.10.05, 19:06 (szerk.: 2017.10.05, 19:19)
    Ujpest nagy futballnapja

    A stadionnak nevezett homokpusztán ma 30.000 ember tikkadt torka ordított kedvenceinek "hurrát"... Pontosan megoszlottak; fele az embergyűrűnek a kék-fehér csoportot, a másik fele a lila-fehéreket biztatta.

    De nem kellett ezeknek biztatás: küzdött derekasan mindkét fél a maga ideáljáért. Hullottak is a játékosok mindkét táborban, mint ősszel a legyek. Különösen a kék-fehér inges fiúkat láttuk gyakran a földön. Miután a föld nedves és hideg volt, nem valószínű, hogy önként feküdtek le s így feltételezhető, hogy az UTE játékosok nagyon keményen játszottak.

    A nap hőse Jeszmás volt. Hogy miért? - Kropacsek és a sérült jobblába tudnák megmondani.

    A Nap, e jóságos égitest, arany sugarakkal szórta be a földet, azaz a homokot, s nagyban hozzájárult ahhoz, hogy tökéletes legyen a - szaharai hangulat. A süppedő homoktenger, a berberek és beduinok módjára ordítozó néptömeg ízelítőt adott az igazi afrikai hangulatból. Melegről a játékosok gondoskodtak - meleg helyzeteket teremtve az ellenséges kapu előtt.

    Az MTK és az UTE találkozásával az ősz második nagy bajnoki mérkőzése pergett le a futballsport nagy orsójáról s közelg gyors egymásutánban a másik kettő: a jövő vasárnapon FTC - MTK és UTE - MTK-nak a tavaszból ravaszul előretolakodott második találkozása.

    Lesz hát attrakció bőven. Nem panaszkodhatik senki - csak az MTK, akit az ujpesti stadionnak csak lovastornára alkalmas talaja a biztos győzelemtől ütött el.

    Az UTE kezd és mindjárt heves iramot diktál. Az MTK csak lassan leli fel önmagát, de aztán biztosan állja a sarat, azaz a sárnak is beillő homokot. Helyesen definiálom : állja, mert mozogni nem nagyon bír a süppedő talajon a technikával játszó, rendes pályához szokott csapat.
    Így az első félidő, bár változatos de eredménytelen játékkal telik el. 0:0.

    Kapucsere után a kék-fehérek kerülnek frontba. Az Orth által szöktetett Jenny középre adott labdájából előkészített helyzet feloldását Fogl II. Winkler faultolásában keresi. A tizenhatos vonalon megítélt szabadrúgásból Molnár a tömörülő UTE védelem közölt biztosan helyezett gólt lő. 1:0!

    Kropacseket Jeszmás lerúgja s ettől kezdve az MTK kissé visszaesik. Kropacsek fájós lába miatt a fogott labdákat sem képes előre adni, úgy hogy kirúgásai 20—30 méterre a kapuja előtt esnek le. Az ujpesti csapat csatársora ezt ügyesen a maga javára használja ki és így sikerül a 41. percben Szidon révén kiegyenlíteniök. 1:1. Ez természetesen nagy örömmel töltötte el az újpestiek híveit; apraja-nagyja derült arccal hagyta el a pályát.

    kép
    Kropacsek (MTK) kifutással ment

    kép
    Winkler (MTK) fejese

    kép
    Varga (UTE) Winkler (MTK) lábáról leszedi a labdát

    kép
    Kropacsek (MTK) egy veszélyes magas labdát kornerre ment

    Színházi Élet - Színházi Hét 1923/47.