magyarfutball.hu

Békéscsabai Előre Spartacus SC - Vasas SC 7 : 2 14:00

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: bbsz
    2022.03.19, 21:29 (szerk.: 2022.03.19, 22:09)
    Békéscsaba - Vasas 7-2 (4-0)

    Békéscsaba, 10 000 néző
    Vezette: Puhl (****) (Szilágyi S., Varga S.).
    Békéscsaba: Gulyás 6 — Bánfi 6, Ottlakán 6, Fabulya 7 — Szenti 7, Belvon 6, Csató 7, Horváth 6, Csanálosi 8 — Kvaszta 9, Szekeres 7. Edző: Csank János.
    Vasas: Andrusch 5 — Pecha 5, Elekes 5, Mészöly 4 — Balog 4, Komjáti 4, Kardos 5, Duró 4, Csorba 4 — Zvara 4, Claude 5. Edző: Őze Tibor.
    Csere: Komjáti helyett Gubucz (4) a szünetben, Csa­nálosi helyett Pásztor (6) az 58., Kardos helyett Galaschek (—) a 70., Csató helyett Kanál (—) a 73. percben.
    Gólszerző: Kvaszta az 5., Csató a 11., Szenti a 13., Kvaszta a 43., Claude az 51., Fabulya a 70., Pásztor (11-es­­ből) a 78., Pecha a 82., Kvaszta a 90. percben.
    Sárga lap: Pecha a 68. percben.
    Szögletarány: 4:2 (4:2) a Békéscsaba javára.

    (Csank János szerint Pásztor - erőnlétét te­kintve - egyelőre egy­­félidős labdarúgó, ezért az edző a játékossal „érte­kezve” úgy döntött, hogy a szünet után állítja be a játékmestert. Ez már csak azért is kockázatos döntés volt, mert a Békéscsaba másik irányítója, Gruboro­­vics sérülése miatt hetekre kidőlt a sorból.
    A Vasas újoncot avatott a kiapadon: Őze Tibor ezen a mérkőzésen debütált ve­zetőedzőként.)

    Nagy lendülettel kezdett a Békéscsaba, és ennek ha­mar hasznát látta.
    Az 5. percben a vendégtérfél kö­zepén Komjáti komótosan készült felszabadítani. Csaná­losi ellopta előle a labdát, majd a mellette futó Kvasz­­tához adott. A csatár egy igazítás után, 12 méterről a kiinduló Andrusch mellett úgy lőtt a hálóba, hogy a labda a kétségbeesetten be­­vetődő Csorba lábát érintve került a bal alsó sarokba. 1-0.
    A 11. percben ismét tehe­tetlen volt a Vasas kapusa. Csanálosi 17 méteres lövését még kiütötte ugyan, a labda azonban balszerencséjére a 16-os előtt álló Kvaszta elé pattant, ő Csató elé gurított, s a középpályás középről, 12 méterről, laposan a jobb sa­rokba bombázott. 2-0.

    A másik oldalon Zvara emelt a 16-os vonaláról a kifutó Gulyás fölött kapu mellé, majd hamarosan nö­velte előnyét a hazai csapat.
    A 13. percben Szekeres bal­ról ívelt be szögletet. Szenti a védőket megelőzve magas­ra ugorva az ötösről a föld­re fejelte a labdát, amely a tehetetlen Andrusch mellett a háló közepébe pattant. 3-0.
    Hét perccel később Claude lábában volt a szépítés, de hat méterről Gulyást találta el.­
    ­Megrendítő erejű ütést vitt be az első negyedórá­ban a Békéscsaba a Vasas sokáig csak tántorogni tu­dott tőle. Fél óra eltelté­vel tért csak magához a vendégcsapat, de látszott, hogy nem teljes értékű harcos. Próbálkozott ugyan tisztességgel, a mezőnyben időnként egyenrangú fél­nek is bizonyult, de az érthetően magabiztos ven­déglátóknak szinte semmi bosszúságot nem okozott.)
    Szenti­­ próbálkozott 20 mé­terről a 38. percben, lövése azonban elkerülte a bal alsó sarkot. Érdekes gólt szerzett viszont a 43. percben a Bé­késcsaba.
    Szekeres ezúttal is balról küldött be szögletet. Kvaszta csak a feje búbjá­val érte el, így a labda to­­vábbszállt a jobbösszekötő helyén álló Bánfihoz, aki tíz méterről egyből meglőtte. Nem találta el jól a labdát, így az elsuhant volna a ka­pu előtt, ám Kvaszta az ötö­sön beleért, és lábáról a jobb sarokba vágódott. 4-0.
    SZÜNET után a Vasas szerzett gyorsan gólt.
    Az 51. percben a hazai védők későn akarták lesre állítani a középen rajtra kész Claudeot. Balog jó ütemű átadásával a csatár egyedül lódulhatott meg a kapu felé. Elhúzta a labdát a kifutó Gulyás mellett, az­tán 15 méterről az üres ka­pu közepébe helyezett. 4-1.
    Gyors és egyre átgondol­tabb ellentámadásokkal pró­bálkozott a Vasas, s néhány percig a vendégek voltak a veszélyesebbek.
    A 63. perc­ben kissé megneheztelt a já­tékvezetőre a publikum, ugyanis Horváthot Mészöly a 16-oson belül gyanús kö­rülmények között szerelte és Puhl nem látott szabályta­lanságot.
    Négy perccel ké­sőbb Horváth balról, lapo­san középre lőtte a labdát, amelyről Csató egy gondo­lattal maradt csak le.
    A 68. percben Pecha megrágta Horváthot a Békéscsaba tér­felén. A játékvezető előny­szabályt alkalmazott, majd amikor Pásztor kigurította a labdát az oldalvonalon túlra,
    hogy társát ápolhassák, fel­mutatta a sárga lapot a Va­sas játékosának.
    A hazai szurkolók méltat­lankodása a 70. percben ün­neplésbe váltott át.
    Kvaszta több védőt is átjátszva ju­tott el a balösszekötő helyén az alapvonal közelébe, ott visszavette a labdát a jobb lábára, ezzel becsapta Mé­szölyt is, majd középre ívelt, és az őrizetlenül hagyott Fabulya öt méterről a bal alsó sarokba fejelt. 5-1.
    (Szegény Andrusch az ötödik gólt kapta úgy, hogy egyikről sem tehetett. Tár­sai azonban jól kifogtak rajta, mert például ennél az esetnél Fabulyának még a közelében sem volt pi­ros-kék védő. Andrusch pedig - mi mást tehetett volna - nagyot nyújtóz­kodott, de ezúttal sem volt esélye a hárításra.­
    Nem volt hajlandó megpi­henni a Békéscsaba és a 78. percben öt gólra növelte előnyét.
    Bánfi lendületesen betört a jobbösszekötő he­lyén a 16-oson belülre, Ele­kes egy ütemet késett a be­csúszással, a hazai védő na­gyot esett, Puhl pedig 11-est ítélt. Pásztor a büntető­ből a jó irányba vetődő Andrusch felett félmagasan a kapu bal oldalába lőtt, 6-1.
    Góllal vigasztalta magát a Vasas.
    A 82. percben Gala­­schek észrevette a jobbösszekötő helyén Pechát, aki 15 méterről, egyből a bal alsó sarokba lőtt. 6-2.
    Az utolsó percben góllal búcsúztak a hazaiak a mér­kőzéstől.
    Szekeres a balösz­­szekötő helyén az alapvonal­tól visszagurította a labdát Kvaszta elé, aki nyolc mé­terről, higgadtan a kapu bal oldalába emelt. 7-2.

    ★ ★ ★ ★

    Szurkoló, edző és játé­kos csak legszebb álmai­ban remélhet olyan játé­kot, amilyennel a Békés­csaba ezúttal meglepte híveit.
    Igen modortalan vendéglátónak bizonyulva, olyan fergetegesen kezdtek a hazaiak, hogy mire a Vasas feleszmélt, már há­romgólos hátrányba került. A Békéscsabának ezekben a percekben minden sike­rült, gyors és f­antáziadús támadásaival padlóra küld­te az angyalföldieket.
    A félidő derekára ugyan, úgy ahogy, magához tért a Vasas, de ez csak arra volt elég, hogy a mezőnyben ki­egyenlítse a játék képét, ám továbbra is a vendé­gek kapuja előtt adódtak meleg pillanatok.
    Ugyanakkor becsületére válik a Vasasnak, hogy nem tekintette formalitás­nak a második félidőt. Olyan lelkesedéssel foly­tatta a játékot a szünet után, mint aki komolyan hisz a nagy hátrány ledol­gozásában.
    Gyors szépítő gólja és néhány helyzete azonban szemlátomást fel­bosszantotta a hazai csa­patot, amely ismét rákap­csolt és félreérthetetlenné tette a Vasas számára, hogy ezen a napon nincs semmi keresnivalója.
    Így néhány perctől eltekintve a vendégek csak statisz­tálhattak az időnként szi­porkázó házigazdáknak, akik imponáló helyzetki­használásuknak köszönhe­tően ilyen különbséggel is megérdemelten nyertek.

    Csank János:
    — A szerdai KEK-mérkőzésen gólhelyze­teket teremtettünk sorozat­ban, most pedig gólokat gyártottak. Jobb lett volna, ha szerencsésebben alakul az elosztás, akkor maradék­talan lehetne az örömünk.
    Őze Tibor:
    — Három nap alatt nem lehet alapvető változásokat végrehajtani. Bebizonyosodott, hogy a megfelelő légkör csak egyik összetevője a jó teljesít­ménynek. Súlyos egyéni hi­bák miatt negyedóra alatt eldőlt a mérkőzés. A rossz beidegződésekkel szakítani kell, de ez időigényes fel­adat.
    (Pajor-Gyulai László)

    11. Békéscsaba 9 3 - 2 4 15-13 11
    12. Vasas 9 2 1 3 3 13-19 11

    Népsport, 1988. október 10. (Arcanum DT)
    Kvaszta Lajos nagy napja
    Kiütéssel győzött az Előre Spartacus
    Békéscsabai Előre Spartacus - Vasas 7-2 (4-0)


    ...

    Hamar beindult a gólgyártás. Az 5. percben Csanálosi ugrott ki, Komjáti késlekedett a beavatkozással, a békéscsabai középpályás a balösszekötő helyéről a vele futó Kvaszta elé tálait, aki a kapust is kicselezve, 12 méterről lőtt úgy a hálóba, hogy a kétségbeesve befutó Csorba a gólvonalon még hozzáért a labdához, de azt csak tovább tudta segíteni a bal alsó sarokba, 1-0.
    A 11. percben Csanálosi ugyanarról a helyről, ahonnan a gólpaszt adta, most ő vállalkozott, lövését Andrusch kiütötte, éppen Kvaszta elé, aki a berobbanó Csatóhoz továbbított, a középpályás pedig 18 méterről hatalmas bombagólt lőtt, 2-0.
    Még alig ocsúdtak föl a piros-kékek, amikor Szekeres bal oldali szöglete jól szállít be Szenti fejére, aki az elalvó Andrusch fölött fejelt a kapu jobb oldalába, 3-0.
    Két perc volt hátra az első félidőből amikor egy bal oldali szöglet után többen is megcélozták a kaput a békéscsabai játékosok közül, végül Kvaszta iratkozott föl ismét a gólszerzők közé, 4-0.
    A szünet után, az 51. percben Claude iramodott meg, hosszú vágta után a kifutó Gulyást is elfektette, majd a 16-os vonaláról lágyan a kapuba ívelt, a védők hiába futottak a gólvonalra, már nem érték el a labdát, 4-1.
    A 61. percben Horváth már a 16-oson belül járt, ugyan kissé kisodródott, amikor Mészöly csúnyán fölvágta, ám a játékvezető sípja néma maradt.
    A 68. percben ismét Horváth volt a szenvedő fél, ezúttal Pecha hagyta helyben - alaposan -, amiért jogosan sárga lapot mutatott föl neki Puhl játékvezető.
    A 69. percben Kvaszta a 16-oson belül baloldalit az ötössel egy magasságban két remek csel után átívelt a túloldalra, ahol Fabulyának már csak fölugorva bólintani kellett és a labda a bal alsó sarokban kötött ki, 5-1.
    A 78. percben Elekes a jól cselező Bánfit a 16-oson belül már csak fölvágni tudta, amiért 11-est ítélt a játékvezető. A büntetőt Pásztor a balra vetődő kapus fölött nagy erővel a hálóba lőtte, 6-1.
    A 82. percben Galaschek a balösszekötő helyéről átrúgta a labdát a jól berobbanó Pecha elé, aki a bal alsó sarokba lőtt, 6-2.
    Már mindenki az óráját nézte, amikor Pásztor bal oldali beadása után Szekeres az alapvonalig cselezte magát, onnan élesen belőtt és Kvaszta a hal felső sarokba továbbította a labdát, 7-2.kép
    Fabulya - Kvaszta beadásából - befejeli a békéscsabaiak ötödik gólját. (Fotó: Béla Ottó)

    Már az első negyedóra után sokkolta a viharsarki csapat a fővárosiakat, amikor nagy hirtelenjében háromszor is meglepték védelmüket, illetve Andrusch kapust. A folytatásban is nagy elánnal támadtak, tetszetős akciókat láthatott a szép számú publikum, és egy pillanatig sem volt kétséges, hogy melyik csapat jobb e napon.
    Az viszont meglepő, hogy a fővárosiak ilyen könnyen megadták magukat. Igaz, kulcsjátékosaik, mint Komjáti és Kardos, csődöt mondtak, ugyanakkor a békéscsabai középpályás sor kitűnően szervezett és hozta helyzetbe a két éket.
    E napon elsősorban Kvaszta dicsérhető, aki nemcsak hogy háromszor megterhelte a Vasas kapuját, hanem még gólpasszal is voltak.
    Kétségtelen: szívesen látott volna a szurkolósereg e hét gólból egyet-kettőt inkább szerdán, a török Sakaryaspor hálójában, ugyanis ez esetben a békéscsabaiak juthattak volna tovább. Az is tény, hogy a lila-fehér csapat bajnoki mérkőzésen - az első osztályban - soha nem rúgott még 90 perc alatt ennyi gólt.
    Érthető, hogy boldogan borult egymás nyakába a 11 játékos a találkozó lefújását követően és adtak beszédtémát a város és a megye labdarúgást kedvelő szurkolóinak körében, akik közül természetesen most Kvasztáé a főszerep, miként a pályán is volt.

    Jó: az egész hazai csapat, Kvaszta a mezőny legjobbja, ill. Claude.

    Békés Megyei Népújság, 1988. október 10.