magyarfutball.hu

Rába Vasas ETO - Békéscsabai Előre Spartacus SC 2 : 0 17:30

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: bbsz
    2022.02.12, 22:22 (szerk.: 2022.02.12, 22:28)
    Rába ETO - Békéscsaba 2-0 (0-0)

    Győr, 8000 néző
    Vezette: Plasek (****), (Lázin, Stamler).
    Rába ETO: Boros 0 — Csikós 4, Hlagyvik 5, Turbék 5 — Kiss Zs. 4, Rubold 4, Urbányi 6, Somogyi 6-2=4, Handel 4, Mörtel 5, Hajszán 5. Edző: Haász Sándor.
    Békéscsaba: Gulyás 5 — Mracskó 5, Fabulya 6, Ottlakán 6, Bánfi 6 — Szenti 4, Csató 4, Gruborovics 4, Ka­nál 4 — Oroszki 3, Szekeres 4. Edző: Csank János.
    Csere: Turbék helyett Bordás (5) a 48., Oroszki helyett Horváth L. (—) a 70., Rubold helyett Vermes (—) a 74.percben.
    Gólszerző: Mörtel (11-esből) a 86., Hajszán a 89.percben.
    Sárga lap: Urbányi a 20. percben.
    Kiállítva: Somogyi a 83. percben.
    Szögletarány: 14:2 (4:2) a Rába javára.

    A Rába ETO öltözőjében megnyugvással vették tu­domásul, hogy Hajszán vál­lalta a játékot. Györfi László pályaedző feltűnő nyugalommal sétálgatott és magabiztosan jelentette ki: „Jobbak vagyunk és nye­rünk is, mégpedig 3-0-ra!”

    A második percben Somo­gyi a bal szélről küldött be­adását Handel elől Kanál kanalazta az alapvonalon túl­ra.
    A 14. percben csaknem gólt ért el a Rába. Ismét Somo­gyi ment el a bal oldalon, beadására Gulyás repült ki a kapuból, de a labda kiper­dült a kezéből. Handel le­kezelte a labdát, aztán lőtt, ám a kapuban álló Ottlakán mentett.
    Hat perc múlva Szekeres a békéscsabai térfélen szerzett labdával átjátszotta Csikóst,de Urbányi feltartotta. Plasek sárga lappal jutalmazta a győri játékos alakítását.
    A 38. percben ismét felvil­lant a lehetőség a Rába előtt. Mörtel a jobbösszekötőhelyén tört kapura, de a ki­futó Gulyás mellett ellőtt labdája a bal oldali léc ol­dalsó lapját érintve hagyta el a játékteret.
    SZÜNET UTÁN
    úgy folytatódott a játék,hogy előbb Mracskó rúgta fel Hajszánt, majd Grubo­rovics rúgott Turbék után. Úgy eltalálta a hátvéd lábát,hogy nem tudott tovább ját­szani. Bizony ezekért leg­alább sárga lap járt volna.
    Az 50. percben Hajszán re­mekül bújt ki a védőfalon,de lövése a kiinduló Gulyás­ról szögletre pattant.
    Már valamivel gyorsabban és erőteljesebben, de változatla­nul sok hibával játszott a Rába.
    A 73. percben Gulyás a 16-oson kívülre kifutva fe­jelte el a labdát Hajszán elől.
    Somogyi lövése akadt el a békéscsabai védőfalban, majd a 80. percben Somo­gyi újabb átlövése egy vé­dőről vágódott az alapvona­lon túlra.
    Az utolsó percek­re sűrűsödtek az események.
    A 83. percben Szenti a győ­ri térfél közepén a földön maradt. Gulyás kapus a megszerzett labdát messze ki­rúgta a közönség közé, a következő pillanatban pedig Plasek piros lapot mutatott fel Somogyinak.
    (Plasek: Somogyi leköp­te ellenfelét, ezért kiállí­tottam.)
    A kiállítás a győrieket paprikázta fel jobban.
    A 86.percben Handel húzott ka­pura, a 16-oson belül járt, mikor Bánfi szorításában el­esett. A játékvezető határo­zottan 11-est ítélt.
    A bünte­tőt Mörtel a kapu bal olda­lába vágta. 1-0.

    (Plasek: Követtem az akciót és tisztán láttam, hogy a békéscsabai hátvéd elhúzta Handel lábát. Nem lehetett mást, csak 11-est ítélni.)
    A 89. percben a változa­tosság kedvéért Hajszán ro­bogott a jobb szélen, aztán tíz méterről küldött lövése a vetődő Gulyásról vágódott a hálóba. 2-0.

    ★ ★

    A győriek a találkozó előtt győzelemről álmod­tak, de még gondolni sem mertek arra, hogy ilyen keserves körülmények kö­zött jutnak majd a három pont birtokába.
    A Békés­csaba érzékelhetően a dön­tetlenre törekedett, teljesen bezárkózott, elöl többnyire csak Szekeres tartózkodott. Követő emberfogást alkal­maztak a győri játékosok­kal szemben, akik beletö­rődtek szorult helyzetükbe,keveset mozogtak, nem szakadtak el kísérőjüktől és zokszó nélkül vették tudomásul, hogy a labdamegszerzésében rendre megelőzték őket.
    Óriási volt a Rába mezőnyfölé­nye, de rendkívül lassan, körülményesen, sok hibával játszott, átlövésekre nem vállalkoztak a játékosok, s ezt a könnyen kiismerhető játékukat a csabai védők magabiztosan rombolták.
    Szünet után gyorsított a győri együttes, továbbra is nyomasztó volt fölénye, de támadásai vagy elhaltak a csabai 16-osnál, vagy a ha­zaiak ívelgettek a labdát, és az így rendre Gulyás birtokába került.
    Már-már úgy nézett ki, hogy bün­tetőrúgások döntenek, ami­kor a hajrában a tíz főre fogyatkozott győri csapat, két szélen vezetett táma­dás végén megszerezte a győzelmet.
    A Rába azért szolgált rá a győzelemre, mert a 90 perc nagy ré­szében a békéscsabai tér­félen tartotta a labdát, ha nem is meggyőzően, de tá­madott és akarta a győ­zelmet.

    Haász Sándor:
    - Istenem, csak sokáig tartson ez a húsvét.
    Csank János:
    - Semmikép­pen sem érdemeltünk vere­séget. Handel azt tette, amit tennie kellett, nagyon szép egyéni teljesítmény volt.
    (Havasréti Béla)

    6. Rába ETO 20 10 2 1 7 29-22 35
    ...
    9. Békéscsaba 20 8 1 2 9 31-28 28

    Népsport, 1989. március 26.
    Elesett, elsodorták, vagy talán buktatták Handelt?
    Rába ETO - Békéscsabai Előre Spartacus 2-0 (0-0)


    ...


    A békéscsabaiak annak reményében utaztak a Rába-parti városba, hogy egy döntetlent követő 11-es rúgásokra bízzák az egy, illetve két pont sorsát.
    Játékuk is erre vallott, ugyanis az első perctől kezdve megszállták kapujuk előterét és ugyan hagyták játszani a Győrt, de a 16-oson belülire már ritkán engedték be őket. Az egykori bajnokcsapat hosszú ideig csak vergődött, nem tudott mit kezdeni a „sűrű” védőfallal.
    A kiállításig úgy tűnt, a vendégek el is érik céljukat, ám az utolsó nyolc percre „megtáltosodott” az addig is végig támadó Rába ETO és gyorsan eldöntötte a három pont sorsát. Igaz, a döntő mozzanattal kapcsolatban óvatosan fogalmaztak a tudósítók, többnyire így: „elesett Handel ...”

    Békés Megyei Népújság, 1989. március 28.