magyarfutball.hu

Rába Vasas ETO - Békéscsabai Előre Spartacus SC 6 : 1 18:00

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: bbsz
    2022.11.23, 22:20 (szerk.: 2022.11.23, 22:46)
    Győri hatok, nem csupán Verebessel
    Rába ETO - Békéscsaba 6-1 (4-1)


    Győr, 10 000 néző
    Vezette: Fekete (****) (Hartman, Szabó J.)
    Rába ETO: Ulbert 6 — Turbék 0, Hlagyvik 8, Rezi 6 — Szabó 8, Rubold 7, Kiss Zs. 6, Preszeller 6 — Melis 6, Szentes 6, Handel 6. Edző: Gellei Imre.
    Békéscsaba: Leboniczky 5 — Varga 5, Vígh 5, Fabulya 5, Takács J. 5 — Steigerwald 3, Adorján 5, Pásztor 5, Csanálosi 5 — Kurucz 4, Szekeres 5. Edző: Csank János.
    Csere: Turbék helyett Horváth R. (5) a 18. percben, Steigerwald helyett Ottlakán (5) a szünetben, Kurucz helyett Kelemen (—) a 74., Rubold helyett Somogyi (—) a 75. percben. Gólszerző: Kurucz a 17., Hlagyvik a 19., Rubold a 24., Melis a 34., Hlagyvik a 40., Hlagyvik (11-esből) a 79., Somogyi a 84. percben.
    Sárga lap: Fabulya a 18., Kiss Zs. a 75. percben.
    Szögletarány: 5:5 (3:2 a Rába ETO javára).

    (A Rába ETO öltözőjében valamelyest oldotta az eltiltások szülte komor hangulatot, hogy Szentes és Hlagyvik játékra jelentkezett. Nem edzettek a héten, de a próbát állták, szombaton délelőtt futni, rúgni kifogástalanul tudtak.
    Gellei edző azzal engedte pályára fiait, hogy ezen a mérkőzésen csak a győzelem az elfogadható eredmény, jobbak a Csabánál, játsszanak tehát bátran...
    A vendégeknél Csank János csak legyintett a hírre, hogy Szentesék vetkőznek. — Számítottam erre, már eleve bekalkuláltam őket taktikai tervünkbe. Ugyancsak taktikai okokból Kelemen most kispados lesz, helyette Steigerwalddal próbáljuk megerősíteni a középpályás sort.
    Arra a kérdésre, hogy milyen eredményre számít, azonnal rávágta: — Egy pontért jöttünk. És tudjuk, hogy ehhez legalább egy gólt kell rúgnunk!)
    Nagy erővel kezdett a Rába, és a 4. percben már a csabaiak kapujába került a labda. A játékvezető azonban jól látta, hogy Handel kezezett, és így nem ítélte meg a gólt.
    A csabaiak a 13. percben veszélyeztettek először. Hlagyvik elcsúszása után Szekeres került ígéretes helyzetbe, de beadása után Turbékról az alapvonalon túlra vágódott a labda. Sűrűsödtek az események, érdekes, változatos volt a játék.
    Turbék kapott rúgást a jobb térdére és nem tudott tovább játszani. Mielőtt a győriek a cserét végrehajtották volna, a viharsarkiak megszerezték a vezetést.
    A 17. percben Rezi elvétette a labdát, majd elesett, így Szekeres a jobb oldalon akadálytalanul törhetett kapura. Nyolc méterről nagy erővel meglőtt labdáját a vetődő Ulbert még kiütötte, de érkezett Kurucz és három lépésről a kapuba továbbított. 0-1.
    Nem sokáig tartott a vendégek öröme.
    Az újrakezdés után Fabulya leterítette Szabót, amiért kijárt neki a sárga lap.
    A szabadrúgást a jobb oldalról a sértett Szabó végezte el, a keresztbe átívelt labdára az előrelopakodó Hlagyvik érkezett, s nyolc méterről a kapu bal oldalába fejelt. 1-1.

    (A két gól videofelvételét fel lehetne használni egy oktatófilm részleteként: ilyen hibákat élvonalbeli hátvédek nem követhetnek el!
    Az elsőnél senki, egyetlen védő sem kísérte Kuruczot, a csatár eldekázgathatott volna a gólvonalon a lövés előtt. Arra is lett volna ideje...
    A másik oldalon pedig olyan kitartóan ünnepelték a vendégek a gólt, hogy volt, aki még akkor is Szekeresék hátát veregette, amikor a saját hálóban táncolt már a labda!)
    Rubold bombája csattant a keresztlécen, majd Pásztor 22 méteres szabadrúgása után Ulbert csak másodszorra tudta birtokba venni a labdát.
    Nagy kedvvel és jól játszott a Rába.
    A 24. percben Rubold lódult meg lendületesen, több játékoson is átkígyózott — kis szerencséje is volt, mert az ütközéseknél kétszer is nála maradt a labda —, aztán 14 méterről a kifutó Leboniczky fölött a kapuba emelt. 2-1.
    Továbbra is igen jó volt a játék.
    Preszeller beadása után Melis léc alá tartó fejesét tornászta ki Leboniczky.
    Nem sokkal később Varga az utolsó pillanatban mentett szögletre Szentes elől.
    Aztán a 34. percben a lesre váró csabai védők között a hátulról induló Rubold elvitte a labdát, majd a jobb szélről laposan középre adott, és Melis tíz méterről, egyből a bal alsó sarokba lőtt. 3-1.
    (— Hol vagytok, régi barátok? — kérdezik a slágerben.
    — Itt! — mondta Kurucz, és megszerezte volt csapata ellen a vezetést.
    — És itt! — replikázott Melis, aki viszont Békéscsabáról jött a Rábába...)
    A 40. percben a Rába „közkívánatra” megismételte az egyenlítő gólt.
    Újra Szabóval szemben szabálytalankodtak, és a szabadrúgást szinte ugyanarról a helyről ismét Szabó végezte el. Most is átívelt a bal oldalra, Hlagyvik ezúttal is érkezett, nyolc méterről kapura fejelt. A labda a vetődő Leboniczky kezéből a bal oldali lécre, majd onnan a hálóba pattant. 4-1.

    SZÜNET UTÁN
    (Az 58. percben Vígh a kitörő Handelt csak kézzel tudta megállítani, visszahúzta. A csatár elesett, a bíró fütyült és csak szabadrúgást rendelt el. Pedig... aki a kitörő csatárt hátulról kézzel lerántja...
    ...annak legalább sárga lap jár, 4-1-nél is!)
    Rubold kitűnő átadással hozta helyzetbe Melist, de ő a léc fölé durrantott.
    A Rába irányított, ám az első félidőhöz képest, már kissé kevesebb tűzzel, kissé könnyedebben.
    A 63. percben Handel középről, tíz méterről meglőtt labdája Melisről vágódott vissza.
    A 75. percben a pálya közepén, az oldalvonal mentén ártalmatlan helyzetben Kiss Zsolt elhúzta Pásztor lábát, jogosan kapott sárga lapot.
    A 79. percben a bal szélen előretörő Melis beverekedte magát a kapu előterébe, laposan középre gurított, és Somogyi lövése után Csanálosi kézzel ütött a labdába. Egyértelmű 11-es! Hlagyvik nagy erővel a kapu közepére küldött labdája a balra vetődő Leboniczkyt érintve vágódott a hálóba. 5-1.
    Újra tüzesebb lett a Rába. Preszeller beadása után Szentes egyből lőtt, de a kivetődő Leboniczkyt találta el.
    A 84. percben Somogyi a csabai térfél közepén két lila mezes játékos között verekedte ki magának a labdát, nagy lendülettel kapura húzott és tíz méterről a jobb alsó sarokba lőtt. 6-1.

    ★ ★ ★ ★

    A mérkőzés nagy részében élvezetes, gyors, jó küzdelmet vívott a két csapat.
    A vendégek megerősített védelemmel kezdtek, hátul lestaktikával operáltak és gyors ellentámadásokból igyekeztek gólt szerezni. Amikor ez nem kis meglepetésre gyorsan sikerült, kevesen gondolták a stadionban, hogy ez a gól lesz a mérkőzés fordulópontja. Éppen ez paprikázza fel annyira az ETO-t, hogy meg sem áll 4-1-ig!
    Gellei Imre nagyszerűen megérezte, hogy Szabó Ottóval kell helyettesítenie a külföldre távozott karmestert, Hannich Pétert. A mozgékony, a lehetőségeket gyorsan és jól felismerő csatár rutinosan mozgott a középpályán. Mindig megtalálható volt a labdával és még kiszorított helyzetekben is tudta, mit kell vele csinálni.
    Várakozáson felül eredményes volt az az utasítás is, hogy a kapu előtti szabadrúgásoknál menjen előre Hlagyvik fejelni, megjelenése Leboniczky kapuja előtt mindig meglepetésszerűen hatott.
    Szünet után úgy tűnt, ellaposodik a játék, mert a Csaba feladta a pontszerzés reményét, az ETO pedig mintha megelégedett volna az eredménnyel...
    A szurkolók nagy örömére a lazítás csak időleges volt, húsz perc után újra direktbe kapcsolt a Rába, és a most már kifejezetten védekezésre beállt ellenfél nem tudta lefékezni rohamait. Megérdemelték a győri labdarúgók a mérkőzés lefújása utáni ünneplést, ilyen különbséggel is teljesen megérdemelten nyertek!

    Gellei Imre: — Akárcsak a Dunaújváros ellen, most is mi kaptuk az első gólt. Ez figyelmeztető még akkor is, ha ezúttal hat góllal tudtunk rá válaszolni. Úgy érzem, sokat javult a csapat játéka, időnként sziporkáztak a fiúk. Látványos, közönségcsalogató futballt játszottunk!
    Csank János: — Gyermeteg védelmi hibákkal megkönnyítettük a kitűnően játszó ellenfél dolgát. Egyébként nagy erőbedobással játszottak a fiúk, de sokszor kinyíltak középen, s ezt a rutinos ellenfél ügyesen, eredményesen kihasználta.
    (Borbély Pál, Havasréti Béla)

    4. Rába ETO 4 2 1 1 8-6 5
    ...
    10. Békéscsaba 4 1 2 1 5-8 4

    Népsport, 1986. augusztus 31. (Arcanum DT)
    képRubold a feliratkozás előtti pillanatokban. (Fotók: Kiss József)
    képHlagyvik három gól, itt éppen a tizenegyest lövi.

    Kisalföld, 1986. szeptember 1. (Arcanum DT)
    Vezetés után - fél tucat kapott gól
    Rába ETO - Békéscsaba 6-1 (4-1)


    ...

    A mérkőzés előtt Csank János a következőket mondta: — Az esélytelenebb nyugalmával készülünk a találkozóra. Tudjuk, a Rába ellenünk akarja kiköszörülni a ZTE elleni csorbát. Szenti sérülése tovább nehezítette helyzetünket, Megyesi után újabb védőjátékos esett ki.
    Az első gólt a békéscsabaiak szerezték meg. A 17. percben Rezi elesett, így a jobb oldalon Szekeres akadálytalanul törhetett előre, nyolc méterről lövést küldött a kapura, de Ulbert kiütötte. Jól érkezett Kurucz, és három méterről a kapuba pofozta a labdát, 0-1.
    Fabulya szabálytalanul akasztotta Szabót — sárga lap.
    Az ezért járó szabadrúgást a jobb oldalról Szabó ívelte át, ahol Hlagyvik robbant be, nyolc méterről fejelt a kapuba, 1-1.
    A 24. percben Rubold ugrott ki, faképnél hagyta a védőket, majd 14 méterről a kifutó Leboniczky fölött talált a kapuba, 2-1.
    A 34. percben a lestaktikát alkalmazó csabaiak között Rubold vitte el a labdát, majd jobbról középre adott, és Melis mintegy 10 méterről a bal alsó sarokba lőtt, 3-1.
    Megint Szabóval szemben szabálytalankodtak, a sértett ugyanonnan ívelhette át a labdát a bal oldalra, Hlagyvik ismét érkezett, és ismét a kapuba talált úgy, hogy Leboniczky kezéről a lécre, onnan a hálóba pattant a labda, 4-1.
    A 79. percben Melis középre gurított, és Somogyi lövése után Csanálosi - úgy tűnt - kézzel ütött a labdába. 11-es! Hlagyvik értékesítette a büntetőt, 5-1.

    (Palotai Károly, a békéscsabai származású egykori kitűnő FIFA-játékvezető, a mérkőzés ellenőre is - és sok szurkoló - úgy vélte, hogy a 11-es előtt a bevetődő Csanálosi melléről pattant ki a labda.)
    A 84. percben Somogyi a vendégek térfelének közepéről indult, és hosszú vágta után tíz méterről lőtt a jobb sarokba, 6-1.

    Az első percekben a Rába nagy rohamokkal kezdett, érezhető volt, hogy gyors gólra törekszenek
    A lila-fehérek igyekeztek lassítani a játékot és Szekeres révén többször veszélyeztettek is. A 17. percben jól használták ki, hogy Turbék ápolása miatt csak tízen voltak a győriek a pályán, és Kurucz közelről gólt lőtt.
    Sajnos, ezután két perc múlva egyenlített az ETO, s mindez szárnyakat adott a győrieknek, akik a következő húsz percben rendre kihasználták a csabai védők megingásait és a félidőben már 4—1-re vezettek.
    Szünet után átcsoportosított az Előre. Ottlakán lett a jobbhátvéd, Varga a beállós, és Fabulya is elfoglalta eredeti helyét a balhátvéd poszton. Ekkor úgy tűnt, csaknem egy fél órán át, hogy sikerül megakadályozni az újabb gólokat, sőt, az ellentámadások után három esetben csak szögletre tudtak menteni a hazaiak. Ebben az időszakban Takács és Csanálosi veszélyeztetett.
    Somogyi beállítása új színt hozott a Rába játékába, és az utolsó tíz percben újabb két gólt kaptak a vendégek.

    A mérkőzés végén Csank János higgadtan értékelt: — A kitűnően játszó Rába dolgát gyermeteg hibákat vétő hátvédjeink megkönnyítették. A csapat egyébként nagy akarással játszott, több támadást is vezetett. Így gyakran kinyílt hátul a védelem, amit a rutinos győriek jól használtak ki.
    Sajnos, sérülések miatt többen hiányoztak csapatunkból (Szenti, Megyesi, Fecsku) azok közül, akik meg tudták volna valósítani a Rába taktikájának ellenszerét.
    Takács, Adorján és Pásztor nyújtott elfogadható teljesítményt.
    Az élet megy tovább, előre tekintünk. Most a legfontosabb feladat, hogy a szerdai MNK és a szombati Vasas elleni mérkőzésen olyan egységes, harcos csapat lépjen pályára, amely képes a célok megvalósítására.

    Békés Megyei Népújság, 1986. szeptember 1.