magyarfutball.hu

Budapesti VSC-Dreher - Békéscsabai Előre FC 1 : 3 15:00

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
videók
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: bbsz
    2021.12.07, 19:48 (szerk.: 2021.12.07, 20:03)
    Árgyelán János, az expressz gyorsaságú...
    BVSC-Dreher - Békéscsabai Előre FC 1-3 (1-2)


    NB I-es labdarúgó-mérkőzés, Budapest, Szőnyi út, 1000 néző
    V.: Szilágyi (Vad, Márton)
    BVSC: Lippai 4 — Króner 5, Kósa 5, Csepregi 4, Iscsak 4 — Mundi 5, Urbányi 5, Bognár 7, Cseh 5 — Szekula 4, Borgulya 5. Edző: Garaba Imre
    Békéscsaba: Horváth 6 — Mracskó 6, Usmajev 6, Szenti 0, Fabulya 6 — Árgyelán 8, Csató 7, Szarvas 6, Kasik 6 — Fodor 7, Vancea 6. Edző: Pásztor József
    Csere: Szenti helyett lonut (6) a 26., Cseh h. Kapacina (-) a 64., Szarvas h., Gricajuk (-) a 74. percben.
    Gólszerző: Bognár a 17., Árgyelán a 21., Árgyelán a 36., Csató az 55. percben.
    Sárga lap: Fabulya (Borgulya felvágásáért) a 22., Cseh és Mracskó (kakaskodásért) a 44. percben.
    Szögletarány: 8:5 (3:3) a BVSC javára.

    A mérkőzést megelőző percekben kétperces zápor riogatta a nézőket, ám utána kisütött a nap, fülledté vált a levegő, ami a kezdetben rányomta bélyegét a mérkőzésre. Ennek ellenére látható izgalommal készült a Pásztor-legénység az idei szezon negyedik BVSC elleni mérkőzésére. Mint ismert, a bajnokságban tavaly a Kórház utcában 2-0-ra nyert a lila-fehér gárda, majd a Magyar Kupában kétszer is kétvállra fektették a vasutasokat a békéscsabaiak. Nem véletlen, hogy a mérkőzés előtt az öltözőablakon egy idős újpesti drukker így köszönt be Pásztor Józsefenk: „Emlékszel rám, Józsi! No mindegy, ám nagyon szépen kihoztad a gödörből ezt a csapatot!"

    Egy szép békéscsabai akció végén a hatodik percben már 11-est kiáltott a publikum, amikor Fodor került helyzetbe, de a kifutó Lippai az ötösön ellökte a békéscsabaiak csatárát - a síp azonban néma maradt.
    A túloldalon a hazaiak karmestere egy pillanatra szabadon maradt, távolról célzott, azonban a labda a bal sarok fölött süvített el.
    A 17. percben aztán vezetéshez jutottak a házigazdák. Króner bedobása jobb oldalról a csabai 16-ossal egy magasságban Borgulya elé pattant, aki középre emelt, és az ismét magára hagyott Bognár ezúttal már közelebbről a kapu jobb oldalába fejelt, 1-0.
    A 21. percben egy békéscsabai szöglet után Szenti ugrott fel fejelni az 5-ösön, a labda Fodor elé került, aki visszagurított hátra, Árgyelán nagy rössel érkezett, és egy lépésre a 16-os vonala előtt óriási erővel belebikázott a labdába, amely a jobb alsó sarokban kötött ki, 1-1.

    Az eset után Szenti a földön maradt, némi huzavona után a játékvezető visszaszaladt a hazaiak kapujának előterébe, majd intett, hogy vigyék le a pályáról Szentit, és az alapvonalon túl ápolják. A békéscsabaiak csapatkapitánya néhány perc után - némi segítséggel - lesántikált a kispadhoz, már vissza sem tért a pályára, hanem Ionut kezdett el melegíteni, majd ő lépett a helyére a pályán.
    A 27. percben Fodor húzott el a jobb oldalon, beadásszerű lövése Lippaié lett.
    A 29. percben Kasik a bal oldalon remekül húzott el, több csel után Árgyelán elé továbbított, aki ugyancsak nagy lendülettel cselezte tovább magát, de a végén, mielőtt lőhetett volna, elpöckölték az orra elől a labdát.
    A 31. percben egy baloldali szöglet után Vancea emelt fölé.
    A 36. percben ismét az első békéscsabai gól szerzője volt a főszereplő. Árgyelán egyedül tört ki középen, már a 16-oson belül járt, amikor a kapus kifutott elé. Árgyelán átemelte a labdát a portáson, Lippai még beleért, ám ez is kevés volt ahhoz, hogy megmentse csapatát az újabb góltól, mert a labda látványosan a kapu bal oldalába hullott, 1-2.
    A 42. percben Mracskó lőtt úgy, hogy előrevetődött, de a kapus hárított.
    A túloldalon Bognár szabadrúgását védte Horváth.
    Szünet után a 48. percben Szarvas 20 méterről „eleresztett” szabadrúgása zúgott el a léc fölött.
    Sárga lapot érdemelt volna Csepregi, aki Fodort az alapvonalnál alaposan fölvágta.
    A túloldalon Mundi fejéről szedte le Horváth kapus remek ütemben a labdát.
    Az 55. percben növelte előnyét a vendéggárda. Fodor és Csató kényszerítőzve viharzott el a BVSC-s térfél jobb oldalán. Végül Fodor ismét Csató elé tálalt, aki nagy lendülettel érkezve középről, mintegy 10 méterről a vetődő Lippai mellett laposan a kapu közepébe vágta a labdát, 1-3.
    A 64. percben ismét Fodor lőtt be egy labdát, ám Szarvas közelről a kapufa mellé lőtt.
    A 67. percben Szarvas két védővel a nyakán végigviharzott a vasutasok térfelén, a kapust is kicselezte, de ahelyett, hogy kapura lőtt volna, a vele jobbra felfutó Mracskó elé tálalt, aki viszont óriási helyzetben, senkitől sem zavartatva 8 méterről az üres kapu mellé lőtt.
    A túloldalon Szekula elől Mracskó az utolsó pillanatban tisztázott.
    A 85. percben ismét Lippai kapujában táncolt a labda, akár szépségdíjas gól is lehetett volna, ám Vad partjelző lest intett, így Szilágyi érvénytelenítette a gólt.

    A békéscsabaiaktól elszenvedett sok vereség után a vasutasok fogadkoztak a mérkőzés előtt, s úgy is jöttek ki a pályára, hogy mindent egy lapra föltéve támadnak, minél hamarabb bevegyék Horváth kapuját.
    Elsősorban Fabulya érdeme volt, hogy a BVSC-sek a 16-oson belülre érve „elrettentek”, ugyanis a lila-fehérek szikla kemény védője hamar a vendéglátó csatárok tudtára hozta, hogy csak eddig terjed birodalmuk. Bognár külön őrzőt kapott, ám az első negyed órában több-kevesebb sikerrel tudták csak „hidegre tenni” a fővárosiak karmesterét. Nem véletlen, hogy általa vezetéshez jutottak a hazaiak. Ezután mindenki azt várta, hogy a Békéscsaba rohan az egyenlítés után, ám nem vesztették fejüket a lila-fehérek, továbbra is szervezetten védekeztek, és igyekeztek a régóta bevált életveszélyes kontrákkal operálni. Az expressz gyorsasággal elszáguldó Árgyelán, Kasik, Szarvas, máskor Mracskó óriási zavart okozott a BVSC-s védőknél, Fodor pedig klasszikus „mögékerüléssel” riogatta a házigazdákat. A kontrák bejöttek, nemcsak hogy egyenlített, de gyorsan is fordított a Békéscsaba, a régen látott nagy kedvvel játszó Árgyelán révén.
    A fordulás után a vasutasok hellyel-közzel eljutottak Horváth kapujáig, de végképp szétszakadt a támadó- és védővonaluk, amely között nagy űr támadt. Ezt a békéscsabaiak jól használták ki, most már nemcsak kontrákat, hanem szervezett akciókat is bemutattak, aminek végeredménye a Fodor—Csató összjátékból eredő látványos gól.
    Ezután még nagyobb fölénybe került a Békéscsaba, a fővárosiak nemcsak lélekben adták föl, hanem fizikailag is végképp összecsuklottak, így a békéscsabaiak akár újabb gólokat lőhettek volna, de ezúttal „megkegyelmeztek” az idei évben amúgy is alaposan megtépázott vasutasoknak.

    Nyilatkozatok
    Garaba Imre:
    — A Békéscsaba betömörült a kapuja elé, és ráadásul jól is kontráztak. Máskor viszont akcióból értek el gólt, a mi védelmünk pedig rendkívül lassú volt. Nem beszélve arról, hogy idő előtt föladták a fiúk.
    — Úgy tűnt, nem is nagyon akar gólt rúgni a BVSC...
    — Sajnos abszolút veszélytelenek voltunk. Ráadásul keresztben egyáltalán nem mozgott a csapat.
    Pásztor József:
    — A korábbi szép sikerek után bizony féltettem a csapatot. Kaptunk egy leventególt, ám utána ismét följavultunk és stabilan védekeztünk. Összeállt az, amire gondoltam.
    — A szünetben milyen utasítást adott a játékosoknak?
    — Hogy szeretném látni a következő gólt.
    (Jávor Péter)

    6. Békéscsaba 23 9 9 5 33-25 27
    ...
    14. BVSC 24 6 6 12 19-29 18

    Békés Megyei Hírlap, 1993. május 3.
    képEdzőváltás után is a vendégek örülhettek a Szőnyi úton. Képünkön a békéscsabaiak (Vancea, Csató, Mracskó és Szarvas) harmadik góljukat ünneplik. (Koppány György felvétele)kép„Na, bemész, fiam, és aztán rendet teszel” - mondja Pásztor Jó­zsef, a békéscsabaiak edzője a pályára lépés előtt, játékosának, Gricajuknak. A vendégek aztán biztosan győztek a Szőnyi úton.képA békéscsabai Árgyelán, a szombati találkozó főszereplője lépés­előnyben: Urbányi és a BVSC alaposan lemaradt.

    Nemzeti Sport, 1993. május 2. és 4. (Arcanum DT)