magyarfutball.hu

Békéscsabai Előre FC - Siófoki Bányász SE 1 : 2 16:30

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
videók
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: bbsz
    2022.01.08, 21:15 (szerk.: 2022.01.08, 21:17)
    A Siófoknak a hetedik évben sikerült
    Békéscsabai Előre FC - Siófoki Bányász 1-2 (0-1)


    NB I-es labdarúgó-mérkőzés, Békéscsaba, 4500 néző
    V.: Varga L. (Szabó J., Bajkai)
    Békéscsaba: Baji 4 — Mracskó 5, Ionut 4, Fabulya 4 — Fodor 5, Szarvas 4, Szenti 4, Csató 4, Kasik 5 — Vancea 3, Kulcsár 4. Edző: Pásztor József
    Siófok: Bíró 8 — Jenei 5, Zare 6, Olajos 5, Marozsán 6 — Varsányi 6, Meksz 6, Halzov 6, Elekes 6 — Kovács J. 7, Kirchmayer 5. Edző: Pusztai László.
    Csere: Vancea helyett Gricajuk (-) a 65., Kirchmayer h. Szabó (-) a 75., Kovács J. h. Zsadányi (-) a 79. percben.
    Gólszerző: Kovács J. a 4., Fodor a 60., Varsányi a 63. percben.
    Sárga lap: Kasik a 29., Bíró a 45., Kirchmayer a 47., Elekes a 78. percben.
    Szögletarány: 8:3 (4:2) a Békéscsaba javára.

    Árgyelán sérülése makacsnak bizonyult, ezért még a kispadra sem ülhetett. Így mindössze egy kapus és két mezőnyjátékos állt Pásztor József rendelkezésére.
    A mérkőzést megelőzően egyperces gyászszünettel adóztak Baukó András édesapja emlékének, aki a napokban hunyt el.

    Nem sokat teketóriázott a vendégcsapat. Már a 4. percben egy formás kontratámadás végén megszerezték a vezetést: Kovács József lépett ki jól a védők között a jobb összekötő helyén, majd elhúzta a labdát a kimozduló Baji mellett is, végül hat méterről laposan a jobb alsó sarokba gurított, 0-1.
    A 10. percben Csató 28 méteres nagy erejű lövése alig suhant el a bal sarok mellett.
    Két perccel később Kulcsár fejese szállt fölé.
    A 20. percben Fodor egy jobb oldali szabadrúgásból emelt be, Ionut fejelt remekül, de a még parádésabban védő és jó ütemben vetődő Bíró kapus a jobb alsó sarok előtt hárított.
    A 30. percben szabadrúgáshoz jutottak a vendégek, Kirchmayer előreívelésébe Kovács J. beleért, a labda a jobb alsó sarokba vágódott, de a játékvezető lest látván kifelé ítélt szabadrúgást.
    Hat perccel később egy jobb oldali szögletet követően Fodor fejese suhant el a kapu
    előtt keresztben.
    Az ellentámadásból Halzov balról átívelt, Kirchmayer visszalőtt középre, Varsányi tíz méterről megcélozta a bal alsó sarkot, ám a vetődő Baji lábáról szögletre vágódott a labda. Az első játékrész lefújása előtt Kulcsár került nagy helyzetbe, ám Vancea beívelését a kapu előtt keresztbe ellőtte.
    Szünet után, az 57. percben Vancea jól ugratta ki Kasikot a jobb oldalon, aki két csel után visszajátszott a román idegenlégióshoz, a békéscsabai csatár lövés helyett rávezette a 11-es pontig kifutó Bíró kapusra a labdát, aki le is szedte a lábáról. Óriási egyenlítési alkalom volt.
    Aztán csak eljött a békéscsabai gólszerzési lehetőség: Kasik a bal szélen elviharzott, kicselezte az elé futó Olajost, majd az alapvonaltól átlőtt jobb oldalra, ahol Fodor senkitől sem zavartatva, magasra felugorva, hét méterről a jobb felső sarokba fejelt, 1-1.
    Csupán három perc telt el, amikor Meksz gurított Varsányi elé, aki 18 méterről, a jobb összekötő helyéről két húzás után, a későn eszmélő Baji mellett a bal alsó sarokba lőtt, 1-2.

    Mracskó 25 méteres nagy lövése egy védőn irányt változtatva az alapvonalon túlra vágódott. Egy perccel később Csató vette tűz alá Bíró kapuját, ám a portás óriási bravúrral, a levegőben úszva kiöklözte a labdát.
    A 81. percben Gricajuk a jobb összekötő helyén futott föl, magára vonva három vendégvédőt. Ügyesen legurított a támadással tartó Csatónak, aki 12 méterről, nagy erővel az elvetődő Bíró lábába lőtt, onnan a labda szögletre pattant.
    Két perc múlva Szabó bújt ki jól a védők közül és 10 méteres vágta után az elvetődő Bajiba lőtt. Meksz ismételhetett, ám fölé durrantott.
    Már csak másodpercek voltak hátra, amikor a békéscsabaiak a nyolcadik szögletet rúghatták. A jobb oldali beívelés után némi kavarodás támadt a kapu előtt, egy lövés a kapufáról vágódott vissza, amit az előrelopakodó Baji (!) próbált meg besodorni a gólvonalon túlra, ám kapustársa, Bíró a helyén volt és hárított.kép
    Fodor 60. percben esett fejesgólja után (felvételünkön) feléledtek a békéscsabai remények, ám Varsányi három perccel később lehűtötte azt. Itt még viszont örömtáncot járnak a fehér mezes házigazdák, Bíró kapus reklamál, Zare (3) pedig azt szemléli, hogyan táncol a labda a hálóban (Fotó: Lehoczky Péter)

    A sérülések miatt egy alaposan felforgatott Békéscsaba és egy nagyon határozott, tudatosan játszó Siófok párharcát láthatták a szurkolók az első perctől kezdve.
    Egyáltalán nem tisztelte a Balaton-parti együttes a viharsarkiakat, pedig a szombati napig a legmagasabb osztályban még pontot sem szerzett a Bányász Békéscsabán. Most viszont nem sokat teketóriáztak, egy viharos gyors támadás végén - nagy csabai védelmi hiba közepette - hamar megszerezték a vezetést.
    Ezután is rendre lefutották a gyengélkedő és körülményeskedő békéscsabai védelmet Kovács Józsefék, többször sakk-matt helyzetet teremtve Baji kapuja előtt.
    A fordulás után is hasonló volt a képlet, a Békéscsaba nehézkesen szövögette a támadásokat, noha valamivel veszélyesebb helyzeteket dolgoztak ki, mint az első játékrészben, ám a lövéseknek a nagyon jó napot kifogó Bíró kapus rendre útját állta.
    A lila-fehérek egy idő után nagy nehezen bepréseltek egy gólt, de nem sokáig örülhettek az egyenlítésnek, ugyanis a következő menetrendszerű kontrából Varsányi újra megszerezte a vendégeknek az előnyt.
    A békéscsabaiak a szervezett siófoki védelmet nem tudták feltörni, a középpályát is a vendégek uralták, és csatáraik is jóval több veszélyt jelentettek a kapura, mint a házigazdák román légiós párosa.
    A jóval lelkesebb, tudatosabban játszó Siófok rászolgált a győzelemre. A két csapat eddigi összecsapásainak érdekessége: a Siófok hat esztendei első osztályú békéscsabai mérkőzésein egy alkalommal sem tudott nyerni - a hetedik évben viszont megtört a jég.

    Nyilatkozatok
    Pásztor József:
    — A csapat akarásával nem volt baj, de hazai pályán ennél több kell. Még ilyen játékkal is nyerhettünk volna, de két elkerülhető gólt kaptunk.
    Pusztai László:
    — Végtelenül örülök a két pontnak. A győzelemre nem számítottam, ám e napon a Fortuna kegyeltjei voltunk azon túl, hogy jól játszott csapatom.

    6. Siófok 5 3 - 2 8-7 6
    ...
    13. Békéscsaba 5 1 1 3 6-8 3

    Békés Megyei Hírlap, 1992. szeptember 14.