magyarfutball.hu

bajnoki szereplések

szezon bajnokság osztály klub neve hely pontok
2008/2009 Somogy megyei II. osztály, Északi csoport 5 Kőröshegyi SE 14 22
2007/2008 Somogy megyei II. osztály, Északi csoport 5 Kőröshegyi SE 10 38
2006/2007 Somogy megyei II. osztály, Északi csoport 5 Kőröshegyi SE 13 25

összes eredmény, részletek »

címer helye
teljes név
Kőröshegyi Sportegyesület
címkék
cím
8617 Kőröshegy
Petőfi utca 133.
Somogy megye
 
alapítás
1925
klub színei
kék - fehér
bajnokság
- (megszűnt csapat)
stadion
- régi stadionok
 1. Kőröshegyi régi pálya

  (? - ?)

 2. Kőröshegyi Sportpálya

  (? - 2009)

névváltozások
 1. Kőröshegyi SE
  1925 - 1985
 2. Balatonföldvár-Kőröshegy SE II.
  1985 - 1991
 3. Kőröshegyi SE
  1991 - 2009
dicsőséglista
hivatalos honlap
kapcsolódó weboldalak
szurkolói csoportok
segítség
 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

 1. avatar: magyarfutball.hu
   
 2. avatar: Ailton
  2010.05.19, 11:46
  Sportélet Kőröshegyen

  Kőröshegy sportja egyidős a leventemozgalommal, a 20-as évek elején indult meg. Első vezetőjük intézőjük Szulok János volt, aki 12 éven keresztül fáradhatatlanul vezette a község labdarúgó csapatát.

  Atlétikai szakosztály is működött. Hummel István, a „fekete ördög" 48 arany- és 14 ezüstérem boldog tulajdonosa volt, aki a megyei versenyeken mindig fekete mezben jelent meg.

  A labdarúgó csapat első „hivatalos" mérkőzése 1925. szeptember 12-én Balaton bogláron volt, ahol 1:1 lett a végeredmény.

  1925. okt. 25-én Siófokra ment a csapat, természetesen kerékpárral. A 11 játékosnak azonban csak nyolc kerékpárja volt. Így felváltva vitték a játékosok egymást. Ez a 18 km volt a bemelegítés. A mérkőzés 2 : 2-es döntetlennel ért véget. A gólokat Princz Aladár és Hummer István szerezte.

  Ekkor Kőröshegyen kívül Siófoknak, Tabnak, Lellének, Boglárnak, Szárszónak volt labdarúgó csapata.

  E korszak emlékezetesebb eseményei, eredményei:

  1928 márc. 28. Kőröshegy-Tab 1:1

  1927. júl. 26. Kőröshegy-Lelle 2:2

  1929 máj. 13. Siófok-Kőröshegy 1:0

  1930 szept. 16. Kőröshegy-Boglár 7:2

  1930. máj. ? Kőröshegy-Szárszó 23:2

  1931 májusában Balatonbogláron szerepelt Újpest csapata. Siófok. Tab, Kőröshegy, Lelle, Boglár, Szemes csapataiból válogatták ki a játékosokat.

  Kőröshegy csapatából négy játékos (Hűmmel István, Mónus Gyula, Peringer Pál, Landek István) játszott ezen a hírverő mérkőzésen. Az eredmény 2:2 volt. Az egyik gólt Gáspár Károly (Siófok), a másikat Hűmmel István szerezte.

  A 20-as, 30-as években a következő játékosok szerepeltek a csapatban: Ács Lajos, Bende István, Csuti Sándor, Farkas György, Farkas Ferenc, Fahér Károly, Földi János, Gáspár József, Géczi Ödön, Hűmmel István, Hűmmel Gyula, Kálmán István, Kocsonya Lajos, Kolonics István, Koseluk János, Kovács János, Kucserka Antal, Kucserka János, Kucserka Károly, Landek István, Lichtenberger Ferenc, Márton Ferenc, Márvány Ferenc, Mónus Gyula, Mráv László, Páli Géza, Orbán József, Libics János, Papp Károly, Peringer Pál, Pintér Pál, Prekker János, Prekker Lajos, Princz Aladár, Reichert Imre, Sós Ambrus, Szabó Pál, Szilágyi Miklós, Szulok János, Tatai Alajos, Till János, Varga István, Zsilinszki Imre, Zsilin-szki János, Zsinkai Imre.

  Két emlékezetes eredmény a 30-as évekből:

  1938. júl. 26. Tihany-Kőröshegy 1:2, szept. 12. Kőröshegy-Tihany 2:2.

  Az első labdarúgó pálya a mai TÜZÉP-telep helyén volt, ahol bokáig érő homokban játszottak játékosaink. A második pálya a mai temető bejáratánál egy magaslaton helyezkedett el. Déli része a kacsaúsztatóig nyúlt le. Ennek a pályának az egyik végén homokban játszottak, a másik végén nagyon gyakran a sarat dagasztották a labdarúgók.

  Az egyik leventeversenyen Kőröshegy kerékpárosai első helyezést értek el Tabon. Az országúti váltóversenyt Balatonföldvár-Tab útvonalon bonyolították le. A győztes csapattagjai: Kövesdi Imre, Lieber Károly, Nagy Béla és Hujez Károly.

  A II. világháború után a község lakosságának kedvelt vasárnapi szórakozása, kikapcsolódása volt a sport, a labdarúgás. Előfordult, hogy a teljes lakosság fele is kint volt ilyenkora pályán.

  1946-ban Jencski István és Hűmmel István kezdeményezésére, a sportszerető lakosság nagy része azon fáradozott, hogy a sportpályát közelebb hozza a faluközponthoz. A jelenlegi sportpályát a volt állatvásártér területéből az ún. „Szedres"-ből és a körülötte elterülő elhanyagolt, néhol sűrű bokrokkal tarkított akácerdőből szakították ki. Széles köre táraadalmi munkával, több tízezer köbméter föld megmozgatásával, a mai sportpályának majdnem felét feltöltötték és egyengették. Segített az akkori két ifjúsági egyesület is, az EPOSZ és az úttörő is.

  A felszerelés, a kapuk, a háló, a kerítés mind-mind társadalmi munka révén valósult meg.

  A pályaavatáson Kőröshegy a járási válogatottal játszott, és 2: l-re győzött. Ezen a mérkőzésen a következő játékosok szerepeltek a győztes csapatban: Varga István csapatkapitány, Bauman József, Szilbert Ferenc, Kálmán István, Papp József, Horváth Lajos, Kerekes Imre, Nagy Károly, Falusy Zoltán, Baján József, Máté Zoltán, Boldizsár Jenő, Kocsonya Károly, Molnár József, Molnár Ferenc, Papp János, Dankházi Lajos, Márvány Ferenc, Papp Gyula és Kovács Gyula.

  Ekkor Jencski István volt az edző és intéző egy személyben. Segítőtársai: Hummel István a sportkör elnöke, Papp Lajos pénztáros és Kese Jenő szakosztályvezető.

  Az öltöző a pálya mellett Pákozdi András házának egyik szobája és kamrája volt.

  Az ötvenes évek közepén a sportegyesület új vezetőséget választott. Hartmann István lett az elnök, Kálmán István az alelnök, Jencski István az intéző, Hummel István a pénztáros. Az intézőbizottság tagjai: Csizmeg János és Kocsonya Rudolf.

  Ebben az időben már több szakosztály is működött. A labdarúgó szakosztály két csapattal, az asztalitenisz hét fő, az atlétikai csapatnak 12 tagja, a torna szakosztálynak nyolc, sakk szakosztálynak öt tagja és ifjúsági részlege is volt.

  Az atlétikai szakosztály igen szép eredményeket ért el a járási spar-takiádon. Több ízben is első helyen végzett a caapat. A szakosztály kiváló sportolói közül ki kell emelni Zóka Sándor, Hegedüs L, Samu Kálmán, Kalocsa Ferenc, Gáspár István, Papp A., Steiner János, Németh István, Reőthy Ferenc nevét. Zóka Sándor a megyei versenyeken is szép eredményeket ért el. Ekkor magas- és távolugrásban, 100, 400 és 800 m-en, valamint gránát- és súlydobásban mérték össze erejüket a fiatalok. A kerékpárosok öt fővel képviselték a sportegyesületet: Hozleit-er Gyula, Papp Ambrus, Ingár József, ifj. Hutter Sándor és Gyenes László.

  Annak ellenére, hogy az atlétikai szakosztálynak csak 12 tagja volt, a járási atlétikai viadalokon 22-26 fővel vett részt ez a szakosztály.

  Ekkor alakult ki egy jól összeszokott labdarúgó gárda, melyet a falulakossága Kőröshegy „aranycsapatának" nevezett. Az első csapat a megyei II. osztályban játszott, ée általában a középmezőnyben végzett. Ebben az osztályban három kaposvári csapat is szerepelt. A közeli falvak közül Lelle, Berény Újhely Siófok, Lengyeltóti, Öreglak, Siófok, Buzsák, Nagyberek csapatai versenyeztek ebben a csoportban az elsőségért.  Felnőtt csapat. Álló sor: Tóth S., Horváth I., Dolgos, Polgár, Németh C, Böhm, Tóth, Gazdag B., Péczeli. Guggolnak: Bóza T, Szárszói, Szabó, Papp, Alexovics, Borsányi.  Csapatunk öt villámtorna első helyezettje, és a József Attila Kupa három egymás utáni évben nyertese, így a kupa örökös birtokosa lett.

  A II. csapat 1955-ben megnyerte a járási bajnokságot. Sajnos, nem juthatott feljebb, mert az első csapat már a megyei másodosztályban játszott.

  A sportkörnek nem voltak mecénásai, saját maga gondoskodott kiadásairól. Anyagi kiadásainak fedezéséhez nagymértékben hozzájárult a minden évben megrendezendő sportbál, a mérkőzések bevételei, valamint az alkalmi borgyűjtések.

  Ezekben az években neves csapatokkal játszott hírverő mérkőzéseket a csapat. 1955. jan. 30-án Vörös Lobogó-Kőröshegy 21:1. A Vörös Lobogó csapatában akkor Kováss I., II., III., valamint Börzsei, Lantos, Sándor, Hidegkúti stb. játszottak. A Ferencváros is lent járt nálunk. A Budapesti Honvéd hármasfogata: Kocsis, Puskás, Czibor gyönyörű játékot mutatott be. Az eredmény természetesen mindig kétszámjegyű volt.

  A mi csapatunkban akkor a következők szerepeltek: Papp János, Samu Kálmán, Nagy Károly, Gál Imre, Ingár József, Reőthy Ferenc, Molnár Ferenc, Molnár Lajos, Horváth Lajos, Kálmán István, Hutter Sándor, Molnár József, Bauman Lajos, Zóka Sándor, Reider Ernő, Samu László, Hajdú István, Kerekes László, Kerekes Imre és mások.

  Az 50-es évek végén, a 60-as évek elején Tulok István volt a labdarúgó szakosztály elnöke és edzője. Utána Dömötör János vette át a szakosztály vezetését.

  1958-59-ben járási harmadik, 1961-62-ben a siófoki járás Kiliánkupa győztes csapata lett. Ekkor Czakler István edző és intéző irányította a csapatot. Segítője Kálmán István szakosztályvezető. Ebben az időszakban Kiss Ferenc töltötte be az elnöki tisztet.

  Közben, 1964-ben, a pálya mellett megépült egy korszerű, kétrészes öltöző, szertárral, zuhanyozóval és szolgálati lakással.

  Ekkor a csapatot Ingár József, Bóka Lajos, Németh József, ifj. Horváth Ferenc, Májlinger Ferenc, Nagy Béla, Tatai László, Köves József, Jámbor Miklós, Szánthó Károly, Németh Sándor, Papp Gyula, László Károly, Kaposi László, Kaposi István, Samu Kálmán, Samu László, Fejen László, Csepelyi József és Gál Imre alkották.

  A 60-as években Köves Mihály (1966-ig), majd Kiss István a sportkör elnöke. 1966-tól 1970-ig György György volt a labdarúgó szakosztály vezetője és edzője.

  1973-tól újabb fellendülés következett. Pavlek Ferenc lett a sportkör elnöke. Ekkor Horváth Ferenc, majd Jákhalmi Károly lett az edző. 1974-től István József lett a szakosztályvezető és edző is egy személyben egészen 1982-ig.

  Ekkor, éppen úgy mint az ötvenes években a labdarúgó szakosztályon kívül női kézilabda szakosztály is működött Hartmann Rozália vezetésével.

  Az iskola tornatermét, amely valamikor mozi volt, jól kihasználták a sportolók. Az asztaliteniszezők négy asztalt állítottak fel. A csapat Tab, Szárszó, Zamárdi stb. csapataival játszottak. Az asztalitenisz szakosztályt György György vezette, a sakkszakosztály munkáját Gazdag József irányította. 1976-77-ben az ifjúsági csapat, Nagy Dénes edző vezetésével bajnokságot nyert.

  1978-79-ben a labdarúgó csapat megnyerte a járási bajnokságot, és feljutott a megyei II. osztályba. A következő két szezonban a negyedik helyen végeztek. 1982-ben, sajnos, átszervezés miatt megszűnt a megyei második osztály, így a csapat újra a járási bajnokságban szerepelt. A megyei második osztályba való feljutást a következő játékosok harcolták ki: Tóth János, Lovas Ferenc, Bálint Gyula, Békeffi Zoltán, Geiger Ferenc, Rózsa János, Rózsa József, Nagy Károly I., Tóth Ferenc, Szabó László, Komáromi Ferenc, Király Imre, Berkes László, Tóth István.

  1983-84-ben a csapat újra járási bajnokságot nyert, 1985-ben pedig második lett.

  1983 és 1985 között az első csapatnak Miskei László, a másodiknak Baján Lajos volt az edzője. Az ifjúsági csapatot Csépán Ferenc, a serdülőket Samu Miklós irányították edzőként.

  1985. május 4-én rendezték meg a kőröshegyi labdarúgó öregfiúk és sportbarátok találkozóját és ünnepelték a csapat alakulásának 60. évfordulóját. Az ünnepséget a balatonföldvári Expressz étteremben tartották. Az ünnepség rendezői a következők voltak: István József, Gál Imre, id. Kálmán István, Horváth Lajos, Hutter Sándor, Papp Dezső, Vastag József, Csizmeg János, Pavlek Ferenc, Buruez László.

  A kőröshegyi öregfiúk már a 70-es évek végén rendszeresen összejöttek és mérkőzéseket is játszottak a környező falvak csapataival. Még az NDK-ból és Csehszlovákiából is jöttek csapatok egy-egy barátságos mérkőzésre.

  1985 augusztusában Kőröshegy és Balatonföldvár sportja egyesült Balatonföldvár-Kőröshegy néven. 1986-tól a sportegyesületet Andorka Sándor elnök irányítja, a labdarúgó szakosztály elnöki tisztségét István József tölti be. A csapatok utaztatását a Polgári Védelem vezetősége intézi. Az Expressz, a SZOT, a Tanács és a Takarékszövetkezet átlag 300-350 ezer Ft támogatást nyújt a sportegyesületnek évente.

  1986-ban megalakult a tenisz szakosztály is, melynek vezetője és edzője Andorka Sándorné. Ugyancsak ő edzi a női kézilabda csapatát is.

  http://www.sulinet.hu/oroksegtar/data/sporttortenet/Somogyorszag_labdarugasa_1993_2003/index.htm
   
 3. avatar: Ailton
  2009.08.04, 23:50
  A csapat a 2009/2010 szezonra nem nevezett. Bár a bajnokságból kiesett, mégis felkérték visszalépések miatt, hogy maradna-e e megye kettőben, de ehelyett még a megye III-ba sem neveztek. A csapat megszűnése a legnagyobb meglepetés az idén megszűnő csapatok közül (Nagyberény, Juta)