magyarfutball.hu

bajnoki szereplések

szezon bajnokság osztály klub neve hely pontok
1944/1945 Kárpátaljai körzet - Félbeszakadt 2 Rusj SK 3 3
1944/1945 Nemzeti Bajnokság II, Északi A-csoport - Tervezet 2 Rusj SK 0
1943/1944 Nemzeti Bajnokság II, Északi csoport 2 Rusj SK 4 28

összes eredmény, részletek »

címer helye
kapcsolódó csapatok
cím
 
alapítás
1926
klub színei
piros - zöld
bajnokság
- (megszűnt csapat)
stadion
- régi stadionok
 1. Rusj pálya

  (? - ?)

névváltozások
dicsőséglista
 1. Szlovák bajnok
  1933, 1936
mérkőzések
hivatalos honlap
kapcsolódó weboldalak
szurkolói csoportok
segítség
 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

 1. avatar: magyarfutball.hu
  2010.01.08, 14:25
  Újabb rejtéllyel állok szemben:

  Az 1939-1944 között a magyar másodosztályban játszó SK Rusj csapatát próbálom beazonosítani. Egy információt találtam róluk TV egyik tanulmányában, amelyben a csapatot Huszt városából származtatja.
  Azonban a a német wikin találtam egy SK Rusj Ushorod(Ungvár) nevű csapatot, amely 1928-1938 között szerepelt a különböző csehszlovák bajnokságokban, sőt tagja volt a profi ligának is(1936-37). (Könnyen elképzelhető a különbözőség, hiszen, legjobb tudomásom szerint a Rusj elnevezés alatt Kárpátalját (Ruszinszkó) érthetjük.)

  Szóval van valakinek információja erről a ruszin csapatról?


  Jól gondolod, több SK Rusj volt, ezek ruszin egyesületek voltak. Én kettővel találkoztam, a husztival és az ungvárival. Az ungvári a másodosztályban is szerepelt. Azt viszont nem tudom, hogy kizárólag ruszinok játszottak-e a csapatban, vagy mások is. Az ungváriaknak volt egy nagyon jó játékosuk, akit a DVSC le akart igazolni. Csancsinovnak hívták, de ő egy orosz emigráns volt, nem ruszin.


  És akkor a ruszinok:

  Az ungvári SK Rusj 1935-36-ban érte el a legnagyobb sikerét, amikor SZLOVÁK bajnok lett. Így szerepel minden statisztikában. (érdekes, hogy 1930-31-ben a Ligeti SC a bajnok (így magyar névvel), ami talán a mostani Artmedia Petrzalka elődje lehetett).

  Az 1936-37-ben a profik között levő csapat játékosai: Alexa Bokšay; Andrej Bendas, Fedor Koruc, Daniel Ivančo, Ivan Tóth, Vasil Radyk, Vasil Kováč, Voldymir Kobzar, Josif Krajňak (Kapitän), Josif Križ und Michal Sukovksi; Trainer: Otto Mazal-Skvajn

  És mégegy érdekes történet róluk: A becenevük a Repülő Tanárok volt, mivel általában repülőgéppel(!) utaztak az idegenbeli meccsekre és kilenc tanár volt közöttük.


  Az ukrán futballtörténeti oldalon találtam. Remélem van aki le tudja fordítani. Csekély orosztudásomat latba vetve eddig jutottam:

  Színei: piros-zöld? (ami nagyban ellentmond a sárga-kéknek)
  1926-ban alapították és jogutóda a Magyar AC (alapítva 1906-nak)???. 1929-ben a szlovák bajnokságban játszik.
  Aztán itt is emlegetik a "repülő tanárokat".
  A többi nem ment...
  Segítsen aki tud!

  SC Rusj Uzhhorod


  Цвета: красно-зеленые.
  Команда основана в 1926 году на базе Венгерского Атлетического Клуба (с 1906).
  С 1929 принимал участие в чемпионатах Словакии.
  Чемпион Словакии 1933, 1936.
  В 1936 играл в государственной лиге Чехословакии, занял предпоследнее место.
  Завоевал популярность в Европе как "летающие учителя", потому что команда состояла из достаточно занятых по работе учителей и в целях экономии времени одной из первых в Европе стала для выездов пользоваться самолетами.
  Самый известный тренер клуба: Отто Мазал-Шквайн (Otto Mazal-Skvajn).
  Самый известный игрок клуба: вратарь Алексей Бокшай (Aleksey Boksay), позже заменивший в пражской Славии самого Планичку.


  Az lehet, de pl. 1912-ben a Keletmagyarországi Sportévkönyv egyetlen ungvári klubról tesz említést, ez pedig a kék-sárga Ungvári AC. Szóval szerintem, ha igaz, amit az ukrán oldal ír, akkor ebből lett a Rusj (akár még színt is változtathatott), majd az első bécsi döntés után az Ungvári AC újjáalakult.


  Viszont Magyar AC-vel nem találkoztam (és ugyan miért is alapítottak volna 1906-ban klubot ilyen névvel?). Az ukrán honlap szerintem arra utalhatott, hogy a Rusj elődje a magyar AC volt (így, kisbetűvel, csak elírhatták).


  A haboru alatt ude szinfoltja volt az NB II-nek a korabban a csehszlovak elso osztalyban is megfordult ungvari Rusj SK. (A pragai csapatok alig vartak hogy kiessenek a sok utazas miatt...) Huszton is volt Rusj tehat valami jelentese csak van a szonak.


  forrás:
  http://forum.index.hu/Search/showArticleResult?topic_id=9065992&aq_ext=1&aq_text=rusj