magyarfutball.hu

bajnoki szereplések

szezon bajnokság osztály klub neve hely pontok
2022/2023 Baranya vármegye, III. osztály, Czibulka Mihály csoport 6 Bányász Torna Club SE 13 3
2021/2022 Baranya megye, III. osztály, Czibulka Mihály csoport 6 Bányász Torna Club SE 11 0
2016/2017 Baranya megyei IV. osztály, A-csoport, Alapszakasz (Gravírtechnika) 7 Bányász TC 7 22

összes eredmény, részletek »

címer: Bányász Torna Club SE

Az 1950-es években Pécshez csatolt Vasas község labdarúgását, akárcsak gazdasági és társadalmi életét az 1782-től iparszerűen bányászott feketekőszén határozta meg. A község határában nyitották meg ugyanis a Mecseki szénbányák egyik legjelentősebb termelőhelyét a Thommen aknát. A labdarúgás a húszas években indult, a bányatulajdonos Dunagőzhajózási Társaság hathatós támogatásával. Az 1950-es évektől aztán nemcsak a Thommen aknát keresztelték át Petőfi aknára, a csapatnak is mindig több jutott az immáron közös fazékból.
A Vasasi Bányász így egyre feljebb jutott a járási bajnokságból, stabil megyei csapat lett, sőt a hetvenes évek elején egy szezon erejéig az NB III-ban is szerepelt. A liász program a hetvenes nyolcvanas években is biztos hátteret adott a csapatnak a Baranya megyei bajnokság meghatározó szereplője volt. Futball történeti szempontból aztán a nyolcvanas évek hozta meg a Vasasi Bányásznak a hírnevet. Bár a nagyközönség előtt valószínűleg nem ismert a történet.

A magyarországi gulyáskommunizmusban a magyar ember már nehezen volt kapható az egészségtelen és embertelen munkakörülményekre, egyre aggasztóbbá vált a Mecseki Szénbányáknál a munkaerőhiány. A megoldást a példátlan méretű lengyel gazdasági válság jelentette, a hiányzó munkaerőt így Katowice környékéről pótolták. Így történhetett meg, hogy amikor az NB 1-ben is mindössze csak két idegenlégiós - a csepeli UMOH és a szombathelyi SMEETS – szerepelt, a Vasasi Bányász rögtön négyet is szerepeltetett. A derék Sziléziai legényekkel akik közül Marek KOSMELA és Karol PAWLOWSKI az első- míg Jerzy PYZ és Zdzislaw WISNIEWSKI pedig a másodosztályból érkezett- ráadásul jelentősen megerősödött a csapat. A Bányász ebben az időben érte el talán legnagyobb sikerét, amikor is elnyerte a Baranyai csapatok számára kiírt Steinmetz Kupát.

A jellemző csapat összeállítás a következő volt:

Pyz (Benkő Z.)- Boros, Wisniewski, Bogdán (Pál), Faragó – König, Ott, Srankó (Róth), - Kosmela (Benkő Gy.)- Pawlowski, Varga K.

A 90-es évek elején sötét napok köszöntek a Vasasi Bányászra, 1993-ban bezárták a bányát, a csapat pedig már egy évvel korábban megszűnt. 1994-ben aztán teljesen új alapokon megalakult a Vasasi Rekreációs Park SE, a csapat önerőből működött a megye III-ban, megye II-ben.
Az ezredforduló után aztán – akárcsak az egész országban- újra előkerültek a régi hiénák, a külszíni bánya tulajdonosának köszönhetően viszonylag szép összegből gazdálkodott a nevét is visszaváltoztató csapat. Jöttek is ismét a zsoldosok, a Bányász pedig hamar a megye 1-ben találta magát. A pénz és becsület azonban ezúttal hamar elfogyott, 2006 nyarán ismét jelentős változások történtek a csapatnál. Azóta a vezetés az utánpótlásnevelést, a futball megszeretettését tekinti fő feladatának. Szeretnénk ha minél többen hírnevet szereznének a futballal, mint valamikor Szabó József, aki az 1979/80-as szezonban játszott az NB 1-ben a PVSK csapatában, vagy Dienes András aki bár soha nem volt a klub játékosa, mégis megemlítendő, hogy Vasasról indult el az olimpiai válogatottságig jutó pályafutása. A fő cél az az lenne, hogy a helyi sportszerető embereknek lehetőséget adjon a klub a szervezett sportolásra, ha ez a megye III-hoz elég akkor legyen az megye III, de aki a Bányász mezében pályára lép az igényes Parcsini közönség előtt, az szívvel, lélekkel küzdjön a Vasasi színekért. Azt szeretnénk, ha egy-egy meccs után minél többször elénekelhetnénk a Kacatos presszóban a Vasasi srácok megint győztek….. kezdetű nótát.

Forr Bálint, 2011.01.01

Szurkolók
alias
Bányász TC SE
kapcsolódó csapatok
cím
Pécs-Vasas
Parcsin utca
Baranya megye
 
elérhetőség
e-mail patakizo0728@freemail.hu
alapítás
1921
klub színei
fekete - fehér
bajnokság (2023/2024)
stadion
 1. Pécs-Vasasi pálya
régi stadionok
 1. Petőfi-aknai pálya

  (? - ?)

  1950-es évek végéig.

névváltozások
 1. Vasasi Turul
  1923 - 1939
 2. Vasasi Levente Sport Egyesület
  1939 - 1945
 3. Vasasi Sport Egyesület
  1945 - 1948
 4. Vasasi Munkás SE
  1948 - 1949
 5. Vasasi Tárna
  1949 - 1950
 6. Vasasi Bányász SK
  1951 - 1951
 7. Vasas I. Bányász SK
  1952 - 1975
 8. Vasasi Bányász Sport Kör
  1975 - 1992
 9. Vasasi Rekreációs Park SE
  1993 - 2000
 10. Vasas UNO
  2000 - 2003
 11. Vasasi Bányász Sport Club
  2003 - 2007
 12. Bányász Torna Club SE
  2007 -
dicsőséglista
hivatalos honlap
kapcsolódó weboldalak
szurkolói csoportok
segítség
 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

 1. avatar: pancso
  2021.10.17, 13:44
  Az idén 100 éves Vasasi Bányász a Ferencváros öregfiúk csapatát fogadta hétvégén. Telek Manci, Bánki Dodó, Keller József is pályára lépett: https://www.facebook.com/watch/?v=829181177784005
   
 2. avatar: pancso
  2021.10.17, 13:43 (szerk.: 2021.10.17, 14:22)
  A Fradi öregfiúk ellen ünnepel a 100 éves Vasasi Bányász

  A városrész klubja idén ünnepli alapításának századik évfordulóját. Szombaton programsorozattal készülnek a helyiek, az eseményre várják a Ferencváros öregfiúk csapatát, hogy egy jó kis meccset játszanak velük.

  Az elmúlt száz évben a vasasi sport számos sikert ért el, de rendkívül nehéz időszakok is voltak. A helyiek munkájának, összefogásának köszönhetően nemrég újra élet költözött a Parcsin utcába.

  A centenáriumot egy egész napos rendezvénnyel ünneplik meg augusztus 14-én, szombaton. A programok között szerepel kutyaszépségverseny, ügyességi vetélkedők, táncbemutató, a Bányászszív Dalcsapat műsorral készül, és bárki megmutathatja, milyen jól tud tizenegyest rúgni.

  A nap főeseménye az 1921-ben alapított Vasasi Bányász TC és a Fradi öregfiúk csapatának gálamérkőzése lesz.

  A rendezvény kilenc órakor kezdődik a Parcsin utca 2. címen, a Fradi elleni mérkőzésen 17.30-kor indul útjára a labda. A programok ingyenesek, a meccsre viszont jegyet kell váltani, amely a helyszínen 1200 forintba kerül majd.

  forrás: https://www.pecsiujsag.hu/pecs/hir/sport/a-fradi-oregfiuk-ellen-unnepel-a-100-eves-vasasi-banyasz
   
 3. avatar: pancso
   
 4. avatar: FoB73
  2019.02.09, 07:20
  Vasasi Bányász ifi 1990-91-es szezon,

  Alapvetően nekem ez volt a legerősebb csapat, amiben játszottam, 17,18 évesen a Baranya Megyei I. osztály ifiben.
  Érdekes így 27 év távlatából, ami már történelminek mondható, hogy mennyire más volt az információ áramlás. számítógépről ugyan már hallottunk abban az időben, talán valakinek volt is otthon a csapatból, de én maximum csak a szomszédban láttam. az internetnek meg híre hamva sem volt. Ezt a csapat összeállítást 90’ decemberében a Bátor Norbiék írógépén jegyeztük le.
  Így aztán az, hogy hol is álltunka bajnokságban és hogy végül hol végeztünk a bajnokságban nem nagyon publikálták. Néha valakinek küldtek egyközlönyt, szerintem havonta egyszer és az edzők, (ebben az időben szerintem már a Somogyvári Józsi bácsi volt a mindenes) tudták, hogy állunk. Így inkább a meccs előtt, közben kérdezgettük az ellenfelet miket is játszottak addig.
  Azért így ezt összerakva a csapat inkább az alsóházban tanyázott, az akkor még létező nagy pécsi klubok előttünk jártak. De hát hol vannak ma már ezek a klubok és a gyárak, üzemek, amik mögöttük álltak. a legtöbb helyen a pályák is eltűntek, meg a focizni vágyó gyerekek száma is megcsappant.
  Pécsi Bőrgyár (PBTC), Pécsi Zsolnay, Pécsi Postás, Pécsi Kinizsi, Pécsi Gázmű. Pécsi Football Club
  A tradicionális klubokkal pedig főleg nem vettük fel a versenyt, mind a PVSK-nak, mind a PMSC-nek még a város különböző pontjain (Meszesen, Uránvárosban, Pécsújhegye, Kovácstelepen) voltak csapataik, iskolai osztályuk és pályájuk.
  A megyénk egyéb városai (Mohács, Siklós, Bóly, Komló, Szigetvár) ellen szintén nem volt sok esélyünk (az azóta „egekbe” emelkedett Kozármisleny még sehol nem volt a rendszerváltás első éveiben).
  Beremend, Sellye, Harkány akkoriban éppen emelkedő fázisban volt, így ellenük is maximum a tisztes helytállás lehetett reális.
  Akiket viszont megelőztünk az a Pécsvárad, Szentlőrinc, Sásd, Töttös (akik talán csak akkor szerepeltek a megye I-ben)
  Ez a csapat igazából a 90’ es őszi csapat és a végére szerintem tényleg nagyon együtt volt. Tavaszra már megváltozott a helyzet. A Bátor Norbi és a Schmidt Csabi már az I-ben játszott rendszeresen, és nálunk csak akkor, ha nem ütközött az időpont a hétvégén. Az is nehezített a helyzetet, amit ma már elég nehezen magyarázok meg a fiaimnak, hogy a Schmidt Csabit elvitték katonának, így csak ha hazaengedték akkor játszhatott.
  Edzésre őszintén szólva nem nagyon tudtunk járni. Szegény Józsi bácsi nálunk bizony nem tudta kiélni az edzői hajlamait ezzel a csapattal, pedig mindent megpróbált. Mindenki Pécsre járt iskolába, a busszal közel egy óra volt az út a belvárosig. Olyan, hogy villanyfényes edzés pedig abban az időben még a PMSC-nél sem volt.
  90’ben és 92’-ben volt szerencsém Hollandiában járni, ahol akkoriban azt láttam, hogy este 6-tól minden gyerek elmegy valamit sportolni. A 60 ezres városban, ahol jártam nem túlzok 7-8 focipálya volt egymás mellett, mindegyiken játszottak, a villanyfény nem volt kérdés, és minden pályán legalább 2-3 edző. Ettől még ma is nagyon messze vagyunk, még itt, ahol most lakom, a nemzet fővárosa közelében is.
  Vasason pedig nincs csapat, az 1921-ben alapított Vasasi Bányász lehet, hogy nem éri meg a centenáriumát. Idén nem indult el a csapat a bajnokságban, (ilyen csak a bányabezárás környékén volt a 92-93-as szezonban. Utánpótlás csapat pedig 10 éve nem indult Vasason a bajnokságban. Pedig a foci mennyi élményt ad még olyan szinten is ahogy mi űztük a 90-91-es szezonban.
   
 5. avatar: NoName
  2017.12.16, 16:09
  Az egyesület a következő szezonra már nem is nevezett.


  Annyi kiegészítést szeretnék hozzátenni Golyó hozzászólásához, hogy a klub eltökélt abban, hogy az idei év csak átmeneti legyen, egy év kihagyás, amíg összeszedi magát az egyesület.
  Egyébként a csapathoz, elnökséghez közel állóként azt meg tudom erősíteni, hogy nem pénzügyi okai vannak a szüneteltetésnek, hanem emberhiány. Sajnos nehéz összeszedni 15-16 felnőttkorú játékost, fiatalok alig jelentkeznek, aki kicsit is komolyabban gondolja a játékot, az inkább a városba megy.
  Sajnos a szokásos falusi futballt jellemző történet ez, ennek ellenére a következő idényben nevezni szeretne a Bányász Torna Club.
   
 6. avatar: Golyó
  2017.07.14, 20:53
  Az egyesület a következő szezonra már nem is nevezett.
   
 7. avatar: NoName
  2016.05.23, 19:42
  A Bányász TC-t kizárta a megyei szövetség a megye IV.-ből, mert három alkalommal nem utazott el az idegenbeli meccsre. Egy fordulóval a vége előtt zárták ki a csapatot.
   
 8. avatar: magyarfutball.hu
  2013.02.07, 13:54
  kép
  forrás:
  Dominek József
   
 9. avatar: NoName
  2012.03.26, 12:36
  Oké, rendben, csak gondoltam, szólok, hátha nem tudtatok erről az átnevezésről.
   
 10. avatar: Golyó
  2012.03.25, 19:49
  A Kresz Sándor csoport Pécsi csoport néven indult, csak kb. 6 forduló után nevezték át.
  Nálunk is változni fog a bajnokság neve, a végeredmény is Kresz csoport néven lesz beírva.
   
 11. avatar: NoName
  2012.03.25, 11:49
  Egy apró észrevétel: Baranyában idén a megyei harmadosztályban három, nyolccsapatos csoport van: Pazaurek Dezső csoport, Szöllősi (nem tudom a keresztnevét) csoport és Kresz Sándor csoport. A Bányász a Kresz Sándor csoportban játszik.
   
 12. avatar: fgymat
  2010.12.19, 13:22
  Névváltozásokhoz:
  A Vasasi Sport Egyesület 1945-től 1948-ig létezett, 1948-tól Vasasi MSE-re (valószínűleg Munkás Sport Egyesület) változott a neve. 1949-től pedig Vasasi Tárna SE lett a neve. A Vasasi Barátság nem ez a klub lehetett és az évszám sem jó, a Barátság egyesületek 1946 tavaszán jöttek létre és 1948-ban megszűntek.

  Kéretik javítani a hibákat!
   
 13. avatar: magyarfutball.hu
  2010.04.26, 13:45 (szerk.: 2018.02.08, 17:56)
  kép
  forrás:
  Kecskés Balázs - email