magyarfutball.hu

bajnoki szereplések

szezon bajnokság osztály klub neve hely pontok
2021/2022 Csongrád-Csanád megye, I. osztály 4 Algyő SK 8 35
2020/2021 Csongrád-Csanád megye, I. osztály 4 Algyő SK 5 43
2019/2020 Csongrád megye, I. osztály 4 Algyő SK 7 19

összes eredmény, részletek »

címer: Algyő SK

Nem lehet pontosan megállapítani, mikor kezdődött a labdarúgás Algyőn.
A klub általánosan elfogadott alapítási éve 1952, de már 1948-ban is szerepeltek szervezett bajnokságban. Az első évtizedekről rendkívül kevés információ áll rendelkezésre, az Algyő többnyire a legalsóbb osztályban szerepelt, de gyakran be sem fejezték a bajnoki szezont.
Az első talán említésre méltó bajnoki helyezésük az 1994/1995-ös bajnoki szezonból való, ekkor a Csongrád-megyei II. osztály 12. helyét szerezték meg. 1996 ban már megnyerték a megyei II. osztályt, így három évet a megyei I. osztályban tölthettek el. Két gyengébb évet követően harmadik nekifutásra megnyerték a megyei I. osztályt, ezzel megkezdődött az algyői foci fénykora, a nemzeti bajnokság harmadik vonalában (mely akkor negyedosztálynak számított). A megyei bajnoki címet egy 18 fős elitmezőnyben érte el a gárda, legnagyobb riválisa a Tápé volt. A szezon végére az algyőiek 104, a tápéiak 98 góllal terhelték ellenfeleik kapuját.
Az 1990-es évek végén erősödött meg a női foci is Algyőn, egy megszűnt szegedi csapat több játékosa is ide igazolt, így Algyő néhány évig a női NB II-ben szerepelt.
1999-et követően az algyői férfi alakulat az NB III. Alföld-csoportjának meghatározó csapata lett, 1999. és 2009. között minden évben az első hat között végzett a bajnokságban. 2002-ben az Algyő SK megnyerte az Alföld-csoport küzdelmeit, háromszor pedig ezüstérmet nyert az Alföld-csoportban. Ekkortájt kezdett "Tót" egyesületté válni, ugyanis Tóth Ákos edzőn kívül 3 játékos is Tóth volt. Attila, Lukács, és Péter. Az NBIII-as csapatban eleinte Ábrahám Tamás védett, majd Korom Tamás vette át a helyét. Játszott még: Kothenc Péter, Daróczi László, Retek Flórián, Krucsó Ákos, Végh Ariel, Balogh Norbert, Varga Ferenc, Varga István, Pálinkó Máté. Ennek a csapatnak volt a tagja Makra Zsolt, aki a Győr, és a REAC NBI-es csapatában is szerepelt, de játszott a Primorje-ben (Szlovénia), Orosházán, és Békéscsabán is. Olyan győzelmeket arattak, mint az Újszász elleni 8-0-as siker (Pálinkó Máté 5 gólt szerzett), vagy a Jászapáti elleni 14-0.

A felívelő időszaknak 2009-ben szakadt vége, amikor az Algyő visszalépett a további NB III-as szerepléstől. A baj ott kezdődött, hogy a játékosok fellázadtak az algyői csapat vezetője ellen, és teljesen váratlanul nem álltak ki az ESMTK ellen a soron következő bajnoki mérkőzésre. A cselekedet annyira váratlan volt, hogy a hazai szurkolók sem tudtak róla, kimentek a mérkőzésre, de ott már nem kértek a jegyért pénzt. Az ESMTK játékosok átöltözve várták a mérkőzés kezdetét, de erre nem került sor. A háttérben a csapat és az elnök, Bakai László közötti ellentét húzódott. Mi más lehetett volna a probléma, mint a ki nem fizetett bérek. Tóth Ákos a mérkőzés előtti rövid taktikai megbeszélés eredményeként lemondott, a játékosok pedig nem voltak hajlandók játszani, hiába folytatott velük Bakai, és az egyik elnökségi tag hosszú párbeszédet. Volt aki a büfében kötött ki, mások elhagyták a sportcentrumot, egy szóval fél ötkor semmi nem utalt arra, hogy foci meccset játszanak a sportcentrumban.
2009 szeptember 9-én az Algyő SK sokat és sokak által támadott elnöke, Bakai László hivatalos közleményben tudatta a nyilvánossággal a következőket: „Az Algyő SK elnöksége kedden játékosértekezletet tartott az NB III-as labdarúgócsapatnak, amelyen a már fegyelmi eljárás alá vont három játékos - Kothencz Péter, Krucsó Ákos, Pálinkó Máté - kivételével részt vett az NB III-as keret további tizenhét labdarúgója. A Piri József polgármester által feltett kérdésre, miszerint kívánnak-e a továbbiakban az Algyő SK NB III-as felnőtt labdarúgócsapatában szerepelni, egy tartózkodás kivételével egyöntetű nemleges válasz érkezett. Az összejövetel után az egyesület elnöksége úgy döntött, hogy a felnőtt NB III-as csapatot visszalépteti a 2009-2010-es bajnokság további küzdelmeitől."

Algyőn persze nem szűnt meg a foci, hiszen az utánpótláscsapatokat továbbra is versenyeztette a klub, és a második csapat is folytatta szereplését. A CSLSZ főtitkára elmondta, mivel az egyesület nem szűnt meg, a játékosoknak nem volt lehetőségük az újabb átigazolási időszak előtt klubot váltani: addig csak az Algyő II-ben léphettek pályára. Az Algyő a megye II-be került, ahonnan 2011-ben sikerült visszakerülnie a megyei élvonalba.

Azóta az Algyő SK a csongrád-megyei I. osztály erős középmezőnyéhez tartozik, eddig két ezüstérmet gyűjtöttek be ebben a bajnoki osztályban, legrosszabb helyezésük egy hetedik pozíció volt. Ekkoriban is megfordultak nevesebb futballisták Algyőn: 2014-ben Algyőn fejezte be pályafutását Hadár Attila, a Vác, a Stadler, a Makó, és az Orosháza korábbi Játékosa. 2014-ben a csapat tagja volt Kohajda Gergő, aki több NB II-es gárdában, így Makón is játszott.

2012-ben műfüves pálya épült, 2014-ben pedig a Hódmezővásárhely elleni mérkőzésen átadták az új lelátót is.

A magyar-kupában a csapat legnagyobb menetelését 2008. őszén produkálta, amikor először Harkakötönyben győzött 7-1re, majd Kiskőrösön 3-2-re. Ezt követően az Orosháza ellen egy 1-0-as győzelem következett, a legjobb 32 között pedig a Debreceni VSC látogatott Algyőre. A mérkőzést 10-1-re a Debrecen nyerte, az algyői gólszerző Gyimesi volt. 2009. őszén a második forduló jelentette a megállást, ekkor az Orosháza győzött Algyőn 4-1 arányban.

dr. Szentgáli-Tóth Boldizsár, 2017.02.19

Segítség Felhasználók által beadott adatok

2011.05.01, 18:59 Dávidpick dicsőséglista

részletek »

Szurkolók
kapcsolódó csapatok
cím
6750 Algyő
Sport u. 7.
Csongrád megye
 
elérhetőség
telefonszám +36 (62) 267 133
e-mail algyosportkor@vnet.hu
alapítás
1952
klub színei
zöld - fehér
bajnokság (2022/2023)
névváltozások
 1. Algyői EPOSz
  1948 - 1950
 2. Algyői DISz
  1950 - ?
 3. Algyői SK
  ? -
dicsőséglista
 1. NBIII/harmadosztály ezüstérmese
  2005/2006
mérkőzések
hivatalos honlap
kapcsolódó weboldalak
szurkolói csoportok
segítség
 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

 1. avatar: magyarfutball.hu
  2012.05.25, 18:27
  Lehet valamit tudni az épülő új pályáról? MLSz értesítő szerint június 30-ig át kell adni:
  http://www.mlsz.hu/download/f/d1/e0000/P%C3%A1lya%C3%A9p%C3%ADt%C3%A9s_st%C3%A1tusz_0525.pdf
   
 2. avatar: BZS1979
  2010.12.27, 00:13
  kép
   
 3. avatar: AMiUtunk
  2009.09.12, 09:35 (szerk.: 2017.02.23, 15:15)
  Algyői odüsszea II: Visszalépett az Algyő (2009. IX. 11.)

  Szerdán [IX.09-én] az Algyő SK sokat és sokak által támadott elnöke, Bakai László hivatalos közleményben tudatta lapunkkal a következőket: „Az Algyő SK elnöksége kedden játékosértekezletet tartott az NB III-as labdarúgócsapatnak, amelyen a már fegyelmi eljárás alá vont három játékos - Kothencz Péter, Krucsó Ákos, Pálinkó Máté - kivételével részt vett az NB III-as keret további tizenhét labdarúgója. A Piri József polgármester által feltett kérdésre, miszerint kívánnak-e a továbbiakban az Algyő SK NB III-as felnőtt labdarúgócsapatában szerepelni, egy tartózkodás kivételével egyöntetű nemleges válasz érkezett. Az összejövetel után az egyesület elnöksége úgy döntött, hogy a felnőtt NB III-as csapatot visszalépteti a 2009-2010-es bajnokság további küzdelmeitől. Értelemszerűen a szerdai MK-meccsen sem lépünk pályára, amelyért az érintettektől elnézését kérünk."

  Szerdán az Alföld csoport versenybizottsága is megkapta a hivatalos bejelentést tartalmazó papírt. Az Algyő SK-ban azért még egyáltalán nem szűnik meg a labdarúgás, hiszen az utánpótláscsapatokat továbbra is versenyezteti a klub, és a megyei II. osztályban szereplő második csapat további szereplése sem forog veszélyben.

  Kormányos Gábor, a CSLSZ főtitkára lapunk kérdésére válaszolva elmondta, mivel az egyesület nem szűnt meg, a játékosoknak nincs lehetőségük az átigazolási időszak előtt (2010. február) klubot váltani. Addig vagy az Algyő II.-ben futballoznak, vagy sehol.

  delmagyar.hu
   
 4. avatar: AMiUtunk
  2009.09.12, 09:33 (szerk.: 2017.02.23, 15:16)
  Algyői odüsszea I: 2009. IX. 05-én elmaradt az Algyő-ESMTK NB III-as bajnoki labdarúgó mérkőzés
  A hazai játékosok fellázadtak az algyői csapat vezetője (vezetősége?) ellen, és teljesen váratlanul nem álltak ki csapatunk ellen a soron következő bajnoki mérkőzésre.
  A cselekedet annyira váratlan volt, hogy a hazai szurkolók sem tudtak róla, kimentek a mérkőzésre, de ott már nem kértek a jegyért pénzt.
  A csapat átöltözve várta a mérkőzés kezdetét, de erre nem került sor. 2 gépkocsinyi erzsébeti szurkoló is lement Algyőre a semmiért. Sajnálatos, hogy Algyőről semmilyen értesítés nem érkezett a mérkőzés esetleges elmaradásáról.
  Bár még az MLSZ Fegyelmi Bizottság döntésére várni kell, majdnem 100%, hogy a mérkőzés végeredményét 3 - 0-ás erzsébeti győzelemmel fogják megállapítani.
  (A hazai csapat részéről semmilyen nyilatkozat, állásfoglalás nem jelent még meg a médiában).

  Forrás: esmtk.gportal.hu

  Nem lépett pályára az ESMTK elleni bajnoki mérkőzésen, hazai pályán(!) a labdarúgó NB III Alföld csoportjának negyedik fordulójában az Algyő. A háttérben a csapat és az elnök, Bakai László közötti ellentét húzódik.

  Három meccs, nulla pont, kevés szerzett (4) és sok kapott (13) gól. Így fest a labdarúgó NB III Alföld csoportjának jelenlegi utolsó helyezettjének, az Algyőnek a statisztikája. A rossz szereplés önmagában még nem jelent semmit, hiszen a sorozatból huszonhárom forduló még (tegnap) hátra volt. Ám a kudarcokkal teli hetek és napok már hónapok óta jelenlévő problémát hoztak a felszínre. Nézzük az eseményeket kronológiai sorrendben!

  Pénteken este negyed kilenc előtt pár perccel az a hír érkezett, hogy az Algyő másnap nem lép pályára saját otthonában az ESMTK ellen. Szombaton 14.30-kor az Algyő edzője, Tóth Ákos elkezdte a taktikai értekezletet. És gyorsan be is fejezte.

  - A héten hivatalos levelet kaptam Bakai László elnöktől, amelyben az utazási költségtérítésünk megszorítása is szerepelt. A játékosokkal közöltem a levél tartalmát, és ennek eredménye volt, hogy az eligazítás első perceiben lemondtam, mivel nem voltam biztos abban, hogy pályára lépünk. Megkérdeztem a csapatot, hogy ezek után hajlandó-e játszani, majd a nemleges választ és a lemondásomat tudattam az elnökkel - mondta Tóth Ákos.

  Az események ezek után felgyorsultak. Miközben az ESMTK játékosai mit sem sejtve átöltöztek, Bakai elnök és az elnökség egyik tagja, Bajusz János bement az algyői öltözőbe. Hosszas megbeszélés után sem változott a kép, azaz az Algyő tartotta magát a már korábban közölthöz, így nem volt hajlandó pályára lépni. Információink szerint a játékosok ezen a megbeszélésen ígéretet kértek, hogy Bakai lemond. Sőt akadt olyan is, aki a pénzét is veszni hagyta volna, csak az elnök távozzon... Volt, aki elhagyta a sportcentrumot, más a büfében kötött ki, a lényeg: a bajnoki kezdésének időpontjában, 16.30-kor semmi sem utalt arra, hogy Algyőn mérkőzés lesz.

  Hogy miről is van szó? Ahogy hallottuk, az NB III Alföld csoportjában szereplő Algyő költségvetése pontosan tükrözi a jelenlegi (utolsó) helyezését - valóban nem gazdag klub, viszont amit anyagilag az önkormányzat vállalt, azt teljesítette mindig pontosan és időben. A pénzösszeg pedig, amelyekről a labdarúgók esetében költségtérítés címén szó van, átlagban személyenként, havonta kb. 35 ezer forintot jelent. És mégis van, akinek több mint három hónapja tartoznak... A játékosok elsősorban mégsem a pénz, hanem az azt kezelő személy miatt vállalták szombati döntésüket.

  Szerettük volna az ügyben megkérdezni Bakai Lászlót is, de lapzártánkig nem tudott nyilatkozni.

  Forrás: delmagyar.hu

  Áll a bál az algyői futballban (2009. IX. 07.)

  Nem lépett pályára az ESMTK elleni hazai bajnoki mérkőzésen az NB III Alföld csoport negyedik fordulójában az Algyő. A háttérben a csapat és az elnök, Bakai László közötti ellentét húzódik.

  Az elmúlt bajnoki esztendőben a bajnokság üde színfoltja, egyik meglepetése volt az Algyő remek szereplése. A Szeged melletti település sokáig vezette a bajnokságot, de később is harcban állt a dobogóért, végül a negyedik helyen kötött ki. A sikergárdából a nyáron heten távoztak - már ez is épp elég nagy probléma -, ehhez még az az el nem hanyagolható tény is párosult, hogy a jelenlegi keret fele sérüléssel bajlódik. Az eredmény pedig: a pont nélkül álló csapat három fordulót követően sereghajtó pozícióba került.

  Nem túl kellemes dolog, hogy a korábban sikert sikerre halmozó együttes a mezőny hátát kénytelen fürkészni. A helyzet a negyedik játéknapon sem változott, sőt jócskán romlott. Az Algyő ugyanis nem állt ki az ESMTK ellen...

  - A héten hivatalos levelet kaptam Bakai László elnöktől, amelyben az utazási költségtérítésünk megszorítása is szerepelt. A játékosokkal közöltem a levél tartalmát, és ennek eredménye volt, hogy a szombatra kisorsolt találkozó előtti eligazítás első perceiben lemondtam, mivel nem voltam biztos abban, hogy pályára lépünk. Megkérdeztem a csapatot, hogy ezek után hajlandó-e játszani, majd a nemleges választ és a lemondásomat tudattam az elnökkel - mondta Tóth Ákos, az Algyő immár csak volt edzője.

  Szerettük volna, ha Bakai László is elmondja véleményét, de azt mondta, most még nem szeretne nyilatkozni, ma viszont készségesen megteszi ezt.

  Nyilatkozott viszont az együttes egyik legrutinosabb tagja, húzóembere, Krucsó Ákos:
  - Tele lett a „hócipőnk" az elnökünk be nem váltott ígéreteivel - közölte a bal oldali játékos. - Az elmúlt bajnokságban jól szerepeltünk, a nyáron mégis csökkent a költségtérítésünk. Belementünk a számunkra kedvezőtlen változásba, de kikötésünk volt, hogy azt biztosan kapjuk meg. Mondtuk ezt azért, mert már abból az időszakból is halmozódtak fel tartozások. Az ígéretet sajnos nem követte tett. Hogy csak a magam nevében nyilatkozzam, mint az U19-es korosztály edzője, négy hónapos béremmel tartozik a klub. Mostanra végleg betelt a pohár: azt mondtuk, ha lemond az elnök, akkor futballozunk, ha nem, akkor nem lépünk pályára. Sajnos az utóbbi következett be... Nem ezt akartuk, de muszáj volt lépnünk.

  Az algyői sportot, azon belül a labdarúgást is rajongásig szerető helyi polgármester, Piri József mélységesen csalódott volt a csapat reakciójától:
  - Nem szeretnék elhamarkodottan nyilatkozni a témában, először a végére akarok járni az ügynek - közölte. - Az önkormányzat mindig időben, fillérre pontosan utalta az egyesületnek a költségtérítést. Most csak azt tudom mondani: megdöbbentem, és mélységesen csalódtam azokban, akik ezt elkövették.

  Információnk szerint ma délelőtt az ügy minden résztvevője még egyszer asztalhoz ül. Szeretnénk hinni, hogy a józan ész kerekedik majd felül.

  delmagyar.hu