magyarfutball.hu

  1. Az első mobiltelefon – így vezessük be gyermekünket a digitális világba!

    A digitális kor és az információs társadalom minden szülőt új kihívások elé állít. Egy kis költői túlzással, de a mai gyermekek szinte már okostelefonnal a kezükben jönnek a világra, így hiába próbálunk észérvekkel fellépni a túl korai mobilhasználat ellen, nem biztos, hogy sikerrel járunk. De vajon mit nevezünk túl korainak, és mikor jön el az első telefon ideje? Hogyan érdemes gondolkodni a készüléktípus kiválasztásakor? Cikkünkben ilyen és ehhez hasonló kérdések megválaszolásával segítünk a szülői dilemmák megoldásában.
    kép
    Az első okostelefon nem az életkor függvénye

    Mobiltelefon gyereknek? – amikor a gyermek első okoseszközének megvásárlása szóba kerül a családban, sokan az életkor szempontjából közelítik meg a témát – helytelenül. Tudniillik, ahogy egy felnőtt életében sem a számok határozzák meg a nagyobb mérföldköveket (diplomaszerzés, házasság, családalapítás), úgy egy gyermek esetében sem feltétlenül.

    Tekintve, hogy mindenki más ütemben fejlődik, sokkal inkább érdemes felmérni a kicsi érettségi szintjét, mintsem megvárni a következő születésnapját. Ha szeretnénk félretenni elfogultságunkat, és minél reálisabb képet kapni arról, hol tart gyermekünk a korához képest, célszerű a döntés előtt egy arra érdemes szakember vagy pedagógus véleményét kikérni.

    Emellett néhány jól célzott kérdéssel mi magunk is fel tudjuk mérni, hogy a mobiltelefon iránti vágynak mi az eredője: fontos, mert szükség van rá az iskolai és iskolán kívüli tevékenységekhez, vagy csak “le van maradva” a gyermek, mert a környezetében már minden társának van? Egy biztos, bárhogyan döntünk, bármilyen gondolatok mentén jutunk el a megoldáshoz, szülőként önmagunkat is trenírozni kell arra, hogy az első mobillal a megfelelő adatvédelmi tudást és szabályrendszert is át tudjuk adni lányunk vagy fiunk számára.

    Milyen a megfelelő készüléktípus egy fiatal számára?

    Ha úgy döntünk, hogy elérkezett az első mobil ideje, csak egy percnyi időnk marad fellélegezni, ugyanis a megfelelő készüléktípus kiválasztása sem kevés fejtöréssel jár. Természetesen ilyenkor mindenkinek érdemes a saját szempontrendszere szerint gondolkodni, de általánosságban elmondhatjuk, hogy a könnyen kezelhető és hordozható, valamint a minél strapabíróbb modellek között érdemes nézelődni.

    Továbbá ajánlott azokat a mobilokat keresni, amelyek:
    ● szülői felügyeletet biztosító funkciókkal is rendelkeznek;
    ● nagy kapacitású akkumulátoruk miatt magas üzemidővel bírnak;
    ● stapabíróbbak az átlagnál (elkerülve a minél több üvegfelületből álló eszközöket);
    ● ár-érték arányban is elfogadhatóak (lásd: középkategóriás telefonok).

    Fontos kihangsúlyozni, hogy az első mobilnak nem kell prémium minőséget képviselnie, a lényeg, hogy a kezelőfelület átlátható, a telefonfunkciók pedig minél összetettebbek legyenek.

    A telefon felelősséget ad, a felelősség bizalmat épít, a bizalom önállóságra sarkall

    Akár a gyermek, akár a szülő szempontjából nézzük, az első telefon kicsinek és nagynak legalább ugyanolyan meghatározó pillanat. Ezáltal nemcsak telefont ajándékozunk, hanem egy új színtéren is felelősséget vállalunk a másikért: bizalmat adunk a kezébe, amellyel elindítjuk az önállósodás útján. Fontos azonban, hogy mindeközben végig gyermekünk mellett maradjunk, és a problémás helyzetekben ugyanúgy betöltsük a védelmező és gondviselői szerepünket.
dátum: 2022.06.21, 12:00
Magyarfutball Blog

A Magyarfutball.hu blogja - érdekességek, kuriózumok, anekdóták a magyar labdarúgás mindennapjából.

Kategóriák
  1. egyéb (35)
  2. Bolhapiaci kincsek (55)
  3. Fan Art (7)
  4. Focis játékok (8)
  5. Futball és művészet (15)
  6. Gépház blog (17)
  7. Grund focipályák (4)
  8. Így szeretlek Magyar Futball! (4)
  9. Játékvezetők (2)
  10. Külföldi példák (3)
  11. Magyar foci mindenhol (24)
  12. Magyarfoci in English (3)
  13. Magyarfoci máshogy (31)
  14. Meccsen jártunk (4)
  15. Mezek (6)
  16. Programajánló (17)
  17. Retro (1)
  18. Szurkolók (3)
Kapcsolat / contact
info@magyarfutball.hu
 
 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!