magyarfutball.hu

  1. Bruttó-nettó bérkalkulátor - tisztánlátás a kereset terén

    A tisztánlátás végett
    kép
    A bérezés talán az egyik legsarkalatosabb pontja minden munkának és álláshirdetésnek, hiszen mindenki szeret tisztában lenni azzal, hogy az adott feladat elvégzéséért mennyi pénzt vihet haza. Bár sajnos az álláshirdetések jelentős részének még nem része az elérhető bér feltüntetése, de e téren is találkozunk kivételekkel. A pályázati folyamatnak azonban már jelentős lépése a bértárgyalás, hiszen itt dől el, hogy milyen bért tudunk kialkudni a magunk számára. A kedvező eredményhez persze némi rutin is szükséges.
    Fontos tudni például, hogy a bérhez kapcsolódó információk általában bruttó értékben jelennek meg, mely nem egyenlő a kézhez kapott nettó bérrel. A jelenség gyakorlati oka nem más, mint a cégek kalkulációjának leegyszerűsítése, hiszen számukra mindig a bruttó bér az alap, illetve az ehhez kapcsolódó járulékok. Így tudják ugyanis pontosan meghatározni azt, hogy nekik mennyibe is kerül egy munkavállaló havi és éves szinten, ennek tükrében pedig mennyit tudnak fordítani az adott pozíció bérköltségeire.
    Ez azonban álláskeresőként illetve munkavállalóként nem igazán fontos információ, hiszen ez esetben egyértelműen a nettó bér összege számít. Az, hogy a bruttó bérünket mennyi és milyen levonások, adók terhelik, nem feltétlenül egységes, hiszen több különböző tényező is hatással lehet erre. Az persze természetes, hogy mindenki tudni szeretné, pontosan milyen összeggel számolhat, illetve, hogy a számlák és nélkülözhetetlen kiadások mellett marad-e olyan dolgokra, mint például egy meccsjegy a hétvégi fordulóra, vagy egyéb szórakozásra. A bruttó nettó bérkalkulátor online megoldása ebben is segít.
    Kiszámítható jövedelem

    A tapasztaltabb munkavállalók már rutinosabban mozognak a bérek világában, illetve egy idő után már a havi járandóság beosztása is egyszerűbb feladat. A kötelező kiadások mellé persze mindig bejöhet valamilyen váratlan fizetnivaló, ami adott esetben fejvakarásra is késztetheti az embereket. A váratlan tényezőkkel azonban nem kalkulálhatunk, a bruttó nettó bérkalkulátor lényege pedig éppen a tudatos és precíz számítás. Így pedig az is könnyebben eldönthető, hogy a havi kiadásokba belefér-e egy meccsjegy, egy vacsora egy étteremben stb.

    A bruttó nettó bérkalkulátor kényelmes és hozzáférhető megoldást kínál a valós jövedelem kiszámítására, de nem árt, ha magunktól is tudjuk, hogy nagyjából milyen levonásokkal és adókkal számolhatunk. Ha valaki kapott már kézhez bérpapírt, arról viszonylag könnyen leolvashatja, hogy az SZJA, a TB vagy épp a szociális hozzájárulási adó milyen mértékben terheli meg bruttó bérét, vagyis ahhoz képest milyen összeget kap kézhez a hó végén.

    A méltatlankodás persze szinte borítékolható, hiszen ha az elérhető adókedvezmények hiányában kapjuk keresetünket, ezek az adóterhek a fizetés egy jelentős részét elviszik. Ez ellen azonban vajmi keveset tehetünk, így a többség számára az egyetlen út, ha lenyeli a békát és igyekszik munkáján keresztül javítani a kereseti lehetőségeit. Emellett pedig a bruttó nettó bérkalkulátorban felkérdezett tényezők is segíthetnek abban, hogy a hó végén több pénz maradjon a zsebünkben.

    Módosító körülmények
    A kalkuláció alapja természetesen minden esetben a bruttó bér, így nem árt annak összegével is tisztában lennünk. Enélkül ugyanis nincs nettó bér és ez természetesen a bruttó nettó bérkalkulátor szempontjából is nélkülözhetetlen input. A bruttó bér megadása után pedig következhetnek azok a tényezők, melyek valamilyen módon és különböző mértékben, de kedvezően befolyásolják a két bér közötti különbséget, vagyis segítenek abban, hogy kedvesebb adó terhelje a jövedelmünket.

    Ennek egyik legfontosabb eleme a családi pótlék kérdése, vagyis hogy nevelünk-e gyereket, illetve ha igen, akkor mennyit. Emellett az sem elhanyagolható, hogy a támogatást mi magunk vagy házastársunk veszi-e igénybe. A módosító tényező minden esetben jelen van, de kérdés hogy milyen mértékben, illetve kire vonatkozik. Az pedig megint más kérdés ha négy- vagy többgyermekes anyukaként kezdünk bele a bruttó nettó bérkalkulátor használatába, hiszen ez is jelentős adókedvezménnyel jár.

    Ezek mellett egyszeri alkalommal élhetünk a friss házasok adókedvezményével, illetve a megváltozott munkaképességre is a szokásostól eltérő adózási forma vonatkozik. A képlet tehát nem túlzottan komplikált, de az egyes esetekhez kapcsolódó törvényi előírások és jogszabályok már jóval bonyolultabb hálózatot alkotnak. Ezeket azonban nem is feltétlenül kell ismernünk, hiszen a bruttó nettó bérkalkulátor elvégzi helyettünk a feladatot. Elég tehát pár kattintás és máris tisztázódnak a konkrét számok.
dátum: 2022.06.21, 12:00
Magyarfutball Blog

A Magyarfutball.hu blogja - érdekességek, kuriózumok, anekdóták a magyar labdarúgás mindennapjából.

Kategóriák
  1. egyéb (35)
  2. Bolhapiaci kincsek (55)
  3. Fan Art (7)
  4. Focis játékok (8)
  5. Futball és művészet (15)
  6. Gépház blog (17)
  7. Grund focipályák (4)
  8. Így szeretlek Magyar Futball! (4)
  9. Játékvezetők (2)
  10. Külföldi példák (3)
  11. Magyar foci mindenhol (24)
  12. Magyarfoci in English (3)
  13. Magyarfoci máshogy (31)
  14. Meccsen jártunk (4)
  15. Mezek (6)
  16. Programajánló (17)
  17. Retro (1)
  18. Szurkolók (3)
Kapcsolat / contact
info@magyarfutball.hu
 
 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!