magyarfutball.hu

  1. Futball? – Akkor futás!

    kép
    A futball, mint csapatsport, nem csak a labdakezelési készségekről és a taktikai tudásról szól. Az állóképesség, a kondíció, ugyanolyan fontos, ha nem fontosabb. Ez pedig futással is kiválóan fejleszthető a profi focisták és a lelkes amatőrök számára egyaránt. Cikkünkből megtudhatod, milyen sokféleképpen lehet futni, és hogy hogyan járul hozzá mindez a megfelelő edzettség megszerzéséhez, szinten tartásához.

    Alapállóképesség fejlesztése
    Az alapállóképesség fejlesztése általában hosszú, de mérsékelt intenzitású futással, tulajdonképpen egyfajta kocogással, joggolással történik. Az alacsony tempójú hosszútávfutás az állóképesség fejlesztése mellett jótékony élettani hatással bír a szív- és érrendszerre is.

    Intervallum edzés
    Az intervallum edzés az egyik legnépszerűbb módszer a futballisták körében. Ennek során rövid, nagy intenzitású sprintek váltakoznak hosszabb távú, ugyanakkor alacsonyabb intenzitású futással. Ez az edzési forma nem csak az állóképességet növeli, hanem a robbanékonyságot és az izomerőt is.


    Hegyifutás
    Az emelkedőn történő futás fejleszti a láb izmait, ami elengedhetetlen a futballhoz. Emellett növeli az izomerőt. Javítja a robbanékonyságot, így lesznek képesek viszonylagos nyugalmi állapotból egy-egy kihagyhatatlan helyzet hatására szélsebesen a nekiramodnia. Az állóképességet természetesen minden futástípus fejleszti, ez alól a hegyifutás sem kivétel. Aki a hegymenetet bírja, könnyebben helytáll majd meccs közben, sík terepen is.

    Az emelkedő legyőzése fokozott terheléssel jár, ami kihívást jelent a szív- és érrendszer számára, azaz erősíti a szív izmait, javítja a vérkeringést. Fejleszti az egyensúlyérzéket és a koordinált mozgást, mivel a futóknak alkalmazkodniuk kell az olykor gyorsan és váratlanul változó terepviszonyokhoz. A természetes környezet jó hatással van a pszichére, növeli a koncentrációs készséget, segít a stressz legyőzésében, mentálisan is frissítő, ami csökkenti a stresszt és növeli a mentális állóképességet.

    Tempófutás
    A focisták egyik legnagyobb ellensége a kifáradás, a meccs végi hirtelen erővesztés. Nem csupán kihagyott helyzeteket okozhat, hanem akár a mérkőzés kimenetelét is befolyásolhatja, melyik csapat fárad el előbb. A tempófutás során a futballistáknak adott távolságot adot tempóban kell lefutniuk. Ez segíti őket ahhoz, hogy megtanulják beosztani az erejüket, energiájukat egy-egy mérkőzés során.


    A futás tehát az egyik legfontosabb mozgásforma a futballisták számára az állóképesség növelésében legyen szó akár profi, akár hobbi focistáról. A különböző futási technikák és edzési módszerek segítenek nekik felkészülni a mérkőzésekre, és a legjobb teljesítményt nyújtani a pályán. Ha már gyakorlott futó vagy, bármelyik fenti felsorolt edzéstípust nehezítheted, intenzívebbé teheted, például súlymellény viselésével. Ne felejtsd: az edzés mellett fontos a megfelelő regenerálódás és a helyes táplálkozás is.
dátum: 2022.06.21, 12:00
Magyarfutball Blog

A Magyarfutball.hu blogja - érdekességek, kuriózumok, anekdóták a magyar labdarúgás mindennapjából.

Kategóriák
  1. egyéb (35)
  2. Bolhapiaci kincsek (55)
  3. Fan Art (7)
  4. Focis játékok (8)
  5. Futball és művészet (15)
  6. Gépház blog (17)
  7. Grund focipályák (4)
  8. Így szeretlek Magyar Futball! (4)
  9. Játékvezetők (2)
  10. Külföldi példák (3)
  11. Magyar foci mindenhol (24)
  12. Magyarfoci in English (3)
  13. Magyarfoci máshogy (31)
  14. Meccsen jártunk (4)
  15. Mezek (6)
  16. Programajánló (17)
  17. Retro (1)
  18. Szurkolók (3)
Kapcsolat / contact
info@magyarfutball.hu
 
 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!