magyarfutball.hu

  1. Kosárlabdacipőben futni és futócipőben kosarazni?

    Van, aki azt állítja, hogy a megfelelő cipő ismérve, hogy specifikus jellemvonásokkal büszkélkedik, azaz az adott sportág által támasztott elvárásokhoz igazodik, túl persze az egyéni igényekhez való idomuláson. Megint más azt vallja, hogy egy jó minőségű sportcipő a legtöbb sporthelyzetben kitűnően teljesít, úgyhogy felesleges túlbonyolítani a vásárlást. De akkor vajon mi az igazság?
    kép
    A cipővásárlás nem egy egzakt tudomány
    Ha ez egy egzakt, jól körülírható tudomány lenne, az nagyban megkönnyíteni a szituációt, de mivel nem az, ezért nagy szerepe marad az egyéni kritériumoknak, tapasztalatoknak. Azaz mielőtt megpróbálnánk arra a kérdésre válaszolni, hogy a futás és a kosarazás feltétlenül más cipővariációt követel-e, előbb nézzük meg külön-külön őket, különösen nagy hangsúlyt fektetve speciális jellemzőikre.

    Mi a futócipő három legalapvetőbb tulajdonsága?
    A gyártók különböző lábállásokhoz, távokhoz és terepviszonyokhoz, valamint futótechnikákhoz tervezik, fejlesztik a modelljeiket. Konkrét típustól függetlenül három alapvető tulajdonsággal rendelkeznek: könnyűek, jól szellőznek, talpkiképzésük a futás közben keletkező biomechanikus károsodások ellen védelmet biztosít. A speciális lábbeli elsődleges feladata a lábak megóvása, hiszen a futás komoly megterhelést jelent az ízületekre. Ez eddig nem bonyolult, viszont a konkrét fajta kiválasztása már egy kicsit összetettebb feladat. Nem mindegy ugyanis, hogy mekkora távok lefutásáról, milyen évszakról, terepről, talpkialakításról és lábállásról beszélünk, hogy csak a legalapvetőbb paramétereket soroljuk fel. Az ASICS futócipő például ideális mind terepre, mind pályára, mind utcára.

    A jó kosaras cipő minimum három piros pontot ér!
    A kosárlabda cipők közül számtalan egyénileg meghatározott igény, sőt fizikai paraméter alapján célszerű válogatni, mint például lábforma, játékban betöltött poszt, vagy akár a sérülések. Kezdjük a játékban betöltött szereppel. A magyar értelmezés alapján három fő pozícióról beszélhetünk: center, bedobó/magasbedobó, irányító/hátvéd. Egy irányítónak a legfontosabb, hogy a lábbelije könnyedségével támogassa az olykor bokaficamító cselezéseket. Ekkor a magas szár nem feltétlenül előny, míg mondjuk egy centernek, aki a palánk alatt küzd, sokat adhat a magasított szár, ami védelmet nyújt lökdösődés, ugrálás, lepattanószerzés közben. Center pozícióban a merevebb, tartást adó, alapvetően nehezebb kialakítású modellek a befutók. A sérülések gyakorisága, konkrét fajtája szintén olyan információ, ami prioritást élvez, mert például a részleges vagy teljes légtalp sokat segíthet a testi épség megőrzésében, a sérülések elkerülésében. Problémás, gyenge csontozat vagy bokák esetén a magas szár jóformán kötelező. Természetesen, akinek a célja a bokái erősítése, kellő odafigyelés mellett ez simán megvalósítható alacsony szárú variáció hordásával.

    Mi a konklúzió?
    A fentiekből kiderül, hogy sima kis kosarazgatásra a futócipő is jó lehet, ám egy magas szárú kosaras cipőben esélytelen futni. Vagyis megéri a specifikációkra külön figyelmet szentelni a minél teljesebb, kiteljesítőbb sportélmény érdekében.
dátum: 2022.06.21, 12:00
Magyarfutball Blog

A Magyarfutball.hu blogja - érdekességek, kuriózumok, anekdóták a magyar labdarúgás mindennapjából.

Kategóriák
  1. egyéb (35)
  2. Bolhapiaci kincsek (55)
  3. Fan Art (7)
  4. Focis játékok (8)
  5. Futball és művészet (15)
  6. Gépház blog (17)
  7. Grund focipályák (4)
  8. Így szeretlek Magyar Futball! (4)
  9. Játékvezetők (2)
  10. Külföldi példák (3)
  11. Magyar foci mindenhol (24)
  12. Magyarfoci in English (3)
  13. Magyarfoci máshogy (31)
  14. Meccsen jártunk (4)
  15. Mezek (6)
  16. Programajánló (17)
  17. Retro (1)
  18. Szurkolók (3)
Kapcsolat / contact
info@magyarfutball.hu
 
 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!