magyarfutball.hu

Vidéki bajnokságok – Déli kerület, I. osztály 1922/1923

előző szezon Bajnoki végeredmény következő szezon
# csapat neve mérk. gy d v gólarány pontszám
1 Szegedi AK 15 10 5 0  46 :   3 25
2 Szegedi Vasutasok SE 15 10 4 1  31 :   6 24
3 Kereskedelmi AC 15 6 4 5  19 :  16 16
4 Szegedi Zrínyi SE 15 6 3 6  34 :  31 15
5 Kitartás Egyetemi AC 15 3 7 5  15 :  21 13
6 Szegedi TK 15 4 4 7  15 :  21 12
7 Újszegedi TC 15 1 1 13   4 :  55 3
8 Békéscsabai Előre MTE 1 9 6 3 0  26 :   6 15
9 Csabai AK 2 9 3 4 2  16 :   8 10
10 Hódmezővásárhelyi TVE 3 7 0 0 7   2 :  40 0

győzelem / vereség 49 / 46

gól + / - 208 / 207

Piros adatsor : Kiesett vagy egyéb okból (például kizárás, klubegyesülés, megszűnés), a klub a következő bajnoki szezonban nem indul ebben a bajnoki osztályban.

 1. 1) az őszi fordulók után visszalépett, tavasszal külön csabai alosztályi bajnokságban vett részt
 2. 2) az őszi fordulók után visszalépett, tavasszal külön csabai alosztályi bajnokságban vett részt
 3. 3) a 7. forduló után visszalépett

Amíg az előző évben az egységes I. osztály bajnoksága rendben lezajlott, addig ebben az évben a Szegeden kívüli csapatok részéről állandó elégedetlenség volt tapasztalható az egyenlőtlen feltételek, az őket érintő többletköltségek (utazás) miatt. Mivel az MLSz vidéki bizottsága azon kérésüket, hogy utazási kedvezményben részesülhessenek, nem méltányolta, a békéscsabai csapatok az őszi idény végén visszaléptek a bajnokságtól.
Bár a Szegedi AK ezúttal is megvédte bajnoki címét, kemény ellenfélre talált a Szegedi VSE személyében.
A Trianon után Szegedre áttelepített Kolozsvári Tudományegyetem sportegyesülete – a patinás KEAC név megőrzése céljából – Kitartás EAC néven folytatta működését. Az Újszegedi TC egy éves távolmaradás után visszatért a labdarúgás színterére.
Mivel a következő évben visszatérnek a párhuzamos I. osztály felállítására, csupán a Hódmezővásárhelyi TVE esett ki.

A „Legjobb vidéki csapat” címért

Selejtező

Szegedi Atlétikai Klub – Pécsi Sport Club 1:0
Szombathelyi Athletikai Klub – Debreceni Vasutas Sport Club 3:1 (2:0)
Kecskeméti Athletikai Club erőnyerő
Diósgyőr-Vasgyári Testgyakorlók Köre erőnyerő

Elődöntő

Kecskeméti Athletikai Club – Szegedi Atlétikai Klub 3:2 (1:0)
Szombathelyi Athletikai Klub – Diósgyőr-Vasgyári Testgyakorlók Köre 2:1 (0:0)
Döntő

Szombathelyi Athletikai Klub – Kecskeméti Athletikai Club 7:0 (3:0)

Problémás, mert nem egyezik a győzelmek/vereségek és a rúgott/kapott gólok száma.
források
1. Szegedi Atlétikai Klub 15 10 5 – 46: 3 25
2. Szegedi Vasutasok Sport
Egyesülete 15 10 4 1 31: 6 24
3. Kereskedelmi Atlétikai Club
(Szeged] 15 6 4 5 19:16 16
4. Szegedi Zrínyi Sport Egyesület 15 6 3 6 34:31 15
5. Kitartás Egyetemi Atlétikai Club(ú) 15 3 7 5 15:21 13
6. Szegedi Testgyakorlók Köre 15 4 4 7 15:21 12
7. Újszegedi Torna Club (ú) 15 1 1 13 4:55 3
8. Békéscsabai Előre Munkás
Testedző Egyesület [*1] 9 6 3 – 26: 6 15
9. Csabai Atlétikai Klub [*2] 9 3 4 2 16: 8 10
----------------------------------------------------------------
10. Hódmezővásárhelyi Torna és Vívó
Egylet [*3] 7 – – 7 2:40 –
[*1] az őszi fordulók után visszalépett, tavasszal külön csabai alosztályi bajnokságban vett részt
[*2] az őszi fordulók után visszalépett, tavasszal külön csabai alosztályi bajnokságban vett részt
[*3] a 7. forduló után visszalépett

Földessy János dr: A magyar futball és az MLSz 1897 - 1925.
Nemzeti Sport 1922., 1923.
Az MLSz 1923. évi jelentése
Csabai Sport. 1922., 1923.
gaborpapi (fórum)
 
 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

 1. avatar: bbsz
  2023.09.08, 23:41 (szerk.: 2023.09.08, 23:42)
  A déli kerület válsága

  Klement Sándor nyilatkozik a békéscsabai és szegedvidéki egyesületek panaszairól.

  — Több ízben megemlékeztünk már arról, hogy a legnépesebb és legintenzívebb életet élő labdarúgó kerületben, a délmagyarországi kerületben a szegedvidéki egyesületek, elsősorban a csabaiak, a szegedi központtól való elszakadásuk tárgyában komoly mozgalmat indítottak.
  Az elszakadási mozgalomról és annak közvetlen okairól most Klement Sándor, az MLSz fegyelmi bizottságának előadója, aki a csabai, mint a szegedi kluboknak budapesti képviselője, s így alapos ismerője a délkerület ügyeinek, a következőképen nyilatkozott:
  — A szegedvidéki egyesületek által vasárnap Békéscsabára összehívott együttes ülésen — amely tehát egyáltalában nem volt közgyűlésnek szánva — a mozgalmat kezdeményező csabai egyesületeknek a kérésére magam is megjelentem. Végighallgatva a szép számban egybegyűlt vidékiek felszólalásait, bár a mozgalomnak parlamentáris mederbe való juttatását magam is helyesnek tartottam, de bizony szövetségi funkcionárius létemre is be kellett látnom, hogy a mozgalomban résztvevőknek panaszra alapos okuk van. A mozgalom okáról az érdekelt tábor ugyanis helytelen irányban szólaltatta meg a sajtót, elhallgatva azt, hogy a mozgalmat ezúttal nem a rivalizmus, hanem komoly anyagi okok idézték elő.
  A vidéki bajnoki mérkőzések ugyanis közös bevételre s kiadásra rendeztetnek.
  Ebből áll elő az a helyzet, hogy amikor a vidéki egyesületek Szegeden esedékes bajnoki meccsüket játsszák le, úgy a SzAK-meccs kivételével tetemes, gyakran 40-50.000 korona deficittel vállukon térnek vissza, míg, ha a következő forduló bajnoki mérkőzésére a szegedi klub rándul át a vidéki egyesület székhelyére, úgy a kiadások megtérülésén felül még tisztes nettó részesedéssel távozik.

  Tudni kell azt, hogy Szegeden a SzAK meccsek kivételével alig lézeng ember a többi egyesület mérkőzésein, míg bármely kis vidéki városnak megvan a maga féltő gonddal nevelt több száz főnyi, sőt Vásárhelyen, Orosházán, főlegpedig Csabán több ezernyi nézőközönsége.
  Szegeden hét elsőosztályú, s több II. osztályú egyesület székel, érthető tehát a számban kisebb vidék panasza, mert viszont az általuk elért bevétel megfelezésével ők teszik lehetővé a most puccsot emlegető szegediek sportolását.
  A 10 %-os kerületi részesedés beszolgáltatásával ők alapozzák meg a kerület anyagi bázisát is. Az ő zsebükre megy tehát a játék, érthetően joggal ankéteznek tehát a bajok orvoslásán.
  A mai osztályozást is puccsszerűnek tartja a vidék. A beígért közgyűlés helyett csonka tanácsülés végezte el a besorozást, amelyre legfőképpen érdekelt szegedvidéki klubok egyáltalán nem, vagy elkésetten kaptak meghívót. Mégis szívesen áldoztak ezideig Szegednek s a velük való erős mérkőzések nyomán sportnívójuk kétségtelenül emelkedett.
  A SzAK hegemóniáját — mint ismeretes — az utóbbi években már nem a szegedi, hanem a csabai klubok, az ottani Előre MTE és CsAK veszélyeztették.
  A hozott anyagi áldozatért azonban elvárta volna a vidék, hogy a szegedi központ a hóna alá nyúljon s erkölcsi támogatásban részesítse. Ehelyett valósággal megbénította működésüket. Ez év őszi fordulóján Csabán négy ízben nem jelent meg a mérkőzés vezetésére Szegedről kiküldött bíró s szükségbiró hiányában a pályán megjelent közönség, a bajnoki mérkőzésre felutazott ellenfelek mérkőzés nélkül maradtak, horribilis anyagi veszteséget okozva ezáltal a rendező egyesületeknek.
  Hasonlóak az állapotok a többi szegedvidéki városokban. Hogy egy kis vidéki város sportközönségét veszti ezzel, s hogy ez megcsúfítása az erkölcsi támogatásnak — erről felesleges nyilatkoznom.
  A mérkőzések egyoldalú elhalasztása, ügyeikben meghallgatás nélkül való döntések, sorsolások körüli panaszok s egyéb mellőzések, egy Csabán befejezetlen mérkőzésnek, amelyet a szegedi klub egyik játékosának tettlegessége miatt a rendőrtisztviselő szüntetett be, Szegeden való utánjátszatása, pályaválasztási jog elkobzása s hat hónapra való felfüggesztés iránti javaslattétel — minden idézés és az érdekelt csabai egylet meghallgatása nélkül, a mérkőzés szegedi fél klubjából kikerülő szükségbíró egyoldalú bemondására, mind alkalmasak arra, hogy a vidéki egyesületek bennük okkal-ok nélkül sérelmet lássanak.
  Jánossy,az Előre MTE trénerének egy bajnoki meccs napjára apokrif sürgönnyel történt letiltása, profiügyének egy éven át való huzavonája s a rivalizmus folytán való gyors előráncigálása sem keltett bizalmat a kerületi szervek működése iránt.
  Berthóty István dr., Békéscsaba polgármestere, ki a kerületnél 2 éve alelnöki tisztséget tölt be, a kerület üléseire ezen idő alatt mindössze 2 ízben nyert meghívást.
  A sérelmek részben felebbezés folytán a kerületi tanácsülésein orvoslást nyertek ugyan, azonban egyrészt az ismertetett okok folytán idekövetkezhető anyagi összeroppanásuk, másrészt városuk sportja iránti féltő szeretet komoly elhatározásra késztette a csabai egyesületeket. A vidékiek jórésze már rendkívüli közgyűlésen mondotta ki, hogy ilyen anyagi áldozatok árán már a tavasz folyamára beszüntetik a bajnoki küzdelmekben való részvételüket.
  Sérelmeiket memorandumba foglalva eljuttatják az MLSz budapesti elnökségéhez is, hogy nehéz helyzetükön,amíg nem késő, segítsenek. Addig is maguk között igazságos anyagi megoldással rendezendő barátságos, vagy serlegmérkőzésekkel elégítik ki sportigényeiket.
  A bajok orvoslása nélkül eltökélt szándékuk a szakadás, még ha bojkott árán is.
  Erre az esetre a megalakult Profeszszionista Szövetségtől már támogatást is helyeztek számukra kilátásba. Vajjon van-e szükség erre? Tessék a jogos panaszokat orvosolni s nem retorzióval élni azok ellen, akik élni akarnak. A mozgalmat szervezők ellen mumusként beharangozott eljárás az Országos Vidéki Tanács részéről legkevésbbé segít a bajokon, mert elvégre semmilyen fórum sem kötelezhet egyesületeket arra, hogy zsebükből tegyék lehetővé a tüzet okádó szegedi klubok sportolását.
  Így fest tehát a puccsmozgalom-s csak természetes, hogy a szegedi ellentábor, amelynek a vidék bekapcsolódása anyagi hasznot jelent, nem szívesen engedi el, sőt ennek érdekében megtorlást hangoztatva, nem szívesen emlegetik a mozgalom tulajdonképeni okát.

  Sporthírlap, 1923. január 15. (Arcanum DT)
   
 2. avatar: bbsz
  2023.09.01, 23:40 (szerk.: 2023.09.10, 23:03)
  Ma fél öt órai kezdettel az Előre bajnoki mérkőzést játszik a Gyulai-ut pályáján a szegedi UTC-vel.
  Az úszóversenyre való tekintettel az Előre mindent elkövetett, hogy a mérkőzés elhalasztasék, de tekintettel arra, hogy bajnoki, nem sikerült — elhalasztás folytán — kedvezőbb elintézést nyerni.
  A mérkőzés különben elég érdekesnek ígérkezik, miért is felhívjuk a közönség figyelmét.
  ___________________________________________________
  Előre MTE — Ujszegedi TE 4:1 (2:1)
  Bajnoki. Megérdemelt fölényes győzelem. Kitűnő pártatlan bíró volt vitéz Marék Endre (CsAK).

  Körösvidék, 1922. szeptember 3. és 5.


  Pénteken: CsAK—Vásárhelyi MTE 6:1 (4:1)
  A pénteki mérkőzés lett volna a CsAK első idei bajnoki mérkőzése. Tulnagy érdeklődéssel nem tekintettünk a mérkőzés elé, mert minden körülmények között is CsAK nagyarányú győzelmét vártuk.
  Ami valóra is vált, mindamellett, hogy a csapat öt tartalékkal volt megterhelve, akik bár gyengén, de azért elég elfogadhatóan játszottak.
  A vásárhelyi csapaton meglátszott, hogy még messze áll az első osztályú csapatok nívójától és nézetünk szerint a játéktudásánál fogva sem illik oda. A véletlen hozta csak, hogy bekerült. Rossz visszatetszést keltett a közönségben a CsAK nagyfokú tartalékoltsága, mindenki arra gondolva, hogy milyen lesz a csapat a szezon végefelé, ha most sem képesek összeállítani egy a klub nívóját megütő csapatot. Erre felhívjuk a vezetőség figyelmét és tanácsoljuk, hogy ne vezesse a csapatösszeállitó bizottságot az a szempont, hogy gyenge az ellenfél mi is gyenge csapatot állítunk ki, mert ilyen formán nem valósul meg soha az a csapatban nélkülözhetetlen jótulajdonság az összeszokottság.
  Felháborító az az eset is, ami pénteken újra megismétlődött, amit a délkerületi szövetség birókiküldő intézősége elkövetett. Tudjuk, hogy az Előre mult vasárnapi mérkőzésére, sem küldtek a mérkőzés bajnoki mivoltára nézve kerületi szövetségi bírót, sőt erről még csak nem is értesítették a klubbot. Ez volt pénteken is.
  Különben hallomásunk szerint a CsAK feljelentést tett az esetről a Magyar Labdarugó Szövetségnél.
  Biró hiányában a mérkőzést újra kell játszani.
  __________________________________________________________________________
  Az újrajátszott mérkőzésen:

  Délelőtt tiz órai kezdettel a CsAK pályáján a Hódmezővásárhelyi Munkás Testedző Egyesület csapatával méri össze erejét a CsAK csapata bajnoki mérkőzés keretében.
  A mérkőzésre vonatkozólag nem sok megjegyezni valónk van, mert ismerve a vásárhelyiek gyenge játékát, a CsAK nagyobb goólarányu győzelmét várjuk. A CsAK-nak ezenkívül még egy bajnoki mérkőzése van.
  ______________________________________________________________________
  CsAK - Hódmezővásárhelyi M. T. E. 10:0 (6:0)
  Kevés néző előtt, sikos, csúszós pályán folyt le vasárnap délelőtt a fenti ok csapat bajnoki mérkőzése.
  A mérkőzés nem sok érdekességet nyújtott, mert az első pillanattól kezdve a CsAK határozott fölénye domborodott ki ugy, hogy a vásárhelyiek csak néha-néha jutottak egy pillanatra szóhoz, bizonyítéka ennek, hogy a CsAK kapusa mindössze két labdát fogott.
  A CsAK a legjobb játékosait nélkülözve, négy tartalékkal állott fel és mindenki a minimális goolarányu győzelemre számított. De a tartalékjátékosok szép és törekvő játékkal megmutatták azt, hogy a csapat az ő beállításukkal nem hogy veszített volna, hanem nyert. Ez bizonyítéka annak, hogy ne bízzák el magukat az első csapatbeli játékosoknak nevezettek, mert van még lelkes és lelkiismeretes tartalék, aki felér sok elbizakodott és kényelmes, kevésbé lelkiismeretes jó játékossal.
  Szép játékot produkált Huszár és Tomka, de a mezőny legjobb embere, az újonnan feltűnt CsAK-játékos Botyánszky volt.

  Körösvidék, 1922. szeptember 10. és november 26., 28.
  Sajnos a sors nem ajándékozott meg avval a szerencsével, hogy az egyik legszebb, legizgalmas és legjelentőségteljesebb mérkőzés Csabán játszódjon le, hanem Szegedet tüntette ki ezzel.
  Ma délután kerül lejátszásra a CsAK és a szegedi Vasutasok között az őszi bajnoki mérkőzés. Az eredményre vonatkozólag nagy gondolkozóba esünk, ha jósolni akarunk. A Vasutasok jelenleg olyan formában vannak, hogy minden eddigi szereplésüket felülmúlják, amit bizonyít a vidék legjobb csapatával a SZAK-kal elért eldöntetlen eredmény. Nem féltjük azonban a CsAK-kot sem, mert ismerve akaratukat és szívós energiájukat valamint a becsülettel szemben viselt elszántságukat, bizunk benne, hogy ezúttal is megfelelnek régi hírnevüknek, sőt azt egy ujabb fényes győzelemmel csak fokozzák.
  Szegediek javára szolgál még erősen a saját pálya és a saját közönség.
  Városunkban az Előre játszik bajnoki mérkőzést a szegedi KEAC-cal, saját pályáján délután fél négy órai kezdettel rendes helyárak mellett.
  Az eredmény itt egy pillanatig sem kétséges, mert vissza emlékezve az Előre eddigi sikeres szerepléseire, valamint a szegediek felett nemrégiben aratott fényes győzelmére, ez alkalommal is nagy arányú győzelmét várjuk.
  ________________________________________________
  CsAK - Vasutas 0:0
  Vasárnap játszotta Szegeden a CsAK első bajnoki mérkőzését a jóhirnevü Vasutas csapattal. Nagyszámú, lelkes pártoló által kisért csapat szereplése elé a legnagyobb reményekkel néztünk. Be is váltották részben a hozzájuk fűzött reményeket, amennyiben idegen pályán és idegen közönség előtt szép, lelkes játék után eldöntetlen eredményt értek el, bár minden kritikus a CsAK vereségét jósolta, csupán mi bíztunk bennük, akik ismerjük a csapatban rejlő kitartást. Ezzel a csapat keresztül ment az első tüzkeresztségen és derekasan megállta helyét, úgyhogy a további szereplése elé a legszebb sikerek elérésének reményében nézünk.

  Előre-Szegedi KEAC 6:0 (3:0)
  Mindkét csabai csapat egyszerre, az eddigi szép szereplésük után félelmetes ellenfelei lettek az első helyezésekre aspiráló szegedi csapatoknak.
  Az Előre a vasárnapi játékával csak betetejezte azt, amit eddig produkált. Nagyszerű játékával könnyen győzte le a jóképességü egyetemi csapatot.

  Körösvidék, 1922. szeptember 24. és 26.
  Nagyon pang egy idő óta Csaba állandóan jóhirnévnek örvendő footballsportja.
  A mindig szép és izgalmas mérkőzésekhez szokott közönség érdeklődése kezd fásulttá válni.
  Nem is csoda, mert hónapok óta nem láttunk egy valamire való mérkőzést, pedig most a bajnoki mérkőzések megkezdése során is több üres vasárnap volt, amikor is egy kis jóakarattal, utánajárással és áldozattal egy szép nivós játékkal kedveskedhettek volna a mindig hálás és áldozatkész közönségnek.
  Sajnos, a klubbokban az a szellem uralkodik, inkább több haszon, mint produkció. Szép dolog az élelmesség, de azért mégis furcsának találnánk, ha a footballt is teljesen üzleti alapra fektetnék.
  Ma délután a Csak itthon, míg az Előre Szegeden játszik bajnoki mérkőzést.
  A Csak az Ujszegedi Torna Klubbal méri össze erejét. Sok szépet előre sem írhatunk, mert a Csak határozott fölénye és nagyarányú győzelme egész biztosra vehető. A mérkőzés délután 2 órakor kezdődik. Utána négy órakor a Csak II. játszik a gimnázium csapatával. Szükségesnek tartjuk még megjegyezni, hogy mi késztette arra a vezetőséget, hogy a szokástól eltérően két órára tette a mérkőzést. Reméljük, hogy erről a keddi számunkban referálni tudunk olvasóinknak.
  Az Előrének elég kemény és meleg napja lesz Szegeden.
  Az utóbb lejátszott gyenge mérkőzések után ma a Szegedi Testgyakorlókkal kerül össze. Az eredményre nézve jósolgatásokba nem bocsátkozunk, mert teljesen egyenlő ellenfelek küzdelme tesz s az a csapat győz, amelyik jobban lesz disponálva.
  __________________________________________________________
  CsAK — Ujszegedi Torna Club 3:0 (0:0)
  Elég hűvös és kevés közönség előtt folyt le vasárnap délután a fenti csapatok bajnoki mérkőzése. A kevés közönség köszönhető talán a szokatlanul korai kezdésnek.
  A mérkőzésről semmi jót nem írhatunk, hanem a jelenlevőknek csak ujabb dokumentumot szolgáltatott arra nézve, hogy már a bekövetkezett gyenge érdeklődést is teljesen nullává tegye. A CsAK elejétől végéig állandóan határozott fölénybe volt és legalább 6—7 góllal volt jobb ellenfelénél.
  Az UTC tudásához képest elég szép és megértő játékot produkált.
  A CsAK csapatának játékában azonban újra napfényt látott a nemtörődömség és a fegyelmezetlenség. Lelkiismeretes játékról szó sem lehetett, mindenki magának dolgozott észszerütlenül. de egyszersmind eredménytelenül is. A vasárnap látottak alapján végre aztán felnyílhatna a vezetőség szeme is és oda kellene hatni, hogy ezt a kétségbeejtő és katasztrofális eredményeket hozó szellemet a csapatból minden eszközzel kiűzze.

  Előre - Szegedi TK 3:2 (3:0)
  Egyenlő ellenfelek küzdelme, a szerencsésebb Előre nyerte meg a mérkőzést.

  Körösvidék, 1922. október 1. és 3.
  Nem éppen könnyű mérkőzése lesz ma újra a Csak-nak. Szegeden játszik bajnoki mérkőzést a kiváló képességéről és jóhirnevéről ismert Zrínyi Sport Egylet-tel.
  Vasárnap a hazai pályán produkált szégyenletes játék után nem a legjobb reménnyel indítjuk őket útba. Vigasztalásul csak az szolgálhat, hogy a régi hagyományos szokás szerint a Csak vidéken csodálatosan, képességéhez képest mindig a legszebb eredményeket érte el.
  Talán idehaza azért nem igyekeznek olyan lelkiismeretes játékot produkálni, mert tudják, hogy hátuk megett van a közönség és az még veszteség esetén is védelmébe veszi őket. Egész máskép áll a helyzet a vidéken, ahol saját erejükből szép játék által védelmezhetik meg magukat és a becsületüket. Még mindig nem komplett csapatot állit ki a Csak.
  Figyelmeztetjük a csapat minden egyes tagját, hogy a lehető legjobb tudása szerint igyekezzen csapatát nyereséghez juttatni, ha a bajnokság során elég elfogadható helyezést akar szerezni, mert esetleg a mérkőzés elvesztése az egész idényre való veszteséget jelentene.
  A másik csabai csapatnak az Előrének is meleg napja lesz ma. Ugyancsak bajnoki mérkőzést játszik a szegedi Vasutas csapattal, amellyel a CsAK nemrégiben Szegeden eldöntetlen eredményt ért el. Előnyképen szolgál az Előrének az, hogy saját pályáján és saját közönség előtt játszik.
  Arra természetesen egy pillanatig sem lehet gondolni, hogy az Előre kikap, mert az eddig látott szép, lelkes és odaadó játék után egy-két gólarányu győzelmét várjuk. Rossz napja lesz az Előrének, ha eldöntetlen eredményt érne el vagy ha netalán kikapna.
  Ezen mindvégig érdekesnek és izgalmasnak ígérkező mérkőzés délután félnégy órakor kezdődik és az Előre gyulai-uti pályáján kerül lejátszásra.
  ___________________________________________________
  Déli kerület:
  Szeged: CsAK - Zrínyi 1:1 (1:0)
  Békéscsaba: Előre - Szegedi Vasutas 1:1

  Körösvidék, 1922. október 8. és Nemzeti Sport, 1922. október 9.
  Sokkal izgalmasaob és érdekesebb mérkőzésre van kilátás az Előre pályáján.
  A szegedi „Zrinyi" Sport Egylet csapatával játszik bajnoki mérkőzést az Előre délután fél kettő órai kezdettel.
  Az eredmény itt sem kétséges — ismerve a Előre ambiciózus csapatát — biztos győzelmére számítunk. Igaz, hogy a Csak nemrégiben eldöntetlen eredményt ért el a Zrínyivel, de az idegenben játszódott le és a bíró igazságtalan intézkedésének köszönheti. Sőt még az Előre nagy goalarányu győzelme sem lenne meglepetés, amennyiben saját pályáján, saját közönsége előtt játszik.
  ______________________________________________
  Déli kerület.
  Békéscsaba: Előre - Zrínyi 3:1 (1:0)Sáros pálya, nem reális eredmény.

  Körösvidék, 1922. október 15. és Nemzeti Sport, 1922. október 16.
  Két heti szünet után, ma délután lesz Békéscsaba legizgalmasabb és legkimagaslóbb footballeseménye.
  A Csabai Atlétikai Klub első csapata méri össze erejét bajnoki mérkőzés keretében riválisával, az Előre Munkás Testedző Egyesület első csapatával.
  Soha olyan izgatottság, találgatás és bizonytalanság nem uralkodott a fanatikus footballpártoló közönség körében, mint most. Természetes aztán az, hogy egyes elfogult klubhü egyének saját csapatuk törhetetlen győzelmében reménykednek.
  Ezek a reményektől duzzadt egyének, hogy bebizonyítsák erős hitüket, nagy fogadásokat eszközölnek; aminek legjobban a csapat játékosai örülnek, mert ha nyernek, örömükben, ha veszítenek, bánatukban fogyasztják el együtt a leginkább természetbeni (ital) fogadásokat.
  A mérkőzés eredményére vonatkozólag mi nem bocsájtkozunk határozott jósolgatásokba, mert az eddig alkotott véleményünket is megdöntötte a két nap óta tartó esőzés, a mennyiben a sáros pálya nagy befolyással van a reális eredményre. Hallomásunk szerint a Csak az idei legjobb csapatát állítja ki, mig az Előre a rendes csapatával szerepel.
  Ha egyénenként bíráljuk a csapatok játékosainak tudását, akkor a Csak az erősebb, de ha figyelembe vesszük az összjátékot, a lelkesedést és a szerencsét, akkor az Előre javára billen a mérleg. Mindenesetre az eldöntetlen eredmény lenne a legreálisabb, de nem lennék meglepve, ha az Előre győzelmével zárulna az az izgalomteljes nehezen várt „Csaba legjobb csapata" cimeért folyó élethalálküzdelem.
  Sikerült megtudnunk a Csak mai uj összeállítását, amely a következő :
  Huszár - Apáti, Szedoglavits - Boros, Filipinyi, Bogdán -Vasváry, Leopold, Penyaska, Holecska, Pongrác.
  A mérkőzés egyébként délután fél 3 órakor kezdődik és a Csak pályáján kerül lejátszásra.
  _________________________________________________
  Előre - CsAK: 3:0 (1:0)
  Rekordszámú közönség előtt, eltekintve a kisebb durvaságoktól elég csendesen és rendben zajlott le vasárnap délután a fenti két csapat bajnoki mérkőzése, amely nagy meglepetést hozott football iránt érdeklődők számára.
  Mindenki eldöntetlen, esetleg az egyik vagy a másik csapat minimális goolarányu győzelmét várta. Hihetetlennek tűnik fel az eredmény, mert tudjuk, hogy évek óta állandóan a CsAK fölényes, győzelmével végződtek a mérkőzések.
  Vasárnap délután fényes beigazolást nyert az az állításunk és figyelmeztetésünk, amit már régóta hangoztatunk.
  Győzött az Előre lelkes, törekvő és együttérző, gyengébb erőkből álló csapata az egyénileg neves játékosokkal rendelkező, de nem az igazi footballszellemben nevelt és általában a vezető és tréner nélkül álló régi jó hírnévnek örvendő CsAK csapata ellen. Megmagyarázhatatlannak tűnik fel az eredmény még a legfanatikusabb Előristának is. Mi, akik ismertük a már felsorolt hiányokat és hézagokat, nem lepődtünk meg, amit a mérkőzés előtt kifejtett véleményünkkel is beigazoltunk.
  A mérkőzés reális bírálata az, hogy az Előre megérdemelt győzelemhez jutott és határozottan jobb volt a CsAK-nál, de legfeljebb csak egykét góllal. Ez a nagyarányú győzelem nagyban az Előre erőszakos játékának — sorozatos, legalább harminc szabadrúgás az Előre ellen — és a hagyományos szerencséjének tulajdonitható. Kellett különben ez a lecke a CsAK ellanyhult vezetőségének és csapatának, mert ezáltal talán végre feleszmélnek eddigi nemtörődömségből és ha érdemesnek találják, ugy igyekezni fognak azon, hogy a csapatjukat újra a régi nívójára emeljék, ha nem, akkor pedig megérdemlik, hogy a közönség, aki irántuk mindig a legnagyobb odaadással és áldozatkészséggel volt, magukra hagyja.
  A mérkőzés különben elég változatos, szép kombinációkban és teljesítményekben bővelkedő volt. A CsAK-ban kiemelkedő játékot produkált Filipinyi és Boross, míg az Előrében a Kvasz testvérek.
  Végezetül a CsAK mentségeül megjegyezzük, hogy tartalékkal ált ki, — részben ez is befolyásolta az eredményt — ha ugyan ez mentségül szolgálhat.
  Elég gyenge kézzel és felületesen látta el a biró teendőit Kardoss (Szak.)
  Nem hagyhatjuk szó nélkül Jánossy az Előre határbirájának a viselkedését sem, aki akadályozta felesleges és alaptalan kifogásával a mérkőzés sima menetét és befolyásolni akarta ítélkezésében a birót, amit csak egy erélytelen bíróval szemben lehet megtenni.

  Körösvidék, 1922. október 29. és 31.
  CsAK—SzTK 2:1 (0:1)

  Kissé hűvös, de különben kellemes időben szépszámú közönség előtt folyt le vasárnap délután a fenti csapatok bajnoki mérkőzése.
  A mérkőzés mindvégig érdekes és szép kombinációkban bővelkedő volt. Az eredmény nem ad hü képet a két csapat erőviszonyáról, mert a CsAK nem egy goollal volt jobb, hanem klasszisokkal felülmúlta a szegedi csapat tudását.
  A vasárnapi mérkőzés után kissé kezdünk bizalommal nézni a CsAK további szereplése elé és ugylátszik, hogy nem talált süket fülekre figyelmeztetésünk és jófanácsunk, mert megemberelte magát a csapat és ugy tetszett, mintha régi formájából visszanyert volna valamit.
  Hiányzik még a training, az összjáték, de már az összetartás és a lelkesedés tapasztalható volt és hogy mindennek ellenére csak olyan minimális goolarányu eredményt ért el, az a CsAK balszerencséjének tulajdonitható, amely szinte kísértetiesen üldözi a csapatot az egész őszi szezon alatt.
  A CsAK az egész mérkőzés alatt uralta a helyzetet és állandó fölényben volt.
  Jó volt a CsAK-ból, mint mindig, Boros, ő rúgta mind a két goalt is.
  Megemlítésre méltó még a biró gyenge bíráskodása mert határozott tudatlanságról tett tanúbizonyságot.

  Körösvidék, 1922. november 14.
  Az őszi footballszezon egyik legérdekesebb mérkőzése kerül ma lejátszásra Békéscsabán és ezzel az idei nívósabbnak ígérkező mérkőzések befejezést is nyernek.
  Ma ugy a CsAK-nak, mint az Előrének csapata foglalkoztatva lesz és éppen ezért a klubbok vezetőségei igen helyesen ugy oldották meg a kérdést, hogy anyagiak tekintetében ne érje veszteség egy klubbot sem, a CsAK délelőtt, mig az Előre délután tartja mérkőzését.
  Délelőtt 10 órai kezdettel a CsAK Réthy-utcai sporttelepén a szegedi KEAC és a CsAK csapata méri össze erejét bajnoki mérkőzés keretében. Véleményünk szerint a mérkőzés kimenetele nem kétséges, mivel a CsAK biztos győzelmét várjuk, de ismerve a KEAC javuló formáját és a CsAK idei balszerencséjét, esetleg eldöntetlen eredmény sem lepne meg bennünket. A mérkőzés különben igen érdekesnek és változatosnak ígérkezik.
  A nap szenzációja az Előre - Szegedi A. K. mérkőzése lesz, mely iránt városunkban az eddig nem tapasztalt érdeklődés nyilvánult meg. De nemcsak a csabaiak várják érdeklődéssel a mérkőzés kimenetelét, hanem a Délvidék is, sőt az egész ország, mert olyan verziók keringenek, hogy a még veretlen „legjobb vidéki csapat" egy kevésbé ismert, de néhány hónap óta szemmelláthatóan javuló kisebb városi csapat vereségét kell, hogy elviselje.
  A SzAK a lehető legjobb csapatát állítja ki, úgyszintén az Előre is. Mindamellett a reális birálat még is csak az, hogy a SzAK 1—2 goólarányu győzelme várható, de az eldöntetlen eredmény sem lenne meglepetés.
  A mérkőzés délután fél 2 órakor kezdődik és az Előre gyulai uti pályáján kerül lejátszásra.
  _____________________________________________________
  CsAK—Szegedi Keac 0:0
  Előre—Szegedi AK 0:0
  Több mint ötezer néző gyönyörködött a fenti csapatok kiváló játékában. Az Előre olyan játékot produkált, hogy szemelláthatóan felülmulta sz ellenfél teljesítőképességét és csak az Előre balszerencséjének köszönheti a „vidék legjobb csapata" veretlenül hagyta el a pályát.
  ______________________________________________________
  SzAK — Előre 0:0
  A bajnokcsapat csabai szereplése iránt óriási volt az érdeklődés. Mintegy 2000 néző vette körül a bekerítetlen, kordonnélküli pályát és olyan terrorisztikusan lépett fel az első perctől kezdve, hogy úgy a bírót, mint a vendégcsapatot teljesen megzavarta.
  A személyes élű, bántó közbekiáltások özöne annyira idegessé tették a SzAK-ot, hogy az régen látott kapkodó, erélytelen játékot mutatott és így történhetett meg, hogy eldöntetlen eredménnyel kellett megelégednie.
  Schessler bíró a hibák tömegét követte el.
  CsAK—KEAC 0:0
  Ez a bajnoki mérkőzés szintén Békéscsabán délelőtt kicsi, de annál hangosabb közönség előtt zajlott le és az eredmény nagyon hízelgő a szimpatikus egyetemi csapatra nézve. Kardos György erélyesen, hibátlanul bíráskodott.

  Körösvidék, 1922. november 19. és 21.; Szeged, 1922. november 21.
  A másik mérkőzés az Előre Gyulai-uti pályáján délután fél 2 órai kezdettel bajnoki mérkőzés jellegében az Előre és a szegedi KAC csapatai kőzött fog lejátszasra kerülni. Az eredmény itt sem kritikus, mert bár a KAC a közelmúltban erősen javuló formát mutatott, mégis az országszerte kitűnő hírnévnek örvendő Előre lelkes és ambiciózus csapatának a fölényes győzelmét várjuk.
  Az őszi szezonban az Előrének ez az utolsó bajnoki mérkőzése.
  ______________________________________________
  Előre—Szegedi Kac. 1:1 (1:0)
  A vasárnapi eredmények meglepetésszerűek voltak mind a két csabai csapat részéről.
  A CsAK nagyarányú győzelmét senki sem remélte még kevésbé gondoltak arra, hogy az Előre tizenegyesből elért goallal tudjon csak eldöntetlen eredményt elérni.
  A fenti eredmény nem reális, mert az Előre legalább két-három goallal volt jobb ellenfelénél és talán csak a hűvös időnek és a térdig érő ragadós sárnak köszönhető, hogy egyik csapat sem tudta formáját kijátszani. Az Előre csapatán különben már az első pillanatban meglátszott az elbizakodottság és ennek is tulajdonitható a gyenge eredmény.
  Ezzel az Előre lemondhat a bajnokság első helyezettségéről.

  Körösvidék, 1922. november 26. és 28.
  Azt hisszük, hogy a mai mérkőzés már szezonzáró is lesz, mert nem hinnénk, hogy a kötelező bajnoki mérkőzésen kivül egyik klub is rendezne még mérkőzést és hogy a közönségnek is kedve volna két óra hosszáig dideregni ilyen hideg időben azért a kis élvezetért, amit a csapatok nyújthatnak ugyancsak az idő előrehaladottságára és alkalmatlan voltára való tekintettel.
  Ma délután háromnegyed kettő órai kezdettel a CsAK Réthy-utcai sporttelepén lejátszásra kerül a CsAK első csapatának és a szegedi Kereskedelmi Alkalmazottak Klub első csapatának mérkőzése.
  Kíváncsian várjuk a mérkőzést, mert a KAC mult vasárnapi szereplése nagy meglepetést hozott az Előrével elért eldöntetlen eredménye.
  ________________________________________________
  CsAK—Szegedi KAC 0:0
  A vasárnapi CsAK—KAC mérkőzés botrányba fulladt. A Csabán még nem tapasztalt teljesen tudatlan bíráskodás a mérkőzés elfajulását vonta maga után, úgyhogy az ügyeletes rendőrtiszt szükségesnek látta a mérkőzést beszüntetni.
  A mérkőzés különben teljesen a CsAK fölényének jegyében folyt le és hogy eredményre nem vezetett, az csupán a biró lehetetlen viselkedésével magyarázható.
  ________________________________________________
  CsAK—KAC 0:0.
  Durva mérkőzés, amelyet a kiküldött bíró meg nem jelenése miatt beugrott szükségbíró erélytelensége idézett elő. A durvaság a második félidőben verekedéssé fajultt, amire a KAC a mérkőzés befejezése előtt 18 perccel a pályáról levonult.

  Körösvidék, 1922. december 3. és 5.; Nemzeti Sport, 1922. december 4.