magyarfutball.hu

Vidéki bajnokságok – Nyugati kerület, Szombathelyi alosztály 1921/1922

előző szezon Bajnoki végeredmény következő szezon
# csapat neve mérk. gy d v gólarány pontszám
1 Szombathelyi AK 10 9 0 1  40 :   9 18
2 Soproni FAC 10 5 2 3  12 :  16 12
3 Szombathelyi MÁV Haladás SE 10 4 3 3  17 :  11 11
4 Szombathelyi SE 10 4 3 3  15 :  18 11
5 Szombathelyi KE 10 1 5 4   9 :  19 7
6 MOVE Zalaegerszegi SE 1 10 0 1 9   3 :  24 1
7 Vasvári AC 2    :   
8 Soproni TK 3    :   
- MOVE Sárvári AC 4    :   

győzelem / vereség 23 / 23

gól + / - 96 / 97

Zöld adatsor : Feljutott vagy egyéb okból (például MLSZ döntés, klubegyesülés), a klub a következő bajnoki szezonban magasabb osztályban folytatja.

  1. 1) volt Zalaegerszegi Sport Egylet
  2. 2) Visszalépett
  3. 3) Visszalépett
  4. 4) volt Sárvári Atlétikai Club; indulását alapszabályi hiányosságok miatt nem engedélyezték
Egészséges módon fejlődött a vidék labdarúgása. Az egyes kerületek bajnokságaira oly nagy számban érkeztek a nevezések, hogy vagy alosztályok felállításával (Észak), vagy másodosztály szervezésével (Kelet) tudták csak a csapatokat bajnokság keretében foglalkoztatni. Csak a középmagyarországi kerületben 36 együttes jelent meg az őszi rajtnál.

A Szombathelyi AK sikersorozata tovább folytatódott. Biztosan nyerte az alosztály bajnokságát, és olykor azt is megengedhette magának, hogy második csapatával álljon ki a bajnoki mérkőzésre. Az egyesületnek ugyanis a bajnoki meccs idején lekötött nemzetközi mérkőzése volt a bécsi Wackerral, vagy az Admirával (!)

Kerületi döntő

Tatabánya SC – Szombathelyi AK 1:1 (a SzAK levonult)
Tatabányai SC – Székesfehérvári TC 3:0 (1:0)

A Tatabányai SC nyerte a kerületi bajnokságot.

A Szombathelyi AK levonulásának okairól és körülményeiről részletesen olvashatunk Rejtő László: Kilenc klub krónikája c. munkájában. Ebből kitűnik, hogy a kerületi döntőbe jutott három csapat közül egyértelműen kiemelkedett a szombathelyi bajnok. Úgy is, mint a bajnoki cím védője, úgy is, mint nagy sikerű hazai és nemzetközi mérkőzések győztese, tele korabeli kiválóságokkal (Weinhardt, Prém, Vámos, Krutzler, Mészáros, Holzbauer). Jó ajánló volt a kerületi döntő előtt a szombathelyiek 2:1-es sikere az MTK bajnokcsapata ellen.
A döntő első mérkőzését Tatabányán rendezték annak ellenére, hogy a szombathelyiek erőteljesen tiltakoztak, óvtak a mérkőzés helyszíne ellen. Hiába.
A vasiak az erős széltől támogatva viszonylag hamar megszerezték a vezetést. A csapatot nagy számban elkísérő főszurkolók között valóságos fogadóiroda működött. Százkoronás, sőt ötszáz koronás fogadások repkedtek a levegőben, hogy 2, 3 vagy 5 góllal győz-e a SzAK?! (A tatabányaiak győzelmére százszoros pénzt kínáltak.)
Közben a pályán meglehetősen kemény küzdelem alakult ki, melynek során a TSC kiegyenlített. A hazai közönség egetverő ujjongással fogadta a jól megérdemelt gólt, míg a szombathelyiek ellentüntetésbe fogtak, olyanba, amely már ekkor veszélyeztette a mérkőzés sima befejezését.
Két szombathelyi játékos – Holzbauer és Krutzler – sérülése egyre nyomasztóbb fölénybe hozta a tatabányaiakat, a levegőben lógott a második góljuk.
Ekkor lépett közbe a szombathelyi közönség.
– Életveszélyes a játék! Levonulni! Tiltakozunk! Óvunk! – sivították.
A szurkolók abban reménykedtek, hogy a mérkőzést – más pályán – újrajátszhatják.
A vezetők azonban tisztában voltak azzal, hogy az indokolatlan levonulókra súlyos büntetés várna. Ezért a szombathelyi játékosok nem egyszerre, hanem külön-külön kezdtek levonulni, sérüléseket színlelve. Ezt látva a játékvezető 15 perccel a szabályos játékidő letelte előtt lefújta a meccset.
A játék a zöld asztal mellett folytatódott. A Nyugati kerület külön ez ügy kivizsgálására felállított bizottsága – újrajátszást rendelt el, Győr színhellyel.
Tatabánya fellebbezett. A kerület fellebbezési tanácsa jóváhagyta az elsőfokú döntést. Mindkét esetben a győri tanácstagok állásfoglalásától függött, hogy melyik félnek adnak igazat. Márpedig akkoriban Győrött ellenszenvvel figyelték a tatabányaiak előretörését, melyet ezekkel a döntésekkel is igyekeztek megnehezíteni.
Újra a TSC lépett. Panasszal fordult a Budapesten székelő országos vidéki tanácshoz, mely objektíven vizsgálva az ügyet új határozat hozatalára kötelezte a Nyugati kerület vezetőségét.
Erre a tisztikar győri és szombathelyi tagjai lemondtak, és a most már csak tatabányaiakból álló kerületi vezetősége a levonulást indokolatlannak mondta ki, és a mérkőzést a TSC javára igazolta.

Problémás, mert nem egyezik a rúgott/kapott gólok száma.
források
1. Szombathelyi Atlétikai Klub 10 9 – 1 40: 9 18
2. Soproni Futball és Atlétikai Club 10 5 2 3 12:16 12
3. Szombathelyi MÁV Haladás Sport
Egyesület 10 4 3 3 17:11 11
4. Szombathelyi Sport Egylet 10 4 3 3 15:18 11
-----------------------------------------------------------
5. Szombathelyi Kerékpár Egylet 10 1 5 4 9:19 7
6. MOVE Zalaegerszegi Sport
Egyesület [*1] 10 – 1 9 3:24 1
7. Vasvári Atlétikai Club (ú) [*2]
8. Soproni Testgyakorlók Köre [*3]
MOVE Sárvári Atlétikai Club [*4]
[*1] volt Zalaegerszegi Sport Egyesület
[*2] visszalépett
[*3] visszalépett
[*4] volt Sárvári Atlétikai Club; indulását alapszabályi hiányosságok miatt nem engedélyezték

Az első négy helyezett feljutott az egységes I. osztályba.

Földessy János dr: A magyar futball és az MLSz 1897 - 1925.
Rejtő László: Kilenc klub krónokája.
Nemzeti Sport 1921., 1922.
Az MLSz 1922. évi jelentése.
Sportalmanach. 1922.
Nyugati Sport. (Szombathely) 1921., 1922.
gaborpapi (fórum)
 
 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!