magyarfutball.hu

Vidéki bajnokságok – Déli kerület, I. osztály 1921/1922

előző szezon Bajnoki végeredmény következő szezon
# csapat neve mérk. gy d v gólarány pontszám
1 Szegedi AK 13 12 1 0  67 :  11 25
2 Csabai AK 13 8 3 2  34 :  15 19
3 Tevél Szegedi TK 14 7 5 2  27 :  14 19
4 Békéscsabai Előre MTE 12 6 3 3  24 :  17 15
5 Szegedi Vasutasok SE 12 3 4 5  26 :  16 10
6 Kereskedelmi AC (Szeged) 14 4 2 8  13 :  47 10
7 Hódmezővásárhelyi TVE 14 3 1 10  16 :  45 9
8 Szegedi SC 14 0 1 13   4 :  43 1

győzelem / vereség 43 / 43

gól + / - 211 / 208

Piros adatsor : Kiesett vagy egyéb okból (például kizárás, klubegyesülés, megszűnés), a klub a következő bajnoki szezonban nem indul ebben a bajnoki osztályban.


NEM VÉGEREDMÉNY!

Egészséges módon fejlődött a vidék labdarúgása. Az egyes kerületek bajnokságaira oly nagy számban érkeztek a nevezések, hogy vagy alosztályok felállításával (Észak), vagy másodosztály szervezésével (Kelet) tudták csak a csapatokat bajnokság keretében foglalkoztatni. Csak a középmagyarországi kerületben 36 együttes jelent meg az őszi rajtnál.

A Déli kerület összevont I. osztályában a Szegedi AK egy pillanatig sem hagyott kétséget afelől, hogy gyakorlatilag nincs ellenfele a bajnoki címért folyó küzdelemben. A világháború befejezése óta immár harmadszor bizonyult a legjobbnak a kerületben. Remekül szerepeltek a békéscsabai csapatok, míg Vásárhely reprezentánsa jobbára csak vergődött.

A „legjobb vidéki csapat” címért

Selejtező


Szegedi Atlétikai Klub – Pécsi Sport Club 1:0
Diósgyőr-Vasgyári TK – Tatabányai Sport Club 3:1 (1:0)
Szentlőrinci Atlétikai Club erőnyerő
Debreceni KASE erőnyerő

Elődöntő

Szegedi Atlétikai Klub – Szentlőrinci Atlétikai Club 5:1
Diósgyőr-Vasgyári TK - Debreceni KASE 1:0 (0:0)

Döntő

Szegedi Atlétikai Klub – Diósgyőr-Vasgyári TK 5:2 (0:0)

A világháború után első ízben vehetett részt a Délnyugati kerület bajnoka is a sorozatban.A sorsolás rögtön összehozta a későbbi győztes Szegedi AK-kal, amelynek méltó ellenfele volt. Amíg a többi ellenfelei az alföldi csapatnak nem úszták meg öt kapott gól alatt, addig a Pécsi SC mindössze egy góllal maradt alul.
A Szegedi AK megvédte vidékbajnoki címét.

Az Országos bajnoki döntőt az MLSz ebben az évben sem írta ki.
források
I. osztály
(1922.06.12.)

1. Szegedi Atlétikai Klub 13 12 1 – 67:11 25
2. Csabai Atlétikai Klub 13 8 3 2 34:15 19
3. Tevél Szegedi Testgyakorlók Köre 14 7 5 2 27:14 19
4. Békéscsabai Előre Munkás Testedző
Egyesület 12 7 2 3 24:17 15
5. Szegedi Vasutasok Sport Egyesülete 12 3 4 5 26:16 10
6. Kereskedelmi Atlétikai Club (Szeged) 14 4 2 8 13:47 10
7. Hódmezővásárhelyi Torna és Vívó
Egylet 14 3 1 10 16:45 7
----------------------------------------------------------------
8. Szegedi Sport Club 14 – 1 13 4:43 1

Földessy János dr: A magyar futball és az MLSz 1897 - 1925.
Csabai Sport. 1922.
Munkás Sport (Békéscsaba) 1922.
Nemzeti Sport 1921., 1922.
Az MLSz 1922. évi jelentése.
Sportalmanach. 1922
gaborpapi (fórum)
 
 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

 1. avatar: bbsz
  2023.08.29, 22:00 (szerk.: 2023.09.01, 23:33)
  A mai nappal megkezdődnek a bajnoki mérkőzések. Csapataink a bajnokságban eddig is döntő szerepet játszottak, főként a CsAK. Elvárjuk mind a két csapattól, — úgy a CsAK-tól, mint az Előrétől — hogy becsületesen fognak küzdeni és igyekezni fognak a csabai sportnak — mely eddig is szép eredményeket mutatott fel — dicsőséget szerezni.
  Csapataink nívója — láttuk már többször — a pesti csapatokéval sokszor egyenrangú volt. Szépen küzdöttek a fővárosi FTC-vel, VAC-al, BEAC-al, "33" FC-vel, VII. kerületi csapattal. A környékbeli csapatokat nagy gólaránnyal verték.
  A CsAK a szegedi kerület II-ik helyezettje volt a tavaszi fordulóban, míg az Előre az első osztályba jutott be, hogy a szentesi csapatot megverte. Eddig sajnos, a csabai közönség nem nézhette a bajnoki mérkőzéseket, mert vagy Orosházán, Szegeden, vagy Vásárhelyen játszották.

  Ma az Előre fél 5 órai kezdettel a Szegedi KAAC-al mérkőzik. Körülbelül egyenrangú ellenfél. Azonban, ha az Előre nem tudja kiállítani a legjobb embereit, nem számíthat győzelemre a KAAC fürge játékosaival szemben.
  Az Előre összeállítása a következő : Amsel - Kertész Kingl - Klucski Szobek Vanyiska - Uhrin Pál Milyó Kvasz II. Máté Uhrin III.
  3 órakor előmérkőzés.

  CsAK — Hódmezővásárhelyi VTE. bajnoki mérkőzés, Vásárhelyen.
  Habár a vásárhelyiek nagyon fenik a fogukat a CsAK-ra, nem sok esélyük van a győzelemre. A CsAK komplett csapata még a Vásárhelyi Sport Újság szerint is jobb egy classissal. "
  Mi is reméljük a győzelmet és kívánjuk, hogy a CsAK olyan jó formát mutasson, mint a legutóbbi CsAK—HVTE bajnoki mérkőzésen.
  A csapat összeálltása : Papp - Veres Bogdán - Boros Filipinyi I. Podobni - Penyaska Filipinyi II. Holecska Pongráz II. Pongrácz I.

  ...

  Ha őszinték akarunk lenni, mindkét első osztályú csapatunk győzelme bizonyos mértékben meglepetés volt, mert ha számítottunk is a győzelemre, nem vártunk — s a mutatott formák után nem is várhattunk — olyan nagyarányú győzelmet.

  CSAK - HTVE 7:2 (1:1)
  Az értékesebb győzelem kétségkívül a CsAK-é, amely veszélyes ellenfelét saját otthonában győzte le impozáns gólaránnyal, holott erősen tartalékolt csapattal állott fel az első bajnoki mérkőzésre.
  A II. félidő első harmadáig eldöntetlennek látszott a mérkőzés, ekkor azonban a CsAK , olyan tempót diktál, melyet ellenfele átvenni nem tud s megsemmisítő fölénybe kerül, melyet a csatársor kihasznál s öt gólt rúgva biztosítja a bajnoki pontokat.

  Előre—Szegedi KAC 6:1 (2:0)
  Az Előre — s ezt le kell szögeznünk — tegnap olyan formát mutatott, amely még az Előrénél is meglepetésszámba ment.
  Stílusa teljesen kiforrott és az agilis, rámenő játékot produkáló csatársort megbízható halfsor támogatta. A védelemnek nem sok dolga volt, de azt a keveset is kifogástalanul végezte el.
  A gólokat Milyó (3), Máté (2) és Kvasz (1) rúgták.

  Körösvidék, 1921. szeptember 4. és 6.
  A SzAK első bajnoki mérkőzése
  A csütörtöki ünnepnapon játsza a SzAK az őszi szezon első bajnoki mérkőzését.
  Ellenfele a hódmezővásárhelyi alosztály bajnokcsapata, a HTVE lesz, mely csapat többször okozott már meglepetéseket. Bizonyára a SzAK-kal szemben ambicionálni fogja jó eredmény elérését, épp ezért igen érdekes, erős küzdelem várható.
  A mérkőzés délután egynegyed 5 órakor veszi kezdetét a SzAK ujszegedi sporttelepén.
  Előzőleg a SzAK II. mérkőzik a SzATE kombinált csapatával.

  ...

  SzAK—HTVE 10:0 (4:0)

  (Bajnoki mérkőzés. Ujszegedi-pálya. 1200 néző.)
  Nagy fölényben és könnyedséggel játszva érte el a SzAK a jóképességü vásárhelyi csapat elleni bajnoki mérkőzésén az impozáns eredményt.
  A győztes csapat kétségkívül pompás formát játszott, számítva azonban sokkal keményebb küzdelmek eshetőségeire, néhány szembeötlő hibát az ügy érdekében szóvá teszünk.
  A kapus egyes kiszökései teljesen indokolatlanok voltak, annál is inkább, mert minden ilyen esetben veszélyes helyzetbe hozta csapatát. Így, ha a vásárhelyiek csak valamivel több szerencsével játszanak, egy-két labdát az üres hálóba küldhettek volna.
  A fedezetsor még nem egységes. Csáky most kezd formába jönni, Vezér II. uj posztján is igen jó, Rezsek azonban ma sem mutatott többet, mint legutóbb. Nem való az első csapaiba és Kónya sem, akinek bizonytalan mozgása nagy szépséghibája a csapatnak. Beck-nek tegnap nagyszerű napja volt, egészséges rúgásai szorgos tréningre vallanak. A csatársornak a baloldal és ott is Solti az erőssége. Martonosi nemcsak a kapu előtt, de a mezőnyben is dolgozik már. Megyeri viszont nem tud és nem mer kapura lőni. Lapu valamit fejlődött, Hapa pedig adós marad a gyors beadásokkal. A gyakori lesenállás egyik kiküszöbölendő hibája a csatársornak.
  Az emlitettek orvoslása esetén, valóban nagy bizalommal tekinthetnénk Szeged bajnokcsapatának őszi szereplése elé. A tíz gólon, a centert kivéve, a négy csatár osztozkodik.
  A várhelyiek játéka csapkodó, csak lefutásaik voltak veszélyt hozók. Biró: Fodor (MAC).

  Szeged, 1921. szeptember 7. és 10.
  A mai ünnepnapon mindkét első osztályú csapatunk bajnoki mérkőzéssel van elfoglalva.
  A CsAK idehaza játszik bajnokit a szegedi Vasutasok jóképességű csapatával, melyben négy délkerületi válogatott játékos is szerepel. A mérkőzés előreláthatólag erős lesz és a CsAK küzdelemmel fog győzni.
  Az Előre Szegeden játszik bajnoki mérkőzést és ellenfele a Szegedi SC lesz. Tekintve nagyszerű formáját, győzelme egészen bizonyos és az Előre újabb két pontját, még az idegen pálya és közönség sem teheti kétségessé.

  ...

  Csabai AC — Szegedi Vasutas 2:1 (2:0)
  A CsAK újabb győzelemmel gazdagította sportéletünket.
  A csütörtöki mérkőzést lelkes csapatával szépen nyerte meg. Hogy ellenfelét csak egy gól különbséggel verte, azt a Vasutas csapat durva, embertelen játékának tulajdonítjuk. A bíró nagyon erélytelen volt, nem tudta a faultokat megakadályozni.
  A CsAK-ban elsősorban Veres hátvéd végzett szép munkát. Biztosan szerelt és fejjátéka is jó volt. Bogdán szintén elsőrangút produkált. A csatársorban jól játszott Tomka, Kovan és Penyaska. Azonban a csatársor figyelmét felhívjuk a passjátékra.
  A gólokat Kovan és Penyaska lőtték.

  Csabai Előre — Szegedi Sport Club 4:1 (2:1)
  Az Előre sorozatos győzelmével, melyet a kerületi csapatok ellen aratott, megérdemli, hogy a bajnokságban szép szerepet vigyen. Az Előre játékán meglátszik a hozzáértő trainer gondos munkája és vezetőségének agilitása, mely a csapatot győzelemhez segítik.
  A legutóbbi meccsen a gólokat Máté és Milyó rúgták.

  Körösvidék, 1921 szeptember 8. és 10.
  Csabai Előre—Hódmezősárhelyi Vivók. Vásárhelyen. Bajnoki mérkőzés, mely valószínűleg az Előre győzelmével végződik.
  ...
  Előre MTE—Vásárhelyi Vivók 3:2 (0:0).

  Körösvidék, 1921. szeptember 18. és 20.
  SzAK—KAC 5:1 (3:1).

  Második bajnoki mérkőzését is fölényesen nyerte a SzAK, mely ez alkalommal ismét uj emberekkel kísérletezett csapatában. Agócsy balhátvéd valószínűleg be fog válni és Ruzsics is többet használhat a csapatnak elődjeinél.
  A mérkőzés első perceiben a gyors, rámenős játékstilusu KAC-csapat megszerzi a vezetést, amit a SzAK hamar kiegyenlít, sőt a félidő folyamán még két gólt rug.
  Helycsere után kissé durvult a játék és a mérkőzés veszített érdekességéből. A SzAK a játék folyamán még két gólt rug és fölényesen győz a jóképességü KAC ellen.
  A SzAK-ban különösen Bäck és a két szélső tetszettek, mig a KAC-ban tulerős játékuktól eltekintve a hátvédek, a balösszekötő és különösen Szögi kapus.
  A mérkőzés utolsó 15 percét sötétben kellett játszaniok.
  Fodor bíráskodása ez alkalommal sok kívánnivalót hagyott hátra.

  Szeged, 1921. szeptember 27.
  CsAK—Szegedi KAC 7:0 (2:0)

  Szépen győzött a CsAK vasárnap. A mérkőzés elején úgy látszott még, hogy a szegedi csapat bírja majd azt a tempót, amit a mieink diktálnak, de már a 15. percben láttuk, hogy kezd mindinkább összeroppanni az erős iramtól. Azonban egy percig sem adták fel a reményt. Ha lapdához jutottak, szépen adták egymásnak s erősen küzdöttek, hogy legalább egy gólt adjanak, de sikertelenül.
  A CsAK az utóbbi hetekben erősen javuló formát mutat. Ez a csapat Szedagloviccsal és Holecskával, a SzAK ellen is sikeresen játszhat. A csatársor tökéletes munkát végzett. Pasó jó kedvvel játszott. Szépen dolgozott össze a belső csatárokkal. Határozottan ő volt a legjobb ember. Különben is, ha akar, akkor tud. Legszebb volt a 25 méteres gólja, amilyet még nem igen látott csabai közönség. Boros, ha nem volna a halfsorban olyan nagy szükség reá, a jobbszélső posztján még többet tudna mutatni.
  A gólokat Pasó, Boros és Kolozsi lőtték.
  A játék nagyon szaggatott volt, minden percben felhangzott a bíró sípja, néha oktalanul is. Sok támadást akasztott így meg, éppen a hibás csapat előnyére.

  Körösvidék, 1921. október 4.
  A vasárnap sportja — nivótlan volt. Ezt állapíthatjuk meg elfogulatlanul.
  A CsAK—Szegedi Sport mérkőzés egy hétfői tréning álmos mozgását mutatta be. Bár a CsAK megszerezte a bajnoki két pontot így is, nem volna szabad a közönség szempontjából sem ilyen nivótlan délutánokat rendezni. A vérbeli footballistának mindég és minden körülmények között, az egész mérkőzés tartama alatt küzdeni kell teljes erejével, mert még a leggyöngébb ellenféllel való játék esetén is, a közönséggel szemben van kötelezve.
  A mérkőzést nagy közönség nézte végig és az eredmény 2:0 volt a CsAK javára. Kornerarány 6:2.

  Körösvidék, 1921. október 11.

  Rövid kényszerszünet után ismét bajnoki mérkőzés lesz Csabán.
  Ezúttal az Előre MTE játszik a szegedi Vasutas SC-bal, melyet a Csak 2:1 arányban vert meg. Dacára, hogy ilymódon a papírforma szerint eldöntetlen eredményt kellene várni, mi az Előre 2—3 gólkülömbségű győzelmét jósoljuk, tekintve a csabai csapat kiváló formáját és a saját pálya előnyét. Az bizonyos, hogy minden képen élvezetes és erős mérkőzés lesz a vasárnapi.

  Csabai Előre — Szegedi Vasutas 1:0 [0:0)
  Bajnokság. Biró: Kandiba.

  Körösvidék, 1921. október 23. és Szeged, 1921. október 25.

  CSAK—Előre 1:1 (1:0)

  Vasárnap délután soha nem látott közönség jelenlétében, de viharos, szeles időben folyt le a csabai footballderby, a két rivális csabai csapat között.
  Sajnos, a játék a nagy szélben teljesen irreális volt és az eredmény egyáltalán nem fejezi ki az erőviszonyokat, mert jó időben a CsAK legalább 3 góllal volt jobb, mint az Előre.
  A CsAK az első félidőben nem játszott gólra, pedig a szél által is támogatva könnyen biztosíthatta volna magának az értékes bajnoki pontokat.
  A csapat a második félidőben kapott lábra, amikor az igazságtalanul megítélt 11-es után, szél ellen játszva sorozatos támadásokat intéz az Előre kapuja ellen. De már késő volt.
  Az Előre védelme kifogástalanul működött, az orkánszerü szél is segítségükre jött s igy meg kellett elégedni az eldöntetlen eredménnyel.
  Grosz biró (SzAK) nem kifogástalanul bíráskodott. Erre a fontos és a bajnokságra döntő mérkőzésre erélyesebb és főleg nem kerületbeli birót kellett volna kiküldeni, mert így sem a játékosok, sem a közönség nem bírt szabadulni az alól a benyomás alól, hogy a biró érdekelt egyesület tagja.
  Egyébként mindkét csapat tudása legjavát adta s kedvező időben gyönyörű mérkőzés lett volna.

  Körösvidék, 1921. november 1. (kedd)
  CsAK — SzAK 2:2 (1:0)

  A várva várt szenzációs mérkőzés, a CsAK és a legjobb vidéki csapat büszke címét viselő SzAK bajnoki küzdelme is lefolyt vasárnap a CsAK pályán, tavaszias, gyönyörű időben, nagy és szép közönség előtt.
  A mérkőzés elejétől végig izgalmas és szép volt, dacára annak, hogy a CsAK állandóan fölényben játszott s hogy a mérkőzés mégis eldöntetlenül végződött, azt kizárólag a bírónak köszönheti.
  A csabai csapat legkitűnőbb embere Boross volt, aki önzetlenül és lelkesen játszva, az utolsó percig küzdött a győzelemért. Hogy nem sikerült, nem rajta múlott. Rajta kívül a két Filippinyi, Penyaska, a Pongrácok, a Veress-Szedaglovits hátvédpár voltak kifogástalanok.
  A szegediek mindent a két szélsőre hárították, de Soltit biztosan tartotta Boross. Közvetlen védelme a szegedi csapatnak elsőrendű és általában technikailag talán jobbak, mint a mieink, de kevesebb bennük a győzniakarás lelkesedése.
  A SzAK "kiegyenlítő gólja egy megokolatlan 11-esből esett, amit a kapus nem is védett.

  Egyéb eredmények: Szeged: Előre — Tevél Szegedi TK 2:2 (2:0)

  _____________________________________________________________________________________

  SzAK—CsAK 2:2 (0:1)Biró: Spannring.
  A kétségkívül legnehezebb bajnoki mérkőzésre mintegy 60—80 főnyi lelkes közönség kisérte át Csabára a SzAK-ot, ahol a CsAK veretlen csapata volt az ellenfele.
  Spannring biró teljes mértékben igazolta azt a nagy bizalmat, amellyel Budapesten is megtisztelik. A közönség viselkedése, a birói jelentések alapján is, szinte lehetetlenné teszi, hogv Csabán reális körülmények között futballt játszhassanak. Spannring biró az őt és a játékosokat ért terror miatt, fülsiketítő zajban, két izben is felfüggesztette a játékot.
  A mérkőzés lefolyása a következő volt:
  SzAK választott kaput, CsAK kezdett. A pálya csúszós, a játékosok sorba bukdácsolnak, lassú és bizonytalan tempó.
  Spannring biró első lefújásait már élénken kritizálják a csabaiak, Solti gyönyörű akcióit azonban még a csabaiak is tapsolják.
  Tojás center lanyhaságán minden megtörik, CsAK frontba jön, majd megint Solti fut le, üresen maradt kapu előtt labdával elcsúszik.
  CsAK fut le, ofseid, de néhány percig ők maradnak frontban. Vezér II. azonban mindenütt ment. Solti beadását a lanyhán játszó Martonosi teszi tönkre.
  A 19-ik percben a CsAK két lépésről kapu fölé rug, majd mezőnyjáték, melyben mindkét halfsor nagy és jó munkát végez.
  A 25-ik percben szabadrúgás CsAK ellen. A biró először figyelmezteti a közönséget. Tojás gólhelyzetet hibáz, Martonosi ront.
  A 35-ik percben CsAK kornert rug, Hapa driblingjeit szerelik, a durvulást a biró erős keze csirájában teszi lehetetlenné.
  A 42-ik percben Beck II. hibájából Filippini védhetetlen gólt plasziroz.
  A SzAK komere után félidő.
  Kezdés után SzAK jön frontba, CsAK sok labdát rug taccsra.
  A biró ismét figyelmezteti a közönséget.
  Martonosi biztos helyzetből hibáz.
  A 25-ik percben Hapa leadásából Vezér I. csavart lövése meghozza a kiegyenlítést.
  Horváth II. hibájából Penyaska a 30-ik percben védhetetlen lövéssel a CsAK-nak szerzi meg a vezetést.
  SzAK fölény, Hapa két lépésről fölé vág, majd Martonosi lövését a CsAK bekkje kézzel háritja el. Tizenegyes. Egy civil berohan a pályára, mindenki felugrik a helyéről, végül Solti kiegyenlít.
  Az utolsó 10 perc izgalmai szinte leirhatatlanok.
  A mély talaj kifullasztotta mindkét csapatot és mezőnyjátékban ért végett a meccs.
  A SzAK csapata azonnal vonatra ült és válogatottjai kivételével még tegnap este Szegedre érkezett.

  Előre -SzTK 2:2 (2:0)
  Lóversenytéri-pálya. Biró: Hézer. A SzTK kemény ellenfél volt a csabai csapatra és Kovács B. és Kakuszi góljaival finisben kiegyenlítenek.

  Körösvidék, 1921. november 8. és Szeged, 1921. november 8.
  A vasárnapi nap váratlan és meglepetésszerű vereséget hozott a csabai csapatoknak.

  A SzAK 4:2 (1:1) arányban legyőzte az Előrét,
  a CsAK pedig a Tevéltől kapott ki Szegeden 3:2 (2:1) arányban.
  Ilymódon a SzAK 3 pont előnyre tett szert a csabai csapatok előtt és ezt az előnyét most már meg is fogja tartani.
  A SzAK—Előre mérkőzés rossz, nehéz talajon folyt le, ahol — különösen a II. félidőben — a SzAK technikai fölénye mind jobban kidomborodott.
  A CsAK—Tevél SzTK meccsről általában azt lehet mondani, hogy egyenlő erők küzdelme volt. A második félidőben a CsAK döntő fölénybe kerül ugyan, de az eredményen változtatni nem tud.

  Körösvidék, 1921. november 15.
  ________________________________________________________________________________________________________
  Csabai Előre — Kac 1:1 (1:0)
  Első osztályú bajnokság, lóversenytéri pálya. Nivótlan küzdelem. Biró: Petkovics.

  Szeged, 1922. március 21.
  FOOTBALL Vasánapi mérkőzés:
  SzTK - CsAK 1:1 (0:1)
  Igen kedvező, szép időben, nagy közönség előtt folyt le vasárnap délután a Szegedi Torna Klub és a CsAK bajnoki mérkőzése. Az első félidőben a CsAK (Boross) 11-ből gólt lőtt.
  A második félidőben a bíró Borosst kiállította. Az SzTK erős küzdelem után egyenlített.
  Meg kell emlékeznünk a kivonult cserkészekről, akik a mérkőzés egész tartama alatt példás rendet tartottak fenn.

  Körösvidék, 1922. március 28.
  CsAK—Hódmezővásárhelyi TVE
  Április 2-án, vasárnap délután háromnegyed 3 órai kezdettel a Hódmezővásárhelyi Torna és Vivó Egylet bajnoki mérkőzést játszik a CsAK pályáján.
  Az őszi fordulóban 7:2 volt az eredmény a CsAK javára.
  A CsAK a következő összeállításban áll fel: Papp - Veress Szedaglovits - Boros Bogdán Weisz -
  Huszár Kovan Penyaska Pongrácz Holecska
  A CsAK összeállítása jó és így nagyarányú győzelmére van kilátás.
  _____________________________________________________________
  A CsAK köréből.
  A délkerület intézőbizottságának határozata folytán az április 2-án félbeszakított CsAK—HTVE bajonki mérkőzést f. hó 7-én (pénteken) d. u. fél 3 órakor játszandó le. Tekintettel arra, hogy a CsaK csapata négy tartalékkal áll fel, eldöntetlen eredményt várnak. A lejátszott félidő eredménye: 0:0.
  _____________________________________________________________
  CsAK — HTVE (1:0)
  (Kornerarány 1:0)
  A délkerületi intézőbizottság határozata folytán a f. hó 2-ára kisorsolt bajnoki mérkőzésnek a hátralévő félidejét a csapatok pénteken délután játszották le.
  A mérkőzés kevés számú közönség előtt kedvező időben a következőképpen folyt le:
  A CsAK kezd, Vásárhely átveszi a támadást s több eredménytelen lefutás után lassankint kezd a CsAK fölénye kidomborodni, azonban a csatárok a kedvező helyzeteket sorra elügyetlenkedik.
  A mérkőzés egyetlen gólja az utolsó pillanatban esik Bogdán II. szép kornere révén, melyet Tomka a hálóba továbbít.
  A mérkőzést minduntalan megzavarták a bíró rosszakaratú intézkedései által előidézett incidensek. Ez a 36-ik percben egy a CsAK-kapu előtti tévesen megítélt szabadrúgás miatt a mérkőzés 6 percig való beszüntetését vonta maga után.
  Nem csodálkoztunk a lelkes közönség többszöri hangos kifakadásán, mert a bíró ítélkezéseivel minduntalan kimutatta, hogy a CsAK-tól el akarja halászni a megérdemelt 2 pontot.
  A CsAK-ra nézve gyenge eredmény annak tudható be, hogy a CsAK 5 tartalékkal állt ki, akik közzül legjobban Huszár, mint kapus és Kovács balfedezet tűnt ki. Szépen fejlődő formát mutatott Veres.

  Körösvidék, 1921. április 2., 7. és 8.
  Ma, vasárnap délután játszódik le az idény egyik legérdekesebb bajnoki mérkőzése Szegeden a SzAK—CsAK között. Mindkét részről nagy volt már hetek óta az előkészület erre a fontos mérkőzésre, mert ennek kimenetele nagy befolyással lesz a bajnokságra.
  Az őszi fordulóban Csabán a mérkőzés 1:1 eldöntetlen arányban végződött.
  Tekintettel azonban arra, hogy a CsAK csapatának főerősségét, a Filipinyi testvéreket nélkülözi és a mérkőzés idegen közönség előtt szokatlan pályán folyik le, nagyon bele kell feküdni a játékba, hogy az ősszel elért eredményt az idén is megtarthassák.
  Ha a CsAK a múltban a SzAK ellen mutatott formáját újra kijátsza, akkor a SzAK nehéz és kétséges feladat elé néz.
  Különben a CsAK a következő felállításban fog szerepelni:
  Papp - Vörös Szedoglavits - Boross Bogdán Kovács - Huszár Kován Penyaska Pongrácz Holecska
  A helybeli másik egyesület, az Előre ugyancsak Szegeden játszik bajnoki mérkőzést a Szegedi Vasutas Sp. Egyesülettel. Az ősszel a mérkőzés az Előre győzelmével végződött.
  Ha figyelembe vesszük a Vasutasok állandó forma javulását és az Előre azótai játékos veszteségét, ugy nagyon nehéz és bizonytalan lesz újra az őszi nyereséget az ellenféltől kicsikarni. Mi azonban bizunk az Előre kipróbált, ambiciós csapatában.
  __________________________________________________________
  SzAK-CsAK 3:1 (1:0)

  Zuhogó esőben teljesen átázott pályán folyt le ez a sokat igérö bajnoki mérkőzés, melynek szépségén sokat rontott az időjárás.
  Az első félidőben a CsAK volt a támadó, majd a SzAK veszi át a támadást, mikor a 30. percben Solti kiszökéséből esik a félidő egyetlen goolja.
  A második félidő 25. percéig mezőjáték, majd egy szabálytalanság miatt megítélt szabadrúgásból Boros az eredményt 1: l-re javítja.
  a félidő vége felé a CsAK kifullad, mig a SzAK ezt kihasználva, ujabb két goolt ér el.
  Kornerarány 3:1 a CsAK javára.

  Az Előre a pálya rosszaságára való tekintettel nem játszotta le a mérkőzést.

  Körösvidék, 1922. április 9. és 11.
  A Csak a Szegedi KAC-cal játszik. Az eredmény nem lehet kétséges, minthogy a Csak biztos győzelme várható.
  Az Előre a SzAK-kal játszik. Nagyon bele kell feküdni az Előrének a játékba, ha a vidék legjobb csapatával idegen pályán legalább eldöntetlen eredményt akar elérni.
  ________________________________________________________________
  SzAK—Csabai Elóre 2:0 (0:0)
  Egyik legkeményebb ellenfelét gyűrte vasárnap a bajnokcsapat, élvezetes küzdelem után. Bár a játék nagy részében védekezésbe szorult a csabai csapat, azonban el kell ismerni, hogy ezt kitűnően csinálta és a SzAK ezúttal indisponált csatársora csak nehezen tudta a védelmi gyűrűt áttörni. A bajnokcsapatban kitűnően szerepelt a közvetlen védelem, ahol örömmel láttuk Horváth II-t jó formában, abszolút fairen játszani. A halfsorban csak Csáky dolgozott hibátlanul, a két szélső half, különösen a balhalf sokat kalandozott és utóbbi sok céltalan lövést küldött a kapura, amit kerülnie kell, kűlönösen ha tekintetbe vesszük, hogy olyan kitünö szélső, mint Solti áll előtte, akit az első félidőben teljesen elhanyagolt.
  A mezőny és a SzAK legjobb embere Solti volt, akinek bámulatosan preciz, fegyelmezett játéka, nagyszerű kitörései és centerei ezúttal is megtették hatásukat.
  Egyébként kitűnő partnere, Martonossy indisponált volt és látszott a pihenés Megyerin is. Még a legmegbízhatóbb formát Hapa játszotta ki, akinek észszerű, ügyes helyezkedése és a helyzetek kihasználása most is meghozta gyümölcsét. Fiatal szélsője nem bírja még a nagy mérkőzéseket, erős lámpaláza nagyon befolyásolja játéktudása kifejtésében.
  Az Előre csapatában legjobb volt a közvetlen védelem, különösen a a két hátvéd. A halfsor szürke, de lelkes játékosokból áll, a csatársorban egyénileg Mihó a legjobb. Hiányzik azonban a tervszerűség és ötlet a játékukból.
  A gólok a második félidőben estek, Hapa pompás fejese és Solti bombaszerü lövése révén.
  Biró Sándor jól vezette a mérkőzési, bár az első félidőben többször állította meg a támadásokat indokolatlanul és a SzAK első gólját nem érvényesítette.

  CsAK-KAC 4:1 (1:1)A tartalékolt CsAK biztosan verte nagyon legyengült ellenfelét.

  Körösvidék, 1922. április 30. és Szeged, 1922. május 3.
  Délután az Előre csapata játszik bajnoki mérkőzést a Szegedi Sportegylettel. Kétes kimenetele nem lesz a mérkőzésnek, amennyiben az Előre nagyobb goolarányú biztos győzelme várható.
  _______________________________________________________
  Előre—Szegedi SE 3:1 (2:0)
  A vasárnapi mérkőzés lefolyásáról a következőkben számolunk be:
  Szeged kezd. Ide-oda hullámzó játék, majd az Előre fölénye kidomborodik, ami a 13-ik percben kornert eredményez.
  A 16-ik percben Milyó lefut és szép goalt lő.
  Szeged próbálkozik támadni, de nem sikerül, Kvasz szép leszereléséből az Előre átveszi a támadást, Milyó lefut, de büntetőterületen belül elfautolják. A megítélt 11-est ugyancsak ő goallá értékesíti.
  A 35. percben eredménytelen lefutást hajtottak végre a szegediek.
  A második félidőben, úgy látszik, Szeged felocsúdott és szép tempót diktál az Előre kapuja ellen, ami a 13., majd a 24. percben kornert eredményez.
  Szeged mindjobban fölénybe kerül, úgy, hogy a 26-ik percben szép goalt ér el.
  Több szép támadás a 28. percben újabb kornert hoz Szeged javára.
  Már-már kétséges az Előre győzelme, amikor a 41. percben Milyó megszerzi a harmadik goalt. Ugyanekkor Milyót a bíró kiállítja.
  Kornerarány 3:1 Szeged javára.
  Hozzáfűzni valónk az, hogy a bajnokság utolsó helyén álló szegedi csapat elég szép játékot produkált, ellenben az Előrét az idén még ilyen gyengén nem láttuk szerepelni, aminek oka főképp a csapat felforgatásában rejlik.
  Kellemetlenül érintette a jobbérzésű közönséget az a „sportszerűtlen" viselkedés, amit Milyó tanúsított. Az utolsó goalt a kapus rávetéssel védte, így az erős iramban futó Milyó keresztül esett rajta, felkelve, minden további nélkül az amúgy is megsérült szerencsétlen kapust egyszerűen, „pofon" vágta. Ilyen fegyelmezetlen dolog is csak Csabán történhetik meg, hogy a játékos a pályán pofozkodjék.

  Körösvidék, 1922. május 7. és 9.
  Ma egy igen érdekes és nívós mérkőzésnek a gyönyörűségében lesz része a football pártoló közönségnek.
  Ugyanis az Előre méri össze erejét egy jó képességű szegedi csapattal, a Szegedi Testgyakorlókkal.
  Bajnoki mérkőzés lesz és éppen ezért lehet a mérkőzésnek különös fontosságot tulajdonítani, mert ennek az eredménye dönti el (valószínűleg) a délkerületi bajnokság harmadik vagy negyedik helyezettjének a tulajdonát.
  ____________________________________________________________
  Szegedi Testgyakorlók Köre és a csabai Előre 2:0 (0:0)

  A mérkőzés lefolyása a következő:
  Előre kezd. Ide-oda hullámzó játék, míg az Előre felnyomulva a 11. percben kornert ér el.
  Az Előre általában fölényben van mi 26. percben kritikus kapu előtti helyzetet teremt, de eredménytelenül.
  A félidő vége felé Szeged támadást vezet és a 41. percben egymás után két eredménytelen kornert ér el.
  Majd újra Előre fölény és az utolsó percben még egy korner.
  A második félidőben Szeged fölénybe kerül és több veszélyes támadást vezet és már az 1. percben kornert ér el. A 4. percben az Előre javára korner.
  Állandó szegedi fölény és a 13. percben 25 m.-ről egy gyönyörű ér el.
  Sorozatos szegedi támadás, az Előre kifulladt.
  A 23. percben Szeged javára korner, amit a jobbszélső szép fejeléssel góllá értékesit.
  A 27. percben Szeged javára korner. A 30. percben ujabb szegedi korner.
  A félidő vége felé az Előre is fellélegzik és 37. percben kornert ér el.
  Kornerarány 6:4 Szeged javára.

  Hozzáfűzni valónk csak az, kár, hogy az Előre ilyen fontos bajnoki mérkőzésnél próbálja ki felforgatott csapatának az erejét. A SzTK szépen játszott és megérdemelte a győzelmet.

  Körösvidék, 1922. május 14. és 17.
  Végre már három heti szünetelés után újra látni fogjuk ma délután a CsAK szimpatikus első csapatát. Még pedig, mint hirlik, megerősödve, ugyanis régi jóképességü játékosa Filipinyi I. kellő training után formáját elérte és újra szerepelni fog csapatában.
  Ezúttal a CsAK ellenfele a nemrégiben az Előre ellen szerepelt Szegedi Sport Egylet lesz. Eredményt nem kell jósolni, amennyiben ismerve a CsAK játékképességét, nagyobb gólarányu győzelmét várjuk. A mérkőzés délután 5 órakor kezdődik.
  ____________________________________________________
  CsAK-Szegedi SC 3:1 (2:0).

  Körösvidék, 1922. május 21. és Nemzeti Sport, 1922. május 22.
  CsAK—Vasutas 1:0 (1:0)
  Durva mérkőzés volt. Bakacsi (Vasutas) vesénrugta a CsAK kapusát, aki abbahagyta a játékot. A CsAK mégis hozzájutott megérdemelt győzelméhez, amely után egyszersmind a bajnokság második helyére jutott. Legjobb emberük Boros volt. Hézer jól bíráskodott.

  Szeged, 1922. május 30.

  Előre—HTVE 1:0 (1:0)Az Előre csak nehezen tudta a lelkesen játszó vásárhelyieket megverni.

  Nemzeti Sport, 1922. május 29.
  Ma délután fél 6 órakor lesz a CsAK—Előre bajnoki mérkőzése a CsAK-pályán.
  _____________________________________________________
  CsAK — Előre 3:1 (1:0)

  Több ezer főnyi közönség előtt folyt le Péter és Pál napján az idény legizgalmasabb és legkritikusabb mérkőzése.
  A mérkőzés lefolyása a következő volt:
  Az Előre kezd. Hullámzó játék.
  Már a 8. percben a CsAK kornert ér el. A 11. percben újabb korner a CsAK javára.
  Majd a 17. percben gyönyörű lefutás és Holecska beadásából Penyaska megszerzi a CsAK első gólját.
  Úgy látszik ez felvillanyozta a CsAK-ot és fölénybe kerül. A 29. percben ismét kornért ér el. Mind jobban kidomborodik a CsAK fölénye és egymásután küldi a veszélyes lövéseit az Előre kapujára. Az Előre csak néha-néha tud szóhoz jutni.
  A második félidő 2. percben a Csak máris kornert ér el.
  Az Előre is átveszi a támadást és a 9. p.-ben kornert ér el. A 11. p.-ben a Csak javára korner.
  A Csak teljesen ura a helyzetnek és állandóan fölényben van, ami a 17. p.-ben Penyaska révén a Csak javára újabb goalt eredményez.
  Az Előre is igyekszik szerephez jutni és egy kapu előtti kavarodásból nem egész igazságosan megítélt 11-ből Jánossy megszerzi az Előre egyetlen goalját.
  Újra Csak fölény és a 31. p.-ben Podobni gyönyörű suttjával megszerzi a Csak harmadik goalját.
  A 35. p.-ben Korner az Előre ellen.
  A 40. p.-ben a bíró még egy igazságtalan 11-est itél az Előre javára, amit azonban Varga kapus szépen kivéd.
  Az Előre véglegesen letörik, a Csak a 41-ik p.-ben még egy kornert ér el.
  Kornerarány 7:2 a Csak javára.
  A Csak megérdemelte a győzelmet, olyan lelkes és odaadó, észszerű játékot produkált, hogy teljesen leverte ellenfelét. Könnyen nyerte meg a mérkőzést.
  A nap hőse Penyaska volt, aki maga két goalt rúgott.
  Az Előrén meglátszott az álandó csapatfelforgatás és a tréner változás, aminek köszönhető az, hogy nem érik be a helybeli játékosokkal, hanem egy mérkőzés kedvéért lehozattat egy, fél év óta nem szerepelt játékost.
  A bíró, Biró Béla (Budapest) volt, aki eltekintve néhány elenyésző tévedésétől, kifogástalanul és közmegelégedésre vezette a mérkőzést. Neki köszönhető, hogy a játék nem durvult el.

  Körösvidék, 1922. június 29. és július 2.
  Ma délután fél hatkor a Csak pályán a Szegedi Vasutas S. C. mérkőzik az Előrével. Egyenlő ellenfelek küzdelme lesz. Mi azonban az Előre győzelmében bízunk és reméljük, hogy a napokban ért nagy vereség után igyekezni fog a csorbán valamit köszörülni.
  __________________________________________________
  Előre — Szegedi Vasutas SE 1:1 (1:0)

  Elég szép számú közönség előtt folyt le vasárnap délután az utolsó bajnoki mérkőzés.
  A mérkőzés lefolyása a következő volt:
  Az Előre kezd. Mindjárt a Vasutasok veszik át a támadást és már a 3. percben kornert érnek el. Ettől kezdve a Vasutasok fölénybe kerülnek, de eredményt nem tudnak elérni.
  A 19. percben az Előre is felnyomul és Kvasz 40 méterről goalt lő.
  Ez felvillanyozza az Előrét, mert egymásután és pedig a 20., 37., 40. 42. percben kornert ér el és állandóan ostrom alatt tartja a Vasutasok kapuját.
  A második félidőben is az Előre van fölényben, de eredménytelenül. Míg a 15. percben kornert ér el.
  A Vasutasok igyekeznek az eredményt javítani és heves iramú támadást vezetnek az Előre kapuja ellen, aminek eredménye a 18. percben egy kornerből a kiegyenlítő goal.
  A 32. és 36. percben az Előre javára, a 34. percben a Vasutasok javára korner.
  A 38. percben 11-es az Előre javára, amit Jánossy a kapu fölé rúg.
  A Vasutasok újra erőlködnek, de már csak egy kornert tudnak elérni a 44. percben.
  Kornerarány 6:5 az Előre javára.
  A mérkőzés elég szépnek és izgalmasnak mondható.
  A Vasutasok tartalékkal játszottak.
  Az Előre megérdemelte volna a győzelmet, amit a 11-es értékesítésével meg is szerezhetett volna.
  Az Előre klasszissal felülmúlta ellenfelét, de a csatárok goalképtelensége okozta ezt az eredményt. A védelem kitűnő volt.

  A jóérzésű keresztény közönség nagy meglepetésére és felháborodására szolgált az a körülmény, hogy a bíró a sémi fajhoz tartozásának kidomboritása céljából fehér ingén tüntetőleg viselte fajának ismertető jelvényét, a „mógendóved"-et.
  Pedig szükségtelen ez a kellemetlen érzéseket kiváltó tüntetés, mert a közönség úgyis jól tudja, hogy a magyar footballbírói kar 80 százaléka zsidó. No meg aztán az arcukról is lerí faji hovatartozásuk.

  Körösvidék, 1922. július 2. és 4.