magyarfutball.hu

Vidéki bajnokság – Pestvidéki kerület, Váci alosztály, 1919 ősz 1919/1920

előző szezon Bajnoki végeredmény következő szezon
# csapat neve mérk. gy d v gólarány pontszám
1 Váci AC    :   
2 Váci SE    :   
3 Alagi SC    :   
4 Váci Vasas SC 1    :   
5 Tokodi SC    :   
6 Dorogi AC    :   
7 Esztergomi TK    :   
8 Dunaharaszti MTK    :   
9 Nagytétényi MTE 2    :   
  1. 1) volt Váci Vasasok Sport Clubja
  2. 2) új neve Nagytétényi Sport Egylet

Megj.: a két váci csapat azonos pontszámmal és gólaránnyal végzett, közöttük újabb mérkőzés döntött a Váci AC javára

Kerületi elődöntő:

Váci Atlétikai Club – Szolnoki MÁV Sport Egyesület 2:1
Rákoskeresztúri MTE – Monori Sport Egyesület 1:0

Kerületi döntő:

Rákoskeresztúri MTE – Váci Atlétikai Club 2:0 (1:0)

Amíg a fővárosban 1919 őszére konszolidálódott a politikai helyzet, addig ez a vidékre egyáltalán nem volt elmondható. A Tanácsköztársaság által az egyes városokban megalakított sportdirektóriumok teljesen felborították a sportélet addig jól működő kereteit. Olyan emberek kerültek az élre, akik sajátos nézeteik szerint akarták a sportot is irányítani. Később a vörös terroristák felszámolására verbuválódott ellenforradalmi különítmények túlkapásai akadályozták a helyi rendezvények meg-tartását. Különböző okokra hivatkozva elrendelt sportolási tilalom miatt szervezett bajnokság lebonyolítására még ősszel sem kerülhetett sor. Nehezítette a helyzetet az ország megcsonkítása, hiszen a nyugati, déli és északi kerületek székhelyei – Pozsony, Temesvár és Kassa – is elszakításra kerültek. A megmaradt csonka kerületek vezetőiket is elvesztették, így azok teljes újjászervezése vált szükségessé. Valamivel kedvezőbb volt a helyzet azokban a kerületekben, amelyeket csak ideiglenesen szálltak meg az idegen csapatok. Itt az egyesületek által megválasztott vezetőségek az MLSZ-től független, önálló autonómiával bíró szervezeteket – u.n. alosztályokat – hoztak létre. Ezek díjakat írtak ki, játékosigazolásokat eszközöltek, bíróképzést tartottak, fegyelmi döntéseket hoztak. Működésük azonban a vasúti közlekedés teljes hiánya miatt csupán egy-egy nagyobb városra (Pécs, Szeged) korlátozódhatott.
Ilyen körülmények között a szövetség ki sem írta az 1919/1920. évi vidékbajnokságot. Egyedül a pestvidéki kerület vállalta egyfordulós mérkőzéssorozat lebonyolítását, melyet sikerült is 4 alosztályban megrendeznie, az alosztálygyőztesek közötti tornával együtt.
Tavasszal a román katonai megszállás megszűntével a sportolási lehetőségek is javultak. Ehhez párosult a vasúti közlekedés beindulása. Szövetségi bajnoki kiírás hiányában az egyes kerületek a maguk által szervezett tornákon biztosították a versenyszerű labdarúgást a kerületükhöz tartozó klubok részére. A helyi kezdeményezéseket az MLSz is elismerte, támogatta, és a győztes csapatok tagjait díszes érmekkel jutalmazta.

Sajnos, számszerű eredmények nem állnak rendelkezésre. Az országos papírhiány leginkább a vidéki lapkiadókat sújtotta, így a helyi lapok csak korlátozott terjedelemben és ritkább időközönként, olykor rendszertelenül jelenhettek meg. Sporttudósításokra nem volt hely. A bajnoki sorrendet az 1920-ban kiadott „Football évkönyv” oldalairól vettük át.

A két váci csapat azonos pontszámmal és gólaránnyal végzett, közöttük újabb mérkőzés döntött a Váci AC javára. Figyelmet érdemel az újoncok nagy száma, melyek kivételesen hosszú éveken át településük elsőszámú csapatai maradtak. Az NB I-ig jutott Dorogi AC ekkor indult dicsőséges útjára.

A „legjobb vidéki csapat” címért ebben az évben sem mérkőztek a csapatok, mivel hivatalos kerületi bajnokok sem voltak.
források
1. Váci Atlétikai Club (ú)
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
2. Váci Sport Egylet
3. Alagi Sport Club (ú)
4. Váci Vasas Sport Club [*1]
5. Tokodi Sport Club (ú)
6. Dorogi Atlétikai Club (ú)
7. Esztergomi Testgyakorlók Köre (ú)
8. Dunaharaszti Munkás Testedző Kör (ú)
9. Nagytétényi Munkás Testedző Egylet (ú) [*2]
[*1] volt Váci Vasasok Sport Clubja
[*2] új neve Nagytétényi Sport Egylet

Földessy János dr: A magyar futball és az MLSz 1897 - 1925.
Magyar Football Évkönyv az 1919/20. évre
Sporthírlap. 1919., 1920.
Nemzeti Sport 1919., 1920.
Sportlap. 1920.
gaborpapi (fórum)
 
 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!