magyarfutball.hu

Magyarország † Szombati György (? 1916.04.05 - 1997.01.21)

nemzetiség
Magyarország
életkor
† 80 évesen elhunyt
(108 éve született)

játékos

pályafutás
?
eredmények / elismerések
?

edző

pályafutás
?
Békéscsabai Előre SC
1965- 1967
Gyulai MEDOSZ SK
? - ? (1969)
?
? - ?
eredmények / elismerések
?
 
 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: bbsz
    2023.08.17, 20:39 (szerk.: 2023.08.17, 22:13)
    Szombati György 75 éves
    „Életem a labdarúgás”


    Ki ne ismerné megyénkben, de az egész országban a labdarúgás barátai között Szombati Györgyöt? Az alacsony termetű, ma is fürge mozgású Gyuri bácsi a közelmúltban, április 5-én ünnepelte 75. születésnapját. Ebből az alkalomból kértük az idős mestert egy rövid beszélgetésre, felelevenítve az elmúlt évtizedek történéseit.

    Harminchat kilogrammosan
    — Mikor játszott először bajnoki labdarúgó-mérkőzést?
    — A Békéscsabai MÁV színeiben hamis igazolással 16 évesen először Gyulán játszottam bajnoki meccset. Jómagam csak a Békéscsabai MÁV színeiben szerepeltem, sajnos jött a háború, hadifogságba kerültem, Sztálingrádba vittek, s csak 1947-ben jöttem haza. Ekkor mindössze 36 kilogrammos voltam. Tokai Gábor leigazolt a Csabai Előréhez. Sajnos a háború alaposan megviselt, így a korábbi formámat nem tudtam visszanyerni.
    Negyvenévesen a Pamutszövő városi bajnokságban szereplő csapatában fejeztem be aktfv pályafutásomat. Ekkor már az egyesület elnöke is voltam, kiváló NB I-es női kézilabdacsapatunk volt.
    — A családban nemcsak ön futballozott, hol játszottak a testvérek?
    — Négyen vagyunk testvérek, a bátyám, János Franciaországba került, 11 évig futballozott profiként a Reims csapatában. Mihály bátyám a KAVÉ-ben játszott.
    — Mely csapatoknál edzősködött Gyuri bácsi az elmúlt évtizedekben?
    — 1945 után csak Békés megyei csapatnál edzősködtem. Hosszú ideig az Előrénél, majd a VTSK-nál, két évet húztam le Békésen, míg fél évig Gyulán dolgozhattam.
    Legutóbb az Előre fiataljait edzettem, most pedig a megyei ifjúsági és serdülőválogatott mellett segédkezem. Külön öröm számomra, hogy az ifisták bejutottak az országos döntőbe, míg a serdülők is igen közel álltak az első helyhez, végül a kalocsai selejtező-csoportban másodikok lettek.

    Cseh András képeslapjai
    — Edzői pályafutása során kitől tanulta a legtöbbet, kik alakították munkastílusát?
    — Jánosy Bélától, a 30-as évek országos amatőrbajnokságot nyert csabai BOHN SC kiváló edzőjétől tanultam a legtöbbet, ö megelőzte a korát, tornatermi edzéseket tartott, s már akkoriban bevezette például a lépcsőzést. Később az Újpesti TE csapatával Közép-európai Kupát is nyert.
    A későbbiekben Babolcsay Györgytől az NB I-be feljutott Előre vezető edzőjétől, akinek segítőtársa, pályaedzője voltam. Az egykori kiváló válogatott Honvéd-csatár stílusa, fegyelmezési módszerei, kiváló emberismerete mind-mind átsegítették a nehézségeken az akkori csapatot.
    — A tanítványok közül kire a legbüszkébb a 75 éves Szombati György?
    — Cseh Andrásra, egykori ifjúsági válogatott neveltemre, akit sikerült rábeszélnem arra, hogy tegye le az érettségit, hiszen így könnyebben boldogul majd az életben. Jelenleg a bajnökesélyes Budapesti Honvéd csapatkapitánya, aki minden külföldi vendégszereplésekor üdvözlőlapot küld nekem. Mindez rendkívül jólesik nekem. Emellett a volt válogatott fradista balhátvédre, Megyesi Istvánra, majd a volt honvédos és diósgyőri Szurgent Lajosra és Kriskó Lajosra vagyok büszke. A legfiatalabbak közül a szintén honvédos sokszoros ifjúsági válogatott Bánfira és a csabai játékosok közül Belvonra, Kanálra, Marikra, Miklyára. Azt hiszem, valamennyi, kezem alól kikerült játékosra jó emlékekkel gondolok vissza.
    — Mi volt eddigi legnagyobb edzői sikere?
    — A Békéscsabai Előre serdülő csapatával 1983-ban és a következő esztendőben is megnyertük az Országos Serdülő Bajnokságot és Serdülő Kupát. Szeretném kihangsúlyozni, ezt az eredményt nem egyedül értem el, az iskolák vezetői, a szülők mindig támogattak, sokat segített Such Sanyi technikai vezető is.
    — Milyennek ítéli meg a mai NB I-es Előre FC csapatát?
    — Most a tavasszal mély gödörbe került a csapat, de bízom abban, kikerül a kátyúból a szekér. Sok fiatal tehetséges játékos van Csabán, nekik még edződniük kell a legmagasabb osztályban, de a képességek alapján reálisnak tartom a bentmaradást.
    — A ma fiataljai között akadnak-e tehetséges játékosok?
    — Mindig voltak, lesznek és ma is vannak tehetséges fiatalok. Meg kell velük találni a hangnemet, képezni kell őket. Pályafutásom során mindig arra neveltem a gyerekeket, hogy szerényen, fegyelmezetten játszanak. Mióta edző vagyok, egyetlen játékosomat, Kékit állították ki csak a játékvezetők, ez is azt igazolja, a fegyelmezettség mindig fontos szempont volt nálam.

    Rz oldalvonal mellett
    — Befejezésül még egy kérdés. Szabadidejében mivel foglalkozik Gyuri bácsi?
    — Van egy kertem, ebben dolgozgatok. Amikor pedig megkezdődnek a focimeccsék, ott vagyok az oldalvonal mellett, hiszen életem a labdarúgás. Szerencsére még erőm engedi, így örömmel tölt el ez a szép játék.
    kép
    Az elmúlt évtizedek során számos kiváló játékos került ki Szombati György keze alól. A kitűnő utánpótlást nevelő szakembernek további jó egészséget kívánunk munkájához!
    (Verasztó) Fotó: Fazekas Ferenc

    Békés Megyei Népújság, 1991. április 23.
    Újság még a VTSK háza táján, hogy a Bcs. Előréhez távozott Szombati György edző helyett Piller Sándor tanár, oktató vette át az első csapat edzéseinek irányítását.

    Békés Megyei Népújság, 1965. július 27.
    Elhunyt Szombati György

    Meghalt Szombati György békéscsabai labdarúgóedző. A kiváló szakember január 21-én, életének 81. évében hunyt el.

    Mezőberényben ismerkedett meg a ladarúgással, a helyi csapatban játszott, majd fiatalon már az 1950-es években Berényben edző lett. Innen útja Békéscsabára vezetett, ahol hosszú évtizedeken át dolgozott a labdarúgók mellett. A hatvanas évek elején a Békéscsabai VTSK felnőtt NB III-as együttesének szakvezetője volt, ahol Dobó, Schneider, a Budapesti Honvédba került gólerős csatár, Szurgent Lajos vagy a későbbi válogatott ferencvárosi balhátvéd, Megyesi István játszottak a csapatában.
    Az Előre NB II-es csapatához 1964-ben került, majd 1968-tól az utánpótlás-nevelés meghatározó egyénisége. Az Előre serdülő együttesével országos bajnokságot nyert.
    A lila-fehéreknél kibontakozott tanítványai közül ketten nagy válogatottak lettek. Cseh András és Bánfi János miután távoztak Békéscsabáról, a Budapesti Honvédből öltötték magukra a válogatott mezét. Többen az utánpótlás és ifjúsági válogatottságig jutottak, így például Belvon Attila, Kasik Zsolt. Hosszú időn át volt a Békés megyei ifjúsági válogatott szakvezetője, megyei utánpótlás-felelős.

    Szombati György, a Békés Megyei Labdarúgószövetség örökös tiszteletbeli elnökségi tagja volt. Tavaly március 15-én megkapta a „Békéscsaba sportjáért” kitüntetést.

    Szombati Györgyöt január 24-én, pénteken 15.00 órakor helyezik örök nyugalomra a békéscsabai Vasúti temetőben. Emlékét megőrizzük!

    Békés Megyei Hírlap, 1997. január 23.