magyarfutball.hu

Szovjetunió - Magyarország 2 : 2 17:00

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
videók
mérkőzés értékelése
Európabajnokság 1992, selejtező
656. hivatalos válogatott mérkőzés
helyszín : Moszkva, Luzhniki Stadion
játékvezető : Petrović Zoran (Jugoszlávia)
nézőszámok:
  1. MTI: 40.000
  2. nso.hu: 40.000

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: magyarfutball.hu
    2017.05.31, 12:18 (szerk.: 2017.05.31, 12:44)
    A tervezett 16-tal szemben mindkét válogatottban eggyel-eggyel kevesebben kaptak helyet, mert betegség miatt a ,,nagyok,, közül Marozsán János, a fiatalok közül pedig Szabados József nem áll a szakvezetés rendelkezésére.

    Hétfő délután a MALÉV különjáratával a következő játékosok keltek útra:

    A-válogatott:

    Kapusok:
    Petry Zsolt (FC Gent), Brockhauser István (UTE)

    Mezőnyjátékosok
    Mónos Tamás (FC Liege), Disztl László (FC Bruges), Limperger Zsolt
    (Burgos), Lőrincz Emil (Molenbeek), Szalma József (Fortuna Sittard),
    Kozma István (Dunfermline), Détári Lajos (Bologna), Kiprich József
    (Feyenoord), Lipcsei Péter (Ferencváros), Vincze István
    (Kispest-Honvéd), Kovács Kálmán (Auxerre), Duró József (Siófok),
    Fischer (Siófok)

    MTI, 1991.09.23

    Moszkva, 1991. szeptember 19. csütörtök (TASZSZ) - Hat nappal a Szovjetunió - Magyarország labdarugó Eb-selejtező (Moszkva, szerda, 18 óra) előtt csütörtökön a házigazdák szövetségi kapitánya, Anatolij Bisovec nyilvánosságra hozta a mérkőzésre készülő válogatott keret névsorát.

    A szakvezető az egyik legfontosabb Eb-mérkőzésre nyolc külföldön szereplő játékost is hazahivott, de nem számit az idegenlégiósok közül a görög Olympiakosban játszókra, vagyis Protaszovra, Szavicsevre és Litovcsenkóra.

    A kerettagok péntektől a moszkvához közeli Novogorszkban készülnek az ujabb megméretésre.

    - Néhány napunk van, hogy lelkileg, fizikailag felkészitsük a játékosokat a magyarok elleni összecsapásra, ez idő alatt a különböző stilusu külföldi csapatokban szereplőknek is meg kell barátkozniuk a mi elképzeléseinkkel. Ami pedig a találkozót illeti: nagyon nehéznek igérkezik, hiszen a továbbjutás szempontjából számunkra kulcsfontosságu.

    A keret névsora:

    kapusok:
    Csercseszov, Harin

    mezőnyjáttékosok:
    Galjamin, Cvejba, Csernisov, D. Kuznyecov, Kornyejev, Mosztovoj, Kolivanov, Szergejev, O. Kuznyecov (Skócia), Mihajlicsenko (Skócia), Salimov (Olaszország), Alejnyikov (Olaszország), Kancselszkisz (Anglia), Juran (Portugália), Kulkov (Portugália), Chadadze (Svédország)

    A legnagyobb meglepetést a gruz Chadadze beválogatása jelenti, róla ennyit mondott a kapitány:
    - A Svédországban játszó 23 éves futballistáról hosszabb ideje nagyon jó hireket hallottam, ezért döntöttem ugy, hogy a válogatottban is kipróbálom a hátvédet.
     
  2. avatar: fgymat
    2013.05.05, 16:25 (szerk.: 2017.05.02, 13:11)
    Eb-selejtező Moszkvában

    Mészáros István, az MTI kiküldött munkatársa jelenti:

    Moszkva, 1991. szeptember 25. szerda (MTI) - Szerdán este Moszkvában a Luzsnyiki Lenin stadionban játszották a Szovjetunió - Magyarország labdarugó Eb-selejtezőt.

    A magyarok délelőtt városnézésen vettek részt, ellátogattak a Lenin-mauzóleumba, majd a Lenin-hegyen a Lomonoszov egyetem környékén tettek egy sétát. A válogatott a kereskedelmi kirendeltségen ebédelt, majd a taktikai érétekezlet után egy kiadós délutáni szieszta következett. Helyi idő szerint 17 órakor, két órával a kezdés előtt a csapat már a stadionban volt, a futballisták első útja a játéktérre vezetett, hogy megvizsgálják, a keddi nagy esőzés mennyire áztatta fel a talajt.

    (Mi tagadás: az egésznapi szép őszi időnek estére már nyoma sem volt, összefüggő sötét felhők takarták az égboltot, ahogy mondani szokás, ismét levegőben lógott az eső lába.)

    Ugyanakkor a szovjetek még egész nap Novogorszkban készültek az összecsapásra, s csak valamivel Kovácsék után érkeztek meg a mérkőzés színhelyére. Amint Szergej Alejnyikov, az együttes oszlopos tagja elmondta: edzés már nem szerepelt programjukban, de egy átmozgató foglalkozást még tartottak a délelőtt folyamán.

    A nézők lassan gyülekeztek, amikor fél órával a kezdés előtt a magyarok elsőként kifutottak, még csak néhány ezren lézengtek a lelátókon. Détáriékat előbb nagy füttykoncert fogadta, majd udvarisan megtapsolták a vendégek nemzeti tizenegyét.

    Közben nyilvánosságra kerültek az összeállítások: Mészöly Kálmán szövetségi kapitány nem változtatott a jóelőre megadott névsoron, viszont kollégája, Anatolij Bisovec két helyen is eltért a várt együttestől: a hátvédsorban Oleg Kuznyecov helyett Dmitrij Galjamin, míg a csatársorban Szergej Juran helyett az augusztusi oslói Eb-selejtezőn ,,kétpontos,, gólt rúgó Alekszandr Mosztovoj kapott helyet.

    A jugoszláv Petrovics játékvezető sípjelére az együttesek az alábbi összeállításban kezdtek:

    Szovjetunió:
    Csercseszov - Csernisov - Galjamin, Cvejba - Kancselszkisz, Alejnyikov, Mihajlicsenko, Kulkov, Salimov - Kolivanov, Mosztovoj

    Magyarország:
    Petry - Disztl L., Limperger, Lipcsei - Mónos, Kozma, Détári, Lőrincz, Szalma - Kiprich, Kovács K.

    A nézőtéren lehettek vagy 30-35 ezren, amikor a szovjetek útjára indították a labdát. A várakozással ellentétben a hazaiak nem rontottak a magyaroknak, inkább ki akarták csalogatni őket, hogy valamelyest fellazuljon a védelmük. A szurkolók akkor hördültek fel először, amikor a bal oldalon Kolivanov húzott el, de beadása nem jutott el a társakig. Aztán Alejnyikovnak volt egy jó szögből elvégzett szabadrugása, ám a lapos lövés elkerülte a kapu jobb alsó sarkát. A 13. percben nagyon szép támadást vezettek a vendéglátók: Kulkov futott el a jobb oldalon, középre adása nagy nehezen eljutott Mihajlicsenkóig, ő azonban nem jól találta el a labdát, így Petrynek nem okozott különösebb gondot a védés.

    Már-már tűzbe jöttek a szovjet drukkerek, amikor a magyarok egy váratlan góllal lehűtötték a kedélyeket: a jobb oldalon ide-oda pattogó labda Kozmától Détárihoz került, a Bologna idegenlégiós karmestere pompás labdát tálalt a védők közül kilépő Kiprich elé, ő mellel maga elé tette a pettyest, majd a kimozduló Csercseszov mellett higgadtan a jobb alsó sarokba helyezett (0:1). (Ezzel megszakadt a szovjet csapat nagy sorozata, hiszen az eddig lejátszott öt Eb-selejtezőn egyszer sem vették be kapuját.) A másik oldalon Kolivanov ugrott ki, közeli bombáját Petry vetődve tett ártalmatlanná. Valamivel később Mónos lendült meg a jobbszélen egyedül húzott kapura, Csernisov csak szabálytalanul tudta megállítani, mégis elmaradt a sárgalapos figyelmeztetés. Közben a 23. percben cserére kényszerültek a vendéglátók: a sérült Cvejba helyett O. Kuznyecov állt be. Rögtön utána Mihajlicsenko vágott ki nagy szólót, Petryt is kicselezte, de lövését a visszafutó Lőrincz a gólvonalról szögletre fejelte.

    A szovjetek mintha nagyon sebességbe kapcsoltak volna, egymás után vezették veszélyes támadásaikat, egy ízben Szalma az utolsó pillanatban sodorta el a labdát a szabadon hagyott Kolivanov elől. A magyarok beszorultak saját térfelükre, nehezen tudták megtartani a labdát, így csak ritkán jutottak túl a felezővonalon. A 32. percben Lipcsei felrúgta Kolivanovot, ezúttal előkerült a sárga lap a jugoszláv bíró zsebéből. Egyre gyakrabban hallatszott füttyszó a nézőtérről, a hazai szurkolók mind türelmetlenebbül követelték kedvenceiktől az egyenlítést. A 37. percben a fiatal Lipcsei követett el nagy hibát a 16-oson belül, az alapvonal közelében teljesen fölöslegesen elkaszálta a labdáért induló Mihajlicsenko lábát. A határozottan megítélt, kétségbe sem vonható büntetőt Salimov laposan a jobb alsó sarokba rúgta (1:1). (Nem sok hiányzott, hogy a jó irányba mozduló Petry elérje a labdát.)

    A 41. percben a magyarok is cseréltek, Mónos helyett Duró lépett pályára. A hajrában Disztl is felvágta a rendkívül gyors Kolivanovot, de ő is megúszta sárgalapos figyelmeztetés nélkül, Petrovics játékvezető csak megjegyezte magának a ,,tettes,, mezszámát. Aztán még Petrynek akadt dolga, a büntetőterületen kívül lábbal kellett felszabadítania a gólra éhes Kolivanov elől, akit Salimov próbált jó átadással helyzetbe hozni.

    A félidőben:
    Szovjetunió - Magyarország 1:1
    Moszkva, Luzsnyiki Lenin stadion, 40 000 néző, V: Petrovics (jugoszláv)
    gólszerzők: Salimov (37. p. - 11-esből), illetve Kiprich (16.)

    Fordulás után Kiprich tett keresztbe egy labdát, ám a jobb oldalon felfutó Kozma elhamarkodottan kapásból a kapu fölé bombázott. S jött a hidegzuhany - na nem az égi áldás formájában - a hazaiak megszerezték a vezetést: Kulkov cselezgetett, Salimovhoz továbbított, s ő 14 méterről lőtt, Petry csak beleütött a labdába, Szalma nem tudott felszabadítani, Kancselszkisz időben eszmélt, s közelről a hálóba pofozta a pettyest (2:1). Utána Kulkov is feliratkozott a sárgalaposok közé, mert az oldalvonal közelében leterítette Durót. A magyarok a korábbinál bátrabban támadtak, de igazán veszélyes helyzetet nemigen tudtak összehozni. Mindez azzal járt, hogy a védekezésre nem mindig maradt elég erő. Egy alkalommal ezt használta ki Kolivanov, mindenkit faképnél hagyott, de Petry eszén már képtelen volt túljárni, emelését a kapus - igaz másodszorra - mentette. Újból Kolivanov volt a főszereplő, beaadását azonban Limperger szépen lekapcsolta Mosztovoj elől, majd rögtön utána ugyanő került helyzetbe, középre tartó lövését védte a jól helyezkedő Petry. A nézőknek nem volt okuk az unalomra, élvezetes párharcot láthattak, időnként mégis magukat szórakoztatták, a mexikói vb-ről megismert szektoronkénti hullámzással. A 68. percben kettős csere történt, előbb Juran folytatta Mosztovoj helyén, majd Fischer kapott lehetőséget Kozma helyett. Egy lelkes kis csapat ,,Ria, Ria, Hungária,, buzdítással próbálta felrázni a válogatottat, de a sokszoros túlerőben lévő hazai drukkerek túlharsogták a fiatalokat, így maradt a zászlólengetés. Érdekes volt hallani, hogy a vendéglátókat sokszor ,,Rosszija, Rosszija,, kiáltással buzdították, hiába, változnak az idők... A 75. percben Limperger is sárga ,,kártyát,, kapott, mert a 16-os előtt szabálytalanul szerelte Kolivanovot. Még messze volt a találkozó vége, de a szurkolók már ütemes tapssal köszöntötték a szovjet futballistákat, akik a két ponttal újabb nagy lépést tettek volna az Eb nyolcas döntője felé vezető úton. Már mindenki az önfeledt ünnepléshez készülődött, amikor a 84. percben egy jobboldali beadás valahogy eljutott Kiprichig, ő nem sokat habozott, 14 méterről, félfordulásból kilőtte a bal alsó sarkot (2:2). Közvetlenül a lefújás előtt még Kulkov előtt adódott egy nagy helyzet, de hatalmas bombája centiméterekkel elkerülte a kaput, tehát az eredmény már nem változott. Ez egyben azt jelentette, hogy a szovjet válogatott megőrizte veretlenségét, de még semmi sem dőlt el, matematikailag a norvégok és az olaszok is behozhatják őket.

    A magyar válogatott minden elismerést megérdemel a dícséretes helytállásért, végig egyenrangú ellenfélnek bizonyult. A legnehezebb percekben sem roppant össze, a helyzetkihasználással sem maradt adós, így aztán feltétlenül rászolgált az egyik pontra. Ez az eredmény mindenképpen sikerként könyvelhető el.

    A végeredmény:

    Szovjetunió - Magyarország 2:2 (1:1)
    Moszkva, Luzsnyiki Lenin stadion, 40 000 néző, V: Petrovics (jugoszláv)
    gólszerzők: Salimov (37. p. - 11-esből), Kancselszkisz (47.), illetve Kiprich (16., 84.)
    sárga lap: Kulkov (49. p.), illetve Lipcsei (32.), Limperger (75.)
    csere: Cvejba helyett O. Kuznyecov (23. p.), Mosztovoj helyett Juran (68.), illetve Mónos helyett Duró (41.), Kozma helyett Fischer (68.)
    jók: Kulkov, Mihajlicsenko, Kolivanov, Mosztovoj, illetve Petry, Limperger, Lőrincz, Kiprich

    A 3. selejtező-csoport állása:

    1. Szovjetunió 6 4 2 - 10- 2 10 pont
    2. Norvégia 6 3 1 2 8- 4 7
    3. Magyarország 7 2 3 2 10- 9 7
    4. Olaszország 5 2 2 1 9- 4 6
    5. Ciprus 6 - - 6 2-20 0

    Következő mérkőzés: Szovjetunió - Olaszország, október 12.

    Nyilatkozatok:

    Anatolij Bisovec, a szovjet válogatott szövetségi kapitánya:
    - Nem úgy alakult az összecsapás, ahogy elképzeltem, játékosaim nem azt tették, amit kértem. Azt hittem, hogy a fiúk képesek lesznek menet közben változtatni, ha erre szükség van, ám Kulkov és a többiek csalódást okoztak. Köszönöm a magyaroknak, hogy leckét adtak, ismét bebizonyosodott, nem szabad leállni akkor sem, ha mi vezetünk.

    Mészöly Kálmán, a magyar válogatott szövetségi kapitánya:
    - Számunkra az volt a lényeg, hogy ne pont nélkül távozzunk, s valamit törlesszünk amiatt, hogy áprilisban Budapesten vereséget szenvedtünk. Ennek az eredménynek nagyon örülök, különösen azért, mert nagyon jó, szinvonalas mérkőzésen értük el. Azt hiszem, a nézők jól szórakoztak, ami annak is köszönhető, hogy négy gól is született. Szerintem a döntetlen megérdemelt, sőt, nagyobb szerencsével akár nyerhettünk is volna. Én nem tudom megítélni, de a játékosok állítják, hogy a második szovjet gól előtt szabálytalanság történt, viszont ennek megítélése mindig csak kizárólag a játékvezető dolga. Azért azt hozzáteszem, hogy - csupán önmagam megnyugtatása kedvéért - otthon videón még néhányszor megtekintem majd ezt a vitatott jelenetet.

    Gallov Rezső helyettes államtitkár, az OTSH elnöke:
    - Elég jó jósnak bizonyultam, én döntetlent, éppen 2:2-t vártam, ezt többen is igazolhatják. Ez a mérkőzés is bebizonyította, hogy Mészöly Kálmán válogatási szisztémája helyes, nehéz lenne ennél jobb csapatot összehozni. Ebben ugyanis a külföldön játszó idegenlégiósok és a hazai fiatalok remekül egészítik ki egymást, nagyon jó csapatot alkotnak. A legjobban engem az az őszinte, baráti légkör lepett meg, ami az együttes körül uralkodik.

    Dr. Laczkó Mihály, az MLSZ elnöke:
    - Csodálatos mérkőzés volt, a második félidő alapján győzelmet érdemeltünk volna. Idegenben óriási eredmény a döntetlen.

    Berzi Sándor, az MLSZ főtitkára:
    - Nagyon nagyra értékelem, hogy a fiúk vesztett helyzetből tudtak egyenlíteni, szerintem reális eredmény született.

    Lipcsei Péter:
    - Véleményem szerint korrekt játékvezetés mellett nyerhettünk volna, a tizenegyes előtt nem rugtam fel Mihajlicsenkót, ő rugott a lábamba, úgy esett el. A második gól előtt pedig Szalmát két kézzel belökték a kapuba, a játékvezető azonban ezt nem vette észre.

    Kiprich József:
    - Nagyon jó csapattal szemben értünk el igen értékes döntetlent, arra nem számítottam, hogy két gólt is szerzek, de a szoros eredményben mindenképpen bíztam.

    Petry Zsolt:
    - Ha megmarad a mostanihoz hasonló hozzáállás, akkor nem volt hiábavaló az eddigi munka, érdemes volt két évet a csapatépítésre szánni, ennek még a jövőben láthatjuk nagy hasznát.

    forrás:
    MTI
     
  3. avatar: fgymat
    2009.05.24, 11:22 (szerk.: 2017.05.02, 13:04)
    Tétmérkőzés igazi tét nélkül. Bár ez is Európa-bajnoki selejtező, de számunkra már...

    Látható volt, hogy a szovjet csapatban nincs akkora elszántság, mint amekkorát (sajnos) megszoktunk tőlük. A magyar válogatott kihasználta ezt a kínálkozó lehetőséget és lendületesen, energikusan kezdett. Ennek eredményeként a vezető gólt is megszereztük. Ez azért a hazai csapat önbecsülését is " felpiszkálta" és nagyobb sebességre kapcsoltak. A félidő végére már egyenlő volt az állás.

    A második játékrészben a szovjetek kezdtek erőteljesebben és ők szerezték meg a vezetést is. Ezután lefékeztek és ismét előttünk nyíltak lehetőségek. A mérkőzés végéhez közeledve egyenlítenünk is sikerült.

    Az egész találkozó alatt jól játszott válogatottunk. Minden csapatrész megállta a helyét. Az eredmény pedig akár sikerként is elkönyvelhető.

    A mérkőzés után az MLSZ felbontotta a Mészöly Kálmánnal kötött szerződést. A szövetségi kapitány saját kérése volt ez, mert szeretett volna elfogadni egy kedvező külföldi ajánlatot.

    forrás:
    mafoci
     
  4. avatar: magyarfutball.hu
    2009.03.11, 12:12 (szerk.: 2017.05.02, 13:04)