magyarfutball.hu

Zuglói AC - UTE 0 : 5

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése
I. osztály 1922/1923, 13. forduló
játékvezető : Gerő Ferenc
nézőszámok:
  1. nela: 7.500

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: seamandarin
    2022.04.11, 19:13 (szerk.: 2022.04.12, 10:01)
    UTE — Zuglói AC 5:0 (4:0)

    Hungária-ut
    Biró: Gerő Ferenc

    Az UTE diadalmas spanyol turája és a mérkőzést megelőző bonyodalmak után hatalmas érdeklődés előzte meg az ujpesti együttes tavaszi bemutatkozását, amely — s ezt örömmel állapítjuk meg — a legteljesebb siker jegyében folyt le.

    Az UTE csapatat már a pályára léptekor hatalmas ovációval fogadták, bár a csapat nagyszámú hívei, mindjárt ez első pillanatban aggódva állapitották meg, hogy az együttes nem komplett; Paulusz helyén Bluhon, Peics posztján pedig Király állott sorompóba. Ez az aggodalom azonban csak néhány percig tartott, mert a csapat olyan lendületes és stílusos játékba kezdett, amely mindenkit meglepett s bizakodóvá tett. Az első lendületes támadásokat ujabbak követték s a meglepett Zugló-védelem alig tudott lélekzethez jutni, amikor a 7. percben már bent volt az első labda a Zugló hálójában. Schaller áttört magát a védelmen, de észrevéve a Zugló kapuja előtt tömörült falanxot, lövés helyett hátra adja a labdát Pribojnak, akinek éles, lapos labdája a kapufa mellett jut a Zugló kapujába (1 :0),A 11. percben Szidon gyönyörű egyéni akciójának befejezéseképen középre adja a labdát s Priboj a második gólt fejeli (2:0). Két perccel később ismét a Zugló kapujában a labda; Príboj 20 méteres éles lövése felső kapulécet ér s onnan visszapattanva, Barabás hátáról kerül a kapuba (3:0). Ezután az UTE enged egy kissé a tempóból, a Zugló is levegőhöz jut, de a „Fogl-gáton" megtörik minden igyekezetük. A félidő utolsó percében Schaller szökteti Pribojt, aki közvetlen közelről megszerzi a negyedik gólt (4:0).

    A második félidő az UTE állandó támadásainak jegyében telik el, de a Zugló védelme, élén Zwolenszkyvel, elszántan védekezik, ugy hogy az UTE csak a 38. percben tud ujabb eredményt elérni; a tisztán kiszökő Pribojt a 16-oson belül elgáncsolják,mire a megítélt ll-est ugyanő góllá értékesíti. (.5:0.)

    A csapatok teljesítményéről szólva mindenekelőtt meg kell állapítanunk, hogy a mély és sáros talaj nagyon megnehezítette a kombinációs játék kifejlődését, s kettőzött erőkifejtést követelt a csapatoktól. E részben természetesen az UTE győzte tudással és erővel jobban, s olyan pompás nívóju futballal örvendeztette meg a nézőket: amelynél külömbet a legfittebb UTE-tól sem várhattunk volna száraz, könnyű talajon sem. Kleinnek a kapuban nem volt egyetlen komoly védeni valója sem. Fogl II. volt mint mindig, ezuttal is a védelem oszlopa; kapcsolásai, tiszta rugásai azt bizonyítják, hogy ismét a régi. Jó partnere volt az öccse, akinél rugó technikája szintén kifogástalan kapcsolásai és helyezkedése azonban már kevésbbé. Nagyszerűen működött a Kelecsényi—Baubach—Király halfsor, amely ugy a védelemben, mint a támadásban, a helyén volt. Észszerű helyezkedéssel már csirájában akasztotta meg a Zugló csatárok akcióit, emellett azonban jól értékesíthető, pontos passzokkal látta el a saját csatársorát. Egyénileg nekünk Király tetszett a legjobban.

    A csatársor ugyanolyan gyors, energikus és lendületes, amellett leleményes és fordulatokban gazdag játékot produkált, amely az őszutói sorozatos ötgólos győzelmekhez hozzájuttatta. Pribof volt a támadások lelke, s — amire rég nem volt példa — valamennyi gól szülőapja. A góllövés dicsőségével azonban még nem ért véget Priboj érdemeinek sorozata, mert ó volt az első, aki észrevette, hogy csak cipőorral rugott, emelt passzokkal lehet sikerrel operálni s társai ezt a stílust, mely különben igen közel jár az UTE száraz pályán is kultivált játékmodorához, teljesen át is vették. Schallernal: volt néhány kitűnő momentuma, amely igazolni látszott spanyolországi nagyszerű szereplését, de mintha ö érezte volna a legjobban az utazás okozta fáradalmakat. Gyors szélső volt Szidon, aki pontos beadásaival és néhány élés lövésével tűnt ki. Kellemesen tűnt fel Kósa, akit pedig az ősszel mindig mint a csapat leggyengébb emberét kellett említeni. Finom technikája a spanyol tura jótékony hatásaképen eréllye! párosult s e kettő ezuttal a csatársor egyik legértékesebb tagjává avatta. Bluhon jobbszélsőt keveset foglalkoztattak, de dicséretére kell megállapítanunk, hogy ezt a keveset hibátlanul látta el.

    A Sefcsik nélkül felálló Zugló már a startnál elvesztette minden esélyét, mert a Zwolenszkyt kivéve, gyengébb fizikumú játékosainak nemcsak az UTE nagvöbb tudásával, hanem a nehéz és mély talajjal is meg kellett küzdeniük. Barabás kapus a gólok ellenére is, különösen a második félidőben szépen védett. Hatalmas munkát végzett Zwolenszky, aki néha szinte egyedül állott ellent az UTE támadásainak. Fáradhatatlanul golgozott a Herztfeld—Pálffy—Hajdu összeállításu halfsor, mig a csatársor játéka nem állja ki a kritikát.

    UTE: Klein—Fogl II. Fogl III- Kelecsényi, Baubach, Király— Bluhon, Kósa, Priboj, Schaller, Szidon.
    Zugló: Barabás— Sternberg II, Zwolenszky— Herzfeld, Pálffy, Hajdu —Láng, Watzek, Kozma, Bán, Neumayer.

    Sporthirlap, 1923. február 19.