magyarfutball.hu

Hungária FC - Nemzeti SC 3 : 0

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése
Profi I. liga 1930/1931, 8. forduló
nézőszámok:
  1. nela: 5.000

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: seamandarin
    2023.08.11, 22:49
    Hungária-Hemzeti 3:0 (1:0)
    Az első félidő zavaros játéka után a Hungária biztosan győzte le a gyenge csatársorral kiálló Nemzetit
    Góllövő: Weber, Barátky, Sárvári
    Hungária-út, 5000 néző. Bíró: Csárdás.
    Hungária: Ujváry — Nagy, Mándi — Kompóti, Weber, Sebes — Varga, Barátky, Kalmár, Sárvári, Titkos. Nemzeti: Gallina — Flóra, Török— Hossó, Buza, Belcsik — Győry, Vadas, Szenes, Odry, Czétényi.
    Amint a Hungária kezd az érezhető szél ellen, az állóhely népe éljenzi kedvenc csapatát. Buza vágja vissza a labdát magasan, Weber fejjel adja előre, Sárvári Titkoshoz továbbít. A szélső elrohan, beível, Belcsik fejéről Sárvári elé pattan a labda, aki kapásból lő. A lövés nyomán elakad a labda Flóra lábán, de az akció nagysága, szépsége megragadja a nézősereget,mert remek volt. Az ember azt hinné, hogy így folytatódik a játék. Ebben a hitben azonban hamarosan csalódik mindenki. Két szabadrúgás után Ujváry is labdához jut, majd egészen változatossá válik a játék. Czétényi első, de nem utolsó ofszájdja után Kompóti Kalmárnak ad, akinek félmagas lövése elkerüli a kaput. Czétényi második ofszájdja után Sárvári jobbra vágja át a labdát s Barátky lövése nyomán nehéz helyzet kerekedik a Nemzeti-kapu előtt.
    A kibontakozás után Szenes Czétényit szökteti, a beadásból Odry fejel, de csak Nagy lábáig jut el a labda. Hosszú, eseménytelen mezőnyjáték után a 13.percben Barátky kapásból, fordulásból háló fölé sikerült lövéséért kap tapsot. A Nemzeti válasza: Odry—Szenes—Győry támadás, utóbbi kitűnő helyzetbe kerül, de nem tudja kihasználni s a labda háló fölött repül el. A Nemzeti most ott marad egyideig a Hungária térfelén, Ujváry többször nyúl labdához, míg a 18.percben Török felesleges hazudása viszi csak el a játékot Gallináig. A Hungária rohamára azonban a Nemzeti mesés támadást vezet. Gallina kirúg, Buza Szenes elé ad, aki laposan balra rúgja a labdát. Az egészen kitűnően játszó Nagy váratlanul lyukat rúg s Czétényi elrohan a vonalig. Jól ível be, Szenes biztos fejessel küldi a kapufa mellé hálóba a labdát, ám közben Vadas ofszájdra szalad s a bíró már a gól megszületése előtt fütyül. 20. perc: Czétényi újabb ofszájdja után összefüggő támadás végén Kalmár lő fölé, majd Barátky emeli fel a labdát. Barátky újabb lövése kornert hoz, de közben már egészen ellanyhul a játék. Buza fölényesen tartja a mezőnyt Odry nagy szerencsével vergődik át a védők között, a tizenhatoson belül Weber elesik, mintha kézzel is ütné a labdát, amit azonban Odry Győry elé tól, hogy Ujváry csak az utolsó pillanatban szedheti fel. A következő támadás végén Odry fölé lő. A kirúgással Titkos elnyargal s nagy lövését a 37.percben Gallina csak nehezen tudja kiütni. Nem messze kerül a labda.
    Weber kapja meg, előre tör vele s mintegy 20 méterről szép lövéssel a bal felső sarokba küldi. Gallina megüti ugyan, de a fáról bepattan a gól. (1:0).
    Odry nagy lendületű támadása végén fölé bombáz, Czétényi újra orszájára fut s az utolsó percben nagy harc dúl a Nemzeti kapuja előtt. Török és Sárvári kerül a földre, de semmi kellemetlenség nem történik.
    Kezdés után az első esemény Titkos rohanása, aki hosszú centert küld a kapu elé. Barátky nehéz szögből fejel így Gallina kezébe. Némi hullámzás után Titkost kornerre szerelik s a sarokrúgás után a Hungária ott tanyázik a Nemzeti kapuja közelében. Sebes dörgő kapufát lő s csak Varga mellé lövése szabadítja fel Gallina kapuját a 7. percben. Vargát tévesen fújja le a bíró, Kompóti rosszul dob taccsot s némi Nemzeti lendület után Győry kerül jó helyzetbe, de most is kapu fölé céloz. A 12. percben Kalmár átrohan a védelmi gyűrűn, de nyomják s így kapu mellé kerül a labdája. Ez már az igazi Kalmár volt! Hungária tovább támad s a 13. percben Sárvári hirtelen jobbra vágja át a labdát, mely Barátky elé hull és ő mintegy nyolc méterről pompásan lövi az ellenkező kapufa mellé a második gólt. (2:0).
    A kék-fehérek lendülete most állandó, sőt fokozódó. Varga elől a küzdő Török kornerre pöccinti a labdát, de a bíró nem lát kornert, sőt a további Hungária-ostrom alatt is többször hibázgat. Nagy hibát azonban a 20. percben követ el, amikor a kapura törő Barátkyt Vadas szándékosan, hátulról elkaszálja. A csatár elesik s általános meglepetésre elmarad a 11-es.
    A labda azonban ismét a Nemzeti kapuja felé tart félmagasan s Török akasztja meg tisztán láthatóan a mellével. A bíró most fütyül s büntetőt ítél. A Nemzeti némi reklamálása után Kalmár áll neki a labdának s a bal kapufa felé lövi félerősen a labdát. Gallina nagyon jó érzékkel ugrott s elfogta a lövést.
    Barátky közben a gáncs óta pihent , a Hungária kornere csalja be ujra a pályára. A 24. percben szabadul fel a Nemzeti s ismét Győry fölé lövése fejezi be a támadást. Kalmár harca kárbavész Sárvári lesállása miatt, a 28. percben pedig a rohanó Titkos csúnyán talpal bele Hossó lábába, hogy a bíró figyelmezteti is a szélsőt. Kalmárt Török Gáncsolja, Barátky nagy szabadrúgása Gallina kezén csúszik kornerre. A sarokrúgást a kapus üti a mezőnybe s a Nemzeti támad ismét, de semmi súlya sincs a csatársorának. A 32. percben azonban Győry korneréből Szenes fejel s Ujváry nagy védéssel üti ki a labdát balra. Innen Czétényi emeli középre s most Buza fejel, de Ujváry vetődve fog. Szép jelenet volt! Varga rohan el s a kapu szájából lő mellé, miközben Kalmár góléhesen lesi a beadást. A következő támadás végén is addig igazítja a jó helyzetbe került Varga a labdát, míg elkotorják előle. A tribün most is kornert lát, de a bíró nem. A 38. percben születik meg az utolsó gól.
    Kalmár viszi a támadást s mesésen játsza tisztára Sárvárit, akit Flóra nyom ugyan, de pár lépésről mégis a jobb sarokba teszi a csatár a labdát. (3:0).
    A Hungária kornere után a 43. percben Szenes jó helyzetbe hozza Czétényit s a szélső remek lövését Ujváry védi kornerre. Kifejelik, Buza mellé lő, majd gyors rohamok után az utolsó pillanatban is kornert ér el a Nemzeti, de már nincs idő a rúgásra.

    Nemzeti Sport, 1930. november 17.