magyarfutball.hu

Bocskay FC - Újpest FC 2 : 2

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése
Profi I. liga 1930/1931, 5. forduló
játékvezető : Gerő Ferenc
nézőszámok:
  1. Nemzeti Sport: 4.500

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: seamandarin
    2023.07.26, 20:08
    Bocskai—Ujpest 2:2 (2:1)
    A Bocskai remek félideje után csak nehezen hozta el Ujpest az egyik pontot
    Góllövő: Vincze, Vincze, P. Szabó, Lukács
    Debrecen, 4500 néző. Bíró: Gerő.
    Amikor Ujpest kifut a pályára, udvarias taps üdvözli a bajnokcsapatot. A Bocskait természetesen sokkal nagyobb lelkesedés várja. Villányi választ kaput Fogoly Ill.-al szemben s amint, feláll a két csapat, Ujpest szembe kerül a nappal.
    Bocskai: Budai — Fejér dr., Molnár — Villányi, Moóré, Keviczky — Markos, Vincze, Teleki, Bobák, Marosi.
    Ujpest: Aknai — Kővágó, Fogoly III. — Borsányi, Köves, Vig — Török, Lukács, Sólyom, Havas,
    P. Szabó.
    Amint Sólyom odébb billenti a labdát, a közönség teljes tüdővel buzdít:
    — Huj, huj, hajrá! Huj, huj, hajrá!
    Lukács hendszét nem fújja le a bíró s a hujból egyszeriben pfuj lesz, amit azonban elhallgattat a Bocskai lendülete. Az első támadás Marosi ofszájdja miatt akad meg, a siker azonban sokkal hamarább következik, mint bárki is várná. A 3. percben ugyanis Teleki jobbra játszik. Markos a vonalnál állítja meg a labdát, beíveli, hogy éppen a vonalon álló Aknai kezébe kerül.
    A kapus lehúzza a labdát, de abban a pillanatban odaér a nagy lendülettel jövő Vincze, a
    kapuba dönti a kapust és a labda a hálóba gurul. (1:0).
    Teljesen angolízű gól! A tribün hatalmas örömmel fogadja az eredményt s felváltva rohan most a két csatársor. Lukács hendszel, Marosi ofszájdra fut, Havas keresztlabdája után meg Török mellé centerez. Ujpest némi fölénybe kerül s a 80. percben remek támadást visz: Köves—Sólyom—Havas —P. Szabó a támadás vonala s a szélső a kapu fölé durrant. Lassan őrlődik fel az ujpesti offenzíva, de a 13. percben a debreceni csatársor remekel. Teleki—Vincze—Markos-roham végén a szélső előre ad s a center kapásból alig kapu mellé lő. A debreceni védelem egyre biztosabban játszik, a csatársor pedig cicázva viszi előre támadásait. A 17. percben Markos mesésen megy át s mellé lő. Ujpest jobbszárnyát azonnal visszaverik s Teleki kapja a labdát. Vincze jó érzékkel lyukra fut s a center jól látja partnerét. Eléje teszi a labdát s mikorra a védelem észreveszi, már a csatár a hatos előtt terem a labdával s biztosan vágja be a második gólt. (2:0).
    A tribün háromszoros éljent kiált a csatársor tiszteletére. De elhal a hang, mert Budai már P. Szabó lövését védi. Ezzel oda is az ujpesti fellángolás s most egyre-másra vezeti a Bocskai jó támadásait. A 26. percben Markos beadását, majd meg Teleki lövését védi az ujpesti kapus, de úgy, hogy Marosi elé pattan,, aki azonban nem tudja hálóba vágni a labdát. Kornert ér csak el, melyből felszabadul Ujpest. Érdekes jelenet következik. Szabadrúgás után Borsányi kapu elé íveli a labdát, ahol Sólyom áll.
    Budai kifut, hogy megakadályozza a center fejesét s közben felette a hálóba pottyan a labda. A tribün megdermed, mert nem hallotta, hogy a bíró már előbb — tévesen — ofszájdot fütyült.
    nél hagyja a védelmet, bombája Aknairól lesz korner. Aknai kiejti a tolongásban a beívelt labdát, de Marosi lába most sem szerencsés. Budainak viszont szerencséje van. Lábbal véd, a labda Villányiról pattan az üres kapu felé, de a kapus el tudja csípni. Ujra a Bocskai kezd ostromba s Ujpest erősen beszorul. Marosi fölé lő, Markos kornert rúg, Keviczky szabadrúgása elakad.
    — Félpálya kiadó! Ez az a híres Ujpest!?
    — Nem, ez a pfuj Pest!
    A közönségnek nagyon kinyílt a szeme, megjött a bátorsága. Hogyne, hiszen Teleki mesterien dirigálja a csatársort s az elfutó Marosit Kővágó alig tudja kornerre szerelni. De ezzel a kornerrel, illetve Keviczky fölélövésével véget is ér a debreceni ostrom. Ujpest lendül előre s a Bocskai-védelem, nagyon nehéz harcba keveredik. Egy-két percig bírja, de a 43. percben fejessorozat viszi a kapu elé a labdát.
    Budai kiugrik, hogy elhárítsa a közeledő veszélyt, de mielőtt elcsíphetné a labdát, P. Szabó kinyujtott lába a hálóba emeli a gólt. (2:1).
    P. Szabóra hárman is ráestek s kinyujtott lába megsérül. Lesántikál a pályáról, majd hamarosan vége a félidőnek.
    P. Szabó is megjelenik a csatársor balszárnyán, sőt az első támadás után már kornert is rúg. Sólyom fölé fejel ebből, de Ujpest továbbra is támad. Török rohan végig a pályán, Borsányi lő, míg az ujpesti összekötők kissé hátul járnak. A 6. percben szép támadás fut végig, Török bead s Havas bombáját kornerre löki a kapus.
    Török jól rúg a sarokról. Budai felugrik, de mellé üt a labdának, amely Lukács fejéről Fejéren perdülve a hálóba kerül. (2:2). 7. p.
    A Bocskai most iszonyúan belefekszik. Ujpest szinte állani látszik vele szemben. Markos lövését kiejti Aknai s Víg menti a helyzetet. Villányi lövését kornerre fejelik, a berúgást ismét kornerre küldi Kővágó. Markos beadása a harmadik kornert hozza a 13. percben s a jól ívelt labda a hálóba kanyarodna, de Aknai megakasztja.
    A labda a tömeg közé esik s vagy hatan rugdossák, mégsem jut át a gólvonalon, pedig egy lépésnyire sincs tőle.
    A tribün gólt követel, de nincs igaza. A hangulat nagyon izzó. Vincze elvágja a labdát fogó Aknait s a 17. percben olyan nagy a lárma, bírószidás, hogy Gerő megállítja a játékot. Vin-
    cze felhasználja az alkalmat, s leszakadt nadrágját cseréli ki. Fejér gáncsa után P. Szabó gyatrán rúg, mire Markos elfut, átível balra. Marosi Teleki elé fejel, aki nyolc méterről pontosan Aknaihoz gurít. Markos az ötösig dribliz, begurít, Vincze labdája Aknairól pattan ki s míg menti a meleg helyzetet. Teleki mellé lő, Fogoly III. kornerre rúg s nem szabadul fel az Ujpest-kapu, csak Villányi fölé küldött lövése után. Sólyom Törököt futatja Molnár kornerre tol. Török jól ad be Köves fejére, akit élesen a sarokra fejel, de Villányi ott van, kifejeli a biztos gólt. 26. p.
    Most P. Szabó fut, előread a 6-osra s a fejelni akaró Sólyomot Moóré és Molnár egyesült erővel löki el hátulról. Az eset 11-esért kiált, de a bíró nincs ezen a véleményen. A tribün sem! A 31. percben Moóré az ugró labda helyett Lukácsba rúg véletlenül s a csatárt élesztgetni kell. Török fölé küldi a szabadrúgást, de kirúgás után jól fut el a center labdájával s még jobban centerez. Sólyom kitűnő helyzetből fejelhetne, de érthetetlenül átengedi a labdát a Villányinak. Szabadrúgás viszi előre a Bocskait. Kővágó lyukat rúg, majd kornerre javít. Aknai kiüti a labdát, Havas kézzel viszi tovább a tizenhatoson belül. A tribün 11-esért kiált, de hasztalan. Erre rezignáltan állapítják meg: — Tizenegyes arány 1:1!
    Izgalmas jelenetek adódnak az ujpesti kapu előtt, melyeknek vége újabb korner. Aknai fogja a labdát s a vonalra esik vele, Vig védi meg a tolongó csatároktól. Taccsok követik ezután egymást s minden rendszer nélkül folyik már a játék. Csak az tűnik fel, hogy a taccsbíró
    P. Szabó minden mozdulatában talál hibát. Sólyom meg biztos helyzetben megáll, valami
    illetéktelen füttyre.

    Nemzeti Sport, 1930. október 20.