magyarfutball.hu

Hungária FC - Szeged FC 3 : 2

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése
Profi I. liga 1933/1934, 11. forduló
nézőszámok:
  1. nela: 2.500

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: seamandarin
    2024.05.01, 21:46
    Hungária—Szeged 3:2 (2:1)
    A bíró kiengedte kezétől a játékot, amely a második félidőben egészen elfajult — A két góllal kétszer vezető Hungária megérdemelten nyert
    Góllövő: Dudás, Cseh, Gerle, Turay, Kalmár II.
    Hungária-út, 2500 néző. Bíró: Boronkay.
    Egykedvűen készülődik meccs előtt a két csapat. A Hungáriánál az az újság, hogy Kalmár nem vállalta a játékot, Mándi viszont vetkőzik.
    Hungária: Ujváry — Mándi, Kis — Egri, Sebes, Semsei — Opata, Cseh, Turay, Dudás, Titkos. Szeged: Pálinkás — Sirály, Raffai — Gyurcsó, Somogyi, Bertók — Korányi II., Gerle, Kalmár II., Bognár, Havas.
    Mándi választott s így a Szeged kezd, rögtön támad is, de csak a 16-osig jut. A választámadásnál a kék-fehérek szögletrugáshoz jutnak, majd újabb Hungária-támadás (4. perc) nyomán Pálinkás szépen húzza le a labdát. A 6. percben Opata—Egri—Dudás összjáték után Dudás alig fejeli mellé Egri hosszú keresztlabdáját.
    A Hungária fölényben játszik, de a Szeged minden labdán rajta van. A 11. percben Titkos megrugja Gyurcsót, akit fel kell segíteni (ki gondolta volna még ekkor, hogy ez a fault mi mindennek lesz a megindítója), majd újabb szögletrugás jelzi a kék-fehérek fölényét. A 13. percben Ujváry is csak szögletre tudja védeni Somogyi távoli lövését s ebből újabb szögletrugás lesz.
    A 14. percben Turay adja előre a labdát, Cseh lábáról az üresen álló Dudás elé kerül a bőr s a kapu előtt álló összekötő nem téveszthet célt. Pálinkás későn vetődött, 1:0.
    Gól után Gyurcsó visszaadja a faultot (Titkos helyett Semseinek), majd nyomban vissza is kapja Titkostól. Kitűnik, hogy Opata Zoli rosszul dob taccsot. Egyébként elég lanyha játék folyik, élénkülést csak a Hungária szögletrugása (25. perc) okoz. Nemsokkal később egy kis bombázás támad a szegedi kapu előtt, de a lövések mind emberbe mennek. Végül is szögletrugás az akció vége s ennek nyomán Pálinkás Cseh lábáról szedi le a labdát. A 33. percben Opata újra (!) rosszul dob taccsot.
    Ujabb kék-fehér támadások jönnek, de a belsők — különösen Cseh — sorra hibáznak. A 37. percben azonban Cseh Matyi váratlanul nagyon éles lövést küld húsz méterről s
    a roszul vetődő Pálinkás és a léc mellett besurran a lapos labda. 2:0.
    Nyomban utána Turay tesz ki magáért. Tapsol, örül, kórusban éljenez a Hungária közönsége. — Az is régen történt — mondják — hogy az I. félidőben 2:0-ra vezettünk. A 43. percben azonban a Hungária is váratlan gólt kap Gerle 45 méterről indul, önmagát szökteti kissé balra. Mándi és Semsei csak követi a csatárt.
    Gerle a 16-osról lő s a labda a léc és az ágaskodó Ujváry között becsúszik. 2:1. Kapushiba, csatárerény... A 44. percben Bognár sérült válla kiugrik s a játékost ki is kell vinni.
    Már szünetben nagy az izgalom
    különösen a szegedieknél, ahol Hesser Tibor edző mondja:
    — Ott sem volt a labda s Titkos megrúgta Gyurcsót.
    Bognárral együtt jön ki a Szeged s nyomban két szögletrúgáshoz jut. Utána a Hungária támad, Pálinkás kétszer is remekül véd, majd Turayt Gerle faultolja, a bíró szabadrúgást ítél. A Hungária most „benne van\". A 7. percben Opata nehéz szögből adja be, Cseh szépen tolja át. Turayhoz a labdát, aki lendületben, szegedi játékosoktól körülvéve, félmagasan lövi be a süvítő gólt. 3:1.
    Gól után Turay lő újra jól. A center nevét kórusban kiabálják, olyan remekül tör előre a „Császár”. Szögletrúgás is jelzi, hogy a szépen játszó Hungária nagyon belelendült. A 14. percben Opata beadása után zavar kerekedik belül: előbb Dudás, majd Turay lövése pattan vissza. A 16. percben Dudás szépen ad át Csehnek, de az öt lépésről fölé emel. A 20. percben Titkos szélvészként tör előre, már csak Pálinkás van vele szemben, a kapus kifut, rosszul, Titkos otthagyja a földön, lő, de a lövés a túlsó léc mellé tart, Opata rászalad, de már csak a külső hálóra tudja küldeni. (Közben Opata „beugrott” az egyik fotóriporterbe s egy kis incidens támad.)
    Az igazi incidens
    azonban most következik. A 22.percben az állóhely tribün előtt, a pálya város felé eső felében Gerle és Kis összefut. Kis faultolja Gerlét, az elterül s a tribünről úgy látni, hogy Kis még bele is rúg a fekvő játékosba. Boronkay, aki eddig folyton az ülőhelytribün előtt, a félvonal körül sétált, most mintha puskából lőtték volna ki, rohan a „tett” színhelyére, de még félúton sincs, amikor ott már Somogyi és Korányi II. beavatkozásával pofonok csattannak s erre pillanatok alatt nagy tumultus támad. Nyomban a tribün is mozog.
    A sajtópáholy előtt álló Salamon Béla mondja:
    — Szerkesztő úr! Megyek tudósítani! Két perc mulva visszafelé jön s jelenti, hogy egy hölgyet (állítólag szegedi hölgyet, esernyővel fejbeütöttek s a hölgy elájult.
    A pályán ezalatt
    még mindig áll a játék. Látni, hogy Boronkay
    kiállította Kist és Somogyit is.
    Somogyi nem akarja elhagyni a pályát s emiatt nem indulhat tovább a játék. Három és félpercnyi szünet után Somogyi végre elhagyja a pályát s amikor kifelé tart, karok lendülnek a levegőbe. Csak a rendőrség akadályozza meg az újabb incidenst.
    Alig indult újra a játék, máris támad a Szeged. A Hungáriánál most Turay a hátvéd, míg a szegedieknél Gerle a centerhaif. A 24.percben szögletrúgást érnek el a szegediek s
    Kalmár II. előírásszerűen fejel a hálóba. 3:2.
    Gól után Gerle faultolja Sebest, akit felnyalábolnak és levisznek a pályáról. A taccsvonalon kitűnik, hogy a nagyot esett játékos enyhe agyrázkódást szenvedett. Sebes visszajön ugyan, de helyén most már Cseh játszik s Sebes kikerül a jobbszélre, míg Opata Cseh helyére megy. Óriási az izgalom, a közönség szidja a bírót. Titkos lövését Pálinkás szépen védi, majd Havas lövése kerül alig a léc mellé. Általában a Hungária támad, Szeged védekezik. A 34. percben Opata szabadrúgása csinál zavart, majd a 39. percben újra Opata küld be szabadrúgást, de Pálinkás szépen fogja a labdát. Éppen ki akarja rúgni, amikor a kapu mögötti korlát mellől egy hazafelé tartó néző kiabálni kezd a bíró felé. Boronkay erre kiszalad a pályáról, galléron ragadja a jóhangú egyént,
    s a felizgult odasereglőket feltartott ököllel tartja magától távol addig, míg a rendőrök odaérkeznek
    és elcipelik a kiabálót. Közben az egész pálya tüntet a bíró ellen. Ujra kórusban sérteget a közönség s emiatt a bíró nem hajlandó tovább vezetni a meccset. Takács Béla és Weisz Ágoston ordítva csitítja a nézőket,
    a bíró a pálya kiürítésével fenyegetőzik,
    mire végre elcsendesedik a tömeg, majd hirtelen „Hungáriát” kezdenek kiabálni, de a bíró megvárja, míg ezzel is felhagynak. Mielőtt sípjába fújna, kézzel mutatja, hogy öt perccel hosszabbít. Az 50-ik percig játszanak. Ez a játékrész is tele van faultokkal, izgalommal. Pálinkást az egyik vetődésnél megrúgják, de más különösebb (!!) esemény azért nem történik. Levonulás közben újra tüntet a tömeg a bíró ellen.

    Nemzeti Sport, 1933. november 27.