magyarfutball.hu

Újpest FC - Somogy FC 7 : 2

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése
Profi I. liga 1933/1934, 10. forduló
nézőszámok:
  1. nela: 2.500

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: seamandarin
    2024.04.28, 21:47
    Ujpest—Somogy 7:2 (1:1)
    Avar újra a régi jó
    Góllövő: Avar, Mészáros, Avar, Pusztai, Berecz, Jávor, Pusztai, Avar, P. Szabó
    Megyeri út, 2500 néző. Bíró: Csillag.
    Ujpest: Hóri — Kővágó, Sternberg — Seres, Szűcs, Szalay — Tamássy, Pusztai, Avar, Jávor,
    P. Szabó.
    Somogy: Váli — Velez, Joós —Győrffy I., Boros, Foór — Mészáros, Galambos, Győrffy II., Berecz, Murát.
    A Somogy választ, Ujpest kezdi a játékot. Taccs, majd újra taccs az első két esemény, az egyiket Ujpest, a másikat Somogy dobja. Ujpest lendül támadásba, de a szökni próbáló Avart Velez kornerre szereli. A szögletről P. Szabó hosszan adja be a labdát, Tamássy rontja.
    A kapurúgásból a Somogy jön fel, de Szalay Galambos elől hazajátszik Hórhoz. A 3. percben Mészáros összeütközik Szalayval, aki elterül és csak percek mulva tér magához. Ujpesti támadások szaladnak a pályán, de nincsen erő bennük. Pusztai ront, majd Szűcs emel az égbe. Utána Jávor indít el jó támadást s ebből Avar kapura fejel, de Váli elvetéssel véd.
    A következő ujpesti támadás elindítója is Jávor. Avarhoz játszik, ő Tamássyt teszi ki remekül, de Velez közbelép, korner. Ezt Tamássy jól íveli középre, a Somogy-védelem azonban felszabadít. Ebből Galambos—Mészáros akciót látunk, de Galambos lesre szalad. A 14. percben Tamássy beadása teremt jó helyzetet Somogykapujánál, de Jávor elkalandozik.A következő perc hozza meg az első ujpesti gólt.
    Avar pompás labdát ad P.Szabónak, az ujpesti balszélső a Velez mellett kiugró Jávort teszi ki, Jávor okosan hátrafelé gurít Avarnak, aki laposan a balsarokba vágja a bőrt. 1:0!
    A gól után újabb helyzete van az Ujpestnek, de Váli kifutással ment Jávor elől. Egy perccel később óriási Avar-bombát véd a kaposvári kapus. Az ujpesti tank tapsot kap a nagy lövésért. Galambos szökne, ha Szalay nem szerelné kornerre. Ezt Mészáros emeli a középre, Seres azonban fejjel taccsra ment. A 19. percben Tamássy okosan kijátsza a kaposvári védelmet,jól is ad be, de P. Szabó a szembesülő naptól nem tudja kiszámítani, hogy fejre, vagy lábra száll-e a beadás és elvéti a jó helyzetet. A 20.percben váratlanul egyenlít a Somogy. Ártatlannak látszó kaposvári támadás indul Galambostól. A kaposvári összekötő középre játszik,
    a két újpesti hátvéd késlekedik, végre Kővágó rászánja magát, közbelép, hazajátszik, Hóri kiejti a labdát, utána kap, de hiába, mert a jókor érkező Mészáros nehéz szögből az üres kapuba kanalazza a labdát. 1:1.
    A gólra Avar lövése a válasz, de Váli biztosan véd. Perceken keresztül mezőnyjáték folyik. Győrffy II. esik rosszul karjára, a mentők veszik gondozásba és csak néhány perc mulva jön vissza bekötött karral. Balszélre állítják, Berecz lesz a center, Murát pedig a balösszekötő. Döcög, nagyon döcög most az ujpesti gépezet. Észreveszi ezt a Somogy is. Változatos lesz a játék percekig, majd mindinkább feljön az Ujpest. Három korner is jelzi a lila-fehérek fölényét, de eredmény csak nem akad. A Somogy lefutásokkal kísérletezik, de ezek csak a hátvédekig jutnak el. A 43. percben Sternberg faulttal akasztja Mészárost, a megítélt szabadrúgást Foór mellé helyezi. A befejezés előtti percben Szűcs ad jó labdát P. Szabónak, az ujpesti balszélső megszalad, majd begurít a tisztán álló Jávorhoz, aki közelről fölé lő.
    A Somogy kezd szünet után, mégis az Ujpesté az első támadás, de ezt Pusztai rontja. Ujabb ujpesti támadást Velez szabadít fel. A 2. percben Jávor kiadásával P. Szabó elszalad, beadását Vári kiüti Tamássy elé, az újpesti jobbszélső bead Avarhoz, aki nyugodtan hálóba vágja a labdát. 2:1!
    A gólra Somogy támadás a felelet, de Galambost Szűcs szereli. Ebből Avar—Tamássy-akció szalad, de a szélső beadását kifutással védi Váli. Az eddig igen gyengén játszó Pusztai tűnik most ki mindinkább. Az 5. percben is nagyszerű labdát ad Avarnak, de a center ezt lekési. Az újpesti csatársor most már nagyon belejött.Egymást követik az újpesti támadások. Ezek egyikéből
    a 8. percben újabb gól esik, Pusztai tör a kapu felé. Előbb Foórt csapja be szép testcsellel, azután a ráfutó Joóst cselezi ki, majd a kifutó Válit is és az üresen hagyott kapuba helyezi a labdát. 3:1.
    Még ezután sem lankad az újpesti támadósor. Avar nagy lövése az újabb esemény. Majd az újpesti center összeütközik Joóssal, akit alig tudnak lábraálítani. Avar—P. Szabó—Jávor—Tamássy szép akció vész kárba — Tamássy miatt. Váli, majd újra Váli van munkában. Sorra ejti ki a labdákat a kaposvári kapus. De szerencséje van, nyert nem adódik komolyabb baj ezekből. A 16. percben két korner esik az Ujpest ellen, de mindkettő eredménytelen marad.
    Egy percre rá azonban gólt kap az Ujpest — Hóri hibájából. A kapus most is kifut, kiejti a labdát s Berecz az üresen maradt hálóba helyezi a bőrt. 3:2.
    Az újpestiek erre azután nagyon rákapcsolnak. Állandóan a Somogyt érfelén folyik a játék.
    A 20. percben Sternberg szabadrúgását Avar Jávorhoz fejeli, s a balösszekötőlapos lövése az oldalfáról pattan a mezőnybe. Foór szereli Tamássyt kornerre, ebből Avar fölé fejel.
    A 24. percben Szűcs előreadását Avar a kapunak háttal álló Jávorhoz továbbítja, aki kapásból remek gólt ragaszt a hálóba. 4:2.
    A Somogy most már nem tudja feltartani az újpesti ostromot. Teljesen beszorul. A 27. percben Jávor pompásan átvágja a labdát a másik oldalra Pusztaihoz.
    Pusztai stoppol, majd az őt támadó Joóst kicselezi, a kifutó Válit is és máris 5:2 az eredmény.
    A Somogy most durva. Előbb Foór faultolja Tamássyt, majd Joós vágja fel Pusztait.
    A 33. percben Avar egyéni játék után 25 méterről ereszt meg nagy lövést, amelyet Váli meg sem kísérel védeni, 6:2.
    Három korner következik a gól után a kaposváriak ellen, az újpesti csatárok azonban vagy lekésik ezeket, vagy a kaposvári védelem lépközbe idejében. Az utolsóelőtti percben Kővágó előreadását Avar P. Szabóhoz fejeli.
    Az újpesti balszélső elmegy Győrffy I. mellett, sőt Velezt is kicselezi, befelé húz és a 16-os tájékáról jobbal nagy gólt vág a kapuba. 7:2.
    Kezdés után még egy újpesti roham szalad a kaposvári kapu ellen, de ezt Joós nagy dühösen kornerre vágja. A szögletrúgásra már nem futja időből.

    Nemzeti Sport, 1933. november 30.