magyarfutball.hu

Phöbus FC - Budai 11 1 : 1

   
   
Upload your own photos! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: seamandarin
    2024.05.07, 21:52
    Budai „11”—Phöbus 1:1 (1:0)
    Izgalmas meccs, némi budai fölénnyel s rendkívül érdekes csattanóval
    Góllövő : Rökk, Sztrigán
    Berlini utca, 600 néző Bíró: Rubint.
    Budai „11”: Fábián — Wéber, Fekete — Magda, Burger, Schuster ~ Rökk, Sztancsik, Polgár, Hegyes, Czumpf,
    Phöbus: Juhász — Szilágyi, Tőrös — Szádovszky, Péter, Komáromy — Béky, Sztrigán, Sólyom,
    Titkos II., Tárnok.
    CSAK EGY HATÁRBÍRÓT
    küldött ki a BT, mire Rubint bíró Schlosser Imrét kéri fel s a veterán válogatott készségesen „beugrik”, bár egy meccset előzőleg már végigbíráskodott.
    A vendégek kezdik a játékot és azonnal frontba kerülnek. Rökk, majd Hegyes ront jó helyzetben, aztán Polgár is nekidurálja imagát, 20 méterről lőni próbál, de nagyon félrerepül a labda. Élénken és veszélyesen támad a Budai, de egyelőre csupán kornerig viszi. Aztán jóideig nem történik semmi nevezetes. A közönség csupán akkor szórakozik, ha a jégen el-elcsúszik valamelyik rúgni akaró játékos. A 16. percben felcsillannak a budai remények: szabadrúgás alig húsz méterről. Polgár sietve nekifut és - félrelövi. A bíró azonban újrarugatja, mert a védők beugrottak a lövésbe. Ez persze nem tetszik a hazai közönségnek, de megvígasztalódik, amikor másodszor sem sikerül a szabadrúgás. Ekkor jön fel először a Phöbus és az esetlenül mozgó Titkos II., miután elég ügyesen ment át két emberen, jó helyzetből rossz lövést küld a kapu mellé. Azután Rökk jár pórul. Lesből megszalad s hiába fütyül a bíró, megpróbálja hálóba rúgni a labdát, de az útját álló Juhászon keresztül hatalmasat esik. A közönség kárörvend. Sztancsik végre jól eltalálja a labdát, de a labda meg - embert talál. A 30. percben Czumpf, aki „balláb nélkül\" játszik balszélsőt, egész ügyes támadást vezet s Sztancsik „lecsúszott” lövését csak a kapufa menti.
    A másik oldalon Sztrigán bombája fenyegeti a budai kaput, azután Sztancsik a meccs első komoly lövését ereszti meg s a vetődő Juhász kiejtése majdnem Rökk lába elé esik, alig tud a kapus javítani.
    A 36. percben esik a budai gól : Czumpf beadását Polgár előreíveli
    a lesgyanús helyzetben álló Rökk elé, aki fejjel beigazítja s Juhász mellett begurítja (1:0). A hazai közönség nem nyugszik bele simán a megadott gólba s a bíró tart is egy kis szünetet a bekiabálások miatt. Fábián ökléről Sztrigán elé pattan a labda és a Phöbus-gólzsák most nem remekel. Viszont Fábián a félidő utolsó percében javít, Sztrigán lábára vetődve biztosnak látszó gólt ment.
    A II. félidőt is budai támadások vezetik be. Aztán kis szünet következik: a Phöbus (suba alatt) kicserélte a labdát s Crumpf nem akar taccsot dobni a kicserélt labdával. A Phöbus összeszedi magát, két kornerrel és két szabadrúgással (Tárnok és Sólyom) fenyeget. Most kétségtelenül jobb az iram, mint szünet előtt volt A 20. percben Sztrigán megsérül s a közönségnek nem tetszik, hogy a bíró csak akkor fújja le a játékot, amikor már civilekkel van tele a pálya a labda - a félvonal táján jár. Sztrigánt kiviszik ölben, de két perc mulva már visszatér a maga lábán. Támad a Phöbus. Megint két kornert ér el. Azután kemény összecsapások vannak soron. Sztrigán megrúgja Schustert, aki Péternek fizet vissza.
    A 27. percben egyenlít a Phöbus.
    Tárnok taccsdobás után Titkos II-t szökteti, aki szépen ível a kapu elé,
    Sztrigán a 6-oson állít és a kapus mellett a sarokba gurít (1:1).
    Most fölényben játszik a Phöbus, Titkos II. a 6-oson lyukat rúg, van védekezni valója a budai védelemnek. Az utolsó tíz percben hajrázik Buda. Rökk lefut és mellé lő. (Ha beadta volna...) Utána jobban lő, csak a kapufa ment. Hegyes lövése Phöbus-kézben akad. Közben van még egy Phöbus-korner, de veszélyesebb Polgár kitörése, Juhász kifut, Polgár fölötte a kapu fölé ível, aztán összecsap a két játékos és
    Polgár akkorát esik, hogy csak úgy koppan. Kitámogatják a kapu mögé,
    ahol hamarosan összeszedi magát s indul visszafelé, hogy ezzel ritka nagy galibát okozzon. Éppen akkor lép Polgár apályára, amikor szembe vele a csonka csatársor újabb rohamra lendül. A bíró látja, hogy Polgár (nem tudván az új szabály intézkedéséről) a játék folyamata alatt akar visszatérni, feléje kiált:
    — Polgár! Most nem lehet bejönni! Menjen vissza!
    Polgár szófogadó fiú, indul szépen visszafelé, de nem elég gyorsan.
    Még a pályán van, amikor társa, Hegyes kicselezi Szilágyit és — bár az éppen előtte lábatlankodó Polgár zavarja — a balösszekötő helyéről ballal pompásan küdi a labdát a tulsó sarokba.
    A bíró fütyül. Minden bizonnyal
    gólt ítélt,
    mert ekkor a Phöbus-játékosok körülfogják és Polgárra mutogatnak, illetve arra a helyre, ahol a gólrúgáskor Polgár (a kornervonaltól 2—3 méterre) állt. A bíró pácban van, mert a budai játékosok meg gólt követelnek, de elég határozottan mutat Polgár hűlt helye felé és szabadrúgást ítél a Budai„11” ellen.
    Ezzel vége is a meccsnek, a különös finálé perének azonban nem.

    Nemzeti Sport, 1933. december 11.