magyarfutball.hu

Zalaegerszegi TE - Újpesti Dózsa SC 1 : 2 18:30

   
   
Upload your own photos! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: heimo
    2016.12.04, 22:02 (szerk.: 2016.12.04, 22:04)
    Ú. Dózsa—ZTE 2-1 (0-1)

    Zalaegerszeg, 12 000 néző. Vezette: Fekete (****) (Kiss G., Szabó T.).

    Ú. Dózsa: Szendrei 7 — Szűcs 5, Kardos 6, Sarlós 5, Tóth 6 — Kisznyér 6, Ambrus 5, Herédi 5 — Szebegyinszky 5, Kiss 5, Dékány 6.
    Edző: Temesvári Miklós.
    ZTE: Balázs 5 — Varga 6, Pecsics 5, Kereki 6, Péter 6 — Török 4, Czigány 6, Galántai 5 — Gass 5, Soós 5, Házi 5.
    Edző: Gellei Imre.

    Csere: Szebegyinszky helyett Kovács J. (—) a 63., Soós helyett Sípos (—) a 71., Dékány helyett Horváth (—) a 73., Gass helyett Kovács S. (—) a 77. percben.

    Gólszerző: Gass a 12., Dékány a 67., Dékány a 70. percben.
    Sárga lap: Kiss az 51., Pecsics az 58. percben.
    Szögletarány: 4:3 (3:3) a ZTE javára.

    (Miután az Ú. Dózsa összeállítását Temesvári Miklós a sok sérülés miatt nem tudta ismertetni, a mérkőzés előtti percek a nézőtéren a találgatásé voltak. Rögtönzött közvélemény kutatásunk két véglete: egyesek erősen tartalékos Dózsában reménykedtek, mások viszont azt kívánták, bárcsak teljes lenne a lila-fehér gárda, hiszen a találkozó így lesz élvezetes és reális. Az előbbiek kívánsága teljesült, mert az Aberdeenben szerepelt csapatból hiányzott Törőcsik, Fekete, Steidl, továbbá csak a kispadon kapott helyet Kovács Béla és Kovács József.)

    Hosszú ideig említésre méltó esemény nem történt. A 12 percben aztán hirtelen felforrósodott a hangulat. Varga futott el a jobb szélen, laposan az ötös sarkára adott, ahonnan Gass egyből a bal felső sarok felé perdítette a labdát, Szendrei azonban bravúrral szögletre mentett. A beívelést Galántai végezte el és Gass magasra felugorva, hat méterről a kapu közepébe fejelt. 0-1. A gól után többször próbálkozott a Dózsa az egyenlítéssel. A 20. percben Ambrus kellemetlen lapos lövését szögletre ütötte Balázs, nem sokkal ezután Dékány bal oldali beadását röviden fejelték ki a hazai védők, Kiss egyből lőtt, de ismét szöglet lett a dologból. A 29. percben nagy zavar támadt a Dózsa kapuja előtt annak következtében, hogy Kardos, Sarlós és Szendrei egymásra várt, végül mégis felszabadult az újpestiek kapuja. A 30. percben Kardos saját térfeléről vezette fel a labdát. Ambrushoz játszott, aki 20 m-ről csak centiméterekkel lőtt kapu mellé. A 35. percben Péter viharzott el a bal szélen, már a 16-oson belül járt, de lövés helyett cselekbe bonyolódott és odalett a helyzet. A 39. percben Török a bal oldalon üresen felfutó Czigány elé játszott, ő egyből 12 m-ről lőtt, Szendrei vetődve kiütötte a labdát.

    SZÜNET UTÁN
    azonnal látni lehetett, hogy a Dózsa az első félidei, nem túlzottan energikus játékával felhagyott és azonnal lendületesen támadni kezdett. Keményedett a küzdelem és az 51. percben Kiss, Varga lerántásáért kapott sárga lapot. Az 58. percben Dékány megrúgta Pecsicset, ezért ápolni kellett a zalaegerszegi játékost, aki nem sokkal azután Kisznyért rúgta meg és ezért ő is sárga lapot kapott. A 61. percben Soós a 16-oson egy váratlan fordulattal Házi elé adta a labdát, aki futtából, 14 méterről kapu mellé lőtt. A 64. percben Török verekedte át magát az egész Dózsa-védelmen, már csak Szendreivel állt szemben, de 10 méterről leadott lövését az újpesti kapus bravúrral kiütötte. A két kihagyott helyzet után a Dózsa percei következtek. A 67. percben Szűcs futott el a jobb oldalon, az ötösre ívelt, és a teljesen egyedül hagyott Dékány kissé előrevetődve a kapu közepébe fejelt. 1-1. A 70. percben Tóth a bal oldalon viharzott el, beadása nyomán kavarodás támadt a ZTE kapuja előtt és Dékány az ötös sarkáról a bal sarokba lőtte a labdát. 2-1. A hátralévő időben elkeseredetten rohamozott a zalaegerszegi csapat. A 83. percben szöglet után Házi fejjel csúsztatta a labdát, Szendrei ismét bravúrral ütötte azt ki, Czigány egyből lőtt, de a labda az egyik védőben elakadt.

    ★ ★ ★

    Ezen a mérkőzésen is bebizonyosodott, hogy az erősen tartalékos csapatokat is komolyan kell venni, hiszen a játéklehetőséget kapott játékosok bizonyítani akarnak. Először úgy tűnt, hogy nem lesz különösebben nehéz dolga a ZTE-nek, amely főleg vezető gólja után játszott nyugodtan, néha tetszetősen és fölényben. A Dózsa tett ugyan már a szünet előtt is kísérleteket az egyenlítésre, de támadójátéka ekkor még a közepes színvonalat sem érte el. Ugyanakkor a ZTE védelmi sora kifogástalanul, hiba nélkül játszott. Szünet után viszont nagyot változott a játék képe! Fokozódott az iram, s keményedett a küzdelem. A gyorsan kiosztott két sárga lappal sikerült a játékvezetőnek a tisztátalan játékot megfékeznie. A Dózsa kezdeményezett többet, s az is lendített a játékán, hogy a csereként behozott Kovács J. mentesítette a védőmunka alól Kardost, aki többször erőteljesen tört az első vonalakba, és nemegyszer zavart okozott a zalai kapu előtt. Az újpestiek két gyors gólja után ismét fölénybe került az egerszegi csapat, de helyzeteit kihagyta, s az egyre hibásabban és idegesebben szőtt támadásokat mindig hárítani tudta a lila-fehér védelem. A Dózsa nagy érdeme, hogy erősen tartalékosan felállva, vesztett helyzetből is fordítani tudott.

    Temesvári Miklós: — Végtelenül örülök, hogy az Aberdeen elleni mérkőzés nem sokkolta a csapatot, hanem ellenkezőleg, jó játékkal, megérdemelten nyerni tudtunk!

    Gellei Imre: — A gólhelyzeteket be kell rúgni. A szerencsésebb csapat győzött.


    Népsport, 1984. március 26.
     
  2. avatar: heimo
    2016.12.04, 21:45 (szerk.: 2016.12.04, 21:46)
    ZTE—Ú. DÓZSA 1-2 (1-0)

    ZTE: Balázs — Varga, Pecsics, Kereki, Péter — Török, Czigány, Galántai — Gass (Kovács, 77. p.), Soós (Sipos, 71. p.), Házi.
    Ú. Dózsa: Szendrei — Szűcs, Kardos, Sarlós, Tóth — Herédi, Ambrus, Kisznyér — Szebegyinszky (Kovács J., 63. p.), Dékány (Horváth, 73. p.), Kiss.

    Zalaegerszeg, 12 000 néző. Jv.: Fekete.

    Csaknem negyedórás álmos játszadozás után két parádés Gass-alakításnak tapsolhatott a nézősereg. A csatár mesteri perdítését Szendreinek sikerült szögletre tisztáznia. A sarokrúgást követő légi párbajt viszont már a csatár nyerte, s góljával bizonyította, hogy még mindig a legjobban fejelő magyar játékosok közé tartozik.

    Szünetig, majd a második félidő első harmadában többször is növelhette volna előnyét az aktívabb ZTE, a lilák kapusa azonban nagy védésekkel tette jóvá korábbi hibáját. A heves iramú utolsó félórában Temesvári edző a középpályán szerepeltette az energikus Kardost. E húzás — ellentétben a két egerszegi cserével — bevált, az erősen tartalékos, de igen elszánt újpestiek ugyanis három perc alatt a maguk javára fordították az eredményt. Az addig csak tébláboló Dékány — kihasználva a hazai védők kábultságát — előbb szép fejessel, aztán pontos lövéssel rezegtette meg a hálót, s így statisztából főszereplővé vált. (1-2)

    Gól: Gass (13. p.), Dékány (67. és 70. p.).


    Népszabadság, 1984. március 27.