magyarfutball.hu

1924.09.30 Urik a Bolognához szerződik!

forrás: Sporthírlap
Úrik József, a Törekvés válogatott csatára, a hétfői nap folyamán be­jelentette klubja vezetőségének, hogy kedden Bolognába utazik.

Urik hétfőn este fent járt a szövetségben is, hogy távozását bejelentse, s ezúttal alkalmunk volt vele beszélni.

Úrik nyilatkozata.

Úrik távozásának okairól a követ­kezőket mondotta munkatársunknak:
— Régi elhatározásomat valósítom csak meg, amikor kedden Olasz­országba, Bolognába távozom. Távozásom nincsen összefüggés­ben egyik olaszországi magyar tréner személyével sem s az hónapok óta tartó levelezés eredményeképpen valósul meg. Idehaza havi másfél millió a jövedelmem, ebből megélni sem lehet, pedig nősülni szeretnék, de ilyen nevetségesen ki­csiny fizetés mellett nem is gondol­hatnék rá. Miután azonban Bolognában nekem, aki speciális műszerész vagyok, a saját szak­mámban kitűnő állást biztosítanak s e mellett futballozhatom is, termé­szetesen készséggel elfogadtam az ajánlatot. Hogy miért vált egyszerre oly sürgőssé az elutazásom, annak okát sem titkolom. Míg idáig meg volt legalább a remé­nyem, hogy kisebb fizetésomet a túrákon megtakarított zseb­pénzekkel kiegészíthetem, ez a reményem most, hogy látom a Törekvés csapatának bomlását, szertefoszlott, mert a meggyöngült Törekvés-csapat korántsem lesz olyan kapós külföldön, mint idáig. Miután tehát a megélhe­tési viszonyok javulására és a család­alapítás lehetőségébe idehaza komo­lyan még csak gondolni sem lehet, választom a kivándorlást, de lelkemben mindig hű Törekvés leszek, aki ha a körülmények lehetővé fog­ják tenni a visszatérést és még futballozni fogok, soha mást, mint Törekvés-dresszt magamra huzni nem fogok.

A fenti nyilatkozatban említett bomlási hírekre vonatkozólag meg­említhetjük, hogy Pruha Józsefnek már jelzett el­utazása Speziába is meg fog való­sulni a héten, s őt követi nyomon a csapat kapusa, lantos József is, aki Ferrarába készül áttenni rezi­denciáját. Lantos elhatározásánál is, miként Úriknál, a nősülési szándék a döntő érv. Ha még megemlítjük, hogy, Préger is az eltávozás gondolatá­val foglalkozik és Holló is vissza­tér Magyaróvárra, mindenki megállapíthatja azokat a nehézségeket, amellyel a Törekvésnek ebben a szezonban ujólag' még kell majd küzdenie.