magyarfutball.hu

1922.02.02 Úrik Drezdából Lipcsébe költözött!

forrás: Sporthírlap
Miért mondotta le a Guts Muts a Törekvés mérkőzést. — Fél­tette Urikot régi csapatától. — Úrik szemrehányásai és Lip­csébe költözése. — 3500 márka fizetés. Nehézségek a le­telepedés körül. — Úrik esetleg hazajön. — Bányai viszont Lipcséből Hamburgba szerző­dött trénernek

Urik József a Törekvés válogatott játékosa tudvalevően körülbelül egy évvel ezelőtt Németországba költözőit. Drezdában telepedett le, ahol a Guts-Muts csapatának lett a főerőssége Az elmúlt évben nagy formában volt, s különösen bombaszerü lövései csak­hamar Drezda kedvencévé avatták.

Úrik azonban jó sorsában sem fe­ledkezett még régi egyesületéről, s úgy annak vezetőit, mint volt játékos­társait sürün kereste fel leveleivel. régi egyesületével szemben háláját azonban olyan formában akatta le­róni, hogy karácsonyra, illetve újévre német túrát akart nyélbe ütni a Törek­vés számára s a túra középpontjában a Guts-Muts-sal megtartandó mérkő­zés állott volna.

A Guts-Muts, mely eleinte hajlandó volt a túra megrendezésére, utóbb lemondta azt, mert — mint utólag ki­derült — féltette Urikot. Félt attól, hogy Urik honfitársai, régi pajtásai körében honvágyat érez, s faképnél hagyva őket, visszatér a Törekvéssel Budapestre.
Urik később értesülvén a Guts-Muts kicsinyes szempontból fakadó elhatá­rozásáról, szemrehányást tett az egye­sület vezetőségének, s a vita eredményeképen annyira összeveszett velük, hogy elhagyva a Guts-Mutsot, Drez­dából Lipcsébe költözött.

Itt a Leipziger Bewegungsspielerek-nél jelentkezett, ahol természetesen nagy örömmel fogadták, s a csapat balhalfjának motorgyárában 3500 márka havi fizetéssel díjazott állást kapott.

Úrik a fizetéséből — mint írja — fejedelmi módon meg tud élni, s még sem bizonyos, hogy végleg Lipcsében marad. Az ott tartózkodást ugyanis külön letelepedési engedélyhez kötik, amelyet annak ellenére, hogy Drez­dában már megkapta, újra kellett kérelmeznie, s mivel nagyon szigo­rúan kezelik az ilyen kérelmeket, kér­déses, vájjon egyáltalán megkapja-e azt.

Amennyiben nem kapna letelepe­dési engedélyt, azonnal hazajön, mert nincs kedve bolyongani a nagy világ­ban.
Úrik lipcsei napjairól a legnagyobb elragadtatás hangján ir, csupán azt fájlalja, hogy Bányai a csapat trénere, akit előzékeny, úri modoráért min­denki szeretett és tisztelt, odaérkezésekor Hamburgba költözött, ahova fényes szerződés szólította.