magyarfutball.hu

2018.01.11 Huszti Szabolcs hazatért a Videotonba!

Csütörtökön aláírta szerződését klubunkhoz Huszti Szabolcs! Az elmúlt évtized egyik legjobb magyar labdarúgója tizenkét és fél év után tér vissza Magyarországra.
kép
Huszti Szabolcs 1983. április 14-én, Miskolcon született, azonban nem ott, hanem a Veszprém megyei Gógafán nőtt fel és a Tapolcai Bauxit serdülői között kezdte pályafutását. Mindössze 14 esztendős volt, amikor szerződtette a Ferencváros, ahol végigjárta a korosztályos csapatokat, majd még a 19. születésnapja előtt, 2002 februárjában bemutatkozhatott az első csapatban – egy ciprusi edzőtáborban a Mladost Apatin ellen lépett pályára. Az NB I-es bemutatkozásra még várnia kellett, 2003 őszén debütált Garami József csapatában, majd a 2003/2004-es szezon felénél Sopronba került kölcsönbe.
A 2004-es év remekül sikerült új igazolásunknak, hiszen a Matáv Sopron együttesében 14 mérkőzésen 6 gólt szerzett az NB I-ben, Lothar Matthaus pedig a válogatottba is meghívta a fiatal szélsőt. Első mérkőzésén, Japán ellen rögtön győztes találattal mutatkozott be, de nem csak ő, hanem egy másik ifjú labdarúgó is góllal debütált – szurkolóink bizonyára tudják, hogy Juhász Roland volt a másik tehetség, aki remekül indított a nemzeti csapatban.
Szabolcs a soproni kölcsönjáték után tehát válogatottként került vissza a Ferencvároshoz, ahol ekkor már természetesen meghatározó emberként számítottak rá, 23 bajnokin háromszor, 8 nemzetközi kupameccsen kétszer volt eredményes, majd a francia élvonalban szereplő FC Metz gárdájához igazolt (egy bajnoki arany-, és egy ezüstéremmel hagyta el a Ferencvárost). A német határhoz közel fekvő városban 21 tétmeccsen egy gólt szerzett, majd egy évvel később a Bundesligában érdekelt Hannover vásárolta meg.
Németországban remekül ment Husztinak, első szezonjában 31 bajnokin négy gólt szerzett és hét gólpasszt osztott ki, a Borussia Dortmundnak kétszer, a Bayern Münchennek egyszer talált be, a következő szezonban pedig 31 bajnokin 10 gól és 7 assziszt került a neve mellé – duplázni tudott a VfB Stuttgart és a Schalke 04 ellen is. Még fél évet Hannoverben töltött (17 bajnoki, 3 gól, 6 gólpassz), majd a Zenit Szentpétervár szerződtette 2009 februárjában.
A Zenit akkor az UEFA-kupa (az Európa Liga elődje) címvédőjeként igen erős kerettel rendelkezett, Huszti Szabolcson kívül akkoriban került a klubhoz a két portugál válogatott, Danny valamint Fernando Meira is, nem sokkal később pedig olyan kaliberű támadók csatlakoztak az orosz együtteshez mint az olasz válogatott Alessandro Rosina, vagy éppen a két szerb válogatott csatár, Mateja Kezman és Danko Lazovics. A ballábas szélső három és fél év alatt 82 tétmérkőzésen 12 gólt szerzett és 12 gólpasszt adott, kétszeres orosz bajnokként és orosz kupagyőztesként tért vissza 2012-ben Hannoverbe. Ehhez az időszakhoz kötődik a válogatottság lemondása is, új igazolásunk így 2004 és 2010 között 51 mérkőzésen 7 alkalommal talált be a nemzeti csapatban.
Huszti Szabolcs második hannoveri időszaka talán még az elsőnél is jobban sikerült, két év alatt 51 bajnokin 19 gólt és 18 asszisztot jegyzett, de a Hannover 10 Európa Liga találkozóján is betalált öt alkalommal. 2014 nyarán a kínai első osztályban szereplő Csangcsun Jataj vásárolta meg, keleten másfél év alatt 39 bajnokin 9 gól és 10 gólpassz volt a mérlege, majd 2015 elején a Budesligás Eintracht Frankfurt szerződtette. Frankfurtban is alapemberként számítottak rá, első félévében 17 mérkőzésen egy góllal járult hozzá ahhoz, hogy az élvonalban maradjon a csapat – ekkor már többször a középpálya közepén számoltak játékával. A 2016/2017-es szezon első felében 15 bajnokin 2 gólt szerzett (talán írni sem kell, hogy a Bayern és a Dortmund ellen volt eredményes), majd egy évvel ezelőtt ismét a Csangcsun Jataj csapatát választotta, ahol 16 bajnokin négy gól és öt assziszt fűződött a nevéhez.
Huszti Szabolcs tavaly nyáron térdműtéten esett át, így a Vidi orvosi és rehabilitációs stábjával azon dolgozik, hogy minél hamarabb játékra kész állapotba kerüljön. Csapatunk új igazolása pénteken már Sóstón készül új csapattársaival együtt.
„Őszinte leszek, korábban nem gondoltam volna, hogy én még a magyar bajnokságban pályára lépek. A tavalyi sérülésem után viszont sok időt töltöttem itthon – ezúton is köszönöm Peter Friar-nek a segítséget, akivel együtt dolgoztam az elmúlt hónapokban – ekkor keresett meg a Vidi. Beszéltem Kovács Zoltánnal és Marko Nikoliccsal is, meghallgattam őket, de elsőre arra gondoltam, hogy nem térek haza. Később aztán sok „apró” dolog megváltoztatta a véleményem. Kovács Zoltán is rengetegszer kereste Vladan Filipovicsot, Marko Nikolics külön felvázolta nekem a terveket, Juhász Rolival is sokat beszélgettem, Danko Lazovics is felhívott, Garancsi Istvánnal is leültünk és mindenki biztosított arról, hogy a Vidinek komoly céljai vannak. Hosszú távú szerződést írtam alá, úgy gondolom, hogy jó döntést hoztam” - mondta Huszti Szabolcs.
„Arról, hogy Huszti Szabolcs milyen minőséget képvisel, teljesen felesleges beszélni, ezzel mindenki tisztában van. Az ő hazacsábítása komoly fegyvertény a klubnak, büszke vagyok arra, hogy az átigazolás megvalósulhatott, köszönjük a tulajdonosnak, hogy lehetőségünk volt egy ilyen kaliberű labdarúgót szerződtetni. Szabolcsot hihetetlen profizmus és erős karakter jellemzi, a képességei mellett erre is szüksége lesz a csapatnak a pályán és az öltözőben is. Térdsérülése után rehabilitációja az utolsó szakaszba lépett, szakembereink segítségével a mai naptól azon dolgozik, hogy minél hamarabb Vidi-mezben láthassuk. Hosszú távú szerződést írtunk alá vele, hiszünk benne, hogy komoly sikereket érünk el vele együtt a következő években” - nyilatkozta a szerződés aláírása után Kovács Zoltán, sportigazgató.