magyarfutball.hu

2003.07.11 Már nem Duró József a Kispest vezetőedzője!

Pénteken mégis mindkettejüknek megköszönték az eddigi munkát…

"Még csütörtökön megjegyeztem, hogy talán az edzőnek is lenne beleszólása abba, milyen játékosok érkeznek csapatához – mondta Duró József. – Merthogy nemrég több olyan futballista érkezett Kispestre, akiket nem én hívtam, másokat pedig, akik tényleg erősítést jelenthettek volna, a vezetők hagytak elmenni. Éppen ezért szóltam, hogy ennél nagyobb rugalmasságot kérnék a keret kialakításánál, és pénteken meg is jött a válasz, miszerint mehetek.”
Persze, igazából a szakvezető sem lepődhetett meg a dolgok ilyetén fordulásán, hiszen Kispesten tényleg minden előfordulhat, ám azt nehezményezi, hogy csak most szóltak neki a váltásról.
"Rosszul esik, hogy három hétig hülyének néztek, hiszen korábban még találhattam volna magamnak csapatot, míg ez most már szinte lehetetlen. Másrészről viszont megkönnyebbülést is érzek, mert nem volt könnyű az elmúlt néhány hónapban, és még most sem tudja senki, hogy mi lesz az együttessel.”
Kiss Zsolt, a tulajdonosok egyike szerint a Kispest hamarosan kifizeti Gujdár Sándornak a pénzét, így nem fenyegeti veszély a másodosztályú rajthoz állást. Duró Józsefet pedig nem szakmai okok miatt távolították el, hanem azért, mert nincs meg az A-licence.
"Duró Józseffel valóban megállapodtunk szóban, és nagyon szívesen dolgoztunk volna vele, ám a liga hajthatatlan – indokolta az edzőváltást Kiss Zsolt. – Csak olyan edzőt alkalmazhatunk, akinek megvan a megfelelő képesítése. Nem akarunk cirkuszt, remélem, ezt Józsi is megérti.”
Megjegyezzük, a kispesti szakvezetők többségének eddig sem volt A-licence, úgyhogy ehhez a problémához már hozzászokhattak a piros-feketék, de a tulajdonos azt mondja, most már nem akarták meghúzni azt, hogy szakmai igazgatóként vagy éppen pályaedzőként alkalmazzák Durót. Kétségtelen, ebben a liga és a Kispest közötti feszült helyzetben a klubnak kell engednie, bár úgy véljük, az már három hete is feltűnhetett volna, hogy a szakvezetőnek nincs meg a képzettsége… Lefordítva: ha a liga nem kezd keménykedni a Honvéddal, és a kispestieknek nem kell minden eszközt megragadniuk a hidegháborús viszony enyhítésére, akkor még mindig Duró József lenne az edző.
Fájdalom, tisztet kellett áldozni.
Persze, ha már menesztettek egy edzőt, szerezni kell valaki mást a helyére, és úgy tudjuk, az új tréner a korábban Kispesten már dolgozó, legutóbb Dunaújvárosban megforduló Gálhidi György lehet. Igaz, neki szintén nincs A-licence – de mielőtt heveny nevető- avagy tetszés szerint sírógörcsöt kapnának a szurkolók, eláruljuk: neki a bajnokság kezdetére valószínűleg meglesz. De nézzük, mit mond minderről az új edző.
"Egyelőre konkrétumokról még nem tudok beszámolni – így Gálhidi György. – Már tárgyaltunk a kispesti vezetőkkel, és szombat reggel találkozom újra velük, így elképzelhető, hogy akkor már okosabbak leszünk. Ha valóban én leszek az edző, akkor bízom az átigazolási stop feloldásában, és megerősödve célként kitűzhetjük a feljutást.”
S bár ezzel a kispadon valóban szabályos lehet majd a felállás, a váltás miatt a vezetők újabb két embernek tartoznak komoly összeggel – a pénzükre várók sora a Bozsik-stadiontól a Határ útig majdnem leérne…