magyarfutball.hu

Ferencvárosi TC - Békéscsabai Előre FC 2 : 1 17:00

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
videók
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: magyarfutball.hu
    2020.12.26, 17:02
    Budapest, 1998. április 11. szombat (MTI) - Labdarúgó NB I., 25. forduló:

    Ferencváros - Békéscsabai EFC 2-1 (1-0)
    Üllői út, 10 000 néző, V: Hanacsek

    gólszerzők: Vincze (16.), Vámosi (62.), illetve Brlázs (67.)
    sárga lap: Miriuta (24.), Vámosi (83.), illetve Fazekas (33.), Dávid (38.), Czipó (58.), Brlázs (67.)
    piros lap: Miriuta (36.)
    cserék: Zavadszky helyett Schultz (46.), Nagy helyett Vámosi (62.), Jagodics helyett Albert (78.), illetve Vasas helyett Kasik (59.), Vörös helyett Borbola (61.), Valentényi helyett Dobi (71.)
    jók: Vincze, Nicsenko, illetve Raducu, Brlázs

    Ferencváros:
    Hajdu - Dragóner - Lipcsei, Szűcs - Zavadszky, Jagodics, Miriuta, Vincze, Nagy - Nicsenko, Horváth

    Békéscsaba:
    Fülöp - Raducu - Dávid, Futaki - Fazekas, Brlázs, Czipó, Valentényi, Vörös, Vasas - Belvon

    A 16. percben megszerezte a vezetést a mezőnyfölényben játszó Ferencváros. Miriuta bal oldali szabadrúgása után Vincze Ottó talált Fülöp kapujába (1-0). A 22. percben Belvon 18 méterről, szabadrúgásból a bal kapufát találta el. A 36. percben emberhátrányba került a Ferencváros, Miriuta ugyanis egy labda elrúgása után megkapta a második sárga lapos figyelmeztetését is.

    A szünetet követően a tíz emberrel játszó Ferencváros még nagyobb fölénybe került, a békéscsabaiak hosszú perceken keresztül át sem lépték a felezővonalat. A 62. percben az alig néhány másodperce pályára lépett Vámosi elé pattant a labda, aki 12 méterről, középről a léc alá lőtt (2-0). A 67. percben Brlázs szépített, a Belvontól kapott labdát 10 méterről lőtte a kapu közepébe (2-1). A 75. percben Hajdu hárította bravúrosan Raducu fejesét.

    A Ferencváros nehéz, de megérdemelt győzelmet aratott, a megilletődött, félénken játszó vendégcsapat ellen.
     
  2. avatar: bbsz
    2016.05.15, 22:32 (szerk.: 2021.01.23, 21:22)
    Az emberelőny sem segített az Üllői úton
    Ferencváros - Békéscsabai Előre FC 2-1 (1-0)


    NB I-es labdarúgó-mérkőzés, Üllői út, 10 ezer néző
    V.: Hanacsek (Szarka, Varga L.)
    Ferencváros: Hajdú 5 — Dragóner 5 — Szűcs 6, Zavadszky 5 — Jagodics 6, Lipcsei 4, Miriuta 6-2=4, Vincze 6, Nagy N. 5 — Horváth 6, Nicsenko 6. Edző: Nyilasi Tibor Békéscsaba: Fülöp 6 — Raducu 5 — Futaki 6, Dávid 6 — Fazekas 5, Brlázs 6, Czipó 4, Valentényi 4, Vörös 6, Vasas 4 — Belvon 6. Edző: Pásztor József
    Csere: Zavadszky helyett Schultz (6) a szünetben, Vasas h. Kasik (6) az 59., Vörös h. Borbola (-) a 61., Nagy N. h. Vámosi (-) a 62., Valentényi h. Dobi (-) a 71., Jagodics h. Albert (-) a 77. percben.
    Gólszerző: Valentényi (öngól) a 16., Vámosi a 62., Brlázs a 67. percben.
    Sárga lap: Miriuta (reklamálásért) a 24., Fazekas (megrúgta Nagyot) a 33., Dávid (Lipcseit rúgta fel) a 40., Czipó (Vinczével szembeni szabálytalanságért) az 57., Brlázs (visszarántotta Schultzot) a 66., Vámosi (beleszállt Dobiba) a 82. percben.
    Kiállítva: Miriuta a 36. percben.
    Szögletarány: 5:4 (1:2)

    16. perc: Nicsenko húzott volna el a bal oldalon, Futaki azonban hátulról a földre vitte. A jogosan megítélt szabadrúgásból Miriuta ívelt életveszélyesen középre, a tömörülő védők között Dragoner csúsztatott, a labda pedig Valentényiről egy szerencsétlen mozdulatot követően a saját kapujának bal alsó sarkába pattant, 1-0.
    36. perc: Miriuta végzett el sípszó előtt egy szabadrúgást, amiért sárga lapot kapott. A sárga után rögtön villant a piros is, hiszen az előbbiből már egyet korábban összegyűjtött az irányító.
    62. perc: Czipó határozatlanul ugrott fel a vendég 16-oson belül, ennek eredménye, hogy Vámosi lefejelte a labdát Horváthhoz, a csatár 5 m-es perdítése még kipattant Fülöpről, de éppen Vámosi elé, a cserejátékos pedig második labdaérintéséből 14 m-ről a léc alá lőtt úgy, hogy egy védőt is érintett a labda, 2-0.
    67. perc: Fazekas cselezgette befelé magát a jobb szélről, majd ügyesen ugratta ki Brlázst, aki 11 m-ről a későn kimozduló Hajdú felett bokából a bal alsó sarokba pörgetett, 2-1.
    kép
    Horváth közelről megcélozza Fülöp R. kapuját. Mögötte balról Vincze, Raducu, Czipó, Brlázs (takarva), Dávid és Nagy N. (Fotó: Rácz Attila)

    Sokan azt találgatták a mérkőzés előtti pillanatokban, vajon az FTC mikor rúgja az első gólt, mert kedvenceik győzelmében szinte mindenki vakon hitt. Nos a hazai remények valóra váltak, mert már az első negyedóra végén gól született.
    Itt azonban máris említsünk meg néhány tényt: korántsem a sziporkázó és fergeteges támadásainak köszönhetően, hanem egy pontrúgás után Valentényi szerencsétlen mozdulatának köszönhették a vezetést, még akkor is, ha a gólt a műsorközlő Vinczének, mások pedig Dragónernek adták.
    Az alaposan „megkevert” Csaba a bekapott gól ellenére nem játszott rosszul a mérkőzés következő 20 percében. Ezzel párhuzamosan a hazai közönségnek csalódnia kellett, hiszen az első gól után követelték volna a többit.
    Mindenesetre a kiállításig eltelt időszakban (16-tól 36. percig) három csabai lehetőséggel szemben egyetlenegy fővárosit sem jegyezhettünk fel: Belvon hatalmas kapufája után hirtelen nagy csend támadt, de Vörös és Valentényi is hagyott ki nagy gólszerzési lehetőséget.
    Miriuta kiállítása azonban a félidő utolsó 10 percére azt hozta, ami a kiállítás tényének ellentmondani látszik: a tíz emberrel játszó zöld-fehérek teljesen kapujához szegezték a viharsarkiakat és a korábbi három vendéghelyzetre szintén három nagy lehetőséggel válaszoltak. Köztük volt Nicsenko ollózása, de ehhez máris hozzá kell tenni azt, ha a csatár ott és akkor lekezeli a labdát, akkor könnyen 2-0 az eredmény, annyira egyedül hagyták.
    Tényleg megdöbbentő volt, hogy az addig kulturáltan focizó Csaba az ellenfél kiállításától nemhogy megnyugodott volna, inkább kapkodni kezdett.
    A szünetben Nyilasi cserélt, hiszen Miriuta kiállításával irányító nélkül maradt az együttese: Schultz személyében egy szintén szervező játékost cserélt be.
    Pásztor edző (mint később azt megtudtuk) arra spekulált, hogy az első negyed órát sikerüljön megúszni kapott gól nélkül, és majd ezután cserél a gólszerzés reményében. Nos úgy tűnt, a Fradinak 10 emberrel megfelel az eredmény, mert maradtak az „óvatos támadásvezetés” formációnál, mindössze egy Horváth-helyzetet regisztrálhattunk az ominózus időszakban, a sors iróniája, hogy egy perccel azt túllépve a csereként beállt Vámosi második labdaérintéséből gólt szerzett (az elalvó Czipó mellől).
    Talán ez volt az utolsó intő jel a vendégek számára, mert innentől bátrabban kezdeményeztek és egy jó akció végén szép gólt szereztek. A bátrabb játékhoz valószínűleg hozzájárult a három csere is, hiszen Kasik, Borbola és Dobi személyében három támadó szellemű, friss embere volt a gárdának. Kasik esetében külön megemlítendő, hogy mintegy 10 hónapja játszott utoljára tétmeccsen és igen biztatóan mozgott ezen az estén.
    A szépítő gólt követően még egy-egy lehetőség adódott mindkét oldalon Vincze, illetve Raducu előtt, utóbbi fejesénél Hajdú nagy védésére volt szükség, hogy ne legyen döntetlen az állás.
    A meccs egészét nézve az esélyesebb Ferencváros megérdemelte az egygólos győzelmét, már csak azért is, mert a 60 perces emberelőny az igenis előny, még egy bajnokesélyes otthonában is, márpedig ezt ma nem tudták kihasználni egy pont erejéig sem a vendégek.

    Edzői nyilatkozatok
    Nyilasi Tibor, a Ferencváros edzője:
    — Az, hogy a kötelező győzelem a legnehezebb, a mai estén is bebizonyosodott. A Békéscsaba védekezése nagyon jól meg volt szervezve, csak pontrúgásból tudtuk bevenni a kapujukat. Ezt követően azonban jött egy buta kiállítás, ami után tovább próbáltunk támadni, igaz, a második félidőben egy kicsit felborult a védekezésünk. A meccs előtt elégedetlen lettem volna a 2—1-gyel, de így, hogy 60 percen keresztül emberhátrányban játszottunk, jónak mondható. A csapat akarásával elégedett vagyok.
    Pásztor József, a Békéscsaba edzője:
    — Ahhoz képest, ahogy ki tudtunk állni, nem rossz játékot láttam. Sajnos a gárda nem érzett rá, hogy keresnivalónk lehet, ezért nem sikerült pontot szereznünk. Főleg a kiállítás után lehetett volna sanszunk a döntetlenre, de ehhez néhány játékosnak többet kellett volna nyújtani és elsősorban bátrabban kellett volna a hátvédeknek kihozniuk a labdát, felfejlődni a támadáshoz. Sajnos, pontosan abból kaptunk két gólt, amire készültünk.
    — Az emberelőny tudatában a szünetben mit mondott a játékosainak?
    — Arra hívtam fel a figyelmet, hogy a játékrész első 15-20 percét próbáljuk meg kihúzni kapott gól nélkül, s ezután végrehajtok majd egy hármas cserét, és megpróbálunk gólt rúgni. Ebbe jelentősen beleszólt azonban a szerencsétlen második gól, hiszen egy kicsit felborította a rendet. 0—1-ről azért több esélyünk lehetett volna.
    — Kivel volt elégedett és kitől várt többet?
    — Dávid jól semlegesítette a rábízott embert, de a másik emberfogó, Futaki is mindent megtett, ami tőle várható volt. Fülöp kapus is aránylag magabiztosan védett. Nem vagyok viszont megelégedve többek között Valentényi és Vasas játékával, és Raducunak is többet kellett volna vállalkozni a labdafelhozataloknál, hiszen emberelőnyben kulcsszerep lehetett volna a játéka.
    (Szegedi Zsolt)

    2. Ferencváros 25 15 4 6 44-29 49
    ...
    15. Békéscsaba 25 6 6 13 18-44 24

    Békés Megyei Hírlap, 1998. április 14.
    kép
    Belvon Attila (sötétben) egyedüli csabai csatárként becsülettel küzdött az Üllői úton, de hiába...
    Őrzőjének, Szűcs Mihálynak és társainak nem okozott túl sok gondot a vendégakciók blokkolása...
    (Németh Ferenc felvétele)

    Nemzeti Sport, 1998. április 12. (Arcanum DT)