magyarfutball.hu

Magyarország - Lettország 3 : 1 17:00

   
   
  • Magyarország - Lettország 1995.03.08.
Tölts fel te is saját képeket! »
videók
mérkőzés értékelése
hivatalos, barátságos válogatott mérkőzés
693. hivatalos válogatott mérkőzés
játékvezető : Rabrenović Radislav (Jugoszlávia)
nézőszámok:
  1. nso.hu: 3.000
  2. lff.lv: 6.000

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: magyarfutball.hu
     
  2. avatar: magyarfutball.hu
    2017.06.10, 20:00
    Mészöly Kálmán szövetségi kapitány előzetesen elképzelt keretéből a BVSC-Dreher sérült védője, Szalma József hiányzott, az ÚTE Novabau hátvédje, Szlezák Zoltán pedig nem teljesen egészségesen érkezett, így miután a szakvezető beszélt dr. Gótzy Gyulával, a válogatott orvosával, lemondott a szerepeltetéséről, a játékos pedig elhagyta az ,,A,, válogatott főhadiszállását.

    A lett ,,A,, válogatott kerete:

    kapusok: Oleg Karavaev (Carl-Zeiss Jena), Raimonds Laizans (Skonto Riga)

    hátvédek: Igors Troickis, Valentin Lobanev, Mikhail Zemlinski, Yuri Shevljakov (valamennyi Skonto Riga), Dzintars Sprogis, Arturs Zakeresevskis (mindkettő DAG Riga)

    középpályások: Igors Stepanov, Andrejs Stolceris, Vadim Mikutsky, Olegs Blagonadezhdin (valamennyi Skonto Riga)

    csatárok: Alexandrs Jelisejevs (Skonto Riga), Vitaliy Teplov (Düsseldorf), Rolands Boulders (Kiruna), Sergejs Tarasov (Vilan Daugavpils)

    Mészöly egyértelműsítette, hogy az elmúlt időszakban sikeresen szerepelt olimpiai válogatottat nem kívánják az A-együttes érvényesülése érdekében megbontani. Kiemelte, Dunai Antallal kötöttek egy megállapodást, miszerint Sándor Tamás a ,,nagycsapatba,, került, míg Lisztes Krisztián továbbra is az olimpiai feladatokra figyel. Szükség esetén ő is ,kirándulhat,, az A-keretbe. A lettek elleni összecsapást egyértelműen felkészülési mérkőzésnek tekinti, amely siker esetén lendületet adhat a svájciak és a svédek ellen sorra kerülő hazai Európa-bajnoki selejtező mérkőzéseken oly nagyon várt eredményes szerepléshez.

    A Magyarország - Lettország mérkőzésre készülő játékoseretek:

    A-válogatott:
    -------------
    Petry Zsolt (Gent), Hajdú Attila (Csepel-Kordax), Végh Zoltán (Győri FC) - kapusok

    Lőrincz Emil (Molenbeek), Mracskó Mihály (Békéscsabai EFC), Márton Gábor (PMSC-Fordan), Szalma József (BVSC-Dreher), Szlezák Zoltán, Kozma István (ÚTE-Novabau), Halmai Gábor, Kovács Ervin (Ekeren), Bánfi János (Kispest-HFC) - védők

    Illés Béla (Kispest-HFC), Sándor Tamás (Debreceni VSC), Sallói István (Beitar Jerusalem), Csertői Aurél (Győri FC), Lipcsei Péter (Ferencváros), Urbán Flórián (Mechelen) - középpályások

    Hamar István (Kispest-HFC), Klausz László (Admira Wacker), Wukovics László (ÚTE-Novabau) - csatárok

    MTI
     
  3. avatar: fgymat
    2013.05.14, 07:13 (szerk.: 2017.06.10, 19:04)
    Labdarúgás: magyar-lett válogatott mérkőzés a Fáy utcában

    Budapest, 1995. március 8., szerda (MTI) - A magyar-lett futballcsata második felvonásaként a Fáy utcai stadionban a két ország A-válogatottjai mérték össze erejüket. A mérkőzés két szempontból is első volt: egyrészt idén még egyik nemzeti együttes sem lépett pályára, másfelől a futballtörténelemben sem jegyeztek eddig találkozót Magyarország és Lettország legjobbjai között. A jugoszláv játékvezető, Rabrenovic sípjelére az alábbi összeállításban kezdték a játékot a csapatok:


    Magyarország:
    Petry Zsolt - Lőrincz Emil - Mracskó Mihály, Lipcsei Péter - Halmai Gábor, Illés Béla, Kovács Ervin, Urbán Flórián - Csertői Aurél, Sallói István, Klausz László

    Lettország:
    Oleg Karavaev - Dzintars Sprogis - Igors Tpolckis, Mikhail Zemlinski, Yuri Shevljakov - Vlentins Lobanevs, Andrejs Stolceris, Vadim Mikutsky, Olegs Blagonadezhdins - Vitaliy Teplov, Rolands Boulders

    A kezdőrúgást az egykori kitűnő kispesti csatár, a 71-szeres válogatott Tichy Lajos végezte el, aki a napokban ünnepelte 60. születésnapját.

    Szögletek egész sora jelezte a kezdeti magyar fölényt. A 10. percben Lipcsei 25 méteres lapos lövését ütötte ki Karavaev, sajnos a kipattanóra nem érkezett magyar társ. Egy percre rá Sallóit vágta fel Sprogis még éppen a 16-os vonala előtt, sárga lapot kapott érte. Lipcsei szabadrúgása a sorfalról szögletre vágódott. A 18. percben ugyancsak a ferencvárosiak kedvence ütközött a tavaly még a BVSC-ben futballozó Zemlinskivel, Lipcseinek is sárga lap lett a ,,jutalma,,. A 19. percben Klausz egy kisebb botladozás után váratlanul 22 méterről lövésre szánta el magát, Karavaev csak nagy erőfeszítések árán tudott szögletre menteni. Ezekben a percekben szinte csak a lettek térfelén folyt a játék, jól működött a ,,Mészöly-féle,, letámadási taktika. A 26. percben egy jobb oldali pontrúgás után Halmai léc alá tartó fejesét csak másodszorra fogta meg a lett hálóőr. A következő akciónál Urbán 18 méteres csavart szabadrúgása alig suhant el a bal kapufa mellett. A lettek lélegzethez is alig jutottak, a magyar válogatott egyre-másra rúgta a szögleteket: a 35. percben egy bal oldali sarokrúgást követően Karavaev aláfutott a labdának, az üresen maradt Kovács Ervin azonban nyolc méterről a jobb kapufa mellé fejelt. A 41. percben Zemlinski törlesztett Lipcseivel szemben, ő is sárga lapos figyelmeztetést kapott, a Ferencváros erősségét ápolni is kellett. A félidő zárásaként Csertői veszélyeztetett 18 méterről, de ez a lövés is elkerülte a lett kaput.

    A szünetben:

    Magyarország - Lettország 0-0
    Fáy u., 6000 néző, V: Rabrenovic (jugoszláv)

    Magyar góllal kezdődött a második 45 perc. Csertői ívelt a jobb oldalról remekül középre, és a szünetben beállt Hamar a balösszekötő helyén berobbanva kapásból a hálóba lőtt (1-0).

    A szünetbeli cserékkel változott a magyar csapat hadrendje. Márton vette át a söprögető szerepét Lőrincztől, aki emberfogót játszott a második félidőben, Mracskó pedig a középpályára húzódott előre. Az igazi nagy húzás Mészöly Kálmántól azonban Hamar István beállítása volt. A támadó az 53. percben ugyanis már másodszor volt eredményes, ötödik válogatott mérkőzésén negyedik gólját ünnepelhette. Mracskó jobb oldali beadása lepattant a védőkről, a kispesti csatár eszmélt a leghamarabb, és ballal 12 méterről a kapu jobb oldalába lőtt (2-0).

    A 60. percben vezették első veszélyes támadásukat a lettek. Zemlinski indította Teplovot, akinek 14 méteres félmagas lövését biztosan fogta Petry. Egy perc múlva ismét a magyar kapus remekelt, Stolceris több védőt kicselezve az ötösről célozta meg a rövidsarkot, de a magyar kapus jó érzékkel hárított.

    A 65. percben következett az újabb magyar gól. Sallói remek labdáját a 16-os vonalánál Csertői vette le, majd a kivetődő kapus mellett a hálóba bombázott (3-0).

    A 68. percben 11-eshez jutottak a vendégek. Mracskó és Stolceris harcolt a labdáért az ötös bal sarkánál, a lett játékos pedig elesett. A megítélt büntetőt Zemlinski értékesítette, Petryt becsapva a kapu jobb oldalába helyezett (3-1).

    A mérkőzés hajrájában futószalagon következtek a magyar helyzetek. Előbb Wukovics maradt le centiméterekkel Mracskó beíveléséről, majd Csertői ,,cselezte ki,, magát tiszta gólhelyzetből. A 84. percben Lőrincz egy szabadrúgás után 21 méterről alig lőtt a bal felső sarok mellé. Az eredmény a hátralévő percekben a magyar helyzetek ellenére már nem változott, így a válogatott 497 nap után újra győzelmet ünnepelhetett.

    Magyarország - Lettország 3-1 (0-0)
    Fáy u., 6000 néző, V: Rabrenovic (jugoszláv)
    gólszerzők: Hamar István (46., 53.), Csertői Aurél (65.), illetve Mikhail Zemlinski (68. - 11-esből)
    sárga lap: Lipcsei (17.), Urbán (43.), Mracskó (68.), illetve Sprogis (11.), Lobanevs (26.), Zemlinski (41.), Mikutsky (76.)
    cserék: Kovács E. helyett Márton Gábor, Halmai helyett Hamar István (mindkettő a szünetben), Urbán helyett Bánfi János (64.), Klausz helyett Wukovics László (75.), Sallói helyett Sándor Tamás (83.), Petry helyett Hajdú Attila (86.), Lipcsei helyett Kozma István (88.), illetve Boulders helyett Alexandrs Jelisejevs (75.), Teplov helyett Sergejs Tarasov (86.)


    Tulajdonképpen az egész magyar csapatot dicséret illeti. Petry feladatát, bár kevésszer ,,mozgatták meg,,, jól látta el, a hátvédek pedig elegánsan játszottak. Mracskó legjobb békéscsabai formájára emlékeztetett, a ,,kispesti tengely,, pedig jól működött, látszott, hogy Illés, Sallói és társai nem most játszottak először együtt. Hamar írországi fényes bemutatkozását idézte; kár, hogy csak ritkán rúg két gólt egy mérkőzésen. Csertői is lendületes volt, egy gólja és egy gólpassza önmagáért beszél.

    A lettek jóformán csak a védekezéssel és a rombolással törődtek. Egyedül Zemlinskit lehet kiemelni, nemcsak góljáért, hanem mert emberfogó létére alkalmanként előre is merészkedett. Elöl egyedül Stolceris megmozdulásai jelentettek veszélyt.

    Vélemények:

    Berzi Sándor, az MLSZ főtitkára:
    - Tetszett a csapat gólratörő játéka. Ezt a teljesítményt kell megismételni a jövőben is.

    Benkő László, az MLSZ elnöke:
    - Lehet, hogy jól választottunk ellenfelet, de úgy érzem, senkire sem lehet panasz. Az első félidő játékával is elégedett vagyok, és nagyon remélem, hogy ez a győzelem erőt ad a további feladatok megoldásához.

    Kiss László, állás nélküli labdarúgó-edző:
    - Nagyon mozgékony magyar csapatot láttunk. Az eredmény nem fejezi ki hűen a két csapat közötti tudáskülönbséget.

    Herbert Prohaska, osztrák szövetségi kapitány:
    - Megnyugodtam, ezt a lett csapatot három hét múlva mindenképpen le kell győznünk.

    Janis Gilis, a lettek szövetségi kapitánya:
    - Szeretnék gratulálni az ellenfélnek a jó játékért és a győzelemért. Nekem nagyon tetszett a magyar válogatott teljesítménye. Minden poszton nagyszerűen játszottak. Saját csapatommal is elégedett vagyok, bár sajnálatos taktikai hibákat vétettünk védekezésben, de hozzá kell tennem, ebben az évben először játszott a csapat füves pályán és négy kulcsjátékosunk hiányzott.

    Mészöly Kálmán, a magyar válogatott szövetségi kapitánya:
    - Tudtuk, hogy Lettország nagyon nehéz ellenfél lesz, hiszen ma már senkit sem lehet félvállról venni. A mérkőzés előtt megmondtam a játékosoknak, hogy csak a győzelem az elfogadható, és ez csak akkor sikerülhet, ha mindenki ,,cipeli a zongorát,,. A korábban megbeszélt cserék bejöttek, Hamar góljai pedig lendületet adtak a csapatnak. Nem akarunk átesni a ló másik oldalára, hiszen voltak hibák. A csapatnak azonban ma szinte nem volt gyenge pontja. A játékosok ki voltak éhezve a sikerre.

    A két gólt szerzett Hamar István:
    - Rettenetesen boldog vagyok, hogy ismét gólokat sikerült szereznem a válogatottban. Bár lassan megszokom, hogy csereként lépek pályára. Célom, hogy stabil kezdőember legyek a Kispest-Honvédban. A válogatottban ez nagyon nehéz lesz, hiszen nagy a konkurencia.

    forrás:
    MTI
     
  4. avatar: magyarfutball.hu
    2010.01.22, 22:04 (szerk.: 2018.01.13, 18:33)
    1995-ös programfüzet:
    kép
     
  5. avatar: fgymat
    2009.05.24, 19:47 (szerk.: 2017.06.10, 18:59)
    Lettország csapatával most először játszottunk.

    A mérkőzés során egy pillanatig sem volt kétséges a magyar válogatott sikere. Gyorsan, lendületesen játszottunk. Alig két-három érintésből jutottunk a vendégek kapujáig. Az első félidő ennek ellenére nem hozott gólt.

    A második játékrészben végre " megtört a jég" és húsz perc alatt háromszor is a lettek kapujába juttattuk a labdát. Ezután azonban kicsit lazított a válogatott és a helyzetet kihasználó lett csatárt csak szabálytalanul tudtuk akadályozni.

    Tizenkét(!) nyeretlen mérkőzés után végre győzelem! Igaz, hogy a legyőzött lett válogatott még az európai középmezőnyhöz sem tartozott. De akkor is!

    forrás:
    mafoci