magyarfutball.hu

Békéscsabai Előre FC - Ferencvárosi TC 5 : 2 17:00

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
videók
mérkőzés értékelése

mérkőzés: 5 (1 szavazat)

játékvezető: 4 (1 szavazat)

hangulat: 5 (1 szavazat)

1...5

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: magyarfutball.hu
     
  2. avatar: bbsz
    2017.02.16, 15:10 (szerk.: 2021.04.04, 22:38)
    Ilyen játékkal a Skopje is legyőzhető
    Békéscsabai Előre FC - Ferencváros 5-2 (2-1)


    NB I-es labdarúgó-mérkőzés, Békéscsaba, 12 500 néző
    V.: Vágner (Juhos, Szabó A.)
    Békéscsaba: Baji 6 — Csató J. 7 — Szenti 7, Kovács 6 — Mracskó 7, Fodor 8, Csató S. 7, Horváth 6 — Váczi 8, Kulcsár 6, Szarvas 9. Edző: Pásztor József
    Ferencváros: Szeiler 6 — Hrutka 4 — Telek 4, Szűcs 5, Keller 4 — Páling 5, Lipcsei 5, Albert 4, Czéh 4 — Christiansen 4, Neagoe 5. Edző: Novák Dezső
    Csere: Keller helyett Lisztes (-) a 61., Szarvas h. Kiss J. (-) a 72., Czéh h. Zavadszky (-) a 74., Fodor h. Major (-) a 80. percben.
    Gólszerző: Mracskó (11-esből) a 16., Szarvas a 31., Neagoe a 45., Fodor az 56., Szarvas az 59, Szarvas a 65., Zavadszky a 84. percben.
    Sárga lap: Lipcsei (reklamálásért) a 25., Csató J. (Albert felvágásáért) a 36., Váczi (rossz becsúszásért) a 72. percben.
    Szögletarány: 8:4 (4:3).

    A második percben egy jobb oldali beadást Horváth fejelt a jobb kapufa töve mellé.
    A 11. percben Baji egy hazaadást rosszul rúgott ki, Páling Christiansen elé emelt, aki a jobbösszekötő helyéről, l6 méterről épphogy fölé rúgta a labdát.
    A 16. percben Fodor a ferencvárosi térfél közepéről emelt a balösszekötő helyén kiugró Szarvas elé, a békéscsabai csatár három lépés után a kivetődő Szeilerbe lőtt. A kipattanó labdára Kulcsár csapott rá, Lipcsei kíséretében. Kulcsár térült-fordult, Lipcsei pedig két kézzel lerántotta a békéscsabaiak légiósát, aki már kiszorított helyzetben volt. Ettől függetlenül egyértelmű a 11-es! A büntetőt Mracskó nagy erővel a bal felső sarokba bombázta, a jó irányba, de esélytelenül vetődő Szeiler fölött, 1-0.
    A 31.percben Fodor a 16-os előteréből kiemelt jobbra Váczinak, aki kapásból, laposan visszalőtt középre a berobbanó Szarvasnak. A békéscsabai játékos az ötösről elegánsan a jobb alsó sarokba pörgetett, 2-0.

    A 36. percben Horváth váratlanul megcélozta a kaput, de Szeiler óriási vetődéssel szögletre ütötte a jobb alsó sarok felé tartó labdát.
    Aztán újra Horváth volt az egyik főszereplő, aki Váczit ugratta ki, de a békéscsabai csatár lövését Szeiler kiöklözte.
    A túloldalon Albert tornáztatta meg Bajit.
    Aztán ismét Váczi jeleskedett, de lövése éppen hogy fölészállt.
    A 45. percben a békéscsabai térfél közepén elvesztették a hazaiak a labdát, Czéh csapott rá, jól emelt Neagoe elé, aki két védő kíséretében a kifutó és elvetődő Baji fölött 10 méterről a kapuba emelt, Csató J. hiába futott vissza a gólvonalra, a labda a kapu közepébe hullott, 2-1.

    Szünet után Fodor tornáztatta meg Szeilert, majd az 53. percben Mracskó beívelését Hrutka megtolta fejjel, a labda Horváth elé pattant, aki balról, kiszorított helyzetből is jól célzott, ám Szeiler ezúttal is szögletre mentett.
    Az 56. percben Kulcsárt a bal oldalvonalnál, a 11-es magasságában fölvágták. Váczi lőtte be a szabadrúgást, s Fodor az ötös sarkáról a leülő Szeiler felett, a rövid sarokról élesen a hosszúba fejelt, 3-1.
    Csupán három perc telt el, amikor Váczi a jobb oldalvonal mentén végigszáguldott, első beadása még visszavágódott, másodszorra viszont jól ívelt be. Fodor fejelt a kapu felé, ám Szeiler és egy védő között elsuhant a labda, és Szarvas előtt landolt. A békéscsabaiak gólvágója három lépésről a jobb alsó sarokba rúgta a pettyest, 4-1.

    A 64. percben Csató J. lőtte meg közelről a labdát, de Szeiler bravúros vetődéssel fogta a bal alsó sarok előtt.
    A 65. percben Mracskó sokadszor végigszáguldott a jobb oldalvonal mentén, átívelt a teljesen szabadon hagyott Szarvas elé, aki levette a labdát, arra is volt ideje, hogy körbenézzen, majd Szeiler feje búbját „megborotválva”, nyolc méterről, a balösszekötő helyéről a kapu közepébe lőtt, 5-1.
    A 73. percben Neagoe négy védőt kicselezve, 15 méterről lőtt mellé.
    Egy perccel később Páling Baji ölébe emelt.
    A 76. percben Zavadszky fejesét húzta le a léc alól Baji.
    A 84. percben Páling a jobb szögletzászló közeléből középre lőtt, Zavadszky pedig hét méterről, Kovács mellől lőtt Baji fölött a kapu közepébe, 5-2.
    Egy perccel később Páling ugyanonnan beadott, most Christiansen próbálkozott, de fejese fölé szállt.
    kép
    A háromgólos Szarvas (balra) számtalanszor megoldhatatlan feladat elé állította a zöld-fehérek védelmét. Itt például Christiansen mellett lő el. (Fotók: Lehoczky Péter)
    kép
    Mracskó Mihály (balra) is elemében volta Ferencváros ellen, tőle is jó folytatást várnak a szurkolók.

    Tizenegy évvel ezelőtt nyert utoljára a Kórház utcában a Ferencváros, most fogadkoztak a zöld-fehérek a mérkőzés előtt, hogy begyűrik a Békéscsabát. Mondhatták, hiszen jól kezdték a bajnokságot, könnyű két győzelemmel iratkoztak föl a tabella éllovasai közé.
    Ugyanakkor a Békéscsaba egy héttel ezelőtt még egy igencsak fáradt csapat benyomását keltette, ami érthető, hiszen sok száz kilométeres skopjei, majd soproni út volt a békéscsabaiak „lábában”. A hazai szurkolók azonban bizakodóak voltak, nem véletlen, hogy az ülőhelyek mindegyike elővételben elkelt.
    Már az első percektől kezdve nyílt sisakkal játszott mindkét csapat, s látszott, hogy nem békésen telik el a kilencven perc a zöld gyepen. A lila-fehérek hamar be is köszöntek Szeiler kapujába, igaz büntetőből, ám az előny elég volt ahhoz, hogy megnyugodjanak.
    A Ferencváros soraiban azonban Mracskó büntetőből esett gólja igencsak zavart keltett. Az amúgy is döcögős gépezetbe újabb homokszemek kerültek, s ugyan időnként jött előre a Fradi, de különösebb meggyőződés nélkül.
    Ugyanakkor egyre inkább élhetett remek fegyverével, a kontrákkal a lila-fehér csapat. Mutattak belőle félidőnként majd tucatot, amelyek közül nem egy góllal végződött. Föltámadtak azok is, akik az első két fordulóban halványan szerepeltek, így újra a tavaszi nagy menetelés idejére emlékeztetőén játszott a Békéscsaba. A második félidőben aztán olyan iskolajátékot mutattak be, hogy a nagyérdemű csak úgy kapkodta a fejét Úgy tűnt, mintha NB III-as csapattal szemben játszana a lila-fehér gárda: könnyedén, tetszetősen játszottak, villámgyorsan járt a labda, amit még szemmel sem tudtak követni olykor a zöld-fehérek.
    A vendégcsapat emberemlékezet óta nem kapott öt gólt bajnoki mérkőzésen, nem véletlenül pironkodott edzőjük, Novák Dezső a mérkőzés végeztével.

    Edzői nyilatkozatok
    Pásztor József, a Békéscsaba edzője:
    — A mérkőzés előtt még úgy fogalmaztam, aki az első gólt lövi, az nyer, ám nem gondoltam, hogy hét esik ezen a találkozón. Ennek azért is örülök, mert közönségünk is jól szórakozhatott.
    — Mivel nőttek a Ferencváros fölé?
    — Ez még számomra is rejtély, noha az tény, hogy frissebbek voltunk, s néhány játékosunk, főleg Fodor és Szarvas igazán felnőtt a feladathoz, pedig eddig nem voltak igazán jó formában.
    — Jó előjelnek tűnik a keddi UEFA Kupa selejtező visszavágóra...
    — A keddi még fontosabb mérkőzés lesz, ugyanis ha a Fradi ellen nem sikerült volna a pontszerzés, ott még javíthattunk volna a bajnokságban, ám most csak a győzelemmel léphetünk tovább, egyébként befejeződik számunkra a kupasorozat.
    — Ilyen előzmények után mit vár a visszavágón?
    — Ha ugyanazt tudjuk nyújtani, mint a zöld-fehérek ellen, akkor mi jutunk tovább.
    Novák Dezső, a Ferencváros edzője:
    — Nem csak ennyi gól volt a Békéscsabában, hanem több is. Amikor jöttek felénk Szarvasék, állandó „életveszélyben” voltunk. Sajnos játékosaink nem fogtak embert, nem keresték a rájuk bízott partnert.
    — Mikor volt a mérkőzés fordulópontja?
    — Több is volt. Először is Lipcseinek nem kellett volna bántania Kulcsárt, hiszen már a veszély elmúlt. Másodszor pedig a védelem több elemi hibát követett el, ami törvényszerűen vezetett a vereséghez.
    — Az első két forduló után ez meglepő eredmény...
    — Ki lehet kapni egy mérkőzésen, s bár ez lenne az utolsó vereségünk, ám így meglehetősen fájdalmas, ahogy most a ferencvárosi játékosok hozzáálltak a Kórház utcai kilencven perchez. Szívem szerint lecseréltem volna az egész csapatot, de még két épkézláb cserénk sem volt, nemhogy tizenegy.
    (Fábián István, Gyurkó Mihály, Jávor Péter)

    3. Békéscsaba 3 2 1 - 9-5 7
    4. Ferencváros 3 2 - 1 9-7 6

    Békés Megyei Hírlap, 1994. augusztus 22.
    kép
    A ferencvárosi Telek nem örömében ugrott a csabai Kulcsár nyakába, hanem mert másképp nem tudta szerelni. A Fradi tíz év után kapott ismét öt gólt bajnoki mérkőzésen.(Hegedűs Gábor felvételei)kép
    Keller nem bírt a csabaiak jobb oldalával.kép
    Kovács Tibor mellett Christiansennek nem sok babér termett.kép
    Mracskó tizenegyes gólja adta meg a csabai fiesztához az alaphangot.

    Nemzeti Sport, 1994. augusztus 21. és 23. (Arcanum DT)