magyarfutball.hu

Írország - Magyarország 2 : 4 16:30

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
videók
mérkőzés értékelése
hivatalos, barátságos válogatott mérkőzés
677. hivatalos válogatott mérkőzés
helyszín : Dublin, Landsdowne Road
játékvezető : Lloyd John (Wales)
nézőszámok:
  1. nso.hu: 25.000

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: magyarfutball.hu
    2021.05.27, 13:37
    kép
     
  2. avatar: magyarfutball.hu
    2020.11.07, 15:42 (szerk.: 2021.05.27, 13:43)
    Budapest, 1993. május 25., kedd (MTI) - Fülöp Ferenc, a magyar labdarúgó-válogatott technikai vezetője kedden délelőtt eljuttatta az MTI Sportszerkesztőségéhez azon 16 labdarúgó nevét, akiket Puskás Ferenc szövetségi kapitány figyelembe vesz a szombati, írek elleni dublini barátságos válogatott találkozón. (Az összecsapás magyar idő szerint 16.30 órakor kezdődik az ír fővárosban. A játékvezető a walesi John Lloyd; két ír partjelző segíti munkáját.)

    A Puskás-keret érdekessége: abban helyet kapott Hamar és Keresztúri, a Kispest-Honvéd FC illetve az MTK labdarúgója. Hosszú idő után nem kerettag Kiprich, Kovács K. mellőzése is némi meglepetés. Détári esete megint más...

    kapusok:
    Petry (AA Gent), Babócsy (Vasas-Smirnoff)

    mezőnyjátékosok:
    Csábi (Kispest-Honvéd FC), Lőrincz (Molenbeek), Telek (Ferencváros), Márton (Kispest-Honvéd FC), Balog T. (MTK), Répási, Bánfi, Nagy T. (mindhárom Vác FC-Samsung), Pisont (Kispest-Honvéd FC), Urbán (Waregem), Eszenyi (KV Mechelen), Duró, Hamar (mindkettő Kispest-Honvéd FC), Keresztúri (MTK).

    Petry, Lőrincz és Eszenyi már idehaza tartózkodik, Urbán csütörtökön Brüsszelből utazik Dublinba. A kerettagok szerda este 18.30 órakor találkoznak a Hotel Stadionban. Csütörtökön délelőtt - London érintésével - repülnek az ír fővárosba.

    A kérdés önként adódik: Détári Lajos (Ancona) miért nem?
    - Az olaszok azt emlegettték: sorsdöntő mérkőzés elé néznek - mondta Fülöp Ferenc. - Hivatkoztak arra is, hogy a hivatalos, hét válogatott mérkőzésre érvényes ,,kikérőnek,, már eleget tettek. Summa summárum: az Ancona megtagadta a középpályás kiadását.

    MTI
    Az utolsó pillanatban változott a keret összetétele, mert Répási és Duró szerda este sérülten érkezett a Stadion Szállóba, ahonnan az egészségi állapotukról szóló beszámoló után haza is tértek már a dublini repülőtéren megjegyezte, hogy a két játékos klubja előbb is szólhatott volna, és akkor napközben kényelmesen gondoskodnak Répásiék pótlásáról, de hát ez van, ehhez kellett alkalmazkodni. A szakmai stáb azonnal riadót fújt, és végül a váci Hahnnal, valamint a kispesti Orosszal töltötték fel a váratlanul foghíjassá vált keretet.

    Megkérdeztem Puskás Ferencet és Novák Dezsőt is, hogy miért éppen rájuk esett a választás, és egész érdekes válaszokkal lettem gazdagabb. A kapitány például először visszakérdezett: „Miért? Van még sok jó futballista Magyarországon ?" Majd azzal folytatta, hogy nem ő döntött mellettük, hanem ők voltak kéznél. Novák Dezső ezt kiegészítette azzal, hogy a keret természetesen mindig bővebb annál, mint ahány játékost behívnak, hiszen vésztartalékokra is szükség van, de az sem közömbös, hogy ilyenkor kit lehet elérni telefonon.

    Nemzeti Sport, 1993. május 28
     
  3. avatar: magyarfutball.hu
    2014.02.19, 17:08
    Én egy ír-magyar meccsen jártam így, azóta is verem a fejem a falba, hogy mit szalasztottam el! :o)
    Kilencvenvalahányban Dublinban játszott a válogatott, 1. perc 1:0 oda, 5. perc 2:0 oda, egy perc múlva újabb gólt lőnek az írek, de a bíró les miatt törli a találatot... erre összeszedtem a haverokat, hogy gyerünk le focizni, ne nézzük ezt a szemetet.
    Amikor hazaértem és néztem a teletextet majd kiesett a szemem, 0:2-es félidő után bejött Hamar Pista és csodát csinált, 4:2-re nyertünk.


    Írország-Mayarország 2-4(2-0)
    93 május
    petry-telek-csábi, lőrincz-bánfi, pisont, márton, keresztúri-orosz, eszenyi
    hamar pista a szünetben állt be és mind a 4 gólban benne volt. ez volt puskás öcsi utolsó előtti meccse a válogatott élén


    Nem mellékesen ez volt Aldridge búcsúmeccse is az ír válogatottól. Csúnya búcsúajándékot kapott tőlünk, az biztos.
    Hamarról még annyit, hogy az első válogatott meccsén az első pályán töltött percben az első labdaérintéséből gólt rúgott. Azt hiszem ezt rajta kívül csak Bene mondhatja el magáról.


    Még egy utolsó érdekes statisztika erről a meccsről: az írek már a 13. másodpercben vezettek és egészen 2002 nyarán a vb török-koreai bronzmeccséig kellett várni, hogy válogatott szinten valaki levegye rólunk ezt a negatív rekordot.

    http://forum.index.hu/Article/jumpTree?a=35061121&t=9018358
     
  4. avatar: fgymat
    2013.05.12, 10:23 (szerk.: 2021.05.26, 17:52)
    O'Leary búcsúja - Tizenegyedszer az írek ellen

    Szabó Sándor, az MTI kiküldött munkatársa jelenti:

    Dublin, 1993. május 29. szombat (MTI) - Szombaton délután a dublini Lansdowne Road stadionban tizenegyedik alkalommal mérkőzött egymással az ír és magyar labdarugó válogatott. A hazaiak a június 6-i, lettek elleni vb-selejtező előtt alaposan felforgatták összeállításukat. Jackie Charlton, az írek angol szövetségi kapitánya nem kevesebb, mint hat embert pihentetett a magyarok ellen, holott pénteken még arról beszélt, hogy marad az a kezdő összeállítás, amelyik szerdán Albánia ellen idegenben csatát nyert.

    Hosszú idő után például mezt húzhatott a veterán Whelan, Bonner kapust viszont A. Kelly helyettesítette - utóbbi második alkalommal húzta fel az ír nemzeti dresszt. A cserék ellenére a hazai legénység igazán összeszokott, rutinos csapatnak számított, hiszen 349 válogatottságot számlált a kezdő tizenegy. Különös izgalommal készülődött erre az összecsapásra David O,Leary, aki 69-edszer lépett gyepre, ezzel a válogatott 90 perccel búcsúztatták őt a ,,zöld szíget,, futball válogatottjától.

    A walesi John Lloyd sípjelére a következő összeállításban kezdtek a csapatok:

    Írország:
    A. Kelly - Morris, O,Leary, Kernaghan, Staunton - Keane, Whelan, McGoldrick, Sheedy - Quinn, D. Kelly

    Magyarország:
    Petry - Telek - Csábi, Lőrincz - Bánfi, Pisont, Urbán, Márton, Keresztúri - Orosz, Eszenyi

    Ijesztően rosszul indult a találkozó, hiszen a 15. másodpercben Keane remekül szólózott, Teleknek nem volt esélye feltartóztatni őt, és az ír futball jelenlegi legjobbja 16 m-ről a kapu bal oldalába zúdított (1:0). Nem sok lélegzetvételnyi idő maradt ezután sem, a 4. percben D. Kelly és Quinn passzolgatott mutatósan, a magyar védelem nem tudott tisztázni, és Quinn négy lépésről - kicsit lesgyanus helyzetben - laposan a kapu bal oldalába csúsztatott (2:0). Gőzhengerként zakatolt a zöldmezes gárda, különösen O,Leary labdaérintéseit kísérte ováció. (Őt egyébként Mary Robinson, Írország elnökasszonya is köszöntötte a kezdést jelentő sípszó előtt.) A 12. percben jobboldali szögletrugásnál Petry csaknem a hálóba ejtette a labdát, de Lőrincz felszabadított. A 15. percben a gólszerző Keane lement, McLoughlin állt be helyette. Három perc elteltével Márton szabadrugása ír védőt ért, A. Kelly megfogta a labdát. Lassan szünt a magyarok kínzó bénultsága, de támadási esélyük szinte alig volt Puskás Ferenc játékosainak. A 24. percben Pisont szögletét Orosz nem sokkal fejelte fölé, a közönség udvariasan tapsolt. Öt perc múlva D. Kelly lesgólt rugott, majd a 33. és 38. percben újabb ír cserék következtek - előbb Kernaghan helyett Babb, majd Staunton helyett Hardy lépett gyepre. Mindketten újoncként kaptak lehetőséget. Közben a 35. percben McLoughlin lövését Petry remek vetődéssel tornázta szögletre.

    A félidőben:
    Írország - Magyarország 2:0
    Lansdowne Road stadion, 25 ezer néző, V: John Lloyd (walesi)
    gólszerzők: Keane (1. p.), Quinn (4.)

    A szünetben Puskás Ferenc Eszenyi és Bánfi helyett Hamarnak és Balognak szavazott bizalmat, s mint utóbb kiderült, ez két nagyszerű cserének bizonyult A 49. percben Hamar, aki Dublinban mutatkozott be a magyar válogatottban, mutatós, jobboldali akció végén Baloghtól kapott labdát, s négy lépésről szépen a kapu közepébe helyezett (2:1). Az 51. percben D. Kelly helyett Cascarino lépett pályára, Charlton kapitány tehát tovább magasította támadósorát. A sok csere azonban nem használt az íreknek, egyre inkább a magyar csapat kezébe került az irányítás. Az 58. percben Keresztúri ballábas lövése csaknem megtréfálta az ír kapust. A 66. percben ismét egy kifogástalan magyar akció következett, Urbán továbbított balról Hamar elé, aki 6 méterről lapos lövéssel egyenlített (2:2). Három perc múlva Balog középen áttörte az ír védelmet, szerelték - akár tizenegyest is kaphatott volna ezért a magyar válogatott. A 71. percben Whelan helyett Byrne állt játékba, egy perc múlva Balog mutatósan térült-fordult, de nagy helyzetben a bal sarok mellé helyezett.

    Kifejezetten élvezetes, jó futball szórakoztatta a nézőket. A magyarok stílust váltottak, ívelgettek, és emiatt azután támadójátékuk nem volt olyan hatékony. Ami a hajrában történt, az maga a csoda. A 83. percben Keresztúri balról továbbított középre, egy ír védőn megcsúszott a labda, Balog 13 m-ről bevette a bal alsó sarkot (2:3). Az íreknek Byrne révén volt egyenlítési alkalmuk, ám a 86. percben bombáját Petry védte. Három perccel a lefújás előtt Urbán tank módjára törte át a védelmet, remek cseleket követően 11 m-ről a jobb felső sarokba bombázott (2:4).

    Tippelhetően minden idők talán leggyorsabban bekapott két gólja zúzta össze a magyar válogatottat a dublini első négy percben. Az első félidőről érdemben nem is szabad semmit mondani, mert ha komoly tétmérkőzésről van szó, akkor az írek bizonyosan nem fogják vissza magukat. Szerencse, Jackie Charlton szövetségi kapitány a sorozatos cserékkel végzetesen legyengítette saját válogatottját, olyanokat hozott gyepre, akik nem nagyon ismerhetik egymást. Sorsdöntő volt, hogy az életveszélyes Keane hamar lement, és a második félidőben Quinn és Cascarino próbált csatárduót formálni, holott köztudottan képtelenek együtt játszani.

    Amit a Puskás-csapat a második 45 percben produkált, az sokáig emlékezetes marad. A szakvezető azt kérte, lapos játékkal próbálják megzavarni az íreket, és a válogatott akkor vizsgázott jelesre, amikor elhitte, hogy ezt a taktikát képes megvalósítani. Le a kalappal az idegenbeli győzelem előtt (ez volt az ötödik diadal az írekkel szemben), és mit lehet még hozzátenni: hasonló második félideji felszabadultsággal kell készülődni a június 16-i, Izland elleni idegenbeli vb-selejtezőre
    A magyar csapat legjobbja Balog volt, Hamar emlékezetesen tette le névjegyét, dicsérhető Urbán és Petry is. Az írekről nehéz véleményt mondani, a második félidőben szétestek. Persze nem ez volt a legjobb hazai válogatott, ám ki figyel erre...?

    Írország - Magyarország 2:4 (2:0)
    Dublin, 25 ezer néző, V: Lloyd (walesi)

    gólszerzők: Keane (1. p.), Quinn (4.), illetve Hamar (49., 66.), Balogh (83.), Urbán (87.)
    csere: Keane helyett McLoughlin (15. p.). Kernaghan helyett Babb (33.), Staunton helyett Hardy (38.), D. Kelly helyett Cascarino (51.), Whelan helyett Byrne (71.), illetve Eszenyi helyett Hamar, Bánfi helyett Balog (mindkettő a szünetben)

    A mérkőzés utáni vélemények:

    Jackie Charlton, az írek szövetségi kapitánya:
    - A lettek és litvánok elleni vb-selejtező előtt pihentetni kívántam kulcsjátékosaimat. Ugyanakkor látni azt is, hogy mit érnek egy ilyen barátságos mérkőzésen fiataljaink, illetve úgynevezett csereembereink. Ha netán nem jutunk ki a jövő nyári, egyesült államokbeli döntőbe, akkor utólag a fejemre olvashatják ezt a szombati vereséget. Puskás Ferenc remek csatár volt a maga idejében, a második félidőben ,,ráerőszakolta,, akaratát játékosaira, akik olykor átütő erővel támadtak.

    Puskás Ferenc:
    - A szünetben azt mondtam játékosaimnak: ne féljetek Igaz, négy perc alatt kaptatok két gólt, de a világ ilyenkor sem omlik össze. Fordulás után akkor játszottunk jól, amikor a földön járattuk a labdát, s nem emelgettük a légtérbe. Urbán igazi ,,vagabund,, gólt szerzett, szemtelenül megtréfálta a vendéglátókat.

    Laczkó Mihály, az MLSZ elnöke:
    - Minden győzelem sokat ér, de ez a dublini diadal nagyon kellett.

    Csábi József:
    - Ilyen is van

    Urbán Flórián:
    - Nagy öröm ez, nem vitás.

    Balog Tibor:
    - Ideje volt

    Petry Zsolt:
    - Szenzációs második félidőt mutattak társaim, noha el kell ismerni, ez csak barátságos és nem tétmérkőzés volt. A mai magyar futballban minden válogatott gólnak örülni kell, így hát négyszeres lehet az örömünk. Az írek ugyan nem a legerősebb összeállításukban játszottak, de ezért csak magukat okolhatják.

    Bánfi János:
    - Szélsőt még soha nem játszottam életemben, bebizonyosodott, hogy ez a poszt nem nekem való.

    Hamar István:
    - Nagyszerűen kidolgozták a helyzeteket számomra a társak, jól a lábamra érkeztek az átadások. Nem hittem, hogy egyáltalán debütálok, és még két gólt is lőttem

    forrás:
    MTI
     
  5. avatar: tohotomke
    2011.02.09, 20:34
    A csatolt kép arra utal, hogy eleve nem hivatalos válogatott meccsnek tervezték:

    "Ireland XI - Hungary"

    Valószínűleg ezért is volt a sok csere.
     
  6. avatar: magyarfutball.hu
    2010.02.23, 20:44 (szerk.: 2021.05.26, 17:42)
     
  7. avatar: pirospont
    2010.02.22, 13:51
    mekkora meccs volt ez...
    már jött a szokásos "kurvamagyarfoci, nemnézemtovább" a szünetben,
    aztán tessék...

    kár hogy semmi tétje nem volt...
     
  8. avatar: Giovanni
    2010.02.22, 13:02
    A mérkőzésen nem volt sem sárga-, sem piros lap.

    Nemzeti Sport, 1993. május 30.
     
  9. avatar: fgymat
    2009.05.24, 16:11 (szerk.: 2021.05.26, 17:41)
    Nem akármilyen sorozata volt ellenfelünknek. Mióta Jackie Charlton lett a szövetségi kapitányuk azóta csupán egyetlen egyszer szenvedtek vereséget otthon.

    Most is ennek megfelelően kezdtek. Már az első percben gólt értek el és a negyedikben egy újabbat. Azt hitték ezzel el is van intézve a mérkőzés. Igaz nem tűnt különösebben veszélyesnek a magyar válogatott. A szövetségi kapitány annyira magabiztos volt, hogy cserékkel próbálgatta csapatát, mintha csupán egy egyszerű edzőmérkőzésen lenne.

    A szünetben " Öcsi bácsi" is cserélt. Ketten jöttek be a pályára és Hamar négy perc múlva már betalált az ír kapuba. Most a hazaiak megpróbálták újra felvenni a tempót, de ez nemigen sikerült. Amikor pedig Hamar újra megtalálta az utat a hálóig, teljesen összezavarodtak. A találkozó végén pedig megkapták a " kegyelemdöfést" . Az utolsó öt percben újabb két gólt. Ezek közül az elsőt szintén cserejátékos, Balog lőtte. Ennél jobban nem is lehetett volna átszervezni a csapatot.

    A mérkőzés után többször lehetett hallani a tréfás mondatot: Cserét, de hamar!

    Az írek - valószínűleg a vereség hatására - szemben velünk nem tekintik hivatalos válogatott mérkőzésnek ezt a 90 percet.

    forrás:
    mafoci