magyarfutball.hu

Újpesti TE - AC Parma 1 : 1 18:00

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
  1. Újpesti TE - AC Parma 1992
videók
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: magyarfutball.hu
     
  2. avatar: fgymat
    2015.01.04, 08:30 (szerk.: 2021.03.14, 18:03)
    Bene: ,,Tisztes helytállást,,

    Csütörtök estig összpontosíthat még az ÚTE. Bene Ferenc vezetőedzőnek lesz elég oka a fejtörésre addig. Bérczyt kiállították Parmában, ő bizonyosan hiányzik.
    - Akad más gond is - mondta Bene Ferenc. - Lovász és Miovecz sem teljes értékű labdarúgó, kétséges a játékuk. Miklya is megsérült, Várnom kell, ki hogy nyilatkozik arról, képes-e játszani?

    Különösen a két gyors, felfutó olasz szélsőhátvéd okozhat gondot. Legalábbis azt mondják azok, akik ismerik a Parma játékstílusát. Önnek mi a véleménye?
    - Nemcsak Di Chiaráék, de az egész itáliai gárda úgy jó, ahogy van. Persze a továbbjutás a célunk. De amíg játékosállományom dolgában nem látok tisztán, azt sem tudom, milyen taktikai utasítással küldjem őket gyepre. Mindenesetre minimum a tisztes helytállást ígérem

    Esélyek?
    - Tippelni már játékoskoromban sem tippeltem. Edzőként még inkább nem teszem ezt. Világos, a továbbjutás lenne szép, tehát azért mindent elkövetünk. Gólt vagy gólokat kell rúgni, efelől sem lehet vita. Elsősorban hát góllövőre lenne nagy szükségem.

    A Siófok elleni bajnokin lőttek gólt, hármat is
    - Minden mérkőzés más De ha abból a múlt szombati háromból lenne egy csütörtök este, máris legalább a hosszabbítás lehetőségét kiharcolnánk.

    Összeállítás?
    - Lehetséges, hogy csak szerda este jelölöm ki a pályára lépő tizenegyet.

    Magyar Péter, az MTI tudósítója jelenti:

    Róma, 1992. szeptember 29. kedd (MTI-tud) - Apróbb összeállítási gondokkal küszködve, de magabiztosan várja a Parma csapata az Ujpest elleni KEK-visszavágót. Nevio Scala edző ugy nyilatkozott, hogy ,,a mérkőzés nyílt, de az 1:0-ás előnyünk elég kell legyen Budapesten,,. Hozzátette: de nincs kizárva, hogy nehézségeik is akadnak a csütörtöki találkozón.

    A csapat egyik erőssége, a válogatott hátvéd Di Chiara nem lesz társaival, ugyanis a vasárnapi bajnoki fordulóban huzódást szenvedett. Még mindig nem játszhat - bár a lelátóról végignézi a budapesti találkozót - Brolin, a Parma svéd középpályása. Viszont a kolumbiai Asprilla, a parmai gólszerző, Melli, a csapat sztárja és Taffarel, a brazil kapus ott lesz az Ujpest ellen a pályan.

    ,,Ugye könnyű szórakozás lesz ez a budapesti meccs?,, - kérdezték kissé provokálóan Scala edzőtől az ujságírók. ,,Majd akkor szórakozunk, ha megnyertük. Akkor akár a diszkóba is elmegyünk,, - felelte szárazon az edző, aki nem volt hajlandó a budapesti összeállítást közölni. Csak annyit mondott: a Parma szerdán este edzést tart az ujpesti stadionban.

    Budapest, 1992. szeptember 30. szerda (MTI) - ,,Bácsi Sanyi a császár,, hirdetik a transzparensek Újpesten, az ÚTE Megyeri úti stadionjában. Úgy tűnik, a szurkolói véleménnyel nem ért egyet Bene Ferenc, a labdarugó csapat vezetőedzője, ugyanis a közönség kedvencét nem jelölte a kezdő tizenegybe az olasz AC Parma elleni csütörtöki KEK-visszavágóra. Döntését azzal indokolta, hogy a válogatottban is szerepelt csatár súlyfölösleggel küszködik, s nem tudja felvenni a versenyt a gyors itáliai játékosokkal. Mindez szerdán délelőtt derült ki azon a sajtótájékoztatón, amelyet a KEK-visszavágó beharangozójaként tartottak a dunai Schönbrunn hajókaszinóban.

    Az éppen edzést vezető Bene Ferenc nem jelent meg az összejövetelen, véleményét Tóth András szakosztályigazgató tolmácsolta, rögtön hozzátéve: elképzelhető, hogy Bácsi a második félidőben mégis szerephez jut.

    Elhangzott továbbá, hogy az első mérkőzésen kiállított Bérczy játékjogát a fegyelmi tárgyalásig felfüggesztették, ő semmiképpen sem léphet pályára, míg Miovecz bokasérüléssel bajlódik, így az ő szereplése egyelőre kérdéses. Ha nem tud játszani, akkor Lovász helyettesíti. A várható tizenegy: Gróf - Tomka, Aczél, Szőnyi, Szlezák - Miovecz (Lovász), Véber, Kecskés - Zsinka, Tiefenbach, Hetesi.

    - Ígérhetem, hogy más stílusban fogunk játszani, mint Parmában, hazai környezetben értelemszerűen nemcsak a védekezéssel fogunk törődni - jelentette ki Tóth András. - A legutóbbi, Siófok elleni bajnoki mérkőzésen, amelyet 3:1-re nyertünk meg, már mutatkoztak biztató jelek, ezek alapján úgy vélem, 50 százalék esélyünk van a továbbjutásra.

    A sajtótájékoztatón részt vett Nevio Scala, a Parma vezetőedzője, aki szokásához híven nem adta meg a kezdőcsapatot. Annyit elárult, hogy 20 játékossal érkeztek Budapestre, s vannak gondjai, mert Brolin után Bennarivo és Di Chiara is kidőlt a sorból.

    - Tavaly a bolgár CSZKA Szófiával szemben nem sikerült továbbjutnunk az UEFA Kupa első fordulójából, reméljük, ezúttal sikerrel vesszük az első akadályt - nyilatkozta Nevio Scala. - Egy gól nélküli döntetlennek is örülnék, de nem hiszem, hogy 0:0 lesz a végeredmény. Az előny nálunk van, miután az első találkozót 1:0-ra megnyertük, s Budapesten sem fogunk beállni védekezni, hiszen azzal saját helyzetünket nehezítenénk meg.

    Kiderült az is, hogy a parmai mesternek gondot okoz az európai kupákra érvényes rendelkezés, miszerint egy időben csak három külföldi lehet a pályán. A svéd Brolin sérült ugyan, de a brazil Taffarel, a belga Grun, az argentin Berti és a kolumbiai Asprilla is a szakvezető rendelkezésére áll. Könnyen lehet, hogy Taffarel kimarad, s helyét Ballotta foglalja el a kapuban.

    Az olasz újságírók a következő kezdő tizenegyre számítanak:

    Ballotta - Pin, Minotti, Apolloni, Matrecano - Zoratto, Pizzi (Osio), Grun, Pulga - Melli, Asprilla.

    Eszerint Taffarelnek és Bertinek csak a kispadon jutna hely.

    A csütörtökön 18 órakor kezdődő Megyeri úti kupamérkőzésre (a játékvezető a holland van den Wijngaert lesz) a szervezők - az időjárástól függően - 10-20 ezer nézőt várnak.+++

    Budapest, 1992. október 1. csütörtök (MTI) - Csütörtök estig a mérleg nyelve középen állt. A Ferencváros (BEK) kiesett, a Vác FC-Samsung (UEFA Kupa) viszont továbbjutott, így a harmadik csapaton, az Ujpesten (KEK) mulott, hogy a magyarok pozitiv, vagy negatív összteljesítménnyel zárják az európai labdarugó kupák első fordulóját. Igazán nem voltak rosszak az UTE esélyei, hiszen két héttel ezelőtt csak minimális, egy gólos vereséget szenvedett olasz ellenfelétől, az AC Parmától.

    A Megyeri uti visszavágón, amelyet villanyfény mellett rendeztek meg, Bene Ferenc, az UTE vezetőedzője számíthatott a korábban sérüléssel bajlódó Mioveczre, de nem maradt ki Lovász, aki a fiatal Hetesi helyét foglalta el.

    Nevio Scala, a Parma mestere meglepetésre Coughinak szavazott bizalmat a két hete kezdőjátékosként szerepelt Osióval szemben. Egyébként az itáliai mérkőzéshez képest az UTE három, a Parma pedig négy helyen változtatta meg kezdő tizenegyét. Az együttesek a holland van den Wijngaert sípszavára a következő összeállításban kezdték a játékot:

    UTE:
    Gróf Attila - Tomka János, Aczél Zoltán, Szőnyi Tamás, Szlezák Zoltán - Miovecz Zoltán, Véber György, Kecskés Zoltán - Lovász Ferenc, Tiefenbach Tamás, Zsinka János

    Parma:
    Marco Ballotta - Gabriela Pin, Lorenzo Minotti, Luisi Apolloni, Salvatore Matrecano - Daniele Zoratto, Stefano Coughi, George Grün, Ivo Pulga - Alessandro Melli, Faustino Asprilla

    Ez a mérkőzés is egyperces gyászszünettel kezdődött, a játékosok, a vezetők és a nézők néma vigyázállással tisztelegtek a napokban elhunyt Hermann Neubergernek, a német szövetség elnökének, a nemzetközi szövetség alelnökének emléke előtt.

    Az olaszok igéretükhöz híven nem álltak be védekezni. Előbb Melli vágott ki nagy szólót, a védők elfelejtették megállítani, 16 méterről lőtt, de Gróf hárított. Későb Coughi célozta meg a kaput, de az ujpesti hálóőr most is jól helyezkedett, zárta a rövid sarkot és különösebb gond nélkül védett. A 20. percben a csapatkapitány Minotti 20 méteres szabadrugása suhant el a jobb alsó sarok mellett. Ezidáig az ujapestiek jóformán el sem jutottak az ellenfél 16-osáig, sőt, a megszerzett labdákat is csak nagyon rövid ideig tudták megtartani. Ezután ismét Coughi vállalt el egy távoli lövést, de ez a kísérlet sem járt eredménnyel. A 32. percben végre megvillant Tiefenbach, kilépett a lassunak tűnő olasz védők között, ám 14 méterről a kaput sem találta el, csunyán mellé lőtt. A másik oldalon a magyar hátvédek csak nehezen boldogultak a két fürge ékkel, Mellivel és a kolumbiai Asprillával, ők ketten rendre gólveszélyes helyzetet teremtettek. A 36. percben Gróf, az első mérkőzés hőse nagyot hibázott, csaknem bevétte Asprilla távoli jól eltalált, de nem tul erős lövését. Egyre jobban beszorult az UTE, játékosai kapkodtak, hibát hibára halmoztak, s csak a szerencsének köszönhették, hogy hálójuk érintetlen maradt. A félidő hajrájában például Coughi elé tettek egy labdát, de a meglepett középpályás gyengén kapu fölé lőtt. A tanácstalanság jelei mutatkoztak az ujpestieknél, támadásaikból hiányzott az elképzelés, igaz, a csapatnak nem is akadt szellemi vezére. Nem sokkal a lefujás előtt Asprilla célozta meg a jobb alsó sarkot, de szerencsére ő is célt tévesztett. Válaszként Aczél fejelt fölé egy bal oldalról beívelt szabadrugást.

    A félidőben:
    UTE - AC Parma (olasz) 0:0
    Megyeri ut, 10 000 néző, V: van den Wijngaert (holland)

    A 46. percben Melli lövése szállt mellé. Három perccel később Véber iramodott meg, Grün felvágta, a belga válogatott meg is kapta érte a sárga lapos figyelmeztetést. Mintha nagyobb sebességre kapcsoltak volna a lilák. Miovecz bujt ki a tétovázó védők közül, lövését mentette Ballotta, a kipattanó labdára Tiefenbach robbant rá, őt azonban a 16-oson belül fellökték. A játékvezető nem látott okot a közbeavatkozásra. Még szinte mindenki ezzel a kimaradt helyzettel foglalkozott, amikor az 53. percben szöglethez jutottak a vendégek: a bal oldali beívelést Grün közelről fejelte a hálóba (0:1). A gól után a reklamáló Véber sárga lapos figyelmeztetésben részesült. Bene Ferenc vezetőedző kettős cserére szánta el magát, előbb Zsinka helyét Bácsi Sándor, majd Lovász helyét Hetesi Csaba foglalta el. Az olasz szurkolók ekkor már nagy ünneplésbe kezdtek, önfeledten táncoltak a számukra kijelölt szektorban. Bizonyára ugy érezték, a párharc eldőlt, kedvenceik ettől az Ujpesttől nem kapnak három gólt... (Ennyi kellett volna ahhoz, hogy a magyar kupagyőztes legyen a továbbjutó.) Azután Nevio Scala is változtatott: Zoratto helyére Aldo Monzát küldte be. A 62. percben megszületett az UTE egyenlítő találata: Bácsi sarkalta a labdát vissza Hetesihez, ő 14 méterről higgadtan a jobb alsó sarokba helyezett (1:1). Megjött az ujpesti szurkolók hangja, megpróbálták felrázni a lilákat. Aztán ismét Asprilla jeleskedett, sorra cselezte ki a védőket, 16 méterről rászurta a labdát, Gróf a levegőben uszva szögletre hárított. A 83. percben ujabb idegenlégiós lépett pályára a Parmában, Asprillát az argentin Angel Sergio Berti váltotta fel. Rögtön utána Melli ,,besárgult,,, reklamálásért kapott lapos figyelmeztetést. A legvégén Tomka is kapott egy sárga lapot az egyik kemény belépőjéért.

    A Parma képzettebb, összeszokottabb csapat benyomását keltette, s helyzetei alapján gólokkal kellett volna nyernie a visszavágót. Az ujpestiek a 0:1 után ébredtek fel, de akkor már késő volt.

    Folytatódott egy rossz sorozat, ugyanis az UTE, illetve elődje az Ujpesti Dózsa még egyetlen európai kupameccsét sem nyerte meg olasz ellenféllel szemben, holott ez volt immáron 11. összecsapás.

    A Parma 2:1-es összesítéssel jutott be a KEK második fordulójába.

    A labdarugó KEK 1. fordulójának visszavágóján:

    UTE - AC Parma (olasz) 1:1 (0:0)
    Megyeri ut, 10 000 néző, V: van den Wijngaert (holland)

    gólszerzők: Hetesi (62.), illetve Grün (53.)
    sárga lap: Véber (53.), Tomka (89.), illetve Grün (49.), Melli (83.)
    cserék: Zsinka helyett Bácsi Sándor (55.), Lovász helyett Hetesi Csaba (56.), illetve Zoratto helyett Aldo Monza (60.), Asprilla helyett Angel Sergio Berti (83.)
    jók: Gróf, Véber, illetve Grün, Melli, Asprilla

    Vezetőedzői nyilatkozatok:

    Bene Ferenc, UTE:
    - Legalább hazai környezetben szerettünk volna nyerni, de 0:1 után a döntetlennek is örülök. A kétszer 90 perc alapján a Parma megérdemelten lépett tovább. Ugy érzem elsősorban a két csatársor közötti különbség döntött a javukra.

    Nevio Scala, Parma:
    - Nem hiszem, hogy a nézőtéren nem lehetett észrevenni a kétcsapat közötti tudáskülönbséget. Már az első félidőben bebiztosíthattuk volna továbbjutásunkat, de akkor még a legjobb helyzetek is kimaradtak. A szünetben korholtam is rendesen a két csatárt, Mellit és Asprillát.

    Végül egy érdekesség: a találkozó lefujása után az olaszok nem vonultak azonnal az öltözőbe, hanem melegítőfelsőt öltöttek magukra, s néhány perces levezető edzést tartottak a játéktéren...

    forrás:
    MTI
     
  3. avatar: fgymat
    2009.07.18, 14:50
    Továbbjutott a Parma, 2-1-es összesítéssel.